Dodaj do ulubionych

Acura TL w W-wie

18.01.05, 21:58
Pochwalę się że wczoraj miałem okazję widzieć Acure TL(odpowiednik accorda) w
moim mieście. Prezentowała się bardzo ładnie, fajny biały kolor. Moim
skromnym zdaniem mimo iż jest to prawie identyczne auto co Accord to jest
ładniejsze. Nie wiem czemu ale dodatki dodają mu smaczku... a może poprostu
efekt unikalności?
Pozdrawiam
Obserwuj wątek
    • wowo5 Re: Acura TL w W-wie 19.01.05, 04:01
      Odpowiednikiem europejskiego Accorda jest Acura TSX. TL jest sporo wieksza,
      zblizona rozmiarami do amerykanskiego Accorda ale duzo od niego ladniejsza.
      acura.com/index.asp?bhcp=1
      • frax1 Re: Acura TL w W-wie 19.01.05, 14:08
        No tak podłożyłem się... a powiem że byłem przekonany że to te same auta.
        Ale nic człowiek cały czas się uczy ;) Przepraszam za zamęt, a w ramach
        przeprosin oto przesyłam dane :)

Acura TL
        Type 4-door, 5-passenger mid-size sedan
        Layout transverse front engine/front-wheel-drive
        Engine 3.2 litre V6, SOHC, 24 valves, VTEC
        Horsepower 270 @ 6200 rpm
        Torque 238 lb-ft. @ 5000 rpm
        Transmission 5-speed automatic w/SportShift manual mode (6-speed manual)
        Tires Bridgestone Turanza 235/45R-17 all-season
        Curb weight 1626 kg (3585 lb.)
        Wheelbase 2740 mm (107.9 in.)
        Length 4730 mm (186.2 in.)
        Width 1835 mm (72.2 in.)
        Height 1441 mm (56.7 in.)
        Cargo capacity 348 litres (12.3 cu. ft.)
        Fuel consumption City: 11.6 l/100 km (24 mpg)
        Hwy: 7.6 l/100 km (37 mpg)
        Fuel type Premium 91 octane recommended
        Warranty 3 yrs/60,000 km
        Powertrain Warranty 5 yrs/100,000 km

Acura TSX
        Base price $34,800
        Type 4-door, 5-passenger sedan
        Layout transverse front engine/front-wheel-drive
        Engine 2.4 litre 4 cylinder, DOHC, 16 valves, i-VTEC
        Horsepower 200 @ 6800 rpm
        Torque 166 lb-ft @ 4500 rpm
        Transmission 6-speed manual
        Tires 215/50R-17 all-season
        Curb weight 1465 kg (3223 lb.)
        Wheelbase 2670 mm (105.1 in.)
        Length 4657 mm (183.3 in.)
        Width 1762 mm (69.4 in.)
        Height 1456 mm (57.3 in.)
        Trunk space 368 litres (13.0 cu. ft.)
        Fuel consumption City: 10.9 l/100 km (26 mpg)
        Hwy: 7.4 l/100 km (38 mpg)
        Fuel Premium
        Warranty 4 yrs/80,000 km

• frax1 Re: Acura TL w W-wie 19.01.05, 14:09
          Dodam że to była TL na 100%.
          Pozdrawiam
          • wowo5 Re: Acura TL w W-wie 21.01.05, 05:12
            TL moim skromnym zdaniem jest jednym z ladniejszych aut na drogach. Jedyna wada
            to naped na przod. Przy tym silniku przydal by sie na tyl lub na 4. Parkuje
            jeden taki na przeciwko mojego domu.
        • franek-b Re: Acura TL w W-wie 21.01.05, 22:32

> Acura TSX
          > Base price $34,800

Ta cena to hmm chyba nie za to auto... wg acura.com
          acura.com/bap/bap_step1a.asp?module=tsx
          to $26,990... tyle to ja w PL za swojego civa dalem...

Pozdrawiam,
          Frank
          • frax1 Re: Acura TL w W-wie 22.01.05, 23:45
            To są $ Kanadyjskie. Podałem za
            www.canadiandriver.caPozdrawiam
            • franek-b Re: Acura TL w W-wie 23.01.05, 19:47
              > To są $ Kanadyjskie.

To wyjasnia rozbieznosc:-)
      • typson Re: Acura TL w W-wie 21.01.05, 16:03
        ladna
      • franek-b Re: Acura TL w W-wie 21.01.05, 22:24
        > Odpowiednikiem europejskiego Accorda jest Acura TSX. TL jest sporo wieksza,
        > zblizona rozmiarami do amerykanskiego Accorda ale duzo od niego ladniejsza.
        > acura.com/index.asp?bhcp=1

WOW dla mnie bomba... chyba sie zakochalem;-))) cholera, ze tez w tych stanach
        musza miec tak dobrze z autami...
        • typson Re: Acura TL w W-wie 22.01.05, 03:36
          wiele jest fajnych ale z drugiej strony nowy Corverre na resorach piorowych ;-)
        • wowo5 Re: Acura TL w W-wie 22.01.05, 03:51
          Jak dla mnie idealnym autem by byl TSX z silnikiem V6.
          • franek-b Re: Acura TL w W-wie 22.01.05, 12:34
            > Jak dla mnie idealnym autem by byl TSX z silnikiem V6.

jak o idealach mowimy to do takiego sie zblize zdecydowanie RL:-) 300KM i
            naped na 4 lapy:-)

Pozdrawiam,
            Frank
            • wowo5 Re: Acura TL w W-wie 22.01.05, 15:44
              RL mi tez sie podoba.
              • wowo5 Re: Acura TL w W-wie 22.01.05, 16:23
                Wiecej na temat RL
                autos.msn.com/research/vip/job.aspx?modelid=11503&src=Home&pos=Edit3
                • franek-b Honda Legend 22.01.05, 17:38
                  Niedulugo;-) bedzie mozna zobaczyc to auto i w Europie, od 2006 to bedzie nowa
                  Honda Legend :-) oczywiscie cena w okolicach pewnie 250 k PLN...
                  • frax1 Re: Honda Legend 22.01.05, 23:48
                    Czytałem o RL że ma innowacyjny system napędu na 4 koła. Rozdziela nie tylko
                    przód tył ale także prawa lewa. Do tego podobno jest system aktywnego
                    wyciszania wnętrza, moim zdaniem super rozwiązanie. Sprawdzał ktoś jak to
                    działa?
                    Pozdrawiam
                    • wowo5 Re: Honda Legend 23.01.05, 14:02
                      Tez jestem ciekaw jaka jest skutecznosc tego systemu wyciszania. Jest on
                      rowniez stosowany w Odysseyu. Nie spotkalem sie z zadnym testem tego systemu w
                      prasie. Z tego co wiem to dziala on najlepiej neutralizyjac dzwieki o niskich
                      czestotliwosciach. Bose oferuje sluchawki ktore czynia to samo. Fajna rzecz w
                      samolocie.
                      • franek-b Re: Honda Legend 23.01.05, 15:46
                        > Tez jestem ciekaw jaka jest skutecznosc tego systemu wyciszania. Jest on
                        > rowniez stosowany w Odysseyu. Nie spotkalem sie z zadnym testem tego systemu
                        w
                        > prasie. Z tego co wiem to dziala on najlepiej neutralizyjac dzwieki o niskich
                        > czestotliwosciach. Bose oferuje sluchawki ktore czynia to samo. Fajna rzecz w
                        > samolocie.

Ciekawe, skoro teraz juz w autach potrafi byc ciszej niz halas tla, to chyba
                        producenci chca dojsc do gluszy absolutnej;-) Chyba dla mieszkancow duzych
                        miast to system pokladowego naglosnienia bedzie emitowal 'szum miasta' by nie
                        czuli sie zbytnio nieswojo w swoim aucie ;-)))
                        Kiedys warczalo i to byla przyjemnosc motoryzacji a teraz? nie daj boze jak
                        slychac silnik...

Pozdrawiam,

Frank
                        • frax1 Re: Honda Legend 23.01.05, 16:31
                          Moim skromnym zdaniem to auto do jazdy na codzien powinno być jak najcichsze...
                          najbardziej komfortowe a przy tym dające frajde z jazdy. Jakby miły nie był
                          dżwięk silnika to po 300km każdy będzie miał go dosyć... to jest poprostu
                          hałas. Co innego auta do zabawy, te powinny być jak najbardziej spartańskie i
                          skupione tylko na dawaniu przyjemności. Pozatym ile osób kupuje auto dla
                          przyjemności ??
                          Pozdrawiam
                          • franek-b Re: Honda Legend 23.01.05, 19:19
                            > Moim skromnym zdaniem to auto do jazdy na codzien powinno być jak
                            najcichsze...
                            >
                            > najbardziej komfortowe a przy tym dające frajde z jazdy. Jakby miły nie był
                            > dżwięk silnika to po 300km każdy będzie miał go dosyć... to jest poprostu
                            > hałas. Co innego auta do zabawy, te powinny być jak najbardziej spartańskie i
                            > skupione tylko na dawaniu przyjemności. Pozatym ile osób kupuje auto dla
                            > przyjemności ??
                            > Pozdrawiam

Mysle, ze wiekszosc kupuje dla przyjemnosci. W koncu dlaczego kupuje sie auto
                            np. za 150k, jesli praktycznie takie same wlasciwosci ma auto za polowe tej
                            ceny? Sadze,ze mimo wszystko, takich super racjonalistow jest niewielu. Jakby
                            tak bylo to wszyscy by jezdzili dieslami typu berlingo czy vw caddy.
                            Mozemy sie zalozyc, ze jak bedzie krolowal silnik elektryczny to beda
                            symulatory brzeczenia silnika:-) np. dzis wlaczam warczacego subaru sti, innego
                            dnia jedwabisty dzwiek rzedowej 6, a dla wielbicieli diesla - klekot
                            niedogrzanego tdi :-P
                            OK, zeby nie bylo, nie uwazam halas za jakas jakosc, tez sie dziwie wszystkim
                            tym, ktorzy montuja tlumiki nietlumiace. Ale wyobrazasz sobie zupelna cisze?
                            • frax1 Re: Honda Legend 23.01.05, 20:58
                              Zupełnej ciszy sobie nie wyobrażam aczkolwiek jeżeli auto by miało przy 180km/h
                              na autostradzie taki poziom głośności jak cicha średnia klasa przy 80km/h to ja
                              bym nie oponował.
                              U nas auto jeszcze nie jest tak traktowane jak np. w USA gdzie dla znakomitej
                              większości jest to kolejny sprzęt domowy. Pozatym jeżeli ludzie w większości
                              kupowaliby auta dla przyjemności to M-B ze swym układem kierowniczym nie miałby
                              wogóle żadnej sprzedaży.
                              Nawiązując natomiast do silników elektrycznych i symulatoru dźwięku... silnik
                              to nie tylko dźwięk ale i wibracje jakie od niego pochodzą.
                              P.S Ideałem brzmienia dla mnie jest aktualnie 5.7 Hemi Dodge'a i Chryslera..
                              poezja... no ale Ferrari nie jechałem ;)
                              Pozdrawiam
                              • franek-b Re: Honda Legend 23.01.05, 21:42
                                > Zupełnej ciszy sobie nie wyobrażam aczkolwiek jeżeli auto by miało przy
                                180km/h
                                >
                                > na autostradzie taki poziom głośności jak cicha średnia klasa przy 80km/h to
                                ja
                                >
                                > bym nie oponował.

OK, generalnie sie zgadzam:-)

> U nas auto jeszcze nie jest tak traktowane jak np. w USA gdzie dla znakomitej
                                > większości jest to kolejny sprzęt domowy. Pozatym jeżeli ludzie w większości
                                > kupowaliby auta dla przyjemności to M-B ze swym układem kierowniczym nie
                                miałby
                                >
                                > wogóle żadnej sprzedaży.

Jednak pand i fabied sprzedaje sie wiecej;-)

> Nawiązując natomiast do silników elektrycznych i symulatoru dźwięku... silnik
                                > to nie tylko dźwięk ale i wibracje jakie od niego pochodzą.

Przy aucie z tylnim napedem rowniez nie masz drgan od silnika:-)

> P.S Ideałem brzmienia dla mnie jest aktualnie 5.7 Hemi Dodge'a i Chryslera..
                                > poezja... no ale Ferrari nie jechałem ;)

zdecydowanie mowie dieslom nie:-) a w kwesti pozostalych dzwiekow, to chyba
                                najbardziej lubie dzwiek boksera - porsche - to jest to! do jazdy na codzien to
                                wysokoobrotowe silniki H maja dla mnie niezaprzeczalny urok (zwlaszcza jak
                                wlacza sie vtec) oraz druga moja love czyli rzedowe 6 i 8 made by biemwi:-)))

Pozdrawiam,

Frank
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka