Dodaj do ulubionych

Ostatni pociąg

24.09.12, 15:13
Witam. Czy ktoś jeszcze pamięta pociąg jadący torami w poprzek Bankówki?
Ja nie, bo mieszkam tu dość krótko.
Obserwuj wątek
    • kapitan_dudus Re: Ostatni pociąg 24.09.12, 15:25
      Te tory prowadzą z Zielonki do Wojskowych Zakładów Elektroniki też w Zielonce , nigdy nie służyły do transportu ludzi , w czasach świetności zakłady te zajmowały się produkcją sprzętu wojskowego , jego remontem i modernizacją .
      www.wze.com.pl/index.php/pl/
      • wlew6 Re: Ostatni pociąg 24.09.12, 16:27
        Że do transportu ludzi nie służyły to się domyśliłem. Chodzi mi o jakikolwiek pociąg, lokomotywe, drezyne itp. Ogólnie czy ktoś to jeszcze pamięta.
        • zielonkowiak Re: Ostatni pociąg 24.09.12, 17:08
          Głównym i chyba jedynym przetaczającym był SM42. Jednym z ostatnich kursów było wytoczenie parowozu prawdopodobnie z KZA :) Reszta kursów jakie są mi znane to z: wozami pancernymi, czołgami, radarami itp oraz głównie z węglem.
        • anj74 Re: Ostatni pociąg 26.09.12, 22:42
          Ja mieszkam z Zielonce 12 lat i pamiętam. Woził już tylko węgiel do kotłowni.
      • anj74 Re: Ostatni pociąg 26.09.12, 22:43
        Nadal się zajmują.
    • kinio1001 Re: Ostatni pociąg 24.09.12, 20:02
      Mnie 2 razy chciał rozjechać. Jakieś 10 lat temu.
    • sportif Re: Ostatni pociąg 27.09.12, 11:57
      jak pracowałem w KZA to te pociągi wywoziły towar, to były złote czasy dla kolei nie to co teraz dziadostwo, syndyki
      • sultanbrunei Re: Ostatni pociąg 27.09.12, 12:40
        ostatni taki też pamiętam jakieś 10-12 lat temu, przed bardzo wolno jadącą lokomotywą szedł pan i machał chorągiewką :) widowisko było
        • zielonkowiak Re: Ostatni pociąg 28.09.12, 00:03
          A może tak wspólnymi siłami odtworzymy (każdy to co pamięta) historię o tych torach/kolejce?
          To ja pamiętam, że były tam dwa tory. Drugi zaczynał się w okolicach Armii Ludowej i kończył przed Paderewskiego. Nie jestem pewien daty ale chyba po '90 zlikwidowano ten tor.
          • kapitan_dudus Re: Ostatni pociąg 28.09.12, 08:38
            Ten drugi tor prowadził do KZA .
            • zielonkowiak Re: Ostatni pociąg 28.09.12, 09:42
              ale bezpośrednio do KZA chyba nie dochodził?
              Między Wilsona a Paderewskiego kojarzę że oba tory się schodziły w jeden a później rozjeżdżały. Może się mylę bo to szmat czasu.
              • boskimessi Re: Ostatni pociąg 28.09.12, 10:27
                tak była tam zwrotnica, którą się bawiliśmy przy przepychaniu wagonów(były chyba dwa, takie drewniane). Stare dobre czasy, początek lat 80' :)
              • sportif Re: Ostatni pociąg 28.09.12, 12:51
                oczywiście, że do KZA dochodził, otwierało się bramę i wjeżdżał na teren zakładu. Wiele różnych specjalnych wagonów stało na terenie KZA.
                • kama2201 Re: Ostatni pociąg 28.09.12, 19:17
                  Ta bocznica powstała w 1930 roku i miała zastąpić wąskotorówkę z ul. Kolejowej.Powojnie obsługiwała KZZRiŁ(na ZUMI widać odgałęzienie)WITU i WZE.Mam jeszcze trochę materiałów ale muszę głębiej poszukać.Sądząc po wysokości krzaków rosnących na torach to żaden pociąg nie przejechał tamtędy z dziesięć lat.PozdKM.
                  • zielonkowiak Re: Ostatni pociąg 30.09.12, 13:29
                    bardzo ciekawie o kolejkach poligonowych oraz bocznicy
                    • kama2201 Re: Ostatni pociąg 30.09.12, 18:57
                      Właśnie ten dokument miałem na myśli.Jest jeszcze forum o kolejkach w Zielonce.I mam gdzieś schowaną mapę(reprind wojskowej mapy Zielonki z lat trzydziestych).
                • zielonkowiak Re: Ostatni pociąg 30.09.12, 00:37
                  Po dzisiejszym spacerze wydaje mi się, że:
                  tuż za Wilsona była zwrotnica łącząca nieistniejący obecnie tor i ten co teraz jest. Bliżej Paderewskiego byl tak jak pisze sportif rozjazd do KZA. Wagony o których pisze boskimessi to tak mi sie zdaje '84-'86. Stały na nieistniejącym torze tuż przy Wilsona w stronę Waryńskiego. Ten bliższy Wilsona miał zdaje się pomost i faktycznie był drewniany.

A ktoś kojarzy lub słyszał o wykolejeniu się wagonów na tym odcinku???
                  • paweltadeusz1962 Re: Ostatni pociąg 29.11.13, 19:05
                    > A ktoś kojarzy lub słyszał o wykolejeniu się wagonów na tym odcinku???
                    Wykolejenie wagonów na odcinku pomiędzy Armii Ludowej i Wilsona było tylko jedno, w najbliższych okolicach ul. Armii Ludowej. W rozsypanym transporcie był m. in. sprasowany proch strzelniczy. Można go było jeszcze garściami wykopywać w latach 70-75 z rowu melioracyjnego, między torami a ogrodem p. Stefci.
                    Na niestrzeżonym przejeździe z ul. Armii Ludowej doszło również do wypadku bez wykolejenia (ok. 1996r. ?). W zderzeniu brała udział wolno poruszająca się lokomotywa i samochód ciężarowy Star przewożący beczki z paliwem, oraz ogromne szpule nawojowe z kablem zasilającym - siłowym. Silnik samochodu ciężarowego zgasł akurat na przejeździe, a kierowca salwował się ucieczką w ostatnim momencie. Słup ognia był na jakieś 40 metrów i wiele wozów strażackich na miejsce przyjechało. Z pewnością fakt ten powinien być odnotowany w kronice Straży Pożarnej w Zielonce.
                    Do wypadku kolejowego doszło również na Poligonie w Zielonce. Akurat trwały tam manewry w ramach Układu Warszawskiego. Przyjechały liczne delegacje generalicji LWP i z krajów "demoludów", oraz głównodowodzący z "zaprzyjaźnionego" wschodniego sąsiedniego kraju. Pociąg osobowy wyposażony w salonkę dla dostojników wojskowych zderzył się na niestrzeżonym przejeździe, z wojskowym samochodem który nie ustąpił pierwszeństwa (wiozącym zaopatrzenie z "ognistą wodą" na poligon). Podejrzewano dywersję... Skończyło się to wszystko dla kierowcy "anclem", a dla generalicji jak to bywa w wojsku - kilkudniową popijawą.
                    • paweltadeusz1962 Re: Ostatni pociąg 29.11.13, 20:10
                      kolejkamarecka.pun.pl/_fora/kolejkamarecka/gallery/2_1252006981.jpg
                      kolejkamarecka.pun.pl/_fora/kolejkamarecka/gallery/2_1252006955.jpg
                      img17.imageshack.us/i/101193437311.jpg/ img23.imageshack.us/i/101193437376.jpg/ img180.imageshack.us/i/101193437440.jpg/ img190.imageshack.us/i/101193437739.jpg/
                      • baseciq Re: Ostatni pociąg 30.11.13, 14:06
                        Zamiast siedzieć na forum książkę napisz o tym wszystkim :-)
                        • paweltadeusz1962 Re: Ostatni pociąg 30.11.13, 16:52
                          baseciq napisał:

> Zamiast siedzieć na forum książkę napisz o tym wszystkim :-)
                          Dla zainteresowanych historią starego kolejnictwa, polecam książkę dotyczącą wąskotorowych kolejek dojazdowych do Warszawy. Z pewnością coś szerzej w przyszłości napiszę o Kolejce Mareckiej, którą w czasie II wojny światowej dojeżdżało wielu mieszkańców Zielonki. Rodzinne tradycje kolejarskie też zobowiązują. Dziadek był zawiadowcą stacji w Piotrkowie Trybunalskim, przed I wojna światową.
                          W tej chwili jestem jednak zajęty pisaniem monografii "Armia Krajowa w Markach, Zielonce i Ząbkach.
                          • paweltadeusz1962 Re: Ostatni pociąg 01.12.13, 01:18
                            kolejkamarecka.pun.pl/_fora/kolejkamarecka/gallery/10_1193437104.jpg
                            Ta mapka dotyczy Zielonki.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka