Dodaj do ulubionych

Permanentna inwigilacja!

14.05.14, 21:52
Znajomy się pytał o jakiś zaufany warsztat. Nie pamiętając adresu postanowiłem pokazać mu na google maps. I miałem od razu dowód, że faktycznie do owego warsztatu jeździłem: goo.gl/maps/yeGZV

I tak mi przyszło do głowy, ile o nas internety wiedzą poza tymi wszystkimi danymi którymi sami napychamy google?
Obserwuj wątek
    • qqbek Hehe! 15.05.14, 01:51
      A mnie zastanowiło, ile te Internety gubią.
      Bo ty masz Nissana przed warsztatem...
      Ja miałem BMW przed blokiem (Wrzesień 2011).
      Ale w międzyczasie się przeprowadziłem.
      I w miejscu, gdzie jeszcze przed rokiem widać było moje BMW, dziś na mapach "wszechwiedzącego" Googla go nie widać.
      A w miejscu, w którym obecnie mieszkam jest nadal obraz z 2011 roku. No i ani Opla, ani BMW nie widać (choć przynajmniej jedno stoi zawsze na podjeździe teraz, zamiast w garażu).

Także w miejsce poprzedniej (wrzesień 2011 - maj 2013) widzialności, jestem teraz dla map Googla niewidzialny.

Z Twojego zdjęcia śmieszy mnie inna sprawa - zamazali jakąś reklamę (pewnie pośrednik handlu nieruchomościami) ładny kawałek dalej, a zapomnieli zamazać twarz dziadka wyrzucającego coś do śmieci.
      • truskava Re: Hehe! 15.05.14, 06:38
        Szczególnie widać różnice przy przejściu z widoku satelitarnego na stritwiu - często okolica wygląda zupełnie inaczej.
      • tomek854 Re: Hehe! 15.05.14, 16:06
        qqbek napisał:

> A mnie zastanowiło, ile te Internety gubią.

NIc nie gubią. Jak te zdjęcia zastąpią nowymi (tak jak np. mój kot już nie jest na google w oknie starego mieszkania mojego) to my ich nie możemy zobaczyć, ale w googlach one gdzies tam leżą na jakichś serwerach.

> Z Twojego zdjęcia śmieszy mnie inna sprawa - zamazali jakąś reklamę (pewnie poś
        > rednik handlu nieruchomościami) ładny kawałek dalej, a zapomnieli zamazać twarz
        > dziadka wyrzucającego coś do śmieci.

Dziadek ma twarz w cieniu, więc automaty pewnie nie zauważyły, za to zauważcie, że ktoś sobie zażyczył, żeby wymazać jego dom - nad srebrnym BMW cały dom jest rozmazany...
    • truskava Re: Permanentna inwigilacja! 15.05.14, 06:33
      Przez kilka minut szukałem wiśniaka i już miałem planować wizytę u okulisty, ale qqubek oświecił mnie nissanem :)

Mnie guglowóz nigdzie nie przydybał (albo jeszcze o tym nie wiem), za to pod domem mojej babci uwiecznił auta brata i fathera, którzy wpadli z wakacyjną wizytą.
    • simon921 Re: Permanentna inwigilacja! 15.05.14, 09:25
      Dlatego czasem się cieszę, że mieszkam w miejscu gdzie google street viev nie dojechało. U mnie we wsi robili zdjęcia tylko głównych ulic. Mało tego - nawet nie ma mnie na zdjęciach satelitarnych, bo jak robili, to jeszcze budynku nie było;) I oby jak najdłużej:)
    • franek-b Re: Permanentna inwigilacja! 15.05.14, 11:33
      Internet internetem, ale wystarczy że podasz kod pocztowy w markecie przy kasie jak poproszą przy płaceniu kartą... bank wie wiecej o nas niż my sami o sobie, operator telekomunikacyjny i każdy inny z którym macie stałą relację gdzie identyfikujecie się elektronicznie.
      • pizza987 Re: Permanentna inwigilacja! 15.05.14, 11:51
        Ale ujnia.... Zniknąłem ze swojego osobistego zdjęcia z GSW. Data wykonania: lipiec 2013 teraz jest. Ale licho.... Za to pod domem nadal samochód żony stoi w lipcu 2011 r.
        • pizza987 Re: Permanentna inwigilacja! 15.05.14, 11:52
          Dobra, ale za to w lipcu 2013 r. już grzecznie jestem w pracy, samochód stoi na parkingu ;)
          • pizza987 Re: Permanentna inwigilacja! 15.05.14, 11:58
            Hehe, za to chyba trafiłem w zakrzywienie czasoprzestrzeni, zdjęcie z 2011 r. nadal jest uchwytne ;) g.co/maps/svw5t
      • tomek854 Re: Permanentna inwigilacja! 15.05.14, 16:17
        > Internet internetem, ale wystarczy że podasz kod pocztowy w markecie przy kasie
        > jak poproszą przy płaceniu kartą...

No właśnie, po co go proszą? Przecież mój bank wie gdzie mieszkam, to chyba jakis pośrednik albo supermarket chce wiedzieć?

Ja mam taką zasadę, że zawsze w takich sytuacjach trolluję. W pracy na przykład często chcą, żebym podał "imię i nazwisko" - wtedy im podaję "Zenon Czosnek" (fani Zaciera wiedzą skąd). Dopiero jak chcą moje imię i nazwisko to pytam "po co?" i jak mają uzasadnienie to im podaję.
        • franek-b Re: Permanentna inwigilacja! 16.05.14, 12:10
          Market, ponieważ ma też szczegóły z karty, więc jest Ciebie w stanie zidentyfikować. Zgodnie z Ustawą o ochronie danych osobowych, takie działanie jest karalne i w sumię się dziwię, że GIODO nie interweniuje. No ale to u nas typowa praktyka urzędów, czyli brak reakcji.
    • 1realista Re: Permanentna inwigilacja! 15.05.14, 20:49
      A mnie się w sumie podoba. Bo można się zooooorientwać jak dojechać - jest to w miarę precyzyjnie pokazane i raczej nie ma niespodzianek w docelowym miejscu.
      I dodatkowo u mnie troche rodziny i znajomych mozna właśnie na view wyłapać - zawsze to jakieś udokumentowanie chwili.
      • tomek854 Re: Permanentna inwigilacja! 15.05.14, 22:45
        NIe no, oczywiście, praktyczne zastosowanie google maps jest bardzo przydatne.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka