Dodaj do ulubionych

Debata 2014

12.11.14, 21:31
łacińskie przysłowie mówi: Absens carens no i na tę chwilę tyle słowem komentarza :)
a kto nie był niech żałuje...
Obserwuj wątek
    • boskimessi Re: Debata 2014 12.11.14, 22:10
      dla mnie 4:1 Iwandowski
    • wsm54 Re: Debata 2014 12.11.14, 22:13
      Przyjęta formuła pytań praktycznie wyalienowana z bieżących problemów Zielonki.
      Dla mnie merytorycznie najlepsza Bienias. Jedyna, która w sferze ekologii poruszyła temat decyzji środowiskowej wysypiska śmieci w Michałowie. Burmistrz Dudzik miał się do tego odnieść, ale zrezygnował.
      Medialnie najlepszy Iwandowski - widać odbył stosowne szkolenie.
      • lech_zielenkiewicz Re: Debata 2014 12.11.14, 22:59
        Organizator debaty przekazał informację, że debata będzie dostępna na facebooku wpisując "zielonkadebata2014", wypada podziękować Panu Maciejowi Kołodziejczykowi za filmowanie debaty. Ocenę kto wypadł naj.... pozostawiam uczestnikom i oglądaczom. Również uważam, że niech żałują ci co nie byli, a szczególnie kandydaci PiS i Jednego Powiatu.
        • po-wiatowy Re: Debata 2014 12.11.14, 23:47
          lech_zielenkiewicz napisał:

> Organizator debaty przekazał informację, że debata będzie dostępna na facebo
          > oku
          wpisując "zielonkadebata2014", wypada podziękować Panu Maciejowi
          > Kołodziejczykowi za filmowanie debaty. Ocenę kto wypadł naj.... pozostawiam uc
          > zestnikom i oglądaczom. Również uważam, że niech żałują ci co nie byli, a szcze
          > gólnie kandydaci PiS i Jednego Powiatu.

Może powodem absencji kandydata pisu był wstyd i zażenowanie spowodowane tzw. " aferą madrycką " co będzie miało przełożenia na wynik wyborczy ?

PiS wystarczająco się już skompromitował rządami w naszym powiecie, a tu jeszcze taki blamaż w ujęciu ogólnopolskim....

To za dużo jak na jeden raz i tak młodego człowieka !
          Należy to uszanować, nie każdy ma siłę żeby wziąść na bary taki ciężar.
          • lech_zielenkiewicz Re: Debata 2014 12.11.14, 23:57
            A absencję Jednego Powiatu czym usprawiedliwisz?
            • po-wiatowy Re: Debata 2014 13.11.14, 00:00

> A absencję Jednego Powiatu czym usprawiedliwisz?

Nie mam zdania.
              Raczej nie stchórzyli ale jakby zależało im na wizerunku to powinni wziąść udział.
            • milyzorro Re: Debata 2014 13.11.14, 00:11

> A absencję Jednego Powiatu czym usprawiedliwisz?

Podobno wróżka czy inny spindoktor przepowiedzieli mu wygraną w pierwszej turze to co się będzie wysilał.

• jedynyjaku Re: Debata 2014 13.11.14, 02:07
                Wy gadacie sami ze soba? :)) nie bylem, ale jestem usprawiedliwiony. doczekam sie konkretnej relacji podobnej do tej mojej ze spotkania z burmistrzem Dudzikiem? 4:1 to Legia z Celtikiem wygrala :)) jakie byly pytania ze strony publiki i kto w tym zakresie (tzn pytan ad hoc, nie przygotowanych wczesniej) wypadl najlepiej?
                • grabowski.jacek Re: Debata 2014 13.11.14, 07:16
                  jedynyjaku napisał: ...nie byłem...

www.facebook.com/zielonkadebata2014/timeline?ref=page_internal
                  • jedynyjaku Re: Debata 2014 13.11.14, 09:55
                    dziekuje
    • 1234alex Re: Debata 2014 12.11.14, 22:56
      Też byłem i dobrze. Z walki odpadli całkowicie Gruszczyńska i Szymański. Zero przygotowania do kwestii, które się dzieją w mieście, tylko jakieś teksty okrągłe.
      Liczy się pozostała trójka, chociaż nie wiem o jakim doświadczeniu mówił Iwandowski - przecież on ma 26 lat i dopiero pierwszy etat teraz na UW, a wcześniej był na zleceniach w UM Z. W zarzadzaniu to cienkie doświadczenie jak dla mnie, ale gadane ma, chociaz takich pewnych siebie nie lubie za bardzo, bo chłopak się nam w Zielonce zmarnuje - Iwandowski na prezydenta!
    • jakubczakmarek Re: Debata 2014 13.11.14, 09:35
      Szymański nie spodziewał się takich pytań ? poległ. Gruszczyńska opowiada bajki. Na pytanie o rewitalizacje odpowiadała nie o rewitalizacji, nie wie co to jest ? poległa. Została trójka Bienias, Dudzik i Iwandowski. Autoprezentacje, Dudzik i Iwandowski na plus, Bienias ? minus. Merytorycznie Dudzik ? dla mnie poległ na pytaniu o administrację, mówiąc o tym co zrobił a nie o tym co ma zamiar zrobić. Zresztą w ten sam sposób odpowiada na pytanie dotyczące rekreacji, czyli opowiedział o tym co zrobił. Iwandowski ma minus za wypowiedź o zarządzaniu służbą zdrowia, wplatając w ten wątek, nie wiem czemu szczepienia. Widać, że zmienił zdanie na temat Straży Miejskiej bo na konwencji rozpoczynającej kampanie rozważał jej przywrócenie a teraz jest przeciw. Nie podobała mi się w końcowym wystąpieniu nawiązanie do jego doświadczenia oraz porównanie relacji w radzie do sypialni małżeńskiej. Dla mnie obaj panowie to politycy. Bienias najlepiej merytorycznie odpowiadała na pytania. Największy plus za odpowiedź na pytanie dotyczące edukacji ekologicznej i wykorzystanie możliwości zarzucenia Dudzikowi decyzji o wysypisku w Michałowie (bez względu na moją ocenę tej decyzji).
      • grabowski.jacek Re: Debata 2014 13.11.14, 10:14
        jakubczakmarek napisał(a): >...relacji w radzie do sypialni małżeńskiej.
        Prostuję: relacji Rada - Burmistrz. Można się oczywiście czepiać czy użyte porównanie dobrze odzwierciedla problem, ale nic nie napisałeś jaki problem był w ten sposób zobrazowany.

jakubczakmarek napisał(a): > Dla mnie obaj panowie to politycy.
        Wszyscy kandydaci to politycy.
        • jakubczakmarek Re: Debata 2014 13.11.14, 20:40
          1. Przepraszam chodzi o relacje burmistrz- rada. Wyrywanie sobie kołdry jako opis nie własciwych stounków pomiędzy tymi organami nie odzwieciedla własciwych realacji pomiędzy nimi. Jeden to organ uchwłodowaczy a drugi wykonawczy. U nas jest tak że uchwały przygotowuje organ wykonawczy (burmistrz) a radni je w wiekszości bezrefleksyjnie uchwalają. A z funkcją kontrolna radnych też kiepsko. Z wyjątkiem komisji rewizyjnej.
          2. Też przyznaje rację. Jak sie chce zdobyc władze to juz sie staje politykiem. Z tym że Pani Bienias pokazała sie jako medzer i jako taki odpowidała na pytania. Dudzik twierdzi, że jese od dawna samorzadowcem, co widać w wypowiedziach. Szkoda że nie podjał nigdy innej pracy, zawsze koledzy pomogli. Jak sie nie udalo w wyborach to stanowisko sekretarza gminy u kolegi się znalazło. Niestety zparezntowany przez Pana Iwandowskiego typ narracji byl bliższy temu Dudzikowemu niż Bieniasowemu. No i to podkreślanie że nie jest sie z żadnej partii i nie ma nic wspolnego ze stowarzyszeniami a jednoczesnie ma doświadczenie. A doświadczenie w pracy z ludżmi i dla ludzi zdobywa sie w stowarzyszeniach. I chodzi mi o ciągłe działnie a nie organizowanie co jakis czas akcji.
      • plooton Re: Debata 2014 13.11.14, 11:29
        jakubczakmarek napisał(a):
        Dla mnie obaj panowie to politycy. Bienias najlepiej merytorycznie odpowiadała na pytania.

A co powiesz o autoprezentacji?
        p. Bienias: cyt. "chcę stworzyć dobre miejsce do mieszkania dla moich sąsiadów i znajomych"
        Ja nie jestem sąsiadem, nie jestem znajomym, większość mieszkańców zapewne też. Mi się to tworzenie nie należy???
        Bardzo merytorycznie.
        • lech_zielenkiewicz Re: Debata 2014 13.11.14, 11:40
          Ponieważ jestem przedstawicielem komitetu wyborczego, ocenę całej debaty pozostawiam wyborcom, dla mnie osobiście jest sukcesem podjęcie wyzwania przez organizatorów debaty i kandydatów którzy uczestniczyli, dobrze by było aby doszło do dogrywki przed drugą turą.
        • jakubczakmarek Re: Debata 2014 13.11.14, 20:47
          Co to ma wspolnego z merytoryką. Dla mnie wszyscy mieszkańcy Zielonki to sasiędzi, z nie ktorymi sie znam lepiej z innymi gorzej, ale mamy wiele wspolnych problemów. Przeciez jak jestem gdzieś poza miastem to nie mówię, że jestem z Poligonu, Wolności czy Siwek. Jestem z Zielonki. Jak Widze rejestrację WWL to widzę, że nasi tu są. I bardzo bym chciał abyśmy wszyscy sie poczuli sasiadami.
    • radny.t.szklarski Re: Debata 2014 13.11.14, 12:30
      W trakcie debaty Pan Burmistrz Grzegorz Dudzik pochwalił się oszczędnościami w Urzędzie Miasta o 600 000 zł, w skutek zmniejszenia zatrudnienia w Urzędzie o 10 etatów.
      „ w ostatnich 4 latach zmniejszył się urząd o 10 etatów, co daje 600 000 oszczędności rocznie”
      Z wykonania budżetu Miasta za rok 2010 wynika, że wynagrodzenia ze składkami rozdz. 75023 par. 4010-4179 wynosiły 5 485 248,15 zł. Planowane wydatki na wynagrodzenia ze składkami w 2014r. wynoszą 5 180 000 zł. Z powyższych danych wynika, że wynagrodzenia zmniejszyły się o 305 248,15 zł.. Kwotę tę należy pomniejszyć o kolejne 100 000zł z uwagi na przeniesienie 2 etatów z urzędu do OPS-u.
      Tak, więc faktyczne oszczędności na zmniejszeniu zatrudnienia o 10 etatów i zmiany struktury organizacyjnej w Urzędzie Miasta wynoszą ok.205 000zł.
      • piorek Re: Debata 2014 13.11.14, 14:36
        Nie rozumiem przekonania, dlaczego tańszy urząd to lepszy urząd. Można zwolnić 1/3 składu, a pozostałych zatrudnić na minimalną krajową, ale czy tego chcemy?
        • lech_zielenkiewicz Re: Debata 2014 13.11.14, 15:51
          piorek napisał:
          > Nie rozumiem przekonania, dlaczego tańszy urząd to lepszy urząd. Można zwolnić
          > 1/3 składu, a pozostałych zatrudnić na minimalną krajową, ale czy tego chcemy?

Jako przedstawicielowi sfery budżetowej może Ci ciężko to zrozumieć, ale pracownikami można lepiej zarządzać, warunkiem tego musi być szef który wie jak to zrobić lub co najmniej chce się nauczyć i zechce to zrobić. Bez urazy za osobisty przytyk, przy okazji zapytam, kiedy Wasz kandydat do powiatu ma spotkanie z wyborcami?
          • piorek Re: Debata 2014 14.11.14, 11:06

Kiepski ze mnie przedstawiciel sfery budżetowej, gdyż moja instytucja jest nastawiona na zysk i przez ostatnie 10 lat wpłaciła do budżetu państwa ponad miliard złotych :)

Świetnie wiem, że pracownikami można dobrze zarządzać - od kilku lat zajmuje się zarządzaniem jakością w administracji publicznej. Mnie chodzi o coś innego. Odnoszę może mylne wrażanie, że część radnych traktuje obniżanie kosztów jako wartość samą w sobie, a zwłaszcza jeżeli wiąże się to z redukcją etatów i obniżką wynagrodzeń. A nie tędy droga - jakość rzadko kiedy oznacza "tanio"!
    • jjropuch Re: Debata 2014 13.11.14, 16:02
      Co dla mnie wniosła debata?
      Niewiele... w zasadzie tylko tyle(może i aż), ze dwójka kandydatów(B.Gruszczyńska i P.Szymański) nie potrafi przygotować się do "egzaminu" gdzie dostaną po cztery wylosowane pytania z trzynastu. I na tym mógłbym zamknąć podsumowanie.
      Niestety forma, przeprowadzona w sposób nie budzący podejrzeń o stronniczość, nie daje całości obrazu kandydatów. To, że zgadzam się z kimś na temat ochrony środowiska nie znaczy, że w kwestii edukacji jest nam po drodze...
      Kwestie bezpieczeństwa, zdrowia, edukacji, aktywności sportowej są dla mnie ważniejsze i chciałbym usłyszeć na te tematy wypowiedzi wszystkich zebranych.
      Rozumiem ograniczenia czasowe, dlatego debata dla takiej ilości chętnych na burmistrza nie wnosi dla mnie nic wielkiego.
      Jakoś "dziwnym trafem" żaden z kandydatów po wyłączeniu środków z UE nie wspomniał o finansowaniu swoich pomysłów :)

Moja ocena kandydatów:
      Dorota Bienias - (NIE) Dla Zielonki - sorry ale nie po drodze mi z wami. Zbyt dużo złego robiliście jako radni.
      Grzegorz Dudzik ? miał już swoje 5minut(chyba faktycznie tyle czasu był aktywny i to pod koniec kadencji)
      Bożenna Gruszczyńska ? Bajki o "pięknych i wspaniałych" miastach proszę dla dzieci pisać.
      Kamil Iwandowski - jeszcze trochę doświadczenia w samorządach i kto wie. Na razie za młody.
      Paweł Szymański ? "po prostu" nie.
      Michał Wujek - kto to jest Michał Wujek?
      Piotr Wyszyński - na kwestie mnie interesujące słyszałem odpowiedzi na spotkaniach. I wypadł dobrze.

Mam nadzieję, że dojdzie do drugiej tury i debaty one-by-one z pytaniami miedzy kandydatami(lub od komitetów)
      • lech_zielenkiewicz Re: Debata 2014 13.11.14, 16:19
        Czy Pan Wyszyński to jest ten kandydat, który jak awatar zmienia miejsca zamieszkania i ugrupowania?

"Jest to ewidentna akcja polityczna przeciwko mnie. Rozpoczęła się samorządowa kampania wyborcza, a ja jestem jednym z kandydatów na burmistrza Zielonki w wyborach 2014 r., kojarzonym z Platformą Obywatelską."
        cytat z wyborcz.pl z dn. 11.06.2013r.
        • jakubczakmarek Re: Debata 2014 13.11.14, 21:03
          to może bilokacja. Skoro można byc jednoczesnie w Warszawie i w Stasburgu to chyba można w Zilonce i Ossowie.
      • marek_k84 Re: Debata 2014 13.11.14, 19:55
        błąd.
        PW potrafi dzoiałać to fakt.ma jddnak prblem ze znajdowaniem równowagi między dobrem wspólnyma własnym.
        I to jego również whklucza.

Wybierajta więc kog se cnceta. To i tak nie ma większego znaczenia.
        Możeta po złości, dla jaj lun wedle wiary w bajki programowe.
        Zielonka to przetrzhma.
        A czy nachapią się nowi, czy starzy... I tak się nie podzielą.
        • milyzorro Re: Debata 2014 13.11.14, 22:44
          marek_k84 napisał:

> błąd.
          > PW potrafi dzoiałać to fakt.ma jddnak prblem ze znajdowaniem równowagi między d
          > obrem wspólnyma własnym.
          > I to jego również whklucza.
          >
          > Wybierajta więc kog se cnceta. To i tak nie ma większego znaczenia.
          > Możeta po złości, dla jaj lun wedle wiary w bajki programowe.
          > Zielonka to przetrzhma.
          > A czy nachapią się nowi, czy starzy... I tak się nie podzielą.

Ty faktycznie lepiej nie idź na te wybory , bo nic dobrego z tego nie wyniknie .

• jakubczakmarek Re: Debata 2014 13.11.14, 21:05
        Fajnie Dorota Bienias nie bo ma dziadka w wermachcie

• marek_k84 Re: Debata 2014 13.11.14, 21:27
          bo obiecuje gruszki na wierzbie i startuje wysgawiona przez grupę szkodników...
          • lech_zielenkiewicz Re: Debata 2014 13.11.14, 23:42
            marek_k84 napisał:
            > bo obiecuje gruszki na wierzbie i startuje wysgawiona przez grupę szkodników...

Dzięki za szkodnika, gruszki lepsze na jesieni niż szczaw, jak nie idziesz na wybory możesz wybrać się do ościennych lasów na gąski.
            • grabowski.jacek Re: Debata 2014 13.11.14, 23:57
              lech_zielenkiewicz napisał: możesz wybrać się do ościennych lasów na gąski

Zbiera Pan gąski? Co Pan z nimi robi? Ma Pan może jakiś dobry przepis na zalewę?
              • lech_zielenkiewicz Re: Debata 2014 14.11.14, 00:03
                grabowski.jacek napisał:
                > lech_zielenkiewicz napisał: możesz wybrać się do ościennych lasów na gąski
                > Zbiera Pan gąski? Co Pan z nimi robi? Ma Pan może jakiś dobry przepis na zalewę ?

Osobiście preferuję szybkie akcje kulinarne i nie doczekują do marynaty, ale można bardziej wyrafinowanie:
                www.mytaste.pl/s/grzyby-g%C4%85ski.html
                • pozdro-wienia Re: Debata 2014 14.11.14, 00:10
                  Jak miło się zrobiło :)
                  Zawsze mozna na tych gaskach..biały barszcz przyrządzić.
    • grabowski.jacek Re: Debata 2014 14.11.14, 09:51
      Videorelację z debaty kandydatów na Burmistrza Miasta Zielonka, która odbyła się 12 listopada 2014 r. można obejrzeć również na naszej stronie:

mieszkancy.org.pl
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka