Dodaj do ulubionych

Nowe prawa jazdy

20.05.04, 20:11
Spokojnie, nie trzebva bedzie wymieniac :)

Na swojej stronie internetowej Ministerstwo Infrastruktury poinformowało, że po 1 maja br. prawa jazdy wydawane są na nowym druku, jednak obecnie używane prawa jazdy zachowają ważność.

www.mi.gov.pl/moduly/aktualnosci_sg/informacja.php?id_informacji=1285&opcja=pokaz

?Wokół napisu PL, w lewym górnym rogu, jest nadrukowanych 12 gwiazd ? symbol Unii Europejskiej. Emblemat ten zastąpił białą elipsę wokół napisu PL Zdjęcie jest trochę większe niż w obecnych dokumentach. Ponadto, na nowym druku, w tle, są napisy ?Prawo jazdy?, we wszystkich językach Unii Europejskiej. Zmianie nie uległy drukowane i obowiązujące w Polsce kategorie prawa jazdy oraz układ graficzny danych posiadacza dokumentu.

Nowe prawa jazdy są produkowane centralnie przez Państwową Wytwórnię Papierów Wartościowych (PWPW), dlatego też wydziały komunikacji urzędów miast nie muszą obawiać się zmian, gdyż nowe dokumenty są wytwarzane i przesyłane przez PWPW?.

Ministerstwo zwraca uwagę na fakt, ?że obecne druki prawa jazdy spełniają wszystkie wymogi formalne, nałożone przez prawo Unii Europejskiej. Do 1 maja 2004 r. nie można było drukować praw jazdy z emblematem UE, gdyż Polska nie była członkiem Wspólnoty?.

www.samar.pl/index.html?__action=sec,4&news=4960
Obserwuj wątek
    • typson Re: Nowe prawa jazdy 20.05.04, 21:12
      pamietam, ze byl tam jakis burdel z oznaczeniami kategorii z tylu. Jakies B,
      B1. Mam stare, wiec moge cos krecic. W kazdym razie to nie zaznaczane bylo
      jakby vanem lub "polciezarowka". Slyszalem o klopotach kratkowcow i vanowcow za
      granica

jak to na prawde jest?
      • sherlock_holmes Re: Nowe prawa jazdy 20.05.04, 21:28
        Symbol malego samochodu (cos w rodzaju Clica) wyglada jak sam. dostawczy - w niektorych panstwach sie czepiali, ze majac "tylko" B nie mozna prowadzic aut dostawczych, bo trzeba miec do nich B1. Na szczescie obecnie przy wymianie prawa jazdy mozna zaznaczyc sobie B, a do tego dolozyc B1 - bo w majestacie prawa majac B, ma sie automatycznie B1. Wtedy ma sie prawko jakby na dwie kategorie pojazdow :)
        • typson Re: Nowe prawa jazdy 20.05.04, 21:39
          to fajnie. Zak sobie zaznacze. Moje stare prawko jest na maksa zeszmacone.
          Kiedys nosilem je w tylnej kieszeni a ze wtedy czesciej gralem w galke niz
          jezdzilem autem to troche zwiotczalo. Nawet zafoliowanie nie pomoglo...
          • mejson.e5 Re: Nowe prawa jazdy 20.05.04, 21:43
            typson napisał:

> to fajnie. Zak sobie zaznacze. Moje stare prawko jest na maksa zeszmacone.
            > Kiedys nosilem je w tylnej kieszeni a ze wtedy czesciej gralem w galke niz
            > jezdzilem autem to troche zwiotczalo. Nawet zafoliowanie nie pomoglo...

Moje jest śliczne bo ... to wtórnik.
            Moja pierwsza wizyta w Wołominie skończyła się kradzieżą dokumentów.

Mejson
            • typson Re: Nowe prawa jazdy 21.05.04, 14:39
              > Moja pierwsza wizyta w Wołominie skończyła się kradzieżą dokumentów

Beeftown rulez !!
              • mejson.e5 Re: Nowe prawa jazdy 21.05.04, 15:42
                typson napisał:

> Beeftown rulez !!

Nie byłem w Wołowinie tylko w Wołominie.

Mejson
        • mejson.e5 Mam jeszcze stare 20.05.04, 21:40
          Do końca roku muszę wymienić moje stare "książeczkowe" PJ.
          Nie spieszyłem się, bo po co wydawać za szybko kilkaset zł.
          A teraz widzę, że przy okazji oszczędziłem sobie stresu "niedowartościowania"
          spowodowanego brakiem unijnych gwiazdek.
          Poczekam jeszcze pare miesięcy i ktoś inny powie:
          "Mamo, on ma unijne gwiazdki, a ja nie!!!"

Mejson
    • jaki71 Re: Nowe prawa jazdy 21.05.04, 09:09
      Dalej to prawo jazdy jest niewazne. Pozycja 11. data waznosci uprawnienia jest -
      czyli niewazne. powinna byc jakas data albo wpis (skrot) bezterminowao. Mialem
      z tym jazde w Austri.

JAki
      • staruch5 Re: Nowe prawa jazdy 21.05.04, 09:20
        tez mam w tym miejscu kreske.
        Co chcieli Austriacy?
        • jaki71 Re: Nowe prawa jazdy 22.05.04, 10:06
          Chcieli zeby tam byla data wznosci. Kreska dla nich znaczyla ze jest niewazne.
          Ewentualnie adnotacja pisemna ze jest wazne bezterminowo. Dokladnie nie wiem bo
          ja po niemiecku raczej nie mowie a oni po angielsku albo nie chcieli albo nie
          rozumieli. Mialem jeszcze amerykanskie wiec mnie puscili ale mandat za predkosc
          dali, skasowali 50$ bo innych nie mialem w takich ilosciac bo wracalem juz do
          kraju a karty nie przyjmowali.

JAki
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka