typson 06.03.05, 22:08 jak to milo siedziec w niedziele o 22:00 w pracy i zastanawiac sie dlaczego serwer niby chodzi ale jednak nie chodzi. Czy ktos ma telefon do bila geja? Chetne bym mu nawrzucal kilka cieplych szeptow Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
tomek854 Re: FUCK MICROSOFT 06.03.05, 22:56 To wy macie serwery na Windowsie? Moj kolega, ktory nadzoruje serwer windowsowy cioagle klnie ze ma za duzo roboty, Mowie mu "to postaw linuxa" a on "no costy, wtedy nie bede mial nic do roboty i mnie zwolnia" :D Odpowiedz Link
typson Re: FUCK MICROSOFT 07.03.05, 00:27 to nie jest takie proste jakby sie moglo wydawac. Tak na prawde calosc rozbija sie o serwer poczty Exchange. Wlasciwie to serwer pracy grupowej. Zwykle sendmaile tego nigdy nie zastapia. Drogi powod to Active Directory. Cala reszta jest do zastapienia Linuxem. A tak przy okazji to probmemy z transportem poczty miedzy serwerami wzsiely sie z tego, ze wywalil sie serwer dns ale nie moj tylko ten przynalezny do budynku, w ktorym mamy wynajete pomieszczenia. Dodam, ze zdazylo sie to drugi raz. I dodam, ze chodzi na linuxie :D Odpowiedz Link
typson Re: FUCK MICROSOFT 07.03.05, 00:24 Sytuacje opanowalem ;) Dlatego w nagrode wlasnie postawilem sobie WiFi w domku. I siedze przy pulpicie z jedzeniem i piciem a nie przy stoliku w kucki. Wreszcie komputer typu laptop zasluguje na nazwe "mobilny"! Odpowiedz Link
kompressor Re: FUCK MICROSOFT 07.03.05, 00:46 Oo typson, widze ze trafilem chyba na odpowiedniego czlowieka :) moze bedziesz wiedzial czy da sie i jakim kosztem (najlepiej konkretnie jaka antena i jaka sieciowka) polaczyc droga radiowa 2 budynki odlegle od siebie o jakies 2.5km w lini prostej. Widok optyczny miedzy budnkami raczej jest, problemem moga byc linie wysokiego napiecia miedzy budynkami. Transfer polaczenia nie musi byc wysoki (glownie monitoring, komunikacja) wystarczy jakies 1/2 Mbit Odpowiedz Link
typson Re: FUCK MICROSOFT 07.03.05, 01:10 ja raczej LAN niz WAN. A jesli juz WAN to logicznie a nie fizycznie. Moge wiec troche sie pomądrzyc i podac ceny czesci ale czy beda one dobre to nie wiem. W ogole pierwsze co mi przychodzi do glowy to kwestie prawne. 2,5 km to sporo, to juz nie nadawanie z kuchni do pokoju ;-) Providerzy maja wydzielone wlasne pasma i nadaja na swoim sprzecie w swoich czestotliwosciach (chocby GTS). Ich czestotliwosci to zdaje sie od 4GB do kilkunastu co daje im kilkanascie KM zasiegu. Antena kierunkowa to zwykly talez, raczej ciezko ja ukryc, gdybys chcial robic jakas lewizne. Ale byc moze 2,4GHz to pasmo publiczne. Trudno mi powiedziec, bo do tej pory my - zwykli ludzie tylko odbieralismy a nie nadawalismy (poza GSM) ceny wygladaja tak, ze jedna antena kierunkowa, niezaleznie od tego czy talezowa czy rurowa kosztuje od kilkudziesiecu do kilkuset zlotych. (napewno jakies profesjonalne anteny kosztuja sporo) Zaleznie od jej mocy oraz kąta promieniowania mozna uzyskac zasieg 30km. Choc pewnie w niskim przedziale cenowym o ktorym wspomnialem jest to raczej 3 km niz 30. Podobnie jest z transferem zaleznym od mocy sygnalu. Pamietaj jeszcze o tym, ze oprocz anteny musisz zakupic wszelkie mocowania i kabel o odpowiedniej dlugosci. Czesto sa one w komplecie choc z drugiej strony jest kilka rodzajow wtyczek wiec i tu sprawa sie komplikuje. Zreszta kabel jest o tyle istotny, ze nie da sie go ciac i przerabiac, bo nie tak prosto ekranuje sie 2.4GHz. Dlatego jes on potrzebny z grubsza pod wymiar. Mysle, ze przy odrobinie szczescia da sie kupic dwa domowe accespointy, dwie antenki z pasujacymi do nich kablami i smigac po eterze ;) Odpowiedz Link
typson Re: FUCK MICROSOFT 07.03.05, 01:11 a tak w ogole to pracuje w firmie, ktora teraz buduje siec GSM na ukrainie, wiec jutro w robocie zasiegne fachowego jezyka pozdrawiam Odpowiedz Link
kompressor Re: FUCK MICROSOFT 07.03.05, 16:48 Zasiegnalem tez troche jezyka i podobno nadajniki 18-20 dbi powinny wystarczyc, oby bez wzmacniacza bo koszt wzrosnie sporawo. Jak moglbys zapytac swoich specow czy cos takiego ma sens, zwlaszcza zastanawiaja mnie te kable wysokiego napiecia, to bylbym wdzieczny :) Odpowiedz Link
typson Re: FUCK MICROSOFT 07.03.05, 17:58 Fachowiec wyjechal na narty? A o co chodzi z tymi kablami wysokiego napiecia? Czy to az tak wysokie napiecie? Moze uda Ci sie zaindukowac troche pradu to i na rachunkach sie przyoszczedzi ;) Odpowiedz Link
typson Re: FUCK MICROSOFT 07.03.05, 18:02 jak chcesz to moge tu wkleic nazwy i producentow anten oraz ceny. poszukasz sobie informacji na stronach producentow, ktora antena co gwarantuje Odpowiedz Link