franek-b
24.03.08, 00:21
Zrobiłem tym czymś trochę km i muszę stwierdzić, że jest to zaaajebiste auto! Mimo 450 KM można tym bez problemu jeździć po mieście, automat jest szybki, reaguje bardzo naturalnie na potrzeby kierowcy (6 biegów), do tego zawieszenie pneumatyczne - 3 rodzaje nastawów, przy standarcie automatycznie jest regulowany prześwit w zależności od prędkości.
Środek to bajka, wszystko łącznie z tablicą roździelczą w skórze, podsufitka to alkatra, pozycja za kierownicą taka średnia (nie przepadam za SUVami), wolę jak tyłek jest bliżej ziemi.
Kóła to 20', potężny rozmiar, podczas parkowania i kręcenia w miejscu czuć na kierownicy jak guma przeskakuje. Przy trybie sport zawieszenia auto prowadzi się jak przyklejone, praktycznie brak przechyłów na boki.
No i najważniejsze to powerband! Jest po prostu niesamowity, przy każdej prędkości jest tyle mocy i auto przyspiesza niesamowicie, chyba nie muszę mówić o wgniataniu w fotel:-) Na siekierkowskim jadąc 120 zrobiłem kick down i momentalnie było 200... (natychmiast zwolniłem jak zobaczyłem ile jest, po prostu człek nie przyzwyczajony do takich osiągów) a do tego ten dźwięk silnika! poezja i bajka!
Ekonomia - hmm wiadomo prius to nie jest, ale stosunek osiągi/spalanie jest całkiem rozsądny uważam, 20l /100 to normalna jazda po mieście (wawa), 15 poza miastem.
Myślę, że nie biorąc pod uwagę ekonomiki i tego, że to jednak SUV to dla mnie auto idealne.
Wrażenia jakie robi się na innych driverach - niezapomniane ;-)))