Dodaj do ulubionych

Dodge Charger R/T

12.06.05, 03:44
Dzis mialem przyjemnosc zrobic test drive tym pojazdem - wlasciwie to zona
jechala bo nastepny samochod ma byc dla niej. Wrazenia:
- jakosc wykonczenia OK, ale bez jakichs zachwytow.
- ilosc miejsca bardzo rozsadna
- stylistyka wnetrza taka sobie
- dzwiek silnika niesamowity
- przyspieszenie bardzo dobre / znakomite

W kazdym razie mi sie podoba a zona stwierdzila ze ona czyms takim nie bedzie
jezdzic a za $30K to bedzie miala Acure TL...
Obserwuj wątek
    • wowo5 Re: Dodge Charger R/T 12.06.05, 15:21
      Widzialem przedwczoraj takiego na mojej ulicy. Prezentuje sie lepiej niz
      myslalem. Acura TL ma z pewnoscia ladniejsze wnetrze i z zewnatrz lepiej
      wyglada ale ma jedna wade, ktora ja kompletnie dyskwalifikuje: przedni naped
      przy mocnym silniku - torque steer. Charger ma naped na tyl i V8. To zupelnie
      inna para kaloszy. Dopuki Acura nie dorobi sie tylnego napedu, jak Lexus,
      Infiniti, Cadillac, Merc, BMW albo 4X4, jak Audi nie bedzie pelnoprawna marka
      luksusowa. Tylko RL ma 4X4, a reszta jest przednionapedowa. A szkoda, bo Acura
      ma ciekawa stylistyke w srodku i na zewnatrz, doskonale silniki (potrzebuja co
      prawda V8 dla RL) itd.
      • marekatlanta71 Re: Dodge Charger R/T 12.06.05, 19:33
        Nie zgadzam sie z kolega:
        a) Dla kobiety naped na tyl stanowi wylacznie zagrozenie, bo latwiej kontrolowac
        uslizgi przodu niz tylu
        b) Jezdzilem TL'ka i torque steer zupelnie nie czuc
        c) RL wcale nie potrzebuje V8 - sprzedaje sie znakomicie z V6

Ja tam bym wolal Charger'a, ale jak juz napisalem nastepny pojazd jest dla zony
        i ona decyduje.
        • wowo5 Re: Dodge Charger R/T 12.06.05, 21:39
          Znam pare kobiet ktore doskonale sobie radza z napedem na tyl i mocnym
          silnikiem.
        • wowo5 Re: Dodge Charger R/T 12.06.05, 21:40
          Torque steer jest bardzo odczuwalny w manualu, a duzo mniej w automacie. Pewnie
          jezdziles automatem.
          • marekatlanta71 Re: Dodge Charger R/T 12.06.05, 21:50
            Ja i automat?!?!?!??! Jezdzilem manualem :)
            • drpawelek Re: Dodge Charger R/T 14.06.05, 01:39
              Z tym torque steer to chyba przesada. Honda zwalczyla go jeszcze w modelu
              Prelude i CL (260hp). O ile dobrze pamietam, bylo to rozwiazanie elektroniczne
              i bardzo skuteczne wg. owczesnych testow. Nawet Saab sobie z nim poradzil - moj
              9-3 arc sciaga tylko minimalnie i to dopiero wtedy, gdy go zdrowo przydusze, a
              moment obrotowy mam przeciez wiekszy chyba nawet od BMW 325 i A4 3.0. W mojej
              poprzedniej mazdzie protege (323) trzeba bylo bardzo uwazac, chociaz silniczek
              mial tylko 122 konie. Nawet w nowym modelu 9-3 V6 zjawisko podobno jest sladowe.
              Producenci jednak ucza sie czegos na swoich bledach (vide 9-3 Viggen poprzedniej
              generacji).
              • marekatlanta71 Re: Dodge Charger R/T 14.06.05, 03:01
                Zgadzam sie z przedmowca - kiedys mialem 210 KM Saab'a 9-3 convertible na jeden
                dzien i zdecydowanie zaprzeczam istnieniu jakiegokolwiek torque steer.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka