crannmer 19.11.15, 19:52 Od dzisiaj jestem ex-posiadaczem Accorda. Handlarz zlozyl mi propozycje, ktorej nie moglem odrzucic. Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
tiges_wiz Re: I sie wyhondzilo 19.11.15, 21:35 O kurcze co to było? Coś w stylu pistolet do głowy i wysiadasz bo zginiesz? ;) Odpowiedz Link
crannmer Re: I sie wyhondzilo 19.11.15, 21:38 Kazdy jest kiedys kupny. To tylko kwestia ceny. Suma zaproponowana w rozliczeniu byla przekonujaca. Odpowiedz Link
tiges_wiz Re: I sie wyhondzilo 19.11.15, 21:43 Wiem wiem ;) Niestety na mojego się tak nie rzucają ;) Odpowiedz Link
crannmer Re: I sie wyhondzilo 19.11.15, 22:30 tiges_wiz napisał: > Niestety na mojego się tak nie rzucają ;) Nalezy tu bezstronnie zauwazyc, ze motywacja handlarza nie byla jego goraca milosc do mojego Akordeona, lecz chec zdopingowania mnie do nabycia u niego jego nastepcy. Inaczej on rowniez by sie tak na mojego nie rzucal :-) Odpowiedz Link
bassooner Re: I sie wyhondzilo 19.11.15, 22:52 następca jest o niebo ładniejszy niż poprzednik, który w wersji kombi wyglądał jak karawan... jaki motor i jaka wersja nadwozia? Odpowiedz Link
crannmer Re: I sie wyhondzilo 20.11.15, 07:41 Jak juz pisalem, jestem __ex-__posiadaczem Accorda. Nastepca jest inny japonczyk, kombiasty elektryk na cwierc etatu ;-) BTW mnie sie wlasnie ta starsza wersja (CM1, VII gen.) bardziej podobala od nastepnej. I to nie tylko z powodu blisko 200 litrow wiecej bagaznika. Odpowiedz Link
bassooner Re: I sie wyhondzilo 20.11.15, 10:11 w wersji sedan spoko ale kombi... ten tył... Odpowiedz Link
crannmer Re: I sie wyhondzilo 20.11.15, 11:02 Dlatego zawsze parkowalem tylem do sciany. BTW szkaradne kolpaki... Odpowiedz Link
bassooner Re: I sie wyhondzilo 20.11.15, 11:10 no i dopasowanie było idealne bo i ściana i pokrywa bagażnika są pionowe. Odpowiedz Link
crannmer Re: I sie wyhondzilo 20.11.15, 15:25 bassooner napisał: > obstawiam Aurisa Trafiony, zatopiony. Auris kombi HSD Executive. Odpowiedz Link
crannmer Re: I sie wyhondzilo 20.11.15, 15:28 franek-b napisał: > Prius+? Prius jest primo za drogi, a secundo i co najwazniejsze, przerazliwie brzydki. Porownywalny IMHO pod tym wzgledem z Pontiakiem Aztekiem. No i bardzo nie lubie cyfrowego predkosciomierza. Odpowiedz Link
lexus400 Re: I sie wyhondzilo 20.11.15, 13:07 Hahaha po moja hondzianke tez kolejka nie stoi :)) ale musze powiedziec, ze nigdy nie mialem takiego gowna jak ten pojazd ale tez nigdy tak w 100% nie bylem zadowolony z posiadania :)) Odpowiedz Link
crannmer Podsumowanie 20.11.15, 22:21 lexus400 napisał: > nie mialem takiego gowna jak ten pojazd ale tez nigdy tak w 100% nie bylem z > adowolony z posiadania :)) Po szesciu i pol latach posiadania oraz ok. 140.000 przejechanych kilometrow moge zreasumowac, ze to byl ogolnie bardzo udany zakup. Po stronie negatywnej musze zaliczyc ogolnie wysokie zuzycie paliwa (rzadko ponizej 9, nigdy ponizej 8, czesto ponad 10 litrow - mimo wzglednie ekonomicznego stylu jazdy) oraz tylne hamulce ze sklonnosciami do zapiekania. Na trasie moglby byc tez cichszy, ale to kwestia brakujacego szostego i siodmego biegu (na piatym przy licznikowych 130 km/h 4000 obrotow/min.). Po stronie pozytwnej nalezy zaznaczyc ogolna niezawodnosc *), przestronnosc i wygode wnetrza (szczegolnie przednie fotele na dlugich trasach i z dobrym trzymaniem bocznym), mimo twardosci zawieszenia duzy komfort jazdy, pojemnosc bagaznika, ergonomie obslugi, hamowanie i neutralne zachowanie na zakretach oraz cudownie dzialajacy mechanizm zmiany biegow. Wyposazenie (dwustrefowa automatyczna klimatyzacja, czujnik deszczu, elektrochromatyczne lusterko wewn., el. skladane lusterka zewnetrzne itp) dzialalo absolutnie zadowalajaco. Zuzycie oleju bylo pomijalne, bez koniecznosci dolewek miedzy przegladami. Osiagi moze nie zrzucaja w obecnych czasach z krzesla, ale na moje potrzeby byly wystarczajace. Charakterystyka silnika wymaga po przesiadce z bardziej elastycznego samochodu nieco przyzwyczajenia, ale nie jest per se zla. Mozna sie dosc szybko nauczyc, przy jakiej predkosci jaki bieg daje najlepsze przyspieszenie i nie bac sie ogranicznika obrotow. A przy jezdzie ze stala predkoscia obroty rzedu 1200..1500 1/min nie sa zadnym problemem, jazda jest gladka, bez dudnien i wibracji (50 km/h na piatym biegu to 1500 1/min). Opis odnosi sie do Hondy Accord Touring Sports (kombi) 2,0, 155 KM, (typ CM1, 7. gen.), pierwsza rejestracja latem 2009, pierwsza reka. ____ *) Poza wymiana tylnych tarcz po 60.000 km (= mocno przedwczesnie), akumulatora po trzech latach (=tez mocno przedwczesnie) oraz w tym roku lacznika stabilizatora z tylu nie bylo innych usterek. Wymiane przednich tarcz przy 100.000 km nie kwalifikuje pod usterke. Odpowiedz Link
franek-b Re: Podsumowanie 21.11.15, 00:11 Po kolei: nie wiem dlaczego Prius zbiera cięgi za wygląd, ja uważam, że ma świetny wygląd, czysto-technologiczny. Najnowsza seria (4 chyba) to wygląda jak ten pontiac. 140k km na accorda to w zasadzie dobrze dotarte auto. Nie wiem czemu, ale wydawało mi się, że masz następce tj. następny model jak Sven. A piszą 'internety', że ten silnik oszczędny jest ;-) W aurisie sobie powinieneś odbić, katalogowo poniżej 4. Jeździłem hybrydą IS 300h i było nadzwyczajnie normalnie, jedynie irytowała mnie skrzynia, a w zasadzie to jak wygląda przyspieszanie (lekkie wycie silnika przy stosunkowo wyższych obrotach), poza tym bajka. Jak Twoje wrażenia, też jest tak? Też myślałem nad hybrydą przy aucie dla Żony, w końcu jednak staneło na benzynie bez wspomagaczy. Odpowiedz Link
sven_b Re: Podsumowanie 21.11.15, 21:22 Podsumował trafnie, ale takiej przepałki u siebie nie miałem. Przy jakimś temacie o tym wspominał. Ostatni rocznik tej gen. w wersji Exe miewał koła 17”. Może tu jest przyczyna. Wspominam auto jako lekkie, chętnie wchodzące na obroty i bezawaryjne. W ramach akcji przywoławczej wymieniono przednie reflektory i to w zasadzie tyle. Przyklejone na łukach, głośne pow. 130/h, brakowało 6-tki. Następca to już cięższa i szersza konstrukcja. Przy 100.000 wymieniałem sprzęgło i szyberdach. Odpowiedz Link
simr1979 Re: Podsumowanie 23.11.15, 12:21 sven_b napisał: > takiej przepałki u siebie nie miałem. Nie widzę tu przepałki - duże auto, wolnossący, dość wysilony silnik, w dodatku w rękach kogoś, kto nie lubi zmieniać biegów... Odpowiedz Link
sven_b Re: Podsumowanie 23.11.15, 12:58 Oczywiście. Mówimy o niuansie w granicach 0,7-1L. Paradoksalnie przy tym silniku styl traktowania skrzyni nisko-krótko jest mniej ekonomiczny niż wysoko-długo. Odpowiedz Link
crannmer Re: Podsumowanie 23.11.15, 16:05 simr1979 napisał: > w rękach kogoś, kto nie lubi zmieniać biegów... O kim piszesz? I na jakiej podstawie? Odpowiedz Link
simr1979 Re: Podsumowanie 24.11.15, 12:11 crannmer napisał: > O kim piszesz? I na jakiej podstawie? O Tobie, na podstawie Twoich własnych zeznań :-) No, chyba że "kombiasty elektryk na ćwierć etatu" ma ręczną skrzynię, w dodatku siedmiobiegową.... Odpowiedz Link
crannmer Re: Podsumowanie 24.11.15, 12:34 To nie sa wnioski, lecz spekulacje. W dodatku na podstawie bardzo ograniczonej bazy danych. I ogolnie rzecz biorac bledne. Odpowiedz Link
simr1979 Re: Podsumowanie 24.11.15, 12:59 Niech i tak będzie... W każdym razie życzę dużo zadowolenia z nowego nabytku - namawiałem syna na taki sam, ale synowa (która bardzo lubi zmieniać biegi) się nie zgodziła i stanęło na RAV4 :-S Odpowiedz Link
bassooner Re: Podsumowanie 24.11.15, 13:38 tak cztam to co powyżej i jakoś nie mogę dojść do ładu mając wrażenie, że piszecie o innej bajce... lex się wypowiedział (chyba) o swoim civivu, crannmer odpowiedział o swoim accordzie, wtrącił się sven a simir gada o aurisie... coś koledzy pokiełbasiliście ale nie szkodzi... grunt żeby dowalić ;-) Odpowiedz Link
crannmer Re: Podsumowanie 24.11.15, 14:20 Faktem jest, ze przesiadlem sie z Accorda kombi 2,0 sports na Aurisa kombi hybryde. Natomiast domniemania o moim stosunku do zmiany biegow czy innych aspektow prowadzenia samochodu sa niczym innym, jak tylko domniemaniami. Odpowiedz Link