Dodaj do ulubionych

Autosan niesprzedawalny?!

04.02.15, 18:06
finanse.wp.pl/kat,1033703,title,Autosan-po-raz-czwarty-wystawiony-na-sprzedaz,wid,17234720,wiadomosc.html
Trochę to dziwne, bo fabryka w ostatnich kilku latach poczyniła duży skok technologiczny i zaczęła produkować ładne i konkurencyjne autobusy miejskie.
Niejaki Zasada skutecznie przyczynił się do upadku całego polskiego dorobku w dziedzinie samochodów użytkowych a autobusów szczególnie. Uważam że typa należy z tego rozliczyć i osądzić. Pod jego zarządem tzw. "Polskie Autobusy" miały się rozwijać, a wyszło odwrotnie. Najpierw położył na łopatkach Jelcza a teraz Autosana.
Zagraniczni producenci, a zwłaszcza niemieccy, zacierają łapy bo odpadł konkurent z rynku, który jakością może im nie równał ale ceną przebijał.
MAN przenosi fabrykę z Poznania do Starachowic. Dowiedziałem się, że w miejsce MANa swoje autobusy a może i tramwaje zacznie w Poznaniu wytwarzać Solaris. Jest zainteresowany przejęciem obiektów po MANie.
Szkoda że nie zainteresował się Sanokiem i Autosanem. :(
Obserwuj wątek
    • qqbek Re: Autosan niesprzedawalny?! 04.02.15, 19:53
      krakus.mp napisał:

> Trochę to dziwne, bo fabryka w ostatnich kilku latach poczyniła duży skok techn
      > ologiczny i zaczęła produkować ładne i konkurencyjne autobusy miejskie.

Że co?
      Akurat u mnie na wsi jeździ trochę tych dziwolągów z wydechem na dachu (Sancity12LF) i... nie dziwię się, że żadne miasto nie wpadło na pomysł zakupu tych bubli.
      Z ukraińskimi "Ursus"-"Bogdanami" (tak, MPK Lublin lubi takie eksperymenty najwyraźniej) było kilkukrotnie mniej problemów niż z Autosanami.
      Podejrzewam, że jednym z powodów tego, że Autosan padł jak kawka było to, że 2/3 pojazdów MPK Lublin wracało przed odbiorem do poprawek na koszt Autosana a i w okresie gwarancyjnym serwisant Autosan-a za bardzo nie wyprowadzał się z Lublina.

> Niejaki Zasada skutecznie przyczynił się do upadku całego polskiego dorobku w d
      > ziedzinie samochodów użytkowych a autobusów szczególnie. Uważam że typa należy
      > z tego rozliczyć i osądzić. Pod jego zarządem tzw. "Polskie Autobusy" miały się
      > rozwijać, a wyszło odwrotnie. Najpierw położył na łopatkach Jelcza a teraz Aut
      > osana.

j/w
      Autosan padł, bo produkował badziewie. Solaris produkuje lepiej i prosperuje.

> Zagraniczni producenci, a zwłaszcza niemieccy, zacierają łapy bo odpadł konkure
      > nt z rynku, który jakością może im nie równał ale ceną przebijał.
      > MAN przenosi fabrykę z Poznania do Starachowic. Dowiedziałem się, że w miejsce
      > MANa swoje autobusy a może i tramwaje zacznie w Poznaniu wytwarzać Solaris. Jes
      > t zainteresowany przejęciem obiektów po MANie.
      > Szkoda że nie zainteresował się Sanokiem i Autosanem. :(

A po co Solarisowi przerośnięty, przestarzały Autosan z portfelem konstrukcji dublujących rozwiązania Solarisa?
      Może dlatego Autosan jest niesprzedawalny?
      • wujaszek_joe Re: Autosan niesprzedawalny?! 04.02.15, 20:07
        a związki silne tam mają?
        rozwijający się zakład z silnymi związkami to raczej wyjątek od reguły.
        pozdrawiam z Jastrzębia-Zdroju :)
        • qqbek Ciekawy punkt widzenia. 04.02.15, 22:24
          wujaszek_joe napisał:

> a związki silne tam mają?
          > rozwijający się zakład z silnymi związkami to raczej wyjątek od reguły.
          > pozdrawiam z Jastrzębia-Zdroju :)

Nie wiem, jak ze związkami zawodowymi, ale pamiętam, że w 2009 roku (jak się PKS-y na Autosana w końcu wypięły) prezes twierdził, że zwolnień grupowych nie będzie, bo już są uzgodnieni klienci z Europy zachodniej.
          Klientów nie było, Lublin kupił ponad pół setki tego szajsu w 2011 i do 2013 się z nimi zmagał (jeżdżą do tej pory czasami, ale widać je rzadziej niż Solarisy Urbino i Trollino 12, których podobno jest podobna ilość "na stanie").

I pomimo tego, że od 2009 do 2011 nie mieli poważnego klienta, a w 2011 pozyskali jedynie moją wieś... to zatrudnienie utrzymywali przez te lata na niezmienionym poziomie (musi jakiś górniczy związkowiec dostał "loda" gratis).
        • bassooner Re: Autosan niesprzedawalny?! 05.02.15, 00:59
          za 200 lat wszyscy będziemy mieli mini elektrownie domowe, wielkości puszki po piwie, zasilane kocią kupą, babolem z nosa wyciągniętym młodemu w wannie, czy odciskiem cioci Józki spod Mławy, a kopalnie wciąż będą fedrować nasze czarne złoto.
          pracować w nich będą pra pra pra pra pra wnukowie i pra pra pra pra pra wnuczki (administracja i obsługa naziemna) dzisiejszych górników, bo etaty będą dziedziczne, po mieczu ojca, po kądzieli matki oraz mieczu i kądzieli ich kuzynostwa stryjecznego i ciotecznego do kuzynów dzieci stryjeczno - stryjecznych i cioteczno - stryjecznych włącznie.
          fedrować będą węgiel, który już wyfedrowali ich pra pra pra dziadowie, a został zakopany, bo nie było co z nim zrobić.
          później okaże się, że jednak taniej będzie go fedrować, ale nie zakopywać, co przewalczą związki przy okazji marszu na Warszawę w sprawie podwyżek i czterdziestek ósemek (tylko dla dołowych!) bo po co go zakopywać skoro można go bez fedrowania wydobyć bo już jest!
          i wtedy on będzie i oni będą! i nie będą musieli fedrować!
      • krakus.mp Re: Autosan niesprzedawalny?! 05.02.15, 15:38
        Nie tylko w Lublinie jeżdżą nowe SanCity. Ma je też Rzeszów.
        Nie twierdzę że Autosan jakością dorównuje Solarisowi.
        Solaris nie jest polskim wynalazkiem, lecz powstał z Neoplana.
        Autosan nie miał takiego szczęścia.
        • qqbek Re: Autosan niesprzedawalny?! 05.02.15, 15:49
          12LF tylko w Lublinie właściwie (53 z 54 wyprodukowanych).
          Po Rzeszowie jeździ 20 sztuk 10LF (20 z 22 łącznie wyprodukowanych).

900 osób przez ostatnie 4 lata wyprodukowało 76 autobusów.
          Przez te same 4 lata (2010-2013) w Solarisie 2.500 osób wyprodukowało ponad 4500 autobusów i trolejbusów.
          • krakus.mp Re: Autosan niesprzedawalny?! 05.02.15, 16:22
            qqbek napisał:

> 12LF tylko w Lublinie właściwie (53 z 54 wyprodukowanych).
            > Po Rzeszowie jeździ 20 sztuk 10LF (20 z 22 łącznie wyprodukowanych).
            >
            > 900 osób przez ostatnie 4 lata wyprodukowało 76 autobusów.
            > Przez te same 4 lata (2010-2013) w Solarisie 2.500 osób wyprodukowało ponad 450
            > 0 autobusów i trolejbusów.
            >
            Zgoda. To co piszesz jest prawdą. Zauważ, że fabryka Solarisa jest nowoczesna a Autosan to manufaktura potrzebująca dobrego inwestora. Chodzi o to, by Autosan stał się dobrą polską marką. Nie ma Jelcza i Stara. Niech przynajmniej pozostanie Autosan.
            • qqbek Re: Autosan niesprzedawalny?! 05.02.15, 18:23
              Ale dlaczego nie uważasz za polskie marek Solaris czy Solbus a upierasz się przy skansenie epoki industrializacji zwanym Autosan? Już bardziej żal by mi było Solbusa , który ma też spore problemy niż opanowanej przez związki manufaktury. Aż za dobrze pamiętam, co się w Lublinie stało z najnowocześniejszą w Europie odlewnią żeliwa... dzięki imć Wrzodakowi z warszawskiego Ursusa.
              • krakus.mp Re: Autosan niesprzedawalny?! 06.02.15, 15:58
                Solaris i Solbus nie są polskimi firmami w 100%.
                A Autosan ma historię i jest od zawsze kojarzony z polskim przemysłem.
                Jest mi go żal tak samojak żal FSO i Jelcza.
                www.autosan.eu/pl/str/17/historia
                • qqbek Przepraszam, a czyj jest Solaris? 06.02.15, 16:08
                  Zdaje się pan Olszewski jest nadal większościowym akcjonariuszem. Może i obywatelstwo ma niemieckie... ale co znaczy dziś obywatelstwo?
                  Pan Zasada zaś wykończył po kolei wszystkie polskie firmy motoryzacyjne, których się dotknął.
                  • krakus.mp Re: Przepraszam, a czyj jest Solaris? 06.02.15, 16:41
                    qqbek napisał:

> Zdaje się pan Olszewski jest nadal większościowym akcjonariuszem. Może i obywat
                    > elstwo ma niemieckie... ale co znaczy dziś obywatelstwo?
                    Solaris powstał na bazie Neoplana i nie jest polską konstrukcją. Podobnie jak autobusy Jelcza (PR 110.120 ) powstały z Berlieta. Autosan poszedł własną drogą i stworzył nieśmiertelnego H9 i jego pochodne. Dlatego uważam go za polską firmę z tradycjami.

> Pan Zasada zaś wykończył po kolei wszystkie polskie firmy motoryzacyjne, któryc
                    > h się dotknął.
                    Zasada to typ, który od dawna miał powiązania z Niemcami (Mercedes), więc doprowadzenie do upadku naszych producentów samochodów ciężarowych i autobusów było jego celowym działaniem. Widocznie Niemiec więcej zapłacił.
                    • bassooner Re: Przepraszam, a czyj jest Solaris? 06.02.15, 16:45
                      Polak Zasada doprowadza do upadłości, w przeciwieństwie do Niemca Olszewskiego... jaka ironia?
                    • franek-b Re: Przepraszam, a czyj jest Solaris? 06.02.15, 16:51
                      > Zasada to typ, który od dawna miał powiązania z Niemcami (Mercedes), więc dopro
                      > wadzenie do upadku naszych producentów samochodów ciężarowych i autobusów było
                      > jego celowym działaniem. Widocznie Niemiec więcej zapłacił.

Ja pierdykam, jaka wnikliwa analiza! w podzięce Mercedes odebrał koncesję Zasadzie na handle Mercami w Wawie, dlatego przerzucił się na VW. A może to VW opłacał Zasadę? Tylko kto jest bardziej niemiecki merc czy vw?
                      • krakus.mp Re: Przepraszam, a czyj jest Solaris? 06.02.15, 16:59
                        franek-b napisał:

> > Zasada to typ, który od dawna miał powiązania z Niemcami (Mercedes), więc
                        > dopro
                        > > wadzenie do upadku naszych producentów samochodów ciężarowych i autobusów
                        > było
                        > > jego celowym działaniem. Widocznie Niemiec więcej zapłacił.
                        >
                        > Ja pierdykam, jaka wnikliwa analiza! w podzięce Mercedes odebrał koncesję Zasad
                        > zie na handle Mercami w Wawie, dlatego przerzucił się na VW. A może to VW opłac
                        > ał Zasadę? Tylko kto jest bardziej niemiecki merc czy vw?
                        >
                        Kapitał się przenika. Nie jest ważne w czyjej kieszeni teraz siedzi. Ważne to, że przyczynił się do likwidacji wielu polskich fabryk.
                    • qqbek Re: Przepraszam, a czyj jest Solaris? 06.02.15, 17:06
                      Solaris Urbino był całkowicie nową konstrukcją powstałą na bazie doświadczeń polskiej firmy Neoplan Polska Sp. z o.o. wyniesionych wpierw z montażu a potem licencyjnej produkcji autobusów niemieckiej firmy Neoplan AG.
                      Tak się składa, że po mojej wsi jeżdżą zarówno Solarisy jak i Neoplany i te pojazdy nawet z grubsza nie są podobne do siebie.
                      Wejdź ostatnimi drzwiami do N4020 a wejdź ostatnimi drzwiami do Solarisa Urbino, to pogadamy o "obcej konstrukcji". Jak to za trudne - policz liczbę osi N4020 i Solarisa :)

Co do teorii spiskowej dotyczącej pana Zasady - nawet nie chce mi się komentować.
                      Moim zdaniem Zasada to wyśmienity... kierowca. I bardzo bylejaki biznesmen.
                      • qqbek Odpada argument o osiach... 06.02.15, 17:09
                        ...u mnie na wsi jeżdżą Urbino 12, Urbino 15 mają dwie tylne osie tak jak N4020.
                        Ale kwestionować autorski charakter projektu Solarisa to i tak strzelać sobie w stopę w tej dyskusji :)
                        • krakus.mp Re: Odpada argument o osiach... 06.02.15, 17:23
                          qqbek napisał:

> ...u mnie na wsi jeżdżą Urbino 12, Urbino 15 mają dwie tylne osie tak jak N4020
                          > .
                          > Ale kwestionować autorski charakter projektu Solarisa to i tak strzelać sobie w
                          > stopę w tej dyskusji :)

www.robertskowronek.pl/wp-content/uploads/2013/08/neoplan-solaris-urbino.jpg
                          Pierwszy Solaris to Neoplan z innym przodem.
                          Następne Urbino to nowa konstrukcja.

A Zasada to znakomity kierowca, ale cwaniak.
                          • krakus.mp Solaris jak Autosan 07.02.15, 19:04
                            iv.pl/images/80922521159912495335.jpg
                            Przygotowuje do produkcji autobus o długości 8 metrów.
                            Patrząc na prototyp, odnoszę wrażenie iż pozazdrościli Autosanowi modelu Wetlina.
                            • qqbek Autosan jak Autosan 07.02.15, 23:57
                              krakus.mp napisał:

> iv.pl/images/80922521159912495335.jpg
                              > Przygotowuje do produkcji autobus o długości 8 metrów.
                              > Patrząc na prototyp, odnoszę wrażenie iż pozazdrościli Autosanowi modelu Wetlin
                              > a.

Solaris nie miał co wchodzić na niszowy rynek, dopóki on nie opustoszał zupełnie.
                              U mnie na wsi (kurcze, znów u mnie na wsi, ale to ze względu na bardzo odważne podejście do produktów bankrutujących i nierentownych firm) jeździ sporo Autosanów 9LF (i jest to postęp technologiczny niewątpliwy, bo wcześniej obsługiwały te egzotyczne linie Kapen-y o rodowodzie technicznym sięgającym lat 70-tych) Wetlinę widuję czasami przy sądzie okręgowym w roli więźniarki dla "szczególnie niebezpiecznych".
                              Ale: 1. te autobusy (mowa o 9LF a nie o Welinach- w lokalniej Wetlinie nie dane mi było siedzieć) to trzeszczące i podskakujące gówno... zupełnie tak, jak to było z Kapenami... tylko trochę drożej. 2. poziomem montażu nie różnią się od 12LF... a więc można mówić o poziomie chińskiej fabryki cierpiącej w poniedziałkowy poranek na "szewski poniedziałek". 3. to ułamek, fragment rynku nie wart nawet rozważenia... o ile po prostu nie ma się z nikim konkurować na nim.

Co więc się dziwisz, że Solaris chce być jak Autosan... to cień sępa nad truchłem "prawilnej" firmy twoim zdaniem... moim zaś normalna rynkowa reakcja na brak konkurencji na niszowym rynku.
                              • krakus.mp Urbino IV 08.02.15, 19:10
                                Kraków będzie pierwszym polskim miastem , które otrzyma najnowsze Solarisy iV generacji.
                                Kumpel, który pracuje w MPK twierdzi, iż fabryka w Bolechowie rozpoczęła montaż pierwszego egzemplarza w krakowskich barwach.
                                Ogromnie mi Cię żal qqbek że mieszkasz na wsi. :))

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka