31.03.13, 20:27
Na zaliczenie powiedziałem nieopatrznie profesorowi, kiedy pytał jaki temat by mnie interesował do tłumaczenia, że chciałbym coś o ciężarówkach. Dostałem kilka artykułów o Tatrze. Ale zero techniki, tylko afery. Więc jestem w sumie z grubsza na bieżąco.

Sprawa wygląda tak, że Tatra jest kontrolowana przez Amerykanów, którzy z niej wypompowują (tunelują?) pieniądze, dzięki czemu pomimo tego, że daje sobie radę tonie w długach. W rezultacie jedna firma wniosła o jej upadłość i Tatra została zlicytowana. Amerykanie liczyli na to, że uda im się przejąć więcej akcji i mieć całkowitą kontrolę, ale się pojawił nowy gracz, firma czeska która (lewarowana przez jakiś fundusz inwestycyjny) kupiła Tatrę.

A tymczasem amerykański szef tatry został oskarżony o próbę wręczenia łapówki w celu zapewnienia sobie zamówień z armii, przy czym oskarżają go jacyś politycy umoczeni w korupcji po uszy, wiec jak na razie zarzuty się nie trzymają. ?

No, a przy okazji się nadziałem na taki ładny odrestaurowany prototyp.
auto.idnes.cz/podivejte-se-na-prototyp-vozu-tatra-603-a-f0c-/automoto.aspx?c=A130124_161608_ostrava-zpravy_jog
A, no i jeszcze nowy właściciel nie jest pewien, czy utrzyma muzeum, więc jak ktoś nie widział jeszcze, to zasuwać do Koprzywnic, bo warto!
Obserwuj wątek
    • tomek854 Re: Tatra 31.03.13, 20:28
      ...za to co się nauzerałem z tłumaczeniem, nawet musiałem szukać jakichś znajomych czechów ktorzy znają jakichś komorników, żeby mi wyjaśnili pewne pojęcia... A liczyłem na to, że będzie ładne o technice :)
    • rapid130 O matko, huto... 31.03.13, 22:06
      A tak po cichu liczyłem, że skoro nieźle przędą, to wylecą nagle z jakąś niszową, odjechaną limuzyną. Tak jak drzewiej, po paru latach przerwy, powrócili "z przytupem" Tatrą 603. Dobra, fakt, wtedy były daleko inne warunki niż dziś...

Co by tu jeszcze oddać Amerykanom do spiep***a?

Trzymać kciuki, żeby nowy właściciel podołał i podniósł firmę z długów.
      • tomek854 Re: O matko, huto... 01.04.13, 00:36
        Tylko ta jedna firma co wniosła o upadłość ma u tatry 650 milionów, a fabryka poszła na licytacji komorniczej za 175, więc trochę jeszcze jest do spłacenia...

Z tym, że z tego co tam mi mignęło w komentarzach, te długi to podobno jakosć sztucznie są rozdęte i tam jest znacznie więcej smrodów, ja tylko wiem z tych 4 artykułów co były moim projektem na zaliczenie.
    • wujaszek_joe Re: Tatra 31.03.13, 22:41
      piękna! w całości oraz w każdym detalu
      w którym roku ją zbudowano?
      • tomek854 Re: Tatra 01.04.13, 00:32
        1962.

Ale limit tłumaczenia z czeskiego juz na dzisiaj wyczerpałem, może kiedyś przelożę całość jak będziesz chciał :)
        • rapid130 Re: Tatra 01.04.13, 17:41
          To były lata, gdy w Koprzywnicy zabrano się za badania wtrysku benzyny własnej konstrukcji. Parametry badawczych silników były obiecujące, tylko kasy jak zwykle zabrakło, żeby wdrożyć.
    • dr.verte Re: Tatra 31.03.13, 23:26
      widzisz , czasem potrafisz zalozyc ciekawy watek

paranoja , zeby zobaczyc ciekawy filmik motoryzacyjny musze obejrzec reklame jakiegos
      gownianego samochodu
      • tomek854 Re: Tatra 01.04.13, 00:28
        A ty coś potrafisz poza pouczaniem i krytykowaniem? Bo o ile ja przez to 10 lat na tym forum założyłem parę wątków, które zaciekawiły innych, to sobie jakoś nie przypominam żebyś Ty coś ciekawego pisał... Tylko się snujesz i szukasz okazji żeby się przypierdolić albo powymądrzać i juz trochę nudny z tym jesteś.
        • dr.verte Re: Tatra 01.04.13, 00:51
          > Bo o ile ja przez to 10 lat na tym forum założyłem parę wątków, które zaciekawiły innych

pare przez 10 lat to nie jest wynik ;) , zreszta uznalem ci ten watek wiec co sie akurat burzysz

wiem ze swieta sa i duzo jedzenia , napij sie maaloxu czy tam manti
          • tomek854 Re: Tatra 01.04.13, 19:39
            Uznał mi wątek... Dobry pan ten dr verte :D
        • dr.verte Re: Tatra 01.04.13, 01:02
          tomek854 napisał:

> Bo o ile ja przez to 10 lat na tym forum założyłem parę wątków

Nie no...:-) lubie takie gadanie , ja juz od lat Panie , te posty pisze , tyle watkow zalozylem , temi ręcami normalnie je napisalem wszystkie..

dobra , swiateczne postanowienie , nie bede juz pouczal i krytykowal :)

tyle , ze jak to swieta , fazka swiateczna zejdzie i wszystko wroci do normy
          • lexus400 Re: Tatra 01.04.13, 08:49
            Panowie:))
            na szklankę: 1/3 żołądkowej gorzkiej, 2/3 Sprite i 3 plasterki zielonego ogórka, można dodać lodu ze 2 kostki:))
            Mi z reguły po 2-ch przechodzi;D
            • wujaszek_joe Re: Tatra 01.04.13, 09:35
              nigdy nie piłem zielonego ogórka.
              wracając do Tatry to podoba mi się także na trzeźwo.
              • tomek854 Re: Tatra 01.04.13, 19:40
                Zołądkowa ze spritem i ogóreczkem jest w cipkę :)
                • lexus400 Re: Tatra 02.04.13, 08:24
                  tomek854 napisał:

> Zołądkowa ze spritem i ogóreczkem jest w cipkę :)

Tego nie wiem bo stosowałem w gardło;D
                  • tomek854 Re: Tatra 02.04.13, 15:21
                    To jest tylko takie powiedzonko, głuptasie :)
              • sven_b Re: Tatra 01.04.13, 21:01
                Ja też nie. Ale półfabrykaty miałem i odtworzyłem sobie przepis. Był mały problem, bo odbiera trochę mocy a odwalałem śnieg, ale jest ok :)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka