tomek854
31.03.13, 20:27
Na zaliczenie powiedziałem nieopatrznie profesorowi, kiedy pytał jaki temat by mnie interesował do tłumaczenia, że chciałbym coś o ciężarówkach. Dostałem kilka artykułów o Tatrze. Ale zero techniki, tylko afery. Więc jestem w sumie z grubsza na bieżąco.
Sprawa wygląda tak, że Tatra jest kontrolowana przez Amerykanów, którzy z niej wypompowują (tunelują?) pieniądze, dzięki czemu pomimo tego, że daje sobie radę tonie w długach. W rezultacie jedna firma wniosła o jej upadłość i Tatra została zlicytowana. Amerykanie liczyli na to, że uda im się przejąć więcej akcji i mieć całkowitą kontrolę, ale się pojawił nowy gracz, firma czeska która (lewarowana przez jakiś fundusz inwestycyjny) kupiła Tatrę.
A tymczasem amerykański szef tatry został oskarżony o próbę wręczenia łapówki w celu zapewnienia sobie zamówień z armii, przy czym oskarżają go jacyś politycy umoczeni w korupcji po uszy, wiec jak na razie zarzuty się nie trzymają. ?
No, a przy okazji się nadziałem na taki ładny odrestaurowany prototyp.
auto.idnes.cz/podivejte-se-na-prototyp-vozu-tatra-603-a-f0c-/automoto.aspx?c=A130124_161608_ostrava-zpravy_jog
A, no i jeszcze nowy właściciel nie jest pewien, czy utrzyma muzeum, więc jak ktoś nie widział jeszcze, to zasuwać do Koprzywnic, bo warto!