10.12.10, 22:15
My tu gadu-gadu a dzisiaj przyszedł rachunek za wodę i ścieki. Wzrósł VAT z 7% na 8% a więc będzie jeszcze drożej. Gdyby obniżono cenę za m3 to, by się nie odczuło podwyżki VAT-u. Coś trzeba z tymi cenami za wodę i ścieki zrobić. To przedsiębiorstwo trzeba koniecznie wziąć pod lupę, zarządza tam Pan Krajewski, były vice-burmistrz Kobyłki, gdzie mieszka i płaci mniej za wodę. A co mu tam zależy, że w Zielonce drogo! W Ząbkach tez jest taniej. Coś tu chyba nie gra. Trzeba dotrzeć do swoich radnych i wpłynąć na nich, by wzięli tę sprawę na 1-szy ogień. Przecież w czasie debat padały obietnice, że się tym zajmą.
Obserwuj wątek
    • dabrowa51 Re: Podwyżka 10.12.10, 22:26
      Budynek po Ośrodku Kultury należy przeznaczyć na tak potrzebne w naszym mieście przedszkole lub żłobek, a spółki miejskie połączyć i zlokalizować ... na Krzywej.Oszczędności duże i potrzeby społeczne mogą być w jakiejś części zaspokojone /przedszkole/.
      • a1dwa Re: Podwyżka 10.12.10, 22:54
        Bardzo słusznie! Co oni tam robią na takim metrażu, się rozpostarli by te ceny tak dokładnie liczyć. Gmina może też zarabiać wynajmując budynek na szkolenia firmom, albo na jakąs szkołę wyższą, policealną,czy licencjacką. Kilka lat temu był projekt, by powstała w Zielonce Szkoła Wyższa na bazie bydynku Zespólu Szkól, dodatkowe sale wykładowe w budynku dawnego Domu Kultury, mogłyby wystarczyc by zaistniała taka szkoła. Pamiętam,że sam Pan Dudzik forsował tę sprawę, jeszcze jako vice-starosta. Powstał problem, bo zgłosiło się 2 oferentów. Jeden oferował szkołę informatyczą, drugi jakąś.... w nazwie katolicką, którą popierał właśnie P. Dudzik. Ostatecznie sprawa upadła. Może teraz powróciłby do tematu z pożytkiem dla młodych ludzi z naszych okolic. Niech by się coś działo.
        • waran3 Re: Podwyżka 10.12.10, 23:33
          a1dwa napisała:

> drugi jakąś.... w nazwie katolicką, którą popierał wł
          > aśnie P. Dudzik.
          W takiej katolickiej to oni się jakoś inaczej uczą ?! :-)
      • piorek Re: Podwyżka 10.12.10, 22:56
        Możesz spółki zgromadzić na Krzywej, ale obawiam się, że żłobek czy przedszkole w budynku na Literackiej nie miały by racji bytu z uwagi na konstrukcję budynku. Tam są wysokie i strome schody, jedna duża sala i wiele mniejszych. W przedszkolu czy żłobku trzeba kilka większych sal plus odpowiednio połączone pomieszczenia techniczne. Nie ma też tam miejsca na ogródek z placem zabaw. Nie jestem budowlańcem, ale chyba nie da się z tej bryły budynku wycisnąć czegoś, co spełnia obecne normy żłobków czy przedszkoli.
        Ja tam widziałem bibliotekę miejską z czytelnią, ale ponoć to też nie było by to. W każdym razie z pomysłem się nie przebiłem.
        --
        Przypomnę rzecz podstawową: dyskusja to nie tylko wygłaszanie opinii, które są święte bo moje. Dyskusja to zbijanie argumentów przeciwnika, co wymaga dobrego ich zrozumienia (czytania ze zrozumieniem), wiedzy na dany temat, posiadania własnego zdania (a nie tylko potrzeby demonstracji przekory), po czym logicznego formułowania zastrzeżeń, odnoszenia się do meritum, bez nadinterpretacji i luźnych skojarzeń. Takich dyskutantów szanuję, a najbardziej tych, którzy mają jakieś wątpliwości i wykazują samokrytycyzm. (K.T. Lewandowski)
        • waran3 Re: Podwyżka 10.12.10, 23:36
          > Ja tam widziałem bibliotekę miejską z czytelnią.
          *** No to może lepiej niech spółka wodna tam siedzi :-) bo nie wiem czy ktoś by tam w ogóle chodził.
          A ośrodek kultury z tego co ja wiem to ma w gimnazjum do dyspozycji tylko halę. To prawda?
          To gdzie są teraz kółka plastyczne itp ?
          • leonzielony Re: Podwyżka 10.12.10, 23:59
            Popieram sugestie autorów porzednich postów!
            Nacisk na radnych, aby przyjrzeli się z bliska działalności spółki zarządzającej wodą i kanalizacją w mieście, bardzo racjonalny! Co do umieszczenia spółki w dawnym OK, to totalna pomyłka, ale dyrektor Smoderek twierdzi, że teraz jest lepiej? Faktycznie, jeżeli chodzi o wielkość i ilość gabinetów tak, pozostałe aspekty działalności sekcji OKiS to całkowita porażka!
            Pomimo kosztów warto w Zielonce dokonać kilku szybkich cięć: likwidacja śmiesznych ścieżek rowerowych, połączenie spółek komunalnych, powrót OKiS na Literacką!
            Na tym koniec, ponieważ "waranek" zacznie się czepiać, że powinienem zostać społecznym doradcą Dudzika! Nie "waranku" ja tylko tak na użytek forum!
        • malon1916 Re: Podwyżka 11.12.10, 00:08
          a co wycisnął Łossan z byłego koszarowca???? a może razem z tobą??? nakazał rozbiórke bo chciał sprzedać plac ale sie nie udalo bo.....agencja mienia wojskowego zastrzegła w akcie notarialnym że musi byc tam budynek urzyteczności publicznej więc tam można było skierować to śmieszne przedsiębiorstwo a nie przenosić Dom Kultury.ale jesli chodzi o plac gdzie stał koszarowiec to ktoś liczył na dobry hajs a kto ... to niech kumaci sie domyśla.
          • leonzielony Re: Podwyżka 11.12.10, 00:21
            malon1916 napisał:

> a co wycisnął Łossan z byłego koszarowca???? a może razem z tobą??? nakazał roz
            > biórke bo chciał sprzedać plac ale sie nie udalo bo.....agencja mienia wojskowe
            > go zastrzegła w akcie notarialnym że musi byc tam budynek urzyteczności public
            > znej więc tam można było skierować to śmieszne przedsiębiorstwo a nie przenosi
            > ć Dom Kultury.ale jesli chodzi o plac gdzie stał koszarowiec to ktoś liczył na
            > dobry hajs a kto ... to niech kumaci sie domyśla.

"malonku" czy w swoim braku zamiłowania do poprzedniego burmistrza,nie zapędziłeś się za daleko? Oświadczam wszem i wobec nie rozbieram z byłem burmistrzem "koszarowca",ani tym bardziej nic wspólnie z niego nie wyciskałem,tym bardziej "hajsu"! Jak chcesz możesz mnie po tym oświadczeniu grzecznie przeprosić za te nieścisłości Twojego postu,na ten moment gniewam się na Ciebie! 'leonzielony"
            • malon1916 Re: Podwyżka 11.12.10, 21:01
              leonku nie pisałem tego posta w stosunku do Ciebie tylko do piorka , który jak zwykle sciemnia
          • piorek Re: Podwyżka 11.12.10, 00:29

Malon, już raz napisałeś nieprawdę, że była chęć sprzedaży części Dębinek i Placu JPII. Teraz znów piszesz nieprawdę, że burmistrz chciał sprzedać plac po koszarowcu. Wykąp się w zimnej wodzie i zakonotuj, że do sprzedaży gminnej nieruchomości potrzebna jest uchwała rady miasta. A o fakcie, że na terenie, gdzie stoi koszarowiec może powstać tylko obiekt użyteczności publicznej, wiadomo od 8 lat, więc nie próbuj insynuować, że było inaczej.

--
            Przypomnę rzecz podstawową: dyskusja to nie tylko wygłaszanie opinii, które są święte bo moje. Dyskusja to zbijanie argumentów przeciwnika, co wymaga dobrego ich zrozumienia (czytania ze zrozumieniem), wiedzy na dany temat, posiadania własnego zdania (a nie tylko potrzeby demonstracji przekory), po czym logicznego formułowania zastrzeżeń, odnoszenia się do meritum, bez nadinterpretacji i luźnych skojarzeń. Takich dyskutantów szanuję, a najbardziej tych, którzy mają jakieś wątpliwości i wykazują samokrytycyzm. (K.T. Lewandowski)
      • dusiaau Re: Podwyżka 13.12.10, 20:02
        budżet miasta to około 50 mln złotych rocznie (51-54) oświata:szkoły, świetlice i przedszkola to wydatek powyżej 21mln, budżet państwa daje na ich utrzymanie 8,7mln,
        co roku oświata kosztuje coraz więcej, pomimo, że jest coraz mniej uczących się dzieci....
        • leonzielony Re: Podwyżka 13.12.10, 22:49
          dusiaau napisała:

> budżet miasta to około 50 mln złotych rocznie (51-54) oświata:szkoły, świetlice
          > i przedszkola to wydatek powyżej 21mln, budżet państwa daje na ich utrzymanie
          > 8,7mln,
          > co roku oświata kosztuje coraz więcej, pomimo, że jest coraz mniej uczących się
          > dzieci....

Przedłużając tok myślowy Twojego postu, winniśmy wprowadzić na powrót system trzy klasowy i problem finansowy z „głowy”? Mamy jeszcze sport i kulturę,również coś można obciąć,tylko aby nie pensję burmistrza,urzędników oraz radnych!
    • piorek Re: Podwyżka 10.12.10, 22:51

W Ząbkach jest drożej. W Zielonce będzie droższa woda niż w Wołominie czy Kobyłce, bo my mamy więcej stacji uzdatniania na jednego mieszkańca w przeliczeniu, oraz używamy wody głębinowej (tam gdzie się czerpie z rzek lub jezior, jak w Wawie czy w Nieporęcie też będzie taniej). Stacje kosztują, ale zapewniają bezpieczeństwo dostaw wody wprost proporcjonalnie do ilości. Żeby zmniejszyć cenę, trzeba by np. wybudować jeden duży SUW obsługujący całą Zielonkę. Można w spółce ciąć koszty do bólu (pensje itd), ale poniżej Kobyłki czy Wołomina nie zejdziemy w obecnym układzie pomp. A koszt nowego SUW obciążyłby rachunek za wodę itp. Ale może jest jakieś inne rozwiązanie, może ktoś zna.

Piszesz, że były wiceburmistrz Kobyłki w Zielonce? W Ząbkach prezesem wod-kan został były wojewoda z ramienia PiS, pan Sasin :)

--
      • a1dwa Re: Podwyżka 10.12.10, 23:41
        A ja szanuję tych, co jak coś wiedzą to powiedzą,podzielą się tą wiedzą z innymi, ale bez przywalania rozmówcy, że nic nie rozumie. Nalepiej idzie wszystkim politykowanie a o sprawach, które dotyczą ludzi bezpośrednio to zaraz się ustawiają w opozycji. Przed wyborami wszyscy kandydaci trąbili o tych kosztach wody i kanal. Kto chodził na spotkania to słyszał. To niech teraz sprawadzą czy można obniżyc,czy nie można. Wiele ludzi czeka na informację , jakiś raport.
        • waran3 Re: Podwyżka 10.12.10, 23:54
          > To niech teraz sprawadzą czy można
          > obniżyc,czy nie można. Wiele ludzi czeka na informację , jakiś raport.
          ***Człowieku! Ty się chyba z choinki urwałeś. Ile ty żyjesz na tym świecie?
          Czy pamiętasz żeby ci kiedyś coś poza pensją obniżyli ?! :-))
          • a1dwa Re: Podwyżka 11.12.10, 12:45
            Nadzieja umiera ostatnia. A jednak obniżyli -opłatę za wpis do księgi wieczystej, no ale to Skarb Państwa.
            Potrzebna jest tv niezależna jak najbardziej, ale taka, że będzie z kamerą,czy nawet bez, wszędzie tam, gdzie trzeba, nie czekając na zaproszenie i poda rzetelnie fakty, a do tego komentarz, niech będzie nawet w dotychczasowym stylu, bo fajny jest. Chodzi o to, żebyś mógł powiedzieć byłem tam, widziałem słyszałem to i to. Debaty były jawne, posiedzenia Rady również są otwarte. Nie wystarczy tylko komentować co ktoś na forum, czy na ulicy powiedział,żeby stać się niezależną tv. Podkreślam jestem za, żeby nie było....... .
      • jegor33 Re: Podwyżka 11.12.10, 10:59
        Jakoś nie przekonuje mnie argument, że jedna stacja to niższe koszty. Zazwyczaj to systemy rozproszone są ekonomicznie bardziej efektywne. gdyby to centralizacja miała być tańsza, to wybudowanie jednej stacji na całą Polskę musiałoby spowodować, że woda byłaby chyba za darmo :))
        Podobną filozofię wyznawano za czasów Edwarda Gierka, kiedy to w Zabrzu zbudowane zostały największe w Europie zakłady przetwórstwa rybnego, aby wobec deficytu mięsa zabezpieczyć ryby na obiad w stołówkach górniczych. Niestety w Zabrzu nie było tyle ryb, aby ten zakład mógł je przerobić, a dowóz takiej ich ilości znad morza był jakby kłopotliwy.
        Ale wracam do tematu.
        Ośmielę się twierdzić, że realne koszty poboru i uzdatniania wody w minimalnym stopniu zależą od tego, czy mamy jedną stację, czy kilka, czy pobieramy wodę z ujęć głębinowych, czy łapiemy deszczówkę. Znam stacje, gdzie na skutek ekstrawaganckiej technologii (brawa dla projektantów) cena uzdatnienia wody będzie kilkakrotnie droższa niż w innej stacji, niezależnie od jakości wody surowej. Na przykład w jednej z gmin w okolicach Ostrowi Maz. do natleniania wody zaprojektowano konstrukcję przypominającą wieżę Eifla (tyle, że jej wysokość ma wynosić tylko 12 m), konstrukcję trzeba osłonić, zaizolować i podgrzewać zimą.. I jestem pewien, że zrealizowanie tego projektu natychmiast podniesie cenę wody.
        Jest jeden, cholernie ważny element kosztów uporczywie pomijany w analizach - nie mówię tu o kosztach zarządców czy rad nadzorczych opanowanych przez partyjne nomenklatury - ale mówię tu o kosztach bankowych. Każdy kredyt rodzi konieczność spłaty odsetek.
        I nie wiem, czy w Zielonce ktoś policzył, jaki % ceny, płaconej za wodę trafia do banków. Znalazłem jedno wyliczenie, jak sądzę odpowiadające naszej sytuacji - wyliczenie to zrobiła Margit Kennedy i opisała w książce "Pieniądz wolny od inflacji i odsetek" Ona liczyła to na przykładzie Niemiec, wyliczenia pochodzą z początku lat 80-tych, ale nie sądzę, aby były one nieaktualne.
        I oto wyniki:
        - w przypadku ceny wody koszty energii to ok. 5%, koszty utrzymania zakładu to ok. 5%, koszty uzdatniania wody to 1%, koszty stałe i koszty pracy to ok. 20%, amortyzacja 25%, koszty odsetek płaconych bankom (bez zmniejszenia zadłużenia) to ok. 40%.
        - w przypadku systemu kanalizacji: koszty stałe + koszty pracy to ok. 25%, amortyzacja ok. 30%, koszt odsetek 45%.

Chętnie poznałbym podobną analizę zrobioną dla Zielonki, ;))

Pozdrawiam
    • malon1916 Re: Podwyżka 10.12.10, 23:59
      A w radzie nadzorczej tego przedsiębiorstwa jest p. Pulit i nie zdziwie sie jak we władzach sie pojawia zaraz ŁOssan i Wyszynski.
      Wszyscy wymienieni to nie wątpliwie ,, fachowcy" pokazali to przez osiem lat rządów. .Ja na miejscu nowego burmistrz to przyjrzałbym sie temu ,,dziwnemu"|{ przedsiębiorstwu i :
      po pierwsze rozgonił te towarzystwo wzajemnej adoracji
      po drugie przyjął nowych ale ograniczył ilość zatrudnionych do minimum i spróbował przez oszczedności w zatrudnieniu obniżyć ceny wody i ścieków.
      • wojak999 Re: Podwyżka 11.12.10, 08:30
        Nie wiem skąd się biorą takie gorące głowy. Jeszcze nowe władze nie objęły urzędu a już wielu wymaga cięcia głów. Zmiany w społce wod-kan będą możliwe nie wcześniej niż po kilku miesiącach urzędowania. Na początek należy zrobic audyt Urzędu miasta a następnie spółek, których załóżycielem jest miasto Zielonka. Na to wszystko potrzeba czasu a wielu piszących na tym forum już chciałoby zmian.
        • a1dwa Re: Podwyżka 11.12.10, 12:31
          Może głowy są gorące i trochę zbyt radykalne, ale jeśli teraz nie będziemy o tym mówić, to potem może być gorzej, jak zapadną złe dla nas decyzje. Burmistrz potrzebuje sporo czasu , by poznać nasze bolączki, a tak ma problemy zgłoszone. Jeśli liczy się z opinią mieszkańców to czyta to forum i sobie notuje zgłaszane problemy i zajmie się tematem bez tzw. zbędnej zwłoki. Może jakiś pomysł trafi na podatny grunt. Będziemy mieć satysfakcję i pożytek z tego pisania.
          • wojak999 Re: Podwyżka 11.12.10, 17:50
            Wydaje mi się, że nasze niezadowolenie wyraziliśmy w dniu 05.12.2010r. przy urnach wyborczych. Wyrażanie opini na tym forum i oczekiwanie, że czyta to nowy burmistrz jest trochę na wyrost. Nie jest to jedyne forum poświęcone Zielonce a włodarze mista mają inne sprawy do załatwienia niż czytanie wszystkiego co pojawia się w internecie.
        • malon1916 [...] 11.12.10, 20:20
          Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu.
          • jegor33 Re: Podwyżka 11.12.10, 21:07
            no tak, Malonie.. jak się nie ma argumentów do dyskusji, pozostają tylko epitety.
            Niby masz "dobre" wzorce, ale absmak wstydu pozostaje.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka