Dodaj do ulubionych

LEXUS CT 200H Hybrid, autom. 2012

14.04.15, 17:48
Musze (niestety) zamienic moje V50 na cos lzejszego z silnikiem benzynowym.
Znalazlam wlasnie tego Lexusa i bylabym wdzieczna kolegom (tu szczegolnie zwracam sie do Olka Plawskiego) o porade.
Wdzieczna bede za wszelkie wskazowki i uwagi
Obserwuj wątek
    • bassooner Re: LEXUS CT 200H Hybrid, autom. 2012 14.04.15, 18:45
      łał margo! kope lat ;-)
      • margotje Re: LEXUS CT 200H Hybrid, autom. 2012 14.04.15, 20:29
        fakt :) ale na FB nie tak znowu dawno... a o Lexusie cos powiesz? :)
        • bassooner Re: LEXUS CT 200H Hybrid, autom. 2012 14.04.15, 22:25
          no niestety... takie nowinki to już dla mnie kosmos... ;-)
        • tomek854 Re: LEXUS CT 200H Hybrid, autom. 2012 15.04.15, 14:10
          Ja cię od jakiegoś czasu nie mam na moim facebooku. Był taki okres, że Cię było dwie, a teraz jest zero. Widać średnia w dłuższym okresie czasu musi się zgadzać :-)
          • margotje Re: LEXUS CT 200H Hybrid, autom. 2012 15.04.15, 14:20
            tomek854 napisał:

> Ja cię od jakiegoś czasu nie mam na moim facebooku. Był taki okres, że Cię było
            > dwie, a teraz jest zero. Widać średnia w dłuższym okresie czasu musi się zgadz
            > ać :-)

Musiales sie mnie pozbyc :)
            • tomek854 Re: LEXUS CT 200H Hybrid, autom. 2012 15.04.15, 14:25
              Tam była chyba taka akcja, że jedna Ty przestałaś działać, ja widocznie wywaliłem nie tą co trzeba. Już wysłałem zaproszenie na nowo, ciekawe, czy mnie jeszcze lubisz :P :P
              • margotje Re: LEXUS CT 200H Hybrid, autom. 2012 15.04.15, 14:33
                tomek854 napisał:

> Tam była chyba taka akcja, że jedna Ty przestałaś działać, ja widocznie wywalił
                > em nie tą co trzeba. Już wysłałem zaproszenie na nowo, ciekawe, czy mnie jeszcz
                > e lubisz :P :P

nic sie nie zmienilo z mojej strony
    • marekatlanta71 Re: LEXUS CT 200H Hybrid, autom. 2012 15.04.15, 02:50
      Napisz cos wiecej o tym co potrzebujesz od samochodu. Jezeli przyzwoitych osiągów, to nie jest to samochod dla ciebie. Jezeli miejsca na tylnych siedzeniach to tez nie jest to samochod dla ciebie. Jezeli oszczednosci benzyny to jest to samochod dla ciebie ale nie do końca, bo cena zakupu zabija wszelkie oszczednosci na benzynie. Generalnie Lexus CT 200h nastawiony jest na bardzo specyficzna klientelę - ludzi ktorzy chca miec maleńką hybrydę, ale musza miec znaczek samochodu luksusowego z przodu. Zwykły Prius ma większy bagażnik i znacznie niższa cene.

A tak miedzy nami to lubie ten samochod - czasem mi go dadzą jako zastępczy przy wymianie oleju. Zrywu to nie ma, ale w zakrętach nie jest tak nudny jak Prius. Poza tym jest mały i zgrabny. Ale kupic bym tego na pewno nie kupił.
      • margotje Re: LEXUS CT 200H Hybrid, autom. 2012 15.04.15, 07:56
        Wczoraj ujezdzalam jeden i drugi - po kolei.
        I jesli Prius oferuje wiecej przestrzeni, zdecydowanie wiekszy bagaznik (i dodatkowo jeszcze bagaznik na dachu - nie wiem jak sie to nazywa), to jednak Lexus bije go o glowe w odniesienu do komfortu jazdy. Cenowo specjalnie sie nie roznia; Lexus nieco (nieznacznie) drozszy). Prius przerazil mnie ogromna iloscia gadzetow i elektroniki. I tak np. kamera do jazdy wstecz - zamiast pomagac - wywolala skutek wrecz przeciwny :). Nawigacja kompletnie z dupy (excusez le mot).. mozna by jeszcze sporo wymieniac, ale szkoda czasu. Krotko mowiac, Lexus wprawdzie mniej obszerny, ale pieknie zachowuje sie na drodze, na zakretach, bardzo ladne wykonczenie. Tapicerka i fotele sa wrecz luksusowe. No i obsluga "kokpitu" zedcydowanie bardziej przyjazna blondynkom. Nie mam rodziny, dzieci, a wiec jest to auto wylacznie dla mnie i mojej czworonoznej towarzyszki zycia, wiec gabaryty mi wystarczaja. Co do tzw oszczednosci, to u nas jest to auto oznakowane etykieta "A", co mowi samo za siebie. Zwracajac sie do Was o rady chodzilo mi raczej o jego awaryjnosc. :)
        • crannmer Re: LEXUS CT 200H Hybrid, autom. 2012 15.04.15, 11:07
          margotje napisała:
          > Zwracajac sie do Was o rady chodzilo mi raczej o jego awaryjnosc. :)

To trzeba bylo tak od razu.
          Samochody bazujace na ukladzie napedowym Priusa (czyli rowniez ww. Lexus) to ogolnie najmniej awaryjne samochody z dostepnych na rynku.
          • margotje Re: LEXUS CT 200H Hybrid, autom. 2012 15.04.15, 11:15
            dzieki :)
            w piatek bede go juz miala
            • bassooner Re: LEXUS CT 200H Hybrid, autom. 2012 15.04.15, 13:10
              i o to chodzi - krótka i treściwa odp. crannmera i szybka i dobra decyzja margo ;-)
        • marekatlanta71 Re: LEXUS CT 200H Hybrid, autom. 2012 15.04.15, 13:30
          Cześciowo sie z Toba zgadzam - navi w Priusie jest nie do używania. Przyjemność z jazdy nie istnieje a jakość wykończenia wnętrza jest bardzo przeciętna. Lexus w każdej z tych kategorii jest znacznie lepszy. Co nie znaczy ze dobry, ale jak na cenę to dostaje sie bardzo dużo dodatków 'premium'. Skóra, przyzwoity ekran do Navi, dobre zawieszenie no i serwis Lexusa = samochód zastępczy przy każdej zmianie oleju. Jednak navi w Lexusie tez nie należy do czołówki, o ile w małym, tanil samochodziku jest ona ok, o tyle ta sama navi wsadzają do LS600h i tam wyglada zdecydowanie nie na miejscu (ekran jest większy, ale ikonki i nieintuicyjna obsługa jest ta sama). Moja żona przez 6 lat nie była w stanie nauczyć sie jak to obsłużyć. A w Mercedesie nie ma problemu.

Niezawodność - u nas Lexusy sa w czołówce niezawodnych a CT200h jest najbardziej niezawodnym z Lexusów. Zreszta moje doświadczenia z ta marka sa takie ze jeżeli regularnie robisz przeglądy to szanse na to ze samochód ci stanie gdzieś na drodze sa zerowe. No może nie do końca w przypadku GSa który miał źle zaprojektowaną komorę silnika i gotował akumulatory = trzeba było zmieniać raz w roku. Ale to wyjątek.
    • margotje Re: LEXUS CT 200H Hybrid, autom. 2012 16.04.15, 18:53
      Zakupiony, zaparkowany przed domem.
      Podaowalam sobie odrobine Lexusu :)
      Piekny jak nie wiem co :)
      Nie wiem jak wklejac fotki, wiec wkleje dopiero jak sie naucze.
      • tomek854 Re: LEXUS CT 200H Hybrid, autom. 2012 16.04.15, 22:29
        Gratulujemy :) Niech służy i cieszy! ;-)
      • rapid130 Gratki :D 16.04.15, 23:31
        Nie chwaląc się ;) to ja załatwiłem, że zrobili Lexusa 200h ;)))))
        Jakieś 11 lat temu, podsumowując nówkę Priusa w 2004 roku w raporcie z jazdy dla "Autocentrum".

Cytując sam siebie:
        Może [Prius] spodoba się posiadaczom Lexusów? Hipotetyczne "umeblowanie" w garażu - Lexus GS 300 lub LS 430 do jeżdżenia w długie szybkie trasy i Toyota Prius do miasta - wygląda całkiem interesująco. Gdyby jednak przydać Priusowi 30 % więcej mocy, starannie dopracowany układ kierowniczy, ciut więcej komfortu i reflektory ksenonowe, byłby z niego świetny, ekologiczny i ekonomiczny "dyliżans podróżny" (...) I kto wie, czy nie lepiej byłoby, żeby Priusa firmował znaczek Lexus, dobrze uzasadniający nominalnie wysoką cenę..

Hybryda ma swój urok...
        To, że jakby zdawała się żyć własnym życiem...
        To, że bezszelestne (do pewnego stopnia wciśnięcia gazu) odpychanie się naprzód...
        Cisza pod światłami...
        Wciągająca jest zabawa w sterowanie samochodem tylko pedałem gazu (odzyskiwanie energii przy puszczonym gazie to pikuś, ale świadome znajdowanie pozycji, w której wóz "żegluje", tocząc się jeszcze bez odzyskiwania energii = przyhamowywania, to już wyższa szkoła)...

Baw się swoją h. :D

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka