Dodaj do ulubionych

Stało się

21.01.08, 21:39
Za miesiąc Subaru zaprezentuje 1. na świecie diesla-bokser. Podobno ma byc nadzwyczaj cichy i mał drgaący.
Ze zdjęć ze zdziwieniem skonstatowałem, że turbosprężarka poza tym, że jest w całości z kolektrem wydechowym, jest jeszcze razem z katalizatorem.
Obserwuj wątek
    • edek40 Re: Stało się 21.01.08, 21:53
      Nawet nie chce myslec ile bedzie kosztowala awaria takiego sprezarko-kolektoro-katalizatora. Mysle, ze wszyscy mieszkancy Trzeciego Swiata wyzywiliby sie przez pol roku.
      • sven_b Re: Stało się 21.01.08, 23:47
        To samo pomyślałem.
        • tomek854 Re: Stało się 22.01.08, 07:04
          Ja też, chociaż się nie znam, ale wiem, że dziś jak cos ma mądre nazwy i jest
          połączone w jedno, to pewnie jest też tam komputer, zeby się mogło łatwiej
          zepsuć....
          • sherlock_holmes Re: Stało się 22.01.08, 20:25
            Obecnie więkzośc turbosprężarek w dieslach ma regulowany kąt łopatek turbiny przy zastosowaniu elektronicznie sterowanego silnika krokowego - aktuatora (wczesniej sterowanie było pneumatyczne). elektronika w temp. kilkuset stopni C czuje się oczywiście jak ryba w wodzie :P
            dodam tylko, że cięgno aktuatora jest fabrycznie doregulowywane do łopatek i aktuator z elektroniką jet niewymeinną częścią turbiny :P
            • crannmer Re: Stało się 22.01.08, 20:44
              sherlock_holmes napisał:

> Obecnie więkzośc turbosprężarek w dieslach ma regulowany
              > kąt łopatek turbiny

Obawiam sie, ze nie wiekszosc, ale ani jedna :-)
              Regulowane sa kierownice na wejsciu do turbiny. Natomiast sam wirnik turbiny to
              trzy raczej dosc masywne i nieruchomo ze soba polaczone kawalki metalu :-)

> pr
              > zy zastosowaniu elektronicznie sterowanego silnika krokowego - aktuatora (wczes
              > niej sterowanie było pneumatyczne). elektronika w temp. kilkuset stopni C czuje
              > się oczywiście jak ryba w wodzie :P

Polprzewodniki traca swoje wlasciwosci przy temperaturze zlacza P-N rzedu 160
              °C. O czym konstruktor najczesciej wie :-)
              • edek40 Re: Stało się 22.01.08, 23:24
                Polprzewodniki traca swoje wlasciwosci przy temperaturze zlacza P-N rzedu 160
                °C. O czym konstruktor najczesciej wie :-)

No to wiadomo co bedzie sie natychmiast psulo. Konstruktor od elektroniki powiedzial to temu od chlodzenia, a ten od chlodzenia poszedl do ksiegowosci i dowiedzial sie, ze budzet jest na wykonczeniu. Trzeba zaoszczedzic albo na zabezpieczeniu termicznym albo na przednich lampach. I wiesz co? Zaloze sie, ze lampy zostana... A elektronika bedzie siadala tylko gdy samochod utknie w korku przy temperaturze zewnetrznej powyzej 45oC. Czy to az tak czesto sie zdarza, aby nie montowac lamp, ktore przydaja sie stale?
              • simr1979 Cranmer, tyś jak ta siłaczka....:) 24.01.08, 09:15
                ...co kaganek oświaty niesie...itd.
                Nie ustawaj - pozdrawiam :)))
              • typson Re: Stało się 24.01.08, 09:56
                > > Obecnie więkzośc turbosprężarek w dieslach ma regulowany
                > > kąt łopatek turbiny
                >
                > Obawiam sie, ze nie wiekszosc, ale ani jedna :-)
                > Regulowane sa kierownice na wejsciu do turbiny. Natomiast sam wirnik turbiny to
                > trzy raczej dosc masywne i nieruchomo ze soba polaczone kawalki metalu :-)

no własnie nie wiem czemu sie to tak nazywa, jakoby to łopatki się obracały. Jak
                wiadomo to nie helikopter.
              • sherlock_holmes Re: Stało się 24.01.08, 20:12
                Po trzykroć mea culpa. co gorsza, ja takie turbiny mam na codzień w pracy i stosuję język reklamowego bełkotu zamaist fachowej terminologii :(

Na pokutę zapodam link z pierwszej jazdy Legacy dieslem:
                www.autoexpress.co.uk/carreviews/firstdrives/215319/subaru_legacy.html
                Coż, potwierdza się kulura pracy. Ciekawe jak będzie chodził z piezoelektrycznymi wtryskiwaczami?
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka