23.11.15, 23:19
Dolar dziś kosztował 4 PLN. Ciekawe co na to malkontenci twierdzący ze drukowanie dolarów spowoduje ze bedą bezwartościowe? Gospodarka USA idzie ostro do przodu, u mnie na lokalnym rynku dzieją się szaleństwa z cenami domów - ceny idą do góry po kilkanaście procent rocznie.
Obserwuj wątek
    • tomek854 Re: Cztery 23.11.15, 23:42
      Wnioski trochę pochopne... Funt juz ponad 6 zl... Wiec może to jednak nie dolary a złotówki coś slabna?
      • marekatlanta71 Re: Cztery 24.11.15, 01:32
        Ekonomia UK te się rusza. W odróżnieniu od reszty Europy - Euro:$ jest tylko 1:1.08.
        • franek-b Re: Cztery 24.11.15, 07:37
          > Ekonomia UK te się rusza. W odróżnieniu od reszty Europy :

Bredzisz.
          • tomek854 Re: Cztery 25.11.15, 00:06
            Bredzi. Uk to się akurat zsuwa w nową stagnacje.
            • marekatlanta71 Re: Cztery 25.11.15, 00:22
              Zobaczymy za kilka lat.
    • edek40 Re: Cztery 24.11.15, 09:55
      > du, u mnie na lokalnym rynku dzieją się szaleństwa z cenami domów - ceny idą do
      > góry po kilkanaście procent rocznie.

Znowu bedzie zalamanie?
      • yamasz Re: Cztery 24.11.15, 12:55
        To w Polsce sie wszystko. Giełda na czerwono, Warszawski Indeks Giełdowy ma największe spadki od 6 lat. Pisacy jeszcze dobrze stołków nie rozgrzali a już sie wszystko pieprzy.
        • marekatlanta71 Re: Cztery 25.11.15, 00:18
          Co ciekawe słaba złotówka pewnie spowoduje wzrost eksportu i lepsze wyniki firm, wiec logiczne było by właśnie inwestowanie w giełdę. Tyle ze rynek panicznie boi się PiS i ich pomysłów. A najnowsze posunięcia nie nastrajają do optymizmu. Jedyny przemysł w jaki warto teraz inwestować to produkcja mokrych chusteczek - obywatele bedą musiel ich kupować więcej by obcierać się z gówna lecącego na nich z okolic władzy.
      • marekatlanta71 Re: Cztery 25.11.15, 00:20
        Na razie się nie zanosi. Moja okolica przezywa jakiś zwariowany rozwój - przekroczono masę krytyczna i stajemy się "krzemowa dolina" przemysłu kosmicznego. Firmy zatrudniają na tysiące, ludzie z całego USA zjeżdżają i chcą gdzie mieszkać. A domów nie ma.
        • edek40 Re: Cztery 25.11.15, 09:54
          > Na razie się nie zanosi.

Zdaniem porazajacej wiekszosci w 2007 roku tez sie nie zanosilo. A ci, ktorzy to przewidywali uznawani byli za nieco nawiedzonych.

> Na razie się nie zanosi. Moja okolica przezywa jakiś zwariowany rozwój - przekr
          > oczono masę krytyczna i stajemy się "krzemowa dolina" przemysłu kosmicznego. Fi
          > rmy zatrudniają na tysiące, ludzie z całego USA zjeżdżają i chcą gdzie mieszkać

Gdy w Polsce nieruchomosci zwyzkowaly w kosmos, kazdemu kto bronil tezy, ze beda drozec i drozec i drozec, zadawalem jedno pytanie: jaki jest stosunek przyrostu jego dochodow do wzrostu cen nieruchomosci. Nie mam pojecia czemu ceny nieruchomosci analizuje sie w aspektach oderwanych od tak kardynalnych praw jak sila nabywcza? Fakt, pojawialy sie zdania, ze nieruchomosci kupowane sa w celach spekulacyjnych przez obywateli zachodu. Niech tak bedzie. Zapewne zalozyli, ze w widocznej perspektywie Polacy stana sie rownie zamozni jak zachodnie nacje i odkupia od nich te nieruchomosci. Wywiezc tego chyba sie nie da....

> . A domów nie ma.

A co bedzie, jak klientow zabraknie, bo ich dochody nie pozwola na zakup?
    • mrzagi01 Re: Cztery 24.11.15, 15:48
      Wg mnie o wszystko jest gówno warte wróżenie z fusów. Współczesną ekonomią mogli by się z równym powodzeniem zajmować absolwenci Hogwarthu, tudzież podwórkowi kuglarze. Te wszystkie krzywe i indeksy opierają się na wielkim hazardzie, a nie rzeczywistej wartości gospodarki.
      Co nie zmienia faktu, że aktualny kurs dolara, jako że sporą część dochodu osiągam w tejże walucie, cieszy.
      • tomek854 Re: Cztery 25.11.15, 00:05
        Mi się bardzo podobali co wszyscy ekonomiczni eksperci kiedy pytano ich o bitcoiny... Odpowiadali jak ten stary góral co to proszony o prognozę pogody mówił "to je, panocku, pewne jak słonko na niebie : albo bydzie pogoda, albo ni". :)
        • marekatlanta71 Re: Cztery 25.11.15, 00:22
          Złych ekspertów słuchałeś. Bitcoinowi zagrażają dwie rzeczy - działania legislacyjne rządów oraz rozwój komputerów kwantowych. Oba maja nieprzewidywalny wpływ na ta "walutę" - delegalizacja może nią tak samo zachwiać jak odkrycie super taniego/szybkiego sposobu generowania nowych hash'y.
      • marekatlanta71 Re: Cztery 25.11.15, 00:16
        Zamiast wszystko negować może lepiej wsiąść pod uwagę ze się wielu rzeczy nie wie i nie rozumie? Podobni jak ty na temat gospodarki wypowiadają się ignoranci na temat szczepionek. Żaden z nas nie jest ekspertem we wszystkim, ale zamiast wierzyć w to ze eksperci są tak naprawdę szarlatanami a jedynym rozwiązaniem jest wsadzenie na trzy zdrowaski do pieca chlebowego, może lepiej uznać ze są ludzie mądrzejsi i bardziej doświadczeni (oraz poinformowani) od nas? I ze ci ludzie wiedza co robią? Wiem PiS w Polsce nie nastraja do takiego myślenia, ale Polska to nie pępek świata.
        • tomek854 Re: Cztery 25.11.15, 09:58
          Natomiast marekatlanta, jak widać, jest ekspertem i od szczepionek, i od ekonomii, i od paru jeszcze innych rzeczy na pewno. Słuchajcie marka! :D
        • edek40 Re: Cztery 25.11.15, 09:58
          > wierzyć w to ze eksperci są tak naprawdę szarlatanami

Ja na ten przyklad tak nie uwazam.

Uwazam jednak, ze wielu z nich pobiera nalezne wynagrodzenie za wyglaszanie konkretnych, eksperckich, opinii.
          • bassooner reasumując: 25.11.15, 10:19
            dular jest po cztery zyla bo się nie szczepiłem???
            • tomek854 Re: reasumując: 25.11.15, 17:42
              Odpowiwm jak ekspert: w zasadzie tak, chyba ze nie :)
          • lexus400 Re: Cztery 26.11.15, 21:39
            No wiesz edek z tym bywa roznie. Przykladem bredni wyglaszanych przez ekspertow jest wiele opinii tzw. bieglych. Na swoim przykladzie moglbym mnozyc glupie i bezsensowne opinie, przegrane w sadzie rejonowym przez tzw. opinie bieglego, ktore legly w gruzach na pierwszej lub drugiej rozprawie. Tak swoja droga, niestety Minister Antek tez jest ekspertem w w wielu dziedzinach i co z tego wynika ? :))
        • mrzagi01 Re: Cztery 25.11.15, 20:07
          Na dobrą sprawę w każdej dziedzinie są mądrzejsi, bardziej doświadczeni i lepiej poinformowani, dlatego najlepiej nie mysleć, nie mieć własnego zdania tylko łykać jak mucha g.. mądrości gadających głów z TV
    • franek-b Re: Cztery 26.11.15, 10:41
      > Dolar dziś kosztował 4 PLN. Ciekawe co na to malkontenci twierdzący ze drukowan
      > ie dolarów spowoduje ze bedą bezwartościowe?

Czy może rozróżniasz przyczynę od skutku? Sądząc z powyższego nie. Jak było drukowanie dolarów, to dolar był słaby (więcej dobra na rynku, to jest ono tańsze). Przestali drukować (mniej dobra na rynku) to ono staje się bardziej wartościowe.

Dodam tylko, że za politykę luzowania fiskalnego odpowiadają demokraci. Jakby słuchać rad prawicowych głąbów, to teraz tak nie miałbyś się czym tak podniecać. Więc głosuj na oszołomów, będziesz mógł nosić colta, obniżą podatki o procent albo 2, zwiększą dziurę budżetową i przyjdą demokraci by to posprzątać (cykl ten trwa od lat).

Swoją drogą, to drogi dolar napędza gospodarkę Chińską a nie amerykańską, co zresztą już widać po inflacji, która jest niska ponieważ import np. chiński zaczyna być coraz tańszy, co napędza obniżkę cen.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka