Dodaj do ulubionych

Ile można? :(

15.07.06, 18:39
Korzystając z pracy w firmie motoryzacyjnej kupuję części do mojego bolida w jednej z bardzo znanch hurotwni motoryzacyjnych (chyćby z powodu dużego pożaru parę lat temu). Z 5 ostatnich zamówień w 4 skończyło się reklamacją:
- przy zamówieniu tarc, klocków i szczęk do Corsy C dostałem ...tarcze do Corsy B (grubsze 2 mm i inna średnica)
- przy zamówieniu m.in. paska klinowego do Lanosa dostałem do SOHC zamaist do DOHC (kurde, całe 3 rodzaje pasków są do Lanosa, więc czy tak trudno dobrać właściwy jeśli mówię do jakiego silnika i z jakim osprzętem?)
- teraz najlepsze: cewka zapłonowa do Lanosa przyszła z rozbitym gniazdem wtyczki wiązki elektr. Nie chciano mi uznać reklamacji, bo nie wyciągnąłem cewki przy dostawcy i nie obejrzałem jej dokladnie. Po wielu bojach dostałem nową (podobno) cewkę, po założeniu której ...zgłupiała elektronika w samochodzie. Tzn. na 2 cylindrach daje iskrę co najmniej 2x rzadziej niż na 2 pozostałych, a powyżej 4 tys.obr. odcina zapłon na jednym cylindrze (!). Clou programu to jednak działanie instalacji gazowej - naprzemiennie włącza się i wyłącza, do tego przycisk sterowania centralka gazu raz działa raz nie. Nie pomogło resetowanie kompa silnika, reset całego samochodu (odcięcie prądu na kilka godzin ;) ). Dopiero założenie starej cewki poprawiło sytuację. Krew mnie zalewa, bo jestem prawie pewien, że dostałem jakąś cewkę z innej reklamacji na "odpier... się". Gdyby nie gaz, pewnie nie zauważyłbym tego, że na nowej cewce coś jest jednak nie tak...
W poniedziałek będzie karczemna awantura i skończy się chyba oficjalna skargą do przedstawicielstwa całej sieci dystrybucyjnej...
Obserwuj wątek
    • rapid130 Re: Ile można? :( 15.07.06, 19:00
      Niech zgadnę, InterCars?
      hihihihi.....
      • sherlock_holmes Re: Ile można? :( 15.07.06, 22:24
        Nie, akurat Intercars mam głęboko gdzieś, bo są cholernie drodzy (w zwykłym sklepie miałem np. kable zapłonowe taniej niż u nich - z rabatem). To hurtownia należąca do AD Serwis. Krew mnie zalewa, bo pewnie teraz mi cewkę przyjma na gwarancji i powiedzą, że źle podpiąłem. A wtyczka ma taki kształt, że pasuje tylko w jednej pozycji...
        Swoją drogą - nie przypuszczałem, że cewka zapłonowa może wpływać na funkcjonowanie centralki od gazu.
        • 1realista Re: Ile można? :( 15.07.06, 22:40
          No ale czego chcesz? Na sztuki sie zgadzało.
          Przecież się trąbi że elita wyjeżdża to zostali ci mniej kumaci i są skutki ;-)))
          • sherlock_holmes Re: Ile można? :( 15.07.06, 22:43
            No tak, w sumie to wypada się cieszyć, że przysłali tarczedo Corsy B zamiast np. bębnów do Astry...
        • lexus400 Re: Ile można? :( 16.07.06, 16:09
          > Swoją drogą - nie przypuszczałem, że cewka zapłonowa może wpływać na funkcjonow
          > anie centralki od gazu.

Dzieje się tak ponieważ sygnał prędkości obrotowej silnika brany jest z cewki
          zapłonowej i przy chwilowym braku sygnału centralka przełącza się na benzynę.
          • sherlock_holmes Re: Ile można? :( 16.07.06, 18:26
            Wszystko jasne :) A już myślałem, że szlaf trafił coś z tego zestawu:
            - czujnik obrotów wału korbowego
            - moduł ECM
            - centralke gazu
            - przełącznik centralki

Najlepsze jest to, że cewka ma dziwne uszkodzenie, bo na niskich obortach czuć, że silnik jest wyraźnie mocniejszy, za to wyżej jest tragedia.
            Dobrze, że nie wyruciłem od razu starej cewki...
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka