Dodaj do ulubionych

Vicky Cristina Barcelona

10.06.09, 10:59
Bardzo sympatyczny film, zupełnie inny jeśli chodzi o fabułę do 2 ostatnich Woody Allena... Choć prawda jest taka, że on cały czas koncentruje się na relacjach między ludźmi a ewentualna akcja jest pretekstem do przedstawienia bohaterów w odpowiednim świetle lub kontekście.
Porównując do poprzedniego dzieła czyli Snu Kasandry, który był wariacją na temat zbrodni i kary, ten jest w 100% zorientowany na relacje damsko-męskie. Celowo napisałem damsko-męskie, ponieważ znów w odróżnieniu tym razem od Wszystko gra - to bardziej "zepsutą" stroną wydają się kobiety (to one zdradzają). Lecz jednocześnie zdrada jest zupełnie usprawiedliwiona poszukiwaniem prawdziwej miłości przez nie.
Oscar dla Penelope Cruze w tym filmie to spora przesada, zagrała dobrze, ale w typowo europejski (wręcz almodovarowski sposób) i pewnie stąd takie uznanie dla niej za to.
Jak zwykle genialna dla mnie Scarlett Johansson:-) no ale ja ją lubię, więc jestem nieobiektywny.
Trójkącik miłosny to jest coś czego nie można nie zobaczyć:-)
Obserwuj wątek
    • sven_b Re: Vicky Cristina Barcelona 10.06.09, 11:08
      Jak Ci się podobały dwujęzyczne kłótnie:)
      • franek-b Re: Vicky Cristina Barcelona 10.06.09, 11:13
        > Jak Ci się podobały dwujęzyczne kłótnie:)

bardzo autentyczne. Aktorstwo na wysokim poziomie, czułem się jakbym obserwował prawdziwą sprzeczkę :) ta narastająca irytacja Javiera :-))) bajka :-)
        • sven_b Re: Vicky Cristina Barcelona 10.06.09, 13:05
          W wolnej chwili sięgnij po 'To nie jest kraj dla starych ludzi' z tymże aktorem.
          • franek-b Re: Vicky Cristina Barcelona 10.06.09, 17:21
            ooo to jest braci Coen :-) juz zapuszczam ... 'wici' by to zobaczyć
    • kaqkaba Re: Vicky Cristina Barcelona 10.06.09, 11:47
      I jeszcze muzyczka przewodnia bardzo fajna.
      • wiktor_l Re: Vicky Cristina Barcelona 10.06.09, 12:05
        Zgadzam się, a nawet idę dalej- to jeden z lepszych filmów jakie widzialem
        ostatnimi czasy.

Co do Penelope - moim zdaniem zasłuzony Oscar. Bardzo emocjonalnie zagrala, a do
        tego gdzies czytalem ze Woody pozwolil im na mocne indywidualne odchodzenie od
        scenariusza.
    • jerry.s Re: Vicky Cristina Barcelona 10.06.09, 12:12
      film rzeczywiście na tyle ciekawy ... i ciekawie pokazujący kawałek barcelony
      ... że od 2 tygodni mam już wykupione bilety żeby sprawdzić czy barcelona
      rzeczywiście jest tak ładna ...

to chyba powinno być wystarczającą rekomendacją :)

pzdr,
      j
      • sven_b Re: Vicky Cristina Barcelona 10.06.09, 12:22
        Warto wyskoczyć do Oviedo;)
      • franek-b Re: Vicky Cristina Barcelona 10.06.09, 16:54
        > film rzeczywiście na tyle ciekawy ... i ciekawie pokazujący kawałek barcelony
        > ... że od 2 tygodni mam już wykupione bilety żeby sprawdzić czy barcelona
        > rzeczywiście jest tak ładna ...
        >
        > to chyba powinno być wystarczającą rekomendacją :)

PR dziła:-) film został wyprodukowany na zlecenie władz Katalonii :-)
        Wg mnie jest dużo ładniej niż pokazane zostało na filmie (słyszałem opinie, ze tak dużo barcelony, a wg mnie było skromniutko), warto przejechać się do muzeum Salvadora, warto skosztować lokalnej kuchni, i jeszcze kilka rzeczy warto:-) Będziesz zadowolony:-) no ludzie w Barcelonie nie cierpią tych z Madrytu! czytałem, że nawet z tego powodu chcieli zmienić system rejestracji aut (jest podobny do naszego), ponieważ notorycznie były/są niszczone auta z nr ze znienawidzonych miast.
    • pizza987 Re: Vicky Cristina Barcelona 10.06.09, 14:53
      Hmmmm, a ja mam nieco odmienne zdanie, po obejrzeniu miałem wrażenie jakbym wyszedł przed końcem a poczekaliśmy do końca napisów.

Co do fabuły i gry aktrów podobało mi się ale nie do tego stopnia żeby jakoś maksymalnie zapadło mi w pamięć.

Jak na razie w stosunku do filmu który zrobił na mnie największe wrażenie jest dosyć daleko. A filmem który najbardziej zapadł mi w pamięć byli "Skazani na Shawshank" i było to jakieś 13-14 lat temu....
      • franek-b Re: Vicky Cristina Barcelona 10.06.09, 17:03

> Jak na razie w stosunku do filmu który zrobił na mnie największe wrażenie jest
        > dosyć daleko. A filmem który najbardziej zapadł mi w pamięć byli "Skazani na Sh
        > awshank" i było to jakieś 13-14 lat temu....

Też wspaniały film:-) ale to typowe hollywoodzkie kino (w tym najlepszym rozumieniu), dlatego tutaj jest je trudno porównywać. W Skazanych, sama fabuła jest fascynująca, porywająca, opowiadająca o przyjaśni w trudnej sytuacji i jak to w takim filmie z wspaniałym finałem. Vicky to zupelnie inne kino, bardzo blisko europejskiego kina europejskiego, gdzie praktycznie brak fabuły, gdzie cały film można streścić w jednym zdaniu. Wniosek dla mnie taki, że trudno porównywać obydwa dzieła - zresztą jak to ze sztuką bywa, są to rzeczy nieporównywalne.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka