Dodaj do ulubionych

lipcowe wyniki sprzedazy

31.08.09, 17:18
widzieliscie juz moze? jak nie to spojrzcie.
ponizej lista polskich top 20

ciekawi super sprzedaz focusa, quashquaia i bardzo mocna pozycja
blizniakow z korei

20. mitsubishi outlander
19. ford mondeo
18. kia soul
17. honda civic
16. renault megane
15. opel corsa
14. vw passat
13. opel insignia
12. ford fiesta
11. nissan quashquai
10. kia cee’d
9. toyota avensis
8. fiat panda
7. toyota yaris
6. hyundai i30
5. vw golf
4. fiat grande punto
3. ford focus
2. skoda fabia
1. skoda octavia
Obserwuj wątek
    • dr.verte Re: lipcowe wyniki sprzedazy 31.08.09, 17:27

mnie dziwi drogi golf na wysokiej pozycji a najbardziej mondeo ,
      odlegle , za toyką i w dość nieciekawym towarzystwie , ale to tylko
      lipiec , wakacje , to musi mieć swoją specyfikę , jak masz dane
      sprzedaży z półrocza to zalinkuj , aha ciekawe w jakim okresie
      firmy robią najczęściej zakupy , widać że nie latem
      • 1realista Re: lipcowe wyniki sprzedazy 31.08.09, 21:22
        > mnie dziwi drogi golf na wysokiej pozycji

Jak się pokazać sąsiadom to najlepiej vw... A że nowość to ma sprzedaż wysoką.
        • cracovian Re: lipcowe wyniki sprzedazy 31.08.09, 21:28
          Ale czy do tych liczb sprzedazy Golfa nie przyczynili sie troche
          Niemcy?
          • franek-b Re: lipcowe wyniki sprzedazy 31.08.09, 21:36
            Nie, sporo tego widzę już na drogach. Poza tym golf to ŚWIETNE auto, a środek to klasa sama dla siebie (jakość).
            • cracovian Re: lipcowe wyniki sprzedazy 31.08.09, 23:48
              Nie orientuje sie dokladnie w temacie, ale... ogolnie dlaczego ktos
              kupuje Golfa zamiast np. Skody Octavii? Lubi ten mniejszy 'form
              factor' i znaczek VW czy jest w tym cos wiecej? Serwis, wieksza gama
              silnikow, lepsza niezawodnosc jednego albo drugiego? Z ciekawosci
              pytam i chowam pod siebie kapelusz...
              • 1realista Re: lipcowe wyniki sprzedazy 01.09.09, 20:38
                ogolnie dlaczego ktos
                > kupuje Golfa zamiast np. Skody Octavii? Lubi ten mniejszy 'form
                > factor' i znaczek VW czy jest w tym cos wiecej?

Golf mniejszy czyli łatwiej zaparkować. Cześc społeczeństwa uwaza że skoda jest obciachowa i wstydzi sie wsiadać do tej marki. Wtedy jest polewka bo zawodnik zachowuje sie jakby wolał tłuc sie przepełnionym autosanem niż jechać w normalnych warunkach. Podobnie spora częsc społeczenstwa uwaza ze vw jest prestiżowy :-/
                • typson Re: lipcowe wyniki sprzedazy 02.09.09, 00:26
                  Co to znaczy przepełnionym? Na ile tysiecy km rocznego przebiegu zabierasz do
                  auta tylu ludzi i dobytku, ze robi się ciasno? Albo inaczej - zapytaj kogoś kto
                  ma rodzine - czy kiedykolwiek udało im się wyjechać dowolnie wielkim autem,
                  które by nie było przepełnione przez żonę? :)
                  • dgr Re: lipcowe wyniki sprzedazy 02.09.09, 09:19
                    Tak udało się, wyjechać całą rodziną na wakacje i samochód nie był przepełniony. Mamy z żoną bardzo prostą zasadę. Bierzemy tylko tyle rzeczy ile może zmieścić się do bagażnika. Poza, może być jedynie torba z jedzeniem + koc z jaśkiem. Ponadto mam zasadę, że na półce za tylnym siedzeniem może jedynie leżeć pudełko z chusteczkami, gdyż muszę mieć dobrą widoczność.
              • x-darekk-x Re: lipcowe wyniki sprzedazy 01.09.09, 20:44
                ja myslalem nad kupnem golfa
                octavii w ogole nie rozwazam

octavia kojarzy mi sie z autem sluzbowym (sam takimi jezdzilem).
                kompakt z duzym bagaznikiem. dziwny twor - zajmuje miejsca na
                parkingu jak mondeo, a w srodku maly jak golf. :)

caly czas sie zastanawiam, czy nie warto kupic golfa 1.4tsi 170 dsg
              • franek-b Re: lipcowe wyniki sprzedazy 01.09.09, 21:40
                Po prostu golf to golf - przede wszystkim to hatchback, w odróżnieniu od octavi, która jest quasi sedanem (liftback), dzięki czemu skada chce grać w innej lidze niż golf. Pozostałe kwestie to normalne różnice pomiędzy markami: różne wnętrza, specyfikacje, ceny, postrzeganie mark itd itp.
            • 1realista Re: lipcowe wyniki sprzedazy 01.09.09, 20:48
              Ja tez widuję. Czy świetne to bym mocno polemnizował bo vw daje ciała pod wzgledem bezawaryjności. Stylistyka to koszmar. W najnowszej linii najładniejsze jest polo bo ma dobre proporcje. 6 czy scirocco są nijakie a plus wręcz paskudne. Dobrze że w golfie 6 zerżnęli deskę ze stilo to wreszcie ma mniej odrzucający wygląd.Pozytywnym aspektem zaś jest w końcu cywilizowany poziom bezpieczeństwa i bezpieczne fotele co spowoduje że w końcu wiele osób może czuć sie bezpiecznie. Kolorystyka wnętrza zaś nadaje sie dla osób ze skłonnościami samobójczymi. Oczywiście na prospektach jest zawsze topowa wersja w jasnych odcieniach ale fascynacja prospektami powinna mijać kiedy od nosem pojawia sie szczecina zamiast meszku. A że sprzedaż duza? Niemców najwiecej to najwięcej tego idzie.
              • franek-b Re: lipcowe wyniki sprzedazy 01.09.09, 21:35
                > Ja tez widuję. Czy świetne to bym mocno polemnizował bo vw daje ciała pod wzgle
                > dem bezawaryjności.

Świetność auta to nie jest tylko bezawaryjność, to jest także prowadzenie, trakcja, bezpieczeństwo, jakość wykonania i estetyka.
                Nie rozumiem co to znaczy daje ciała? Nie jest liderem ale też nie grzeje końcówki tabeli, jest zdaje się w strefach średnich wyższych. Poza tym popularnosć modelu powoduje, że części nie kosztują tryliony złotych, jest dużo zamienników i bardzo dużo miejsc gdzie robią te auta.

> Stylistyka to koszmar. W najnowszej linii najładniejsze jes

O gustach się nie powinno dyskutować, bo każdy ma swoje, ale uważam, że tak jak francuzy mają łatkę awaryjnych tak golfowi przypisało się łatkę braku stylistyki. Uważam, że nie koniecznie bogactwo formy oznacza ciekawą stylistykę. Golfa stylistyka jest wstrzemięźliwa, lecz jednocześnie nowoczesna z dużą nutą solidności w formie. Dzięki temu, golf IV nie wygląda jak zabytek prehistorii, czego nie można powiedzieć np o Megane II (podobno przełomowa stylistyka z której już się wycofali rakiem, podobnie Fiat, który eksperymentuje z modelu na model). Forma Golfa to też dziedzictwo auta robionego od chyba ponad 30 lat, mimo tej "beznadziejności" stylistyki jakoś nikt nie myli golfa z astrą, aurisem czy corollą czy bravo. Linia golfa jest bardzo czysta, techniczna i estetyczna, i czy to coś złego?

> Dobrze że w golfie 6 zerżnęli deskę ze stilo to wreszcie ma mniej odrzucający
                > wygląd.

Co zerżneli??? z jakiego auta??? z tego co wiem to stilo było nieudaną próbą przeszczepienia niemieckiej stylistyki na włoski grunt (włosi w latach 90-tych masowo zaczeli przesiadać się z fiatów do vw). Wnętrze golfa to ewolucja a nie rewolucja, i nikt wsiadając do nowego wydania nie jest zaskoczony nową formą - z modelu na model jest po prostu coraz lepiej.

Pozytywnym aspektem zaś jest w końcu cywilizowany poziom bezpieczeństwa
                > i bezpieczne fotele co spowoduje że w końcu wiele osób może czuć sie bezpieczn
                > ie.

Golf zawsze miał wysoki poziom bezpieczeństwa i to nie tylko tego biernego (francuzi to mistrze wszystkich brzęczyków, lampek itd dzięki czemu trzepią gwiazdki na testach, a nie dzięki solidności konstrukcji). Dla mnie bezpieczeństwo to w dużej mierze bezpieczeństwo czynne, a golf nawet w wersji 75KM pozwala bezpieczenie jeździć 150 km/h i nie ma obawy że przy hamowaniu zabraknie hamulców... czego nie można powiedzieć o hondzie czy toyocie. I co mi po niezawodności jak po 2 mocnych hamowaniach na autostradzie japończyk będzie się kisił w zakładzie blacharskim?

Kolorystyka wnętrza zaś nadaje sie dla osób ze skłonnościami samobójczymi.
                > Oczywiście na prospektach jest zawsze topowa wersja w jasnych odcieniach ale
                > fascynacja prospektami powinna mijać kiedy od nosem pojawia sie szczecina zamia
                > st meszku.

Wiem wiem te super jasne wnętrze renault czy innych wynalazków. Tylko dlaczego plastiki wyglądają jak z chińskich aut? Jakość wnętrza golfa jest zdecydowanie jego jedną z mocniejszych stron, w tej klasie tylko a3 może go pogonić.

> A że sprzedaż duza? Niemców najwiecej to najwięcej tego idzie.

Sprzedaż duża, bo to bardzo dobrze zaprojektowane, funkcjonalne auto w różnych wersjach nadwozia. Duża gama silników, pozwala obskoczyć woły roboczy do połykania km gdzie liczy się minimalne spalanie i przebiegi >100kkm rocznie to nic nadzwyczajnego, czy też młode rodziny, lub samotnych kawaleró, całe spektrum świetnych doładowanych benzyn z bezpośrednim wtryskiem paliwa (który konkurent ma takie nowoczesne silniki???), słabe i mocne diesle 170KM, które można łączyć ze świetną skrzynią DSG. No i topowe modele czyli GTI - dla lubiących trochę adrenaliny, które świetnie się prowadzą a spalanie nie zrujnuje na stacji. Każdy wybierze coś dla siebie.

Ja wiem, że trudno przyznać, że to porządnie przygotowany produkt, ale taka jest rzeczywistość. Trudno wskazać na rynku kompakt (wg mnie to niemożliwe), który byłby tak dopracowany jak Golf.
                • 1realista Re: lipcowe wyniki sprzedazy 05.09.09, 08:50
                  > Świetność auta to nie jest tylko bezawaryjność, to jest także prowadzenie, trakcja,
                  - co kto lubi czasami twarde zawieszenie = wóz drabiniasty.
                  > bezpieczeństwo,
                  - dopiero 6-ka dorównała do czołówki. Co mnie cieszy.
                  > jakość wykonania i estetyka.
                  - jakoś tak jakość w ostatnich trzech generacjach jest papierkowa w testach dziennikarzy. Estetykę to mogę określić stwierdzeniem "a fuj".
                  > tak golfowi przypisało się łatkę braku stylistyki.
                  -Z czegoś to wynika. Polo ciekawiej sie rozwijało stylistycznie, Golf jest tłuczony coraz gorszymi liftingami.
                  >Golfa stylistyka jest wstrzemięźliwa, lecz jednocześnie nowoczesna z dużą nutą solidności w formie. Dzięki temu, golf IV nie wygląda jak zabytek prehistorii, czego nie można powiedzieć np o Megane II
                  -Golf 4 jest dokładnie nijaki, Megane 2 jest wyrózniające się. Owszem nie myli ale można mylić modele wewnątrz koncernu. Mnie sie myli cc z punto 1, ostatnio też było zaskakująco bo chciał mnie rozjechać golf ze zmienionymi reflektorami i za cholerę nie wiem czy to był golf 3 czy 4 . Sa zlewajace się.Chcesz mieć golfa z jajem za któym wszyscy będą sie oglądąć na ulicy? KUp golfa 1 lub 2 ale w czystej fabrycznej postaci. To jest auto wyrózniające się. Vw zaczyna wpadać w jakąś stylistyczną przepaść z której może się nie podnieść.
                  > Linia golfa jest bardzo czysta, techniczna i estetyczna, i czy to
                  > coś złego?
                  - Chcesz mieć linię bardzo czystą, techniczną i estetyczną, rzekłbym nawet ordynarnie techniczną - kup Brerę.
                  > Co zerżneli??? z jakiego auta??? z tego co wiem to stilo było nieudaną próbą przeszczepienia niemieckiej stylistyki na włoski grunt
                  - Dla mnie deska 6-ki jest zerżnięta ze stilo.A stilo jest ewolucją od brawy poprzez palio do stilo. Na szczescie skończyli z tymi eksperymentami. Zresztą toyota też porzuciłą nudne deski z lat 90-tych.
                  > Golf zawsze miał wysoki poziom bezpieczeństwa i to nie tylko tego biernego.
                  - dolne stany średnie.Nareszcie dogonili czołówkę. Przerażajace jest że niemiecka prasa wbiła polakom że tylko "komfortowo-sportowe" zawieszenie vw jest najbezpieczniejsze. To kompletna bzdur bo to kierowca powinien umieć znaleść stany graniczne możliwości trakcyjnych i poruszać się pomiędzy nimi. A jak ktoś lubi komfort ( jak np.starzejący sie ;-) ja?) to już mu sie nie należy komfortowe zawieszenie bez szaleństw w pochyłach?
                  > Wiem wiem te super jasne wnętrze renault czy innych wynalazków. Tylko dlaczego
                  > plastiki wyglądają jak z chińskich aut? Jakość wnętrza golfa jest zdecydowanie
                  > jego jedną z mocniejszych stron, w tej klasie tylko a3 może go pogonić.
                  - Chińskie plastki to są w vw. O jakiej jakości mówisz? Twarde plastki łatwo rysujące się z odrobiną miękkości u góry? W mojej fabii plastki są porónywalnej jakości jak np w golfie 4 tylę że gdzieniegdzie mają paskudniejszą fakturę. Dotykowo są równie przyjemne ;-). Wnętrze auta ma być przyjemne dla kierowcy bo mniej sie mećzy. Jeśli auto jest ponure to ponury jest kierowca. Dlatego francuzi wprowadzają światło do wnętrza. Dodatkowo mówimy o przyjaznym podświetleniu w nocy tu vw straszliwie daje ciała. Owszem fajnie to wygląda na prospektach i na zerknięciu na postoju jednak w eksploatacji jest męczące.
                  > Sprzedaż duża, bo to bardzo dobrze zaprojektowane, funkcjonalne auto w różnych wersjach nadwozia. Duża gama silników,..
                  - Duża bo rynek największy.+ silnie lobbowane za pomocą przejętej prasy rynki. Duża gama silników? Hehehe.... Silniki rózniące sie jedynie innym oczipowaniem by móc rozciągnąc ceny. Za sie zapytam coż takiego stało sie z silnikami FSI które miały być kultowe i XXI-wieczne. A co z 2,0 tdi który był tak kultowy, ekologiczny i dopracowany że w wersjach "green" wstawiano stary dobry 1,9 tdi. No i nareszcie dovczekali sie silnika 1,6 diesel ( ciekawe jak wypadnie ten powrót do przeszłości).
                  > słabe i mocne diesle 170KM, które można łączyć ze świetną skrzynią DSG.
                  - Zupełnie jak w dacii. Też duzy wybór a i tak wszyscy biorą najbogatszą wersję z najmocniejszym dieslem...

> Ja wiem, że trudno przyznać, że to porządnie przygotowany produkt, ...
                  - Dla mnie to przeciętne auto z nijaką stylistyką ( polo jest ciekawszy) i z brakiem pomysłu na rozwój modelu. Przed golfem vw miał podobny problem. Jakość próbuje sie ratować wrzucając co rusz "jakość audi". Za takie pieniądze to powinien być wiodący a nie jest. Gdybym miał kupić najbogatszego golfa 6 za 1 zł a najbogatszego golfa 2 ( np GTI) za 100 tys. to wybrałbym golfa 2 . Bo to jest auto "z jajem".
                  >Trudno wskazać na rynku kompakt (wg mnie to niemożliwe), który
                  > byłby tak dopracowany jak Golf.
                  Ma rację ...bo nawet taka kia ceed juz go przeskoczyła.
    • franek-b Re: lipcowe wyniki sprzedazy 31.08.09, 18:11

> bardzo mocna pozycja
      > blizniakow z korei

Ja się dziwię, że nie są na nr 1. Bardzo ciekawa pozycja, świetna cena, dobra gama silnikowa, wyposażenie, itd. Nie ma się do czego przyczepić w tym aucie. Za niecałe 50k pln można mieć przyzwoite auto z przyzwoitym na tą klasę silnikiem (>100 KM).

Ford i octavia to żelazne pozycje zakupów flotowych, bo wątpię by indywidualni napędzali tak sprzedaż tych aut.

Niska pozycja mondeo mnie nie dziwi, do tego samego klienta strzela opel i jak widać skutecznie ustrzelił.

Zadziwia już taka wysoka pozycja Kia Soul, auto sprawia niewiarygodnie dobre wrażenie, jak na klasę i cenę, więc w sumie nie powinno to dziwić.
      • franek-b Re: lipcowe wyniki sprzedazy 31.08.09, 18:12
        franek-b napisał:
        > Zadziwia już taka wysoka pozycja Kia Soul, auto sprawia niewiarygodnie dobre wr
        > ażenie, jak na klasę i cenę, więc w sumie nie powinno to dziwić.
        >

Piękny przykład jak można zaprzeczyć samemu sobie ;-P
    • cracovian W USA Focus dopiero na 7. 31.08.09, 18:31
      Ogolnie ladna mieszanka. Dziwi, ze Camry lepiej od Accord stoi
      (wiecej dilerow, lepsza cena?) Po raz pierwszy Jetta w top 20 widze;
      ludzie do konca sie na VW i kosztach utrzymania i naprawy jeszcze
      nie poznali...

1. Ford F - Series PU
      2. Toyota Camry/Solara
      3. Honda Civic
      4. Honda Accord
      5. Toyota Corolla/Matrix
      6. Chevrolet Silverado PU
      7. Ford Focus
      8. Ford Escape
      9. Nissan Altima
      10. Toyota Prius
      11. Honda CR-V
      12. Dodge Ram PU
      13. Ford Fusion
      14. Toyota RAV4
      15. Chevrolet Malibu
      16. Chevrolet Impala
      17. Hyundai Elantra
      18. Hyundai Sonata
      19. Toyota Tacoma PU
      20. Volkswagen Jetta
      • x-darekk-x Re: W USA Focus dopiero na 7. 31.08.09, 19:13
        japonskie autko na bateryjke sprzedaje sie lepiej niz jakikolwiek
        osobowy woz gm lub chryslera
        co za czasy
        • cracovian Re: W USA Focus dopiero na 7. 31.08.09, 21:11
          Co jest rowniez ciekawe to to, ze Prius to najlepiej sprzedajacy sie
          samochod z importu :-) Cala reszta wyzej jest skladana w USA. Mam
          nadzieje, ze NUMI (Corolla) nie zamkna i Priusa tam moze wreszcie
          zaczna produkowac.

Nowy Prius jest super. Warto przypomniec, ze ten bateryjkowy
          samochod ma 1,8 litrowy silnik z podwojnym VVT-i...
          • x-darekk-x Re: W USA Focus dopiero na 7. 01.09.09, 20:41
            > Nowy Prius jest super. Warto przypomniec, ze ten bateryjkowy
            > samochod ma 1,8 litrowy silnik z podwojnym VVT-i...

oraz osiagi i zuzycie paliwa gorsze od nowoczesnego diesla
            • franek-b Re: W USA Focus dopiero na 7. 01.09.09, 21:48

> oraz osiagi i zuzycie paliwa gorsze od nowoczesnego diesla

Bez przesadzy z tą nowoczesnością:-) nawet tradycyjne tdi Pompe-Düse biją oszczędnością priusa o lata świetlne zwłaszcza w trasie. Ale dużo w tym zasługi tego, że to silnik o zapłonie samoczynnym, ponieważ mają wyższą sprawność od benzynowych.
              • franek-b errata 01.09.09, 21:52
                chciałem błysnąć niemczyzną i nie wyszło;-) Pumpe-Düse oczywiście
                • cracovian Lepiej niz 4,7 litra na 100? 01.09.09, 21:59
                  Diesle duzo mniej niz 4,7 litra (50 MPG) razem w miescie i trasie
                  pala? Do setki w dziesiec sekund? 1330 kg? Jakies cuda te dizelki...
                  • franek-b Re: Lepiej niz 4,7 litra na 100? 01.09.09, 22:04

> Diesle duzo mniej niz 4,7 litra (50 MPG) razem w miescie i trasie
                    > pala? Do setki w dziesiec sekund? 1330 kg? Jakies cuda te dizelki...

4,1 może być? i 8,2 do 100
                    www.autogaleria.pl/news/index.php?id=2401
                    Nie cuda tylko fizyka. Sprawność silnika o zapłonie iskrowym to ok. 35% a diesla ok 45%
                    • cracovian Re: Lepiej niz 4,7 litra na 100? 01.09.09, 22:11
                      Spokojnie, BMW 320D to rzeczywiscie cudo (a nie zadna fizyka jak
                      mowisz...) Zgadzam sie, ale tez swoje kosztuje (dwa Priusy dokladnie)
            • cracovian Re: W USA Focus dopiero na 7. 01.09.09, 21:53
              Jesli mialbym wybierac miedzy podobnie kosztujacymi i spalajacymi VW
              i Toyotka to bezapelacyjnie bralbym Toyote. Koszta naprawy i
              utrzymania poza pierwsze 4 lata w VW sa zastraszajace. W Toyocie
              lejesz olej i jedziesz, przez co najmniej 8 lat.
              • franek-b Re: W USA Focus dopiero na 7. 01.09.09, 21:59
                Ile tych vw miałeś, że tak twierdzisz? W europie ja bym powiedział, że raczej koszty utrzymania auta na gwarancji w Toyocie są wyższe (częstsze i drosze przeglądy) w porównaniu do VW.
                • cracovian Re: W USA Focus dopiero na 7. 01.09.09, 22:03
                  W hybrydach (Prius i Camry) do 100 tys. mil NIC nie trzeba robic.
                  Zmieniasz olej co 8 tys. km i tyle. Jakiekolwiek inne przeglady nie
                  sa (w USA przynajmniej) potrzebne.

VW w rankingach jakosci (w USA razem z Audi i Volvo) jest na dole.
                  Nawet zarowki normalnie nie wymienisz bez dilera i $250 dolcow.
                  Wymiana oleju w automacie to tez parodia. Nic sam ani poza dilerem
                  nie zdzialasz (plus trzeba czesto i drogo plyny wymieniac)
                  • franek-b Re: W USA Focus dopiero na 7. 01.09.09, 22:22

> W hybrydach (Prius i Camry) do 100 tys. mil NIC nie trzeba robic.
                    > Zmieniasz olej co 8 tys. km i tyle. Jakiekolwiek inne przeglady nie
                    > sa (w USA przynajmniej) potrzebne.

No to cuda jakieś Panie w tej hameryce... Rozumiem, że nie sprawdzają podczas przeglądów luzów zaworów, regulacji itd? Tylko olej wymieniają? A może robią to tylko przeciętny driver o tym nie wie?
                    Znalazłem po minucie szukania
                    Scheduled Maintenance Guides
                    i jakieś inne rzeczy tam podają dla 15k mil
                    Clean cabin air filter
                    Replace engine oil and oil filter 1
                    Rotate tires
                    Visually inspect brake linings/drums and brake pads/discs
                    Inspect the following:
                    Ball joints and dust covers
                    Brake lines and hoses
                    Drive shaft boots
                    Engine coolant 3
                    Exhaust pipes and mountings
                    Radiator and condenser
                    Steering gear box
                    Steering linkage and boots

> VW w rankingach jakosci (w USA razem z Audi i Volvo) jest na dole.
                    > Nawet zarowki normalnie nie wymienisz bez dilera i $250 dolcow.

Akurat żarówka to jest jedyna rzecz serwisowa, którą trzeba w audi robić w serwisie a nie samodzielnie. Nie wyobrażam sobie, bym dokonywał innych czynności serwisowych w domu niezależnie czy to japończyk czy vw. Zresztą komisja europejska nałożyła konstruowanie aut w taki sposób by podstawowe czynności serwisowe (jak wymiana żarówki) mogła być wykonana samodzielnie, więc problem wymrze śmiercią wymuszoną.

> Wymiana oleju w automacie to tez parodia. Nic sam ani poza dilerem
                    > nie zdzialasz (plus trzeba czesto i drogo plyny wymieniac)

Dla mnie często to wymiana płynów co 8k km. 15k km na serwis olejowy to w tej chwili minimum.
                    Wracając do meritum doświadczenia z vw brak.
                    • franek-b camry 60k przebiegu wymiana oleju w skrzyni 01.09.09, 22:26
                      no a podobno nic się tam nie wymienia...
                      2008 Camry
                      60,000 Miles - 72 Months

<< BACK - INTERVALS - NEXT >>

Replace cabin air filter
                      Replace engine air filter
                      Replace engine oil and oil filter 1
                      Rotate tires
                      Inspect the following:
                      Ball joints and dust covers
                      Brake lines and hoses
                      Brake linings/drums and brake pads/discs 4
                      Drive belts 5
                      Drive shaft boots
                      Engine coolant 3
                      Engine valve clearance 6
                      Exhaust pipes and mountings
                      Front differential oil
                      Fuel lines and connections, fuel tank band and fuel tank vapor vent system hoses
                      Fuel tank cap gasket
                      Radiator and condenser
                      Steering gear box
                      Steering linkage and boots
                      Transmission fluid or oil

Additional Maintenance Items for Special Operating Conditions:

Driving While Towing
                      Replace differential oil
                      Replace transmission fluid or oil

Tighten nuts and bolts on chassis and body
                      Driving on Dirt Roads or Dusty Roads
                      Tighten nuts and bolts on chassis
                      • cracovian Re: camry 60k przebiegu wymiana oleju w skrzyni 01.09.09, 22:47
                        ok ok - widze, ale jest pare z tym problemow.

Ja mam np. strone na Toyota.com poswiecona mojemu samochodowi i tez
                        sprawdzilem 60K mil. Nie ma wymiany plynu do automatu co 60K w
                        sekcji "Cars and Sienna" ale jest np. "Replace spark plugs"
                        i "engine coolant" co tez jest bzdura.

Mam przed soba instrukcje obslugi 2008 i poza olejem i "inspekcjami"
                        nie ma nic do 100K na kalendarzu.

Od 2008 roku plynu w tych automatach np. sie nie zmienia. Uzywaja na
                        tych stronach starego info. Jesli bede mial troszke wiecej czasu
                        poszukam lepszych linkow z ciekawosci.
                      • cracovian Re: camry 60k przebiegu wymiana oleju w skrzyni 01.09.09, 23:02
                        2008 Prius: www.greenhybrid.com/discuss/f10/2008-prius-
                        transmission-fluid-coolant-change-21226/
                      • cracovian Olej w skrzyni nowych Toyotek... 01.09.09, 23:17
                        Cuda tutaj np:
                        www.toyota.com/about/news/product/2007/01/07-1-NewTundra.html
                        "Both Tundra transmissions use new Toyota "WS" (world-standard)
                        fluid with a flat viscosity/temperature curve (cold viscosity is
                        close to warm viscosity). This fluid reduces friction and wear,
                        enables faster vehicle warm-up, and never needs to be replaced."

A sam juz zaczynalem w siebie watpic... To samo w chlodnice Priusa i
                        innych tez teraz podobno laduja.

Ale ogolnie dyskusji jest pelno na temat czy "nie zmieniac nigdy"
                        rzeczywiscie znaczy "nigdy":
                        www.greenhybrid.com/discuss/f49/transmission-service-camry-hybrid-14155/
                        • franek-b Re: Olej w skrzyni nowych Toyotek... 01.09.09, 23:50
                          OK, co nie zmienia sytuacji, że taka bezobsługowa toyota (jak to zogólniłeś) nie jest.

Przestrzegam jeszcze przed jednym, czyli utożsamianiem badań JD Powers z badaniami niezawodności typu Dekra czy TUV (badania ilościowe).
                          JD Powers bada satysfakcję klientów w danym zakresie. Podstawowe przekłamanie takiego badania jest nieobiektywność oceny na podstawie oczekiwań. Krótko mówiąc kupując tani samochód gdy wiemy, że się lubi psuć, jak nam się nie psuje za często to oceniamy go dobrze (bo przewyższył oczekiwania), jedna awaria gdy oczekiwaliśmy bezawaryjności może spowodować, że ocenimy kiepsko.
                          Jest to dobry wskaźnik dla producentów (bo produkują by spełniać oczekiwania), co nie znaczy, że sam produkt jest bezawaryjny.
                          • cracovian Re: Olej w skrzyni nowych Toyotek... 02.09.09, 00:19
                            Initial quality z JD Powers nie za bardzo lubie i tutaj akurat
                            europejskie marki sobie b. dobrze radza.

Z mojej perspektywy, skoro lubie kupowac samochody nowe i dlugo je
                            trzymac (co najmniej 10 lat), uwaznie patrze na dlugoterminowe
                            koszta serwisu, ubezpieczenia i niezawodnosc. VW i Audi tutaj padaja.

Ale... byc moze juz niedlugo kupimy VW Beetle (najchetniej wlasnie w
                            dizlu), ale to tylko z powodu takiego wlasnie wieloletniego kaprysu
                            zony. Na pewno wykupie dodatkowa gwarancje, bo elektronika (nie wiem
                            czy to wlasnie taki klimat?) sie sypie makabrycznie.

Co do naszej osobistej Toyoty to jest tak... 20 zmian oleju po $22
                            zeby do 100K mil dojechac. Na opony poszlo ~$500 i do 100K spokojnie
                            dojada (gwarancja 90K, a samochodzik juz ma 25K). Kupie klocki za
                            jakis czas i je sam sobie zmienie. I to tyle. Reszta to wydatki na
                            akcesoria. Przy 100K mil, pewnie stowa na serwis pojdzie.

Aha. $500 wydam za rok na przedluzona gwarancje bo jest 50/50 szansa
                            (tylko w Siennie), ze mechanizm automatycznych drzwi sie sypnie po 4-
                            5 latach. To bylby wydatek $2000-3000 czyli statystycznie bede do
                            przodu. Ogolnie zadna inna marka sie nie porownuje.
                    • cracovian Re: W USA Focus dopiero na 7. 01.09.09, 22:35
                      No przeciez mowie, ze cuda :-) Jesli dokladnie popatrzysz to ta
                      wizualna inspekcja do "special driving conditions" g. znaczy;
                      zadnych regulacji tez nie ma - sorry.

Wymiana opon i rotacja kol i normalne rzeczy jak np. wycieraczki i
                      hamulce po pewnym czasie nie sa do gwarancji potrzebne i
                      niekoniecznie robisz u dilera (np. opony mam juz w Siennie nowe i
                      balans i rotacja sa za darmo u kogos innego) i nie sa to rzeczy
                      potrzebne do podtrzymania gwarancji.

Przez Toyote wymagana jest TYLKO zmiana oleju i filtra co 5 tys.
                      mil. Kosztuje to $22 u dilera, ktory sobie na inne rzeczy popatrzy
                      jak trzeba. W automacie nie wymieniasz nic nigdy, a swiece i reszta
                      plynow ok. 100 tys. mil.
    • rickky Re: lipcowe wyniki sprzedazy 05.09.09, 17:31
      W sumie, bez większych niespodzianek.
      Taki trend był od dłuższego czasu, przynajmniej jeżeli chodzi o skody.
      Ford focus to, obiektywnie, bardzo dobry samochód, a volkswagen to jeszcze
      dodatkowo "marka".

W tej statystyce dziwią mnie trzy rzeczy:
      1. Mitsubishi lancer. Bodajże na początku tego roku, Mitsubishi w Polsce chwalił
      się, że sprzedał najwięcej tych nowych aut w porównaniu ze wszystkimi innymi
      producentami w tym samym czasie. Skąd więc brak lancera w pierwszej dwudziestce?

2. Opel astra III

3. (największa niespodzianka)Brak w wykazie Toyoty corolli/auris.
      Czyżby rzeczywiście sprzedawała się gorzej niż Honda civic???
      Nie chce mi się jakoś w to wierzyć!!!
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka