Dodaj do ulubionych

Quattro zima

20.12.08, 05:45
Dzisiaj zima zaatakowala i mialem okazje potestowac Quattro. Mimo automatu, po przelaczeniu na tiptronic i wylaczeniu ESP z bananem na gebie jak u dzieciaka krecilem baczki na parkingu jak Holowczyc za mlodu, a potem trenowalem jazde bokiem jak na studiach grajac na Colin McRae Rally. Ogolnie auto sprawuje sie bardzo dobrze. Rusza spod swiatel bez poslizgow, w blocie posniegowym da sie w miare pewnie kontrolowac, a wszelkie uslizgi latwo kontrolowac. Fatalne jest natomiast hamowanie i tu daje o sobie znac waga auta (1600 kg) i niestety standardowe opony (Good Year Eagle LS-2).

Normalna jazda z wlaczonym ESP to tez czysta przyjemnosc. Kilka razy wlaczylo sie przy zmianie pasa i przejezdzie przez koleiny sniegowe. Bez zmiany prdkosci ESP lagodnie koryguje tor jazdy.

Pdsumowujac nie kupie chyba juz auta bez dobrego napedu na cztery kola. Zonie podoba sie Forester...
Obserwuj wątek
    • plawski Re: Quattro zima 20.12.08, 21:18
      civic_06 napisał:

Pdsumowujac nie kupie chyba juz auta bez dobrego napedu na cztery kola. Zonie
      podoba sie Forester...

No właśnie, coraz częściej dochodzę do tego samego wniosku - że dobre 4x4 to
      jest to. I wcale nie musi być superślisko...
      • sniperslaststand Re: Quattro zima 21.12.08, 18:00
        Miło czytać u innych potwierdzenia swoich przekonań.
        • wowo5 Re: Quattro zima 21.12.08, 21:37
          Ja tez stwierdzilem, ze nastepne auto pewnie bedzie mialo 4X4.
          Forrester tez mi sie podoba, chociaz jak dla mnie za bardzo urusl w
          nowej generacji. Gdyby Impreza byla troche ladniejsza (brrrr). Nie
          lubie krowiastych aut. Szkoda, ze w USA wycofali ze sprzedazy Legacy
          kombi. Myslalem swego czasu o Legacy GT kombi (z silnikiem 2.5L
          turbo). Outback mniej mi sie podoba (za ciezki i za bardzo SUVowaty).
          • wiktor_l Re: Quattro zima 21.12.08, 23:33
            sie wie - tylko quattro - mam juz drugie, do tego land cruisera z 4wd (all-time).
            tak dlugo jak ktos czyms takim nie zrobi kilkudziesieciu tys km w roznych
            warunkach, nie powinien twierdzic ze zwykly kierowca nie zauwazy roznicy, a
            snieg mamy kilkanascie dni w roku;)
            • frax1 Re: Quattro zima 25.12.08, 17:04
              Dokładnie. Quattro jest świetne i to szczególnie na naszych zasyfionych drogach
              - nawet w zwykły deszczowy dzień w lato.
              Pozdrawiam
          • civic_06 Re: Quattro zima 22.12.08, 00:07
            wowo5 napisał:

> Ja tez stwierdzilem, ze nastepne auto pewnie bedzie mialo 4X4.
            > Forrester tez mi sie podoba, chociaz jak dla mnie za bardzo urusl w
            > nowej generacji. Gdyby Impreza byla troche ladniejsza (brrrr). Nie
            > lubie krowiastych aut. Szkoda, ze w USA wycofali ze sprzedazy Legacy

> kombi. Myslalem swego czasu o Legacy GT kombi (z silnikiem 2.5L
            > turbo). Outback mniej mi sie podoba (za ciezki i za bardzo SUVowaty).

Nowy Forester faktycznie troche zbytnio urosl. Zonka jednak szuka w przedziale 2004-2006 z moim wskazaniem na te mlodsze po liftingu. Chociaz o zgrozo ostatnio zapytala czy Dodge Magnum to dobre auto...
            A o outbacku mam identyczne zdanie.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka