Dodaj do ulubionych

Komplet narzędzi

16.05.06, 13:24
Musze sobie wreszcie kupic jakis komplet narzedzi w miare przyzwoitych

prosze o komentarze

www.allegro.pl/item102842185_profesjonalny_komplet_narzedzi_122_elementowy_.html
www.allegro.pl/item103986949_oryginalny_honiton_ekstra_cena_faktura_vat_.html
www.allegro.pl/item103606749_klucze_94cz_nasadowe_orginal_lopden_line_newblack.html
moto.allegro.pl/show_item.php?item=102066893

jakies sugerowane firmy?
Obserwuj wątek
    • lexus400 Re: Komplet narzędzi 16.05.06, 14:00
      Honiton są całkiem niezłe skoro wytrzymują około 2-ch lat w warunkach warsztatowych
      • crannmer Re: Komplet narzędzi 16.05.06, 14:15
        lexus400 napisał:

> Honiton są całkiem niezłe skoro wytrzymują około 2-ch lat w warunkach
        > warsztatowych

Rahsol i Gedore wytrzymywaly w warunkach warsztatu pojazdow gasienicowych i
        kolowych kilkanascie lat. Mimo uzycia przez zolnierzy w wiekszosci sluzby
        zasadniczej.

MfG

C.
    • mrzagi01 Re: Komplet narzędzi 16.05.06, 14:04
      najbardziej znane są chyba sprzęty Stanley-a

co byś nie kupił to koniecznie zdubluj sobie wszystkie 13-tki ;)
    • crannmer Re: Komplet narzędzi 16.05.06, 14:13
      typson napisał:

> Musze sobie wreszcie kupic jakis komplet narzedzi w miare przyzwoitych
      >
      > jakies sugerowane firmy?

Gedore, Rahsol, Belzer (glownie wkretaki przerozne), Wiha, Proxxon (jakosc
      dobra, ale do warsztatu samochodowego troche za delikatne IMHO, choc moge sie
      mylic, bo Proxxon mocno sie rozwinal od moich czasow. Np. Produkt NO 23 650 jest
      calkiem calkiem). W tej kolejnosci.

Jesli chodzi o cegi i szczypce wszelakie, to Knipex to jest to.

Natomiast od wyrobow firmowanych Mannesmann (i podobnych) trzymaj sie z daleka.
      To narzedzia do samookaleczania sie.

MfG

C.
      • mrzagi01 Re: Komplet narzędzi 16.05.06, 14:18
        crannmer napisał:

>
        > Natomiast od wyrobow firmowanych Mannesmann (i podobnych) trzymaj sie z daleka.
        > To narzedzia do samookaleczania sie.
        >
        > MfG
        >
        > C.

tak sobie pomyślałem jak tylko podzieliłem cenę przez ilość elementów w zestawie
      • typson Proxxon 16.05.06, 14:22
        To jest ta nazwa firmy, która chodziła mi po głowie. Jakis czas temu widziałem
        ładne komplety na allegro za rozsądne pieniądze. Do tego mozna było zanabyć
        klucz dynamometryczny (moja dłoń dysponuje duzym momentem zwlaszcza przy
        odpowiedniej przedluzce).

www.allegro.pl/item103761388_proxxon_klucz_dynamometryczny_23353_dynamometr.html
        www.allegro.pl/item103894217_proxxon_zestaw_kompaktowy_z_grzechotka_1_2_.html
        www.allegro.pl/item103491560_proxxon_23_810_klucze_giete.html
        www.allegro.pl/item103491549_proxxon_zestaw_kluczy_23820.html
        i można ruszać do boju!
      • lexus400 Re: Komplet narzędzi 16.05.06, 15:09
        Urwałem parę dni temu Rahsola pół calowego do nasadek z dożywotnią gwarancją:))
        ma się krzepę.
    • inna-bajka Tylko Stanley 16.05.06, 14:48
      Mam cały komplet, tani nie był. Ale puszczają najbardziej zapieczone śruby i
      nic się nie łamie.
      • typson Re: Tylko Stanley 16.05.06, 14:52
        mzoesz podac jakis numer, model? Chialbym sobie looknąc co wchodzi w skład.

No i co znaczy, ze nie byl tani? 200, 500 czy 2500?
        • inna-bajka Re: Tylko Stanley 16.05.06, 15:03
          Nie mam takiego kombajnu jak Ty byś chciał. Mały zestaw potrzebny do szybkiego
          rozkręcenia deski, maski lub układu paliwowego. Grzechotka, przelotki i
          kilkadziesiąt końcówek. Muszę jeszcze dokupić elastyczną przelotkę, bo czasem
          te śruby są pod różnymi kontami.
          Dałam jakieś 300 zł, coś takiego podobnego
          www.narzedziak.istore.pl/sklep,1439,22576991,56393536490305,03,,pl-pln,246405,0.html
          • typson Re: Tylko Stanley 16.05.06, 15:10
            no to tylko czesc moich potrzeb. Wlasciwie to potrzebowalbym akurat wiekszych
            kalibrów niz te, które Ty preferujesz ;) Juz nie raz rozwaliłem sobie łape, bo
            klucz oczkowy pękł sobie przy próbie odkrecenia amortyzatora. A wiadomo, ze
            takie rzeczy sa doj..ne na maxa i lepiej nie widziec mnie, jak sie napinam tak,
            ze mi sie uszy z tyłu głowy spotykają. No i co potem mowie, gdy reka z kawalkiem
            klucza leci prosto na wahacz i inne cos ;)
            • lexus400 Re: Tylko Stanley 16.05.06, 15:14
              odnośnie Stanleya to jestem sceptycznie nastawiony, starałem się używać ale mi
              sie nie sprawdził.
            • inna-bajka Re: Tylko Stanley 16.05.06, 15:18
              Nie chodzi o to, że preferuję. Bo jak jadę na montaż to raczej moi mechanicy
              wożą całe skrzynki. A ja tyle ile jest mi czasem potrzebne, no i oczywiście pół
              bagażnika peszki, przewodów o różnych średnicach, opasek i innych dupereli ;-)
              A jak byś zobaczył warsztat mojego ojca, to byś upadł na kolana ;-)
    • pizza987 Re: Komplet narzędzi 16.05.06, 17:30
      A zestaw młotek+przecinak nie byłby lepszy/tańszy?? ;))

Ja do swoich robótek okołodomowych/samochodowych używam jakiś bezmarkowców i na razie wystarczają, ale mam od 6 lat trochę przetrzebiony zestaw oczkowych Stanleya. A przetrzebiony, bo kiedyś kolega "pożyczył" ze 2 sztuki :/
      • typson Re: Komplet narzędzi 16.05.06, 18:18
        bezmarkowce są złe w dwóch przypadkach a właściwie w jednym - gdy śruba jest
        bardzo mocno dokręcona. Wtedy klucze

- nie pasują idealnie, zwiekszajac ryzyko ze sie objedzie srubke
        - cała siła ramion idzie w giecie sprezynującego klucza
    • sherlock_holmes Re: Komplet narzędzi 16.05.06, 18:54
      Podoba mi się Lopden - kształt nasadki daje do myslenia - taki klucz wspólpracuje z łbem śruby większą powierzchnią niż tradycyjne klucze.
      Polecam KingTony - "trochę" droższe, za to praktycznie wieczne :)
      Sam mam jakies bezmarkowce, trochę narzędzi Wurtha (bez rewelacji) i Kuźni. Najlepsze co mi sie udało kupić, to zestaw bitów jakiś bezmarkowy w Obi za 10zł - służą mi już ponad 5 lat, żaden sie nie złamał i nawet przy używaniu wiertarki wytrzymują swoje. Do tego mam śrubokręt-grzechotkę za kolejne 10zł (tez mi służy ponad 5 lat) :)
      Uciekaj od narzędzi Boscha - mam walizke nasadek - bardzo kruche, wiertła tylko nieco lepsze od hipermaketowych :(
      PS. Uciekaj jak najdalej od narzędzi Facoma - bardzo drogie i wcale nie rewelacyjne.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka