kierka12 05.10.09, 09:12 Witam, płacimy straszne sumy za wodę czy u was na osiedlach tez tak jest, ile płacicie. zimna woda m3-9,60zł podgrzanie wody m3 10,60zł. Proszę o odpowiedz ostatnia podwyżka na Leśnej mnie przytłoczyła. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
beataki Re: Opłaty za wodę 05.10.09, 10:16 Polecam artykuł w Zielonce24 pod adresem www.gloszielonki.pl/GZ_nr05_www.pdf O sprawy wody i scieków toczą się boje mieszkańcy - urząd. Sprawa jest nie dobrze pachnąca :). Odpowiedz Link Zgłoś
kierka12 Re: Opłaty za wodę 05.10.09, 21:08 Mam problem również z podgrzaniem wody z 5 wzrosło na około 10zł. jak jest na innych osiedlach może się ktoś wypowie. Odpowiedz Link Zgłoś
baseciq Re: Opłaty za wodę 06.10.09, 10:55 Masz kotłownię własną, czy korzystacie z czyichś usług? Na którym osiedlu mieszkasz? Odpowiedz Link Zgłoś
jonn1 Re: Opłaty za wodę 07.01.10, 20:32 To ile teraz woda kosztuje a ile ścieki w zielonce bo ponoc Burmistrz czyli Rada raczej nie dopłacili do m3 wody Istniejacej Spółce i teraz w Zielonce jest drożej niż w Zabkach/ Zabki kupuja warszawska, Marki chyba tez, wiec u nas jakos swoje studnie powinno byc taniej niz u nich no nie?/ czy też w Markach czy to prawda? Ktos mi mówił ze namawiaja aby ne płacic za wode,że za drogo że nie zgodnie z prawem. Że zgodnie z prawem to pewnie jest ale za drogo to fakt skoro własne ującia. Oczywiscie ze pewnie za drogo, jeżeli drożej niz gdzie indziej Ale skoro koszty wody są za duze Rada moze dołacic Podaci mi ceny? czy ktos zna? wie? Odpowiedz Link Zgłoś
piorek Re: Opłaty za wodę 07.01.10, 23:44 Taryfy dla gospodarstw domowych Woda: Zielonka - 3,61 netto Ząbki - 3,94 netto Marki - 2,80 netto Ścieki: Zielonka - 5,36 netto (w tym dopłata z budżetu miasta) Ząbki - 5,60 netto Marki - 5,99 netto Jak więc widać ścieki (po uwzględnieniu dopłaty z budżetu miasta) są w Zielonce najtańsze, natomiast woda jest droższa niż w Markach, ale ciągle tańsza niż w Ząbkach. Nie wiem jakiej jakości jest woda marecka, ale ja zielonkowską pijam prosto z kranu :) Niestety, koszty ścieków w Zielonce bez uwzględnienia dopłat są wysokie, gdyż płacimy opłaty dla oczyszczalni Czajka i Ząbkom za przesył przez ich teren. Ponieważ ceny za usługi Czajki na pewno wzrosną ( w końcu jakoś Wawa musi pokryć koszty wkładu własnego miliardowej inwestycji w oczyszczalnię), być może Zielonce będzie się opłacało przejąć i zmodernizować oczyszczalnię wojskową k. WITU (obecnie nie spełnia ona parametrów środowiskowych i nie ma odpowiedniej wydajności, koszt rozbudowy to kilkadziesiąt mln zł). A tu źródła: bip.pgk.zabki.pl/pl/bip/taryfa i pwikzielonka.bip.eur.pl/public/?id=85663 i www. wodociagmarecki.pl Odpowiedz Link Zgłoś
dabrowa51 Re: Opłaty za wodę 08.01.10, 22:55 piorek,dlaczego podajesz cenę netto ?.Przecież gospodarstwa domowe nie płacą ceny netto,lecz brutto czyli 3,86 za wodę i 5,74 za ścieki.To są duże stawki.Obawiam się,że nieuzasadnione.Jestem ciekaw,kto jest w Radzie Nadzorczej tej spółki z ramienia Miasta.Obawiam się,ze spółka generuje duże zyski,aby móc płacić wysokie pensje swoim pracownikom.Kto zna wysokość tych pensji?.Czy nie będzie tak,że po zakończeniu kadencji sam Burmistrz zostanie szefem PWiK. Odpowiedz Link Zgłoś
piorek Re: Opłaty za wodę 09.01.10, 10:05 Podaję ceny netto, gdyż w innych miastach (Ząbki, Marki) też były ceny netto, a nie chciało mi się ich przeliczać. W związku z czym dla wszystkich stawek brutto, różnice między Ząbkami, Zielonką i Markami będą proporcjonalnie takie same. Spółka nie generuje zysków, wszystko przeznacza na inwestycje i koszty stałe. Zarząd jest jednoosobowy (np w Ząbkach w podobnej spółce jest trzyosobowy), a pracownicy raczej skarzą się pokątnie na węża w kieszeni prezesa niż jego hojność. Obawiasz się, że stawki są nieuzasadnione. Z czego to wnioskujesz? Patrząc jedynie na cenę, czy szerzej - również na kalkulację kosztów funkcjonowania stacji pomp i uzdatniania, stopnia awaryjności sieci, koniecznych do poniesienia nakładów itp? Odpowiedz Link Zgłoś
dabrowa51 Re: Opłaty za wodę 13.01.10, 09:58 Ciekawy artykuł jest na temat wody i scieków w KW nr2 z dn,12 01.2010r.I tak w Otwocku cena wody to 3,43 zł,a ścieków 4,15 zł,w Wyszkowie cena wody 2,05 zl,ścieków 3,41 zł;w Mińsku Mazowieckim wody 2,98 zł,ścieków 3,41, a w Ostrowi Maz woda 2,20zł,ścieki 2,47 zł.Czyli można OSZCZĘDNIEJ. Odpowiedz Link Zgłoś
jak-39 Re: Opłaty za wodę 09.01.10, 23:13 Myślę, iż dąbrowa 51 jest bliski prawdy. Ceny są horrendalnie wysokie(woda i ścieki). Oczekuję zapowiadanych publikacji wyników badań laboratoryjnych tego mineralnego cudu aqua, który wypluwa mi mój punkt poboru połączony z siecią UM, a którą tak zachwyca się piorek - radny miejski. Dobrze by przedstawiono nam pełen bilans kosztów produkcji i eksploatacji obu mediów. Oczywiście musimy partycypować w kosztach oczyszczania ścieków, jak również musimy uzupełnić koszty eksploatacyjne poniesione przez system kanalizacyjny gminy Ząbki. Tego nie neguję, ale najpierw policzmy i wyrównajmy koszty poniesionych strat i nieodwracalnych krzywd, poniesionych przez Nas, na skutek przyjęcia warszawskiego łajna, za zgodą osób reprezentujących naszą społeczność. Zamiast straszyć nieuchronnymi podwyżkami cen, usługi świadczonej przez MPWiK - Oczyszczalnia Czajka. Należy wyjaśnić kto zarobił, a może jakie poniósł straty na słynnej utylizacji osadów z warszawskiej Czajki, znanej pod kryptonimem „rekultywacji wydmy” na poligonie leżącym w naszej gminie i żądać rekompensat. Pod adresem pwikzielonka.bip.eur.pl/public/?id=61256 można znaleźć cele i działania powołanego przedsiębiorstwa. Interesujące są trzy ostatnie punkty, nie związane z podstawową działalnością, raczkującego niemowlęcia, aspirującego do rangi gminnego potentata. Jego wizjonerską działalność akceptują radni w ostatnich trzech punktach brzmiących: Działalność w zakresie architektury; Działalność w zakresie inżynierii i związane z nią doradztwo techniczne; Badania i analizy techniczne. Czyżby futuryści powołali w ten sposób przyszłego gminnego monopolistę? Apetyt rośnie w miarę pochłaniania zdobyczy. Zamiary wykupu WITU-sia (relikt oczyszczalni – skansen, truciciel rzeki Długa) jest nieporozumieniem. Budowa i eksploatacja nowej oczyszczalni to wizja Przedsiębiorstwa Wodociągów i Kanalizacji w Zielonce sp. z o.o. – kanibala pożerającego własny ogon. Sprawę w sposób najbardziej ekonomiczny dla kieszeni podatnika i oszczędzający środowisko, załatwi kolejna pompownia tłocząca ścieki do miejskiego systemu kanalizacji i dalej, kierunek Czajka w systemie kanalizacji warszawskiej aglomeracji. Takie były, są założenia jej praskiej strony. Przy okazji wytykam bezradność i brak konsekwencji w walce z trucicielem - rowu Magenta. Czy im UG Zielonka wystawia rachunki za przesył, eksploatację i trucie rzeki Długa? Nie jestem demagogiem, ale myślę, iż nadszedł czas, aby obie strony zdały relacje z swych dokonań i oczekiwań. Odpowiedz Link Zgłoś
beatad19 Re: Opłaty za wodę 08.01.10, 23:05 zielonkowska woda prosto z kranu..... To najlepszy dowcip, jaki ostatnio czytalam. A najbardziej ubawił mnie facet, który przychodzi odczytywać wodomierze. Sam powiedział, że oni w biurze to mają Eden, po czym ugryzł się w język. Odpowiedz Link Zgłoś
baseciq Re: Opłaty za wodę 10.01.10, 06:28 No jak śmiesz. Przecież to NA PEWNO wina TWOJEJ instalacji w TWOIM budynku, nie wiedziałaś? Gdyby w tej naszej wodzie nie było tyle wapna to jeszcze dałoby się ją przeżyć. Ale wystarczy spojrzeć jak wygląda kubek ze szczoteczkami na zęby po 3-4 dniach odkładania do niego wilgotnych szczoteczek. Chyba że ja się mylę i ten syf to się z powietrza odkłada. Na pocieszenie powiem, że woda w naszych kranach nie odstaje poziomem od warszawskiej. I tej i tej nie da się pić ;) Odpowiedz Link Zgłoś
jonn1 Re: Opłaty za wodę 11.01.10, 20:52 napisał basicg Na pocieszenie powiem, że woda w naszych kranach nie odstaje poziomem od warszawskiej. I tej i tej nie da się pić ;) O wodzie można miec różne zdanie i szczególnie sam nie wiem jaka ta woda jest bo takie gadanie bez podparcia tego jakimis badaniami nie ma sensu, mówic między nami woda w Zielonce powinna mówie powinna a nie musi być najtańsza w okolicy ze względu że mamy swoje własne ujęcia i UM powinien o to zadbac o ściekach sie nie wypowiem bo ścieki sa nam narzucone.Jeżeli mamy budować oczyszczalnie i płacic te same ceny to nie sensu robienia roboty dla samej satysfakcji i bicia piany, chyba że sie myle (dlaczego woda jest taka droga?) doprowadzmy wode do opłacalności a wtedy hmhm? pozdr. jonn1 Odpowiedz Link Zgłoś