t-tk 07.03.13, 23:41 Panowie i Panie, późnym popołudniem w sobotę przypadł mi zaszczyt wyjazdu do Poznania. Jakieś rady, którędy jechać, którędy nie jechać? Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
rapid130 Re: Trasa Wrocław - Poznań 08.03.13, 01:24 A która strona Poznania? Generalnie w sobotę nie trzeba cudować. Jak zachodnia część, to ciąć DK nr 5, unikając co najwyżej odcinka Stęszew-Komorniki. Jak wschodnia, to można się pokusić o myk w Trzebnicy na DK nr 15 i 11, ale u mnie DK nr 5 wygrywa. Kombinację z Rawicza przez Gostyń i Śrem odpuściłbym, bo przebudowują na potęgę. Odpowiedz Link
t-tk Re: Trasa Wrocław - Poznań 08.03.13, 10:34 Jade w okolice ul. Fabrycznej, patrzac na mape, to chyba wszystko jedno ktoredy pojade. Nigdy jeszcze nie mialem okazji jechac ta trasa, zakladac wg googla 2h40min na przejazd, przy starcie w sobote ok 16/18, czy realny czas duzo odbiega od tego co komputer wyswietla? Szczesliwie nie musze byc na konkretna godzine ale lubie wiedziec ;) Odpowiedz Link
simon921 Re: Trasa Wrocław - Poznań 08.03.13, 11:29 Właściwie dużo nie odbiega od rzeczywistego. Lekkie zatwardzenie możesz tylko trafić w Lesznie, bo remontują "obwodnicę". Za to niestety opóźnić Cię może zapowiadana pogoda. I uważaj na fotoradary - sporo tego na trasie i często działają. I bywają po 2 we wsi, więc jak miniesz pierwszy nie przyspieszaj;) (Tak jest chyba w Kaczkowie między Rawiczem i Lesznem). Odpowiedz Link
bassooner Re: Trasa Wrocław - Poznań 08.03.13, 12:46 dojechałem kiedyś z wrocka na stację pkp poznań główny w 2 godziny, ale jechałem w nocy... Odpowiedz Link
sven_b Re: Trasa Wrocław - Poznań 11.03.13, 08:48 I jak tam ścieżka na Poznań, odbiór? Odpowiedz Link
t-tk Re: Trasa Wrocław - Poznań 11.03.13, 09:23 Pojechałem bez kombinowania piątką, ruch zerowy więc zasadniczo poza terenem zabudowanym jechałem ile fabryka dała (v-max 125) i miałem czas na poziomie 2:30. A droga, jak to droga - stara, wąska i co rusz celuje w Ciebie obiektyw. Rozczarowała mnie niestety wypożyczalnia, bo zamiast 90 konnego Swifta dostałem C3 w wersji 1,1. Przy wyjeżdżaniu z terenu zabudowanego Scanie ostrzyły sobie na mnie zęby. Odpowiedz Link
sven_b Re: Trasa Wrocław - Poznań 11.03.13, 10:39 Istotnie jeździ się czymś takim w układzie zero-jedynkowym: hamulec-podłoga. W moim przepastnym SUVie 1.4, zestopniowanym ściśle pod miasto, całkiem nieźle leci się po autostradzie, ale na jednopasmowych dużych składów nie wyprzedzam. Odpowiedz Link
rapid130 Re: Trasa Wrocław - Poznań 11.03.13, 19:10 t-tk napisał: > A droga, jak to droga - stara, wąska i co rusz celuje w Ciebie obiektyw. E, wybrzydzasz. ;)))) Żeby wszystkie krajówki były chociaż w takim (uśrednionym) stanie, to dałoby się jako-tako jeździć. I akurat po nieprzebudowanych dotąd odcinkach DK nr 5 jeździ się najbardziej płynnie i spokojnie. Bo na tych odnowionych - z szykanami, zwężeniami, błyskaczami i wysepkami - czuję się jak świnia podążająca w jedynym nieuchronnym kierunku. Po zakładzie przetwórstwa mięsnego. Co chwilę mnie coś trąca w boczek, albo błyska po oczach, a z tyłu cisną kolejne siostry. Odpowiedz Link