Dodaj do ulubionych

Chcialem baaaardzo podziekowac wszystkim.......

16.12.06, 09:32
......forumowiczom za wykazane zainteresowanie moja osoba przy czym
zauwazylem, ze przy okazji pojawily sie nicki osob jak dotad dzialajacych w
"ukryciu", tak wiec jeszcze raz serdeczne dzieki dla wszystkich.
Wiec sprawe formalna mamy zalatwiona to teraz moze przejde do opisania co i jak:))
Wczoraj okolo 17.00 opuscilem Szpital Uniwersytecki w Krakowie oddzial
Kliniczny II Kliniki Kardiologii w ktorym przebywalem od soboty 9-go i w
ktorym przez ten czas stracilem na wadze 5kg:))w karcie informacyjnej leczenia
szpitalnego sa miedzy innymi takie oto zapisy:

ZASTOSOWANO LECZENIE:
Zabieg przezskornej angioplastyki wiencowej w zakresie galezi miedzykomorowej
przedniej lewej tetnicy wiencowej:Cewnik prowadzacy 6FJL4.0; Prowadnik BMW.(na
tym to chyba bede teraz zapierdalal:)))Wykonano trombectomie DiverCE.
Nastepnie implantowano stent Bx Sonic 3.5x13mm, 14atm. Doprezenie cewnikiem
balonowym 4.0x12mm,14atm. Wynuik optymalny. TIMI 3.
FARMAKOLOGICZNIE: nie bede pisal bo to i tak nic nikomu nie mowi ale jest tego
16 pozycji.
www.republika.pl/kaliszok/stent.htm
Jesli chodzi o samopoczucie to powiem szczerze - calkiem do dupy, ciezko grac
teraz bohatera, poniewaz przejscie 200m w chwili obecnej to wyzwanie na 3
przystanki dla wyrownania oddechu a do tego jestem bardzo zdolowany
psychicznie, gdyz dociera teraz do mojej swiadomosci fakt tego co sie stalo i
ze statystycznie jeden na pieciu z takim zawalem nie dojezdza zywy do szpitala
(stwierdzenie lekarza podczas zabiegu). Cala ta sytuacja to ogolny tryb zycia,
stresy ale 80% calego tego gowna to papierosy, ktore palilem od 28lat i caly
moj 28-letni dorobek palenia fajek to tylko i wylacznie utrata zdrowia
bezpowrotnie nie wspominajac o forsie wydanej na to gowno. W kazdym badz razie
jezeli ktos powie mi, ze nie moze rzucic palenia to zasmieje mu sie prosto w
twarz bo ja tez rzucalem i rzucic nie moglem a teraz w jednej chwili, nagle
stalem sie osoba niepalaca, tak wiec ja znalazlem skuteczny sposob na rzucenie
palenia:)) ale tego sposobu nie polecam nikomu. Faktem jest, ze palenie bylo
tansze:)) bo teraz aby utrzymac sie przy zyciu mam do wydania co najmniej
przez rok 350PLN/miesiac na tabletki a pozniej moze jakies tabletki bedzie
mozna odstawic. W zaleceniach jest napisane m.in.:"calkowity zakaz palenia
papierosow"
Obserwuj wątek
    • fanfan1 Re: Chcialem baaaardzo podziekowac wszystkim..... 16.12.06, 10:45
      Trzymaj się, będzie dobrze.
      • strongwaz Re: Chcialem baaaardzo podziekowac wszystkim..... 16.12.06, 13:27
        Jak sam siebie nie będziesz szanował to nie licz na szacunek od innych. szanuj
        zdrowie bo masz jedno w przeciwnym razie z tych rzeczy na P zostanie ci tylko
        P.....ooddychać :))Dużo zdrowia życze.
    • ecikp Re: Chcialem baaaardzo podziekowac wszystkim..... 16.12.06, 11:06
      Tia, papieroski powiadasz. Jakież to szczęście że ja nie palę i nigdy tegoz nie
      robiłam. Co do chodzenia to się z czasem wzmocnisz - ja mając 20 lat uczyłam
      się chodzić od nowa, gdy szlag mi trafił błędnik - zalecenie lekarza - nie
      wolno mi było nigdzie poza mieszkanie wychodzić samej. Ale z czasem - jak tylko
      się zadba o siebie, to można zminimalizować uciążliwości choróbska. Ja już nie
      tylko chodze sama, ale i jeżdżę samochodem, a Ty jak odpoczniesz - ale tak
      rzetelnie, to i będziesz niedługo śmigał tak, że żonka za Tobą nie nadąży,

czego Ci z całego serca życzę,

E.
      • margotje Re: Chcialem baaaardzo podziekowac wszystkim..... 16.12.06, 11:47
        ecikp napisała:

......a Ty jak odpoczniesz - ale tak
        > rzetelnie.........

No wlasnie Lex, TAK RZETELNIE masz odpoczac! To juz nie prosba ani dobra
        rada, to rozkaz! :)))
        • lexus400 Re: Chcialem baaaardzo podziekowac wszystkim..... 16.12.06, 11:48
          > No wlasnie Lex, TAK RZETELNIE masz odpoczac! To juz nie prosba ani dobra
          > rada, to rozkaz! :)))

Tak jest szefie:))
    • typson Re: Chcialem baaaardzo podziekowac wszystkim..... 16.12.06, 11:52
      ja to w sumie tutaj conieco napisałem:
      forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=14718&w=53970105&a=54049023
      a poza tym to bywaj zdrow, odpocznij, zdrowie wroci szybko. Nadszedl czas
      wpierdzielania kiełków ;)
    • iberia30 Re: Chcialem baaaardzo podziekowac wszystkim..... 16.12.06, 12:01
      zdrofka duzo zycze ;-)
      • bassooner Re: Chcialem baaaardzo podziekowac wszystkim..... 16.12.06, 12:22
        Bądź silny
    • pawel_1976 Re: Chcialem baaaardzo podziekowac wszystkim..... 16.12.06, 13:27
      Fajnie ze już jest lepiej.
      Mój ojciec jakiś czas temu miał lekki zawał chociaz nigdy nie palił.
      Od tego czasu codziennie stosuje "dodatek do czyszczenia wtrysków"
      w postaci czerwonego wina.polecam.
      PS. no właśnie, te cholerne papierosy...
      wiadomo że szkodzą, wszystko śmierdzi-ubrania, ręce itp,
      ale ta myśl że to już ostatni, że więcej nigdy.
      próbowałem już gum,plastrów,tabletek
      zostały jeszcze chyba tylko elektrowstrząsy jakieś...
    • 1realista Re: Chcialem baaaardzo podziekowac wszystkim..... 16.12.06, 13:48
      Nie sądzę aby w 80% przyczyną były papierosy. Raczej nerwówka, styl życia i do tego dołożyły się papierosy. Ciekaw jestem tez czy to rzucenie palenia to tylko do czasu dojścia do formy czy na stałe. Bo jesli na stałe to witamy wsród niepalących.Pisze to ponieważ mam przykłądy rodzinne poważniejszych zachorowań i dwa ekstremalne przypadki przynosiły skutek jeynie w momencie nastraszenia pobytem w szpitalu. Mialem wujka ktory wypalał papierosy a nastepnie sięgał po... inhalator bo mu tchu brakowało. Inny wyszedl z jeszcze powazniejszego zawału i ostrzeżenia starczyły na dwa lata. Jak się poczuł lepiej to powrocił do starego stylu zycia ...i kolejnych pobytow w szpitalu. Te przestrogi zamiast życzeń ;-))). Aha... Niepalenie oznacza rownież przeganianie palaczy z otoczenia :-))).
      • wowo5 Re: Chcialem baaaardzo podziekowac wszystkim..... 16.12.06, 14:46
        Zycze powrotu do zdrowia i witam w gronie niepalacych. Palenie to naprawde
        paskudny nawyk. Teraz przekonasz sie jak paskudny.
        • sherlock_holmes Re: Chcialem baaaardzo podziekowac wszystkim..... 16.12.06, 19:50
          Oj tak, trzeba mieć "nie przepalony" nos, żeby czuc jaki to smród... BTW - w Irlandii zakazali palenia w pubach i tam można wrócić do domu i nie wrzucać wszystkiego od razu do prania :(

Do Lexusa: cieszę się, e już w domu. Pamiętaj, że firma działa i na jakiś czas możesz (raczej musisz!) soie odpuścić wszelkie stresy, polecam wyjazd na urlop (może wspomniane już sanatorium?). No i dobre czerwone wino - oczywiście wytrawne, polecam chilijskie lub hiszpańskie, najbardziej bogate w substancje sprzyjające sercu, a przy tym o smaku dla wytrawnego smakosza (na początek lepiej wchodzi schłodzone ;) )
          • swoboda_t Re: Chcialem baaaardzo podziekowac wszystkim..... 17.12.06, 18:46
            Bardzo liczę na to, że i u nas taki zakaz się pojawi. Badania w IE i UK
            pokazują, że po kilkumiesięcznym spadku szynki wracały do poprzednich obrotów.
            A znajomi, którzy byli/są na wyspach nawet zachwalają, że na dymku można
            zawrzeć kupę nowych znajomości. Wilk syty i owca cała. U mnie w domu się nie
            pali i jak wracam z lokalu, to smród na całą chatę (akurat robię pranie, blee).
            Ludziska, dajcie se na luz z tym świństwem. Wierzcie lub nie, ale ja nigdy
            nawet macha nie zrobiłem, może dlatego Was nie rozumiem ;)

Lexowi oczywiście jak najlepszej formy i wytrwania w wolności od tego nałogu.
            Jakiś inny sobie znajdź ;)
    • jawa99 Re: Chcialem baaaardzo podziekowac wszystkim..... 16.12.06, 23:02
      Dobrze przeczytać że już w domowych pieleszach ;)

Kuracja antynikotynowa bardzo drastyczna, oby ostatnia :)
    • mejson.e Rozwiązanie ostateczne 16.12.06, 23:53
      Cieszę się, że dobrze się skończyło!

Masz lekcję do końca życia, oby jak najdłuższego ;-)

Poruszyłeś temat rzucania palenia i słusznie zauważyłeś, że żadne argumenty o
      trudnościach rzucenia nie wytrzymują z twardymi faktami - poważną utratą zdrowia
      i ryzykiem nagłej śmierci "przed czasem".

Wszystko to kwestia nawet nie motywacji - raczej zwykłej wyobraźni.
      Mnie się to udało w 100% i od 17 lat nie palę.
      Ostateczne rozwiązanie problemu nałogu jest bardzo proste.
      Zamiast "być twardym" w rzucaniu, cierpieć i przeżywać pokusy, wystarczy po
      prostu ... wyobrazić sobie konsekwencje.
      Przecież konsekwencje wszyscy znamy - przypominają nam o tym coraz większe
      napisy na paczkach coraz droższych papierosów.
      Może nie zdarzyć się nic.
      Ale może być zawał, może być długoletnie leczenie choroby serca, ale może być
      też króciutkie leczenie - objawów choroby nowotworowej.
      I wystarczy sobie wyobrazić własną reakcję na taką nagłą diagnozę lekarza i
      wyrok - może rok, może kilka, a może mniej.
      I co warte są nasze plany zawodowe, rodzinne a nawet ... planowanie najbliższych
      wakacji, których może już nie być.

I co przy tym jest warta przyjemność raczenia się dymkiem?

Kuzyn kiedyś przeżył kilka dni grozy - gdy prześwietlenie płuc coś złego
      wykazało i kilka dni trwało wyjaśnianie badaniami.
      Kilka dni, które spędził na oddziale onkologicznym wśród ludzi nie
      diagnozowanych, ale zdiagnozowanych, nauczyło go pokory.

Nigdy nie zapomni rozmowy z trzydziestoletnim chłopakiem, który stojąc w oknie
      obserwował ostatnią jesień w swoim życiu i cicho stwierdził, że ma gdzieś
      wszystkie plany, jakie robił w życiu.
      On chciałby po prostu jeszcze raz pójść na ryby...

Trzymaj się lexus i pamiętaj, że masz wypocząć RZETELNIE.
      Jak nie pamiętasz, co to znaczy, przytoczę cytat ze słownika języka polskiego:

"rzetelny
      1. «wypełniający należycie swe obowiązki»
      2. «taki, jaki powinien być, odpowiadający wymaganiom»
      3. «zgodny z prawdą, wiarygodny»"

Masz naprawdę wypocząć, naprawdę się wyleczyć i naprawdę nigdy już nie wpaść w
      takie tarapaty ;-)

Pozdrawiam,
      Mejson
      --
      Automobil
      Forum pozytywnie zakręconych automaniaków.
      • lexus400 Re: Rozwiązanie ostateczne 17.12.06, 07:53
        Oczywiscie mejson masz 100% racji, dodalbym jeszcze do ogolnego podsumowania
        taka rzecz - po rzuceniu fajek zadalem sobie pytanie - co osiagnalem przez 28
        lat palenia, jaka z tego mam korzysc?? zdalem sobie sprawe ze bylo to bez sensu
        i jestem sam na siebie wkurwiony, ze bylem tak glupi.
        • margotje Re: Rozwiązanie ostateczne 17.12.06, 10:22
          Rzucanie palenia - jak uczy doswiadczenie - nie jest wbrew pozorom takie
          trudne [ ;)]
          9 listopada 2000 roku, po 27 latach nalogowego palenia, przestalam.
          Hmm.... teraz znowu rzucam...
          • guru454 Bądź twardy lexusie 17.12.06, 15:47
            I nie złam się w swym postanowieniu.
          • mejson.e Re: Rozwiązanie ostateczne 17.12.06, 18:19
            margotje napisała:

> Rzucanie palenia - jak uczy doswiadczenie - nie jest wbrew pozorom takie
            > trudne [ ;)]
            > 9 listopada 2000 roku, po 27 latach nalogowego palenia, przestalam.
            > Hmm.... teraz znowu rzucam...

Mark Twain kiedyś stwierdził, że rzucanie palenia to prosta sprawa.
            Robił to mnóstwo razy...

Pozdrawiam,
            Mejson
            --
            Automobil
            Forum pozytywnie zakręconych automaniaków.
    • pizza987 Re: Chcialem baaaardzo podziekowac wszystkim..... 17.12.06, 21:31
      Kamień z serca mi spadł, kuruj się, odpoczywaj, bez fajek mozna żyć, chociaż czasami ciągnie. Ale najważniejsze jest ot że dotarłeś do domu, a to chyba najlepsze co dla Ciebie może być. Jesteś u siebie, musisz tylko rzeczywiście dać na luz i trochę odsapnąć od codziennej gonitwy. Zdrowiej i ciesz się życiem.
    • mrzagi01 Re: Chcialem baaaardzo podziekowac wszystkim..... 17.12.06, 22:05
      wszelki duch! :)
      jak sie jednym stentem wykręciłeś, to jeszcze porządna maszyna z ciebie ;)
      teraz chłopie p..dolnij wszystko, wyjedź gdzieś a odpocznij zdrowo...
      ... no i nie pal (i kto to mówi :PPP)
      • franek-b Re: Chcialem baaaardzo podziekowac wszystkim..... 17.12.06, 22:43
        Ech dobrze czytac, ze juz jestes w domu:-)
        Mysle, ze te swieta beda naprawde duzo znaczyly dla Ciebie:-) czlowiek w tym
        zaganianiu codziennym naprawde gubi to co najwartosciowsze i niestety dopiero
        takie chwile pokazuja, ze najwazniejsi sa ludzie, ktorzy nas otaczaja (bliscy i
        ci dalsi). Dlatego zycze Ci duzo pociechy z przebywania z bliskimi, a w ramach
        resocjalizacji rob tylko to co sprawia Ci radoche! olej politykow, caly ten syf
        oni nie sa warci naszych nerwow!!!
        pisz duzo na forum, my tutaj jedynie chlebem i sola bedziemy Cie przyjmowac;-)))

A papierosy to syf (nic odkrywczego) i trzymam kciuki za wytrwanie w
        postanowieniu (cholera nie chce bys znow pisal ze szpitala!!!)
        • lexus400 Re: Chcialem baaaardzo podziekowac wszystkim..... 17.12.06, 23:56
          Bardzo milo wiedziec, ze ma sie tylu zyczliwych znajomych co prawda wirtualnych
          ale zyczliwych:))
          Wczoraj minal tydzien jak nie mialem papierosa w ustach i powiem szczerze, ze
          radze sobie z tym calkiem dobrze, nie ciagnie mnie absolutnie ale to bardziej
          zasluga strachu niz silnej woli. Plana mam takiego aby zebrac sily przez 2-3
          tygodnie i wyjechac na zasluzony urlop.
          • margotje Re: Chcialem baaaardzo podziekowac wszystkim..... 18.12.06, 00:18
            Oj Lex... nareszcie!!!!!!!!!!
          • plawski Re: Chcialem baaaardzo podziekowac wszystkim..... 18.12.06, 09:23
            lexus400 napisał:

(...)Plana mam takiego aby zebrac sily przez 2-3
            > tygodnie i wyjechac na zasluzony urlop.

I tak trzymaj! Zdrowia!
          • wo_bi Re: Chcialem baaaardzo podziekowac wszystkim..... 18.12.06, 10:18
            lexus400 napisał:

> Plana mam takiego aby zebrac sily przez 2-3
            > tygodnie i wyjechac na zasluzony urlop.

Dopilnujemy! :)
            • mrzagi01 Re: Chcialem baaaardzo podziekowac wszystkim..... 18.12.06, 11:32
              wo_bi napisał:

> lexus400 napisał:
              >
              > > Plana mam takiego aby zebrac sily przez 2-3
              > > tygodnie i wyjechac na zasluzony urlop.
              >
              > Dopilnujemy! :)
              i jak to ujął niejaki Marcellus "...i jak cie (Leksusie)nie będzie, to niech cię
              nie będzie...."
          • emes-nju Re: Chcialem baaaardzo podziekowac wszystkim..... 18.12.06, 11:25
            lexus400 napisał:

> Wczoraj minal tydzien jak nie mialem papierosa w ustach i powiem szczerze, ze
            > radze sobie z tym calkiem dobrze, nie ciagnie mnie absolutnie ale to bardziej
            > zasluga strachu niz silnej woli.

No to boj sie jak najdluzej :-)

I zdrowiej jak najszybciej. Moj staruszek fizycznie wyszedl z by-pasow dosc szybko. Niestety posypal sie psychicznie... Nie daj sie zatem zlym nastrojom!

Nie zauwazyles, ze potrawy zaczynaja miec smak i zapach? Ja nigdy nie palilem, ale taki tekst uslyszalem od mojej pracownicy, ktora kiedys skutecznie odzwyczailem od palenia ;-)
          • sherlock_holmes Re: Chcialem baaaardzo podziekowac wszystkim..... 18.12.06, 21:37
            I wiesz, jakby Ci się odwidział ten urlop, to przyjedzie nasza delegacja i Ci to wyperswaduje ;)))
            • franek-b Re: Chcialem baaaardzo podziekowac wszystkim..... 19.12.06, 11:14

> I wiesz, jakby Ci się odwidział ten urlop, to przyjedzie nasza delegacja i Ci
              t
              > o wyperswaduje ;)))

Spokojnie, nie stresuj Lexa!
              Bedzie to lagodna perswazja, polegajaca metodzie 'marchewki' a nie 'kija'. Np
              jakis prezent w nagrode. Puscimy lagodna muze i bedziemy odwolywac sie do
              Twojej podswiadomosci, wspomnien z beztroskiego dziecinstwa i okresu
              prenatalnego:-)))
              • lexus400 Re: Chcialem baaaardzo podziekowac wszystkim..... 21.12.06, 11:50
                franek-b napisał:

Puscimy lagodna muze i bedziemy odwolywac sie do
                > Twojej podswiadomosci, wspomnien z beztroskiego dziecinstwa i okresu
                > prenatalnego:-)))

........normalnie poczulem sie jak na kanapie u psychiatry:)) a ja przeciez
                tylko zawal serca mialem:)
    • edek40 Re: Chcialem baaaardzo podziekowac wszystkim..... 18.12.06, 12:37
      Zdrofka zycze.
      • computerland1 Re: Chcialem baaaardzo podziekowac wszystkim..... 18.12.06, 16:24
        kurcze nie bylo mnie kilka dni i o niczym nie wiedzialem. az mi glupio...
        zdrowka zycze. boj sie dlugo i tyle tez zyj.
    • tomek854 Re: Chcialem baaaardzo podziekowac wszystkim..... 18.12.06, 20:13
      Jupi. Nie dosc ze zdrowy, to jeszcze nie pali ;-)
    • frax1 Stent 23.12.06, 19:20
      Dobrze że już wyszedłeś ze szpitala, teraz musisz dbać o siebie żeby znów tam
      nie wrócić... A co do stentów to mój kolega pracuje w fabryce która je
      produkowała, był chyba 5 gościem skolei który sprawdzał jakość stentów pod
      mikroskopem - to jest strasznie precyzyjna rzecz.
      Pozdrawiam
      • lexus400 Re: Stent 23.12.06, 21:55
        frax1 napisał:

... - to jest strasznie precyzyjna rzecz.

...........dzieki, bardzo mnie pocieszyles.:))
    • altu Re: Chcialem baaaardzo podziekowac wszystkim..... 23.12.06, 22:40
      Lex,
      proszę Cię bardzo. Ty dbaj o siebie. chociaż troszkę..
      ;)

buziaki i uściski na te święta.
      i na dłużej też..
      tylko się zdrowo trzymaj :)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka