Dodaj do ulubionych

Honda - mały problem z mocą.

02.10.07, 20:16
Witam!
Przywracam honde do życia. Wydech pospawany, olej + filtr zmieniony. Była
pierwsza b.krótka przejażdżka i zauważyłem że jest pewien problem. Mianowicie
od ok 2,5 tyś do 3,5 tyś auto nie ma mocy. Po prostu nie wkręca się na obroty.
Chwilkę trzeba odczekać i jest ok. Czasem to się dzieje przy ruszaniu. A
właśnie zapaliła sie kontrolka engine check, która wcześniej się nie paliła
ale jak go odebrałem i jechałem z urwanym tłumikiem działo się tak samo. A
olej zmieniłem na rekomendowany 5w30 auto ma przebieg 60 tyś mil więc całkiem
mało. Dodam że auto przed ostatni okres b.długo stało.
Pozdrawiam
Obserwuj wątek
    • speedone Re: Honda - mały problem z mocą. 02.10.07, 21:49
      cos mi sie wydaje ze katalizator jest zapchany , u mnie bylo podobnie z tym ze
      po naprawie spalanie spadlo jakies 4-6litrow
      • frax1 Re: Honda - mały problem z mocą. 02.10.07, 23:10
        Hmmmm... ale czemu w takim razie świeci się engine check i nie ma mocy tylko
        czasami i tylko w określonym zakresie obrotów? Mam takie skromne podejrzenie że
        to może się zawór podwieszać - auto naprawdę długo stało, lub świeca?
        Pozdrawiam
        • speedone Re: Honda - mały problem z mocą. 03.10.07, 21:58
          jak juz widze napisalu sonda lamba albo zarow egr ? (niewiem czy to tak sie zwie
          dokladnie)
    • typson Re: Honda - mały problem z mocą. 03.10.07, 01:31
      a w którym miejscu sie rozdarł ten wydech? (przed czy za katem)
      gdzie sa sondy lambda?
      jak sie ma przepływka?
      czujnik obrotów wału?
      moze odłącz na dziendobry aku na noc (lub doczytaj na forum hondy) jak sie
      resetuje ECU. Byc moze motór przeszedł w tryb awaryjny tylko z powodu złych
      spalin -> zlych wskazan sondy -> zlego wydechu.
      A moze padl jakis czujnik. Nie sadze by byly to siwece - swieca jest zła jak nie
      pali na jeden gar. oczywiscie wymieniac i sprawdzac trzeba wczesniej ale jeslie
      caly czas pala wszystkie cylindry to zuzyta ale dzialajaca swieca nie moglaby
      narobic takiego syfu.
      Czy motór ma pojedyncze cewki czy jedna wspolan i kable WN?
      • frax1 Re: Honda - mały problem z mocą. 03.10.07, 10:48
        Jutro odłączę aku na noc i zobaczymy co się stanie. Co ciekawe objaw był ten sam
        wcześniej i nie palił się engine check, ale wydech był nie pospawany.
        Katalizator jest z przodu tzn. umieszczony pionowo i tam też jest sonda lambda.
        Wydech rozdarł się dokładnie na środku (pomiędzy dwoma łączeniami - skręceniami)
        więc daleko od kata.
        Pozdrawiam
        • frax1 Re: Honda - mały problem z mocą. 03.10.07, 14:12
          Dodam jeszcze że w momencie jak traci moc wydobywa się z tłumika takie jakby
          dudnienie (najlepiej to opisuje pu pu pu pu ;) ) co jak traktor. Muszę z nim
          pojechać pewnie na komputer i wyjdzie. Dziwi mnie czemu engine check pojawił się
          dopiero po zespawaniu wydechu. A i jezcze jedno zmieniać w nim rozrząd? Czy
          jeszcze poczekać? Coś mi się wydaje że o ile przebieg jest ok to wiek już nie.
          Pozdrawiam
          • mrzagi01 Re: Honda - mały problem z mocą. 03.10.07, 14:24
            frax1 napisał:

> Dodam jeszcze że w momencie jak traci moc wydobywa się z tłumika takie jakby
            > dudnienie (najlepiej to opisuje pu pu pu pu ;) ) co jak traktor. Muszę z nim
            > pojechać pewnie na komputer i wyjdzie.

a nie siada ci wtedy przypadkiem jeden garnek? silnik nieco bardziej nie drga?
            • frax1 Re: Honda - mały problem z mocą. 04.10.07, 01:30
              No właśnie nie wydaje mi się. Na wolnych obrotach też nie ma z tym problemu...
              Pozdrawiam
              • civic_06 Re: Honda - mały problem z mocą. 05.10.07, 20:00
                Stawialbym na sonde(y) lambda. Bratanek w Accordzie ostatnio wymienil obydwie
                przy bardzo podobnych objawach. A zaczelo sie od problemow z uruchomieniem
                cieplego silnika.
                • frax1 Re: Honda - mały problem z mocą. 06.10.07, 21:09
                  Co ciekawe - miałem któregoś dnia migający engine check, co wskazuje z tego co
                  się dowiedziałem na podwieszony zawór. Następnie pozostał on jeszcze przez
                  jakieś dwa dni i samoistnie zszedł. Auto już mniej szarpie i wygląda że sytuacja
                  może się unormować. Co ciekawe, teraz z kolei czasem zdarza się że na wolnych
                  obrotach pyka klima tak jakby się włączał i wyłączał... chłodzi ok.
                  Pozdrawiam

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka