jakubczakmarek 27.12.14, 20:34 zaczeli ostro: www.mieszkancy.org.pl/blog-14-rozpocz%C4%99li%C5%9Bmy-prace-nad-przygotowaniem-projektu--szczepienia Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
1234alex Re: akcja 29.12.14, 09:16 www.wykop.pl/ramka/2287942/szczepienia-przeciw-pneumokokom-za-darmo/ po co wyręczać państwo z naszych samorządowych pieniędzy? Odpowiedz Link Zgłoś
barbarach_pl Re: akcja 29.12.14, 10:34 Akcja szczepień dla dzieci w Zielonce przeciwko Meningokokom. Jeśli samorząd będzie dopłacał do szczepień, to jest bardzo pożyteczna akcja. Zakażenia meningokokami są bardzo groźne, mogą nawet spowodować śmierć dziecka. Normalnie za szczepienie przeciw Meningokokom trzeba dużo zapłacić. Odpowiedz Link Zgłoś
1234alex Re: akcja 29.12.14, 11:19 Trzeba czytać ze zrozumieniem :) Państwo zrefunduje koszty szczepień - nie tylko przeciw meningokokom. Odpowiedz Link Zgłoś
barbarach_pl Re: akcja 29.12.14, 12:48 trzeba znać aktualny kalendarz szczepień obowiązkowych, bo tylko takie Państwo funduje. Odpowiedz Link Zgłoś
1234alex Re: akcja 29.12.14, 13:49 Co tak nerwowo - na razie to jest przewidywane, i ani samorząd nie dokłada ani rząd. NFZ planuje.A inne szczepienia w swoim programie też dołożycie? Odpowiedz Link Zgłoś
marek_k84 Re: akcja 29.12.14, 13:53 bez jaj... W ostatnim czasie przerabialiśmy kleszcze, pneumokoki, meningokoki i kilka innych wynalazków. Kleszcze cudownie na terenach Polski ozdrowiały i zachorowały w Pribaltice... Za chwile bedzie to samo z resztą. Wystarczy popatrzeć na ewoluowanie kampanii reklamowych pigularzy w telewizorni... Wtedy też będzie wiadomo co obecnie lobbują. Wszelkie takie akcje, w większości przypadków dają efekt medyczny żaden lub odwrotny do oczekiwanego, a nabijają kasę pigularzom międzynarodowym. A że w przypadku akcji kasa jest państwowa (więc "niczyja") to tym łatwiej to im idzie... Odpowiedz Link Zgłoś
barbarach_pl Re: akcja 29.12.14, 16:40 A jednak okazuje się że można złapać kleszcza w swoim ogródku i jeśli jest zakażony chorować, bez możliwości diagnozy i leczenia, całe życie. Jak na razie testy refundowane przez NSZ niewiele wykazują, a bardziej czułe są okropnie drogie. Wypisywać głupoty o szczepieniach może tylko ten co nie ma pojęcia, jak się przenoszą choroby zakaźne. Już nie wspomnę o tym, że dzięki właśnie szczepieniom w Polsce praktycznie nie ma np. czarnej ospy, i bardzo mało osób zachorowywuje na gruźlicę płuc, a były to choroby , które jeszcze niedawno dziesiątkowały ludzi. Nie szczepmy się, nie szczepmy! Choroby te powrócą ze zdwojoną siłą i rozprzestrzenią się inne. Odpowiedz Link Zgłoś
marek_k84 Re: akcja 30.12.14, 07:35 barbarach_pl napisała: > Wypisywać głupoty o szczepieniach może tylko ten co nie ma pojęcia, jak się przenoszą choroby zakaźne. Wypisywać głupoty o szczepieniach może również ten/ta co nie ma pojęcia czym kończy się bezkrytyczne przyjmowanie wszystkich "nowinek", które podsuwa nam się w reklamach (TV, plakaty w przychodniach, "akcje"). Zdrowy rozsądek przede wszystkim. Nikt nie neguje, że te "tradycyjne" szczepienia (Ospa, Polio, DiTePer, BCG...) uratowały miliony istnień ludzkich, ale też nikt myślący nie zaprzeczy, że pod wpływem żądzy kasy pigularzy próbuje się nas szczepić przeciwko wszystkiemu, z wyjątkiem głupoty. Sztucznie wywołana panika przeciwko odkleszczowemu zapaleniu opon mózgowych (po nasyceniu rynku akcję przeniesiono na Litwę, Łotwę i Estonię - kto następny?), historia cytowana już tu z AH1N1 to tylko wierzchołek góry lodowej. Szczytem wszelkiej hipokryzji pigularstwa jest szczepienie przeciwko WZW typu B. Główny dostawca szczepionki na rynek polski (Glaxo...) nie posiada ŻADNYCH wiarygodnych badań potwierdzających wpływ tego szczepienia na spadek zachorowań na żółtaczkę typu B. Wyniki badań wskazują na spadek nie dają jednak podstaw do stwierdzenia, czy to efekt: a. szczepień, b. ogólnego wzrostu higieny w zakładach opieki zdrowotnej, c. masowego wprowadzenie sprzętu jednorazowego... Można więc jedynie przypuszczać, że jednym z istotnych czynników tej poprawy są właśnie szczepienia. Nas jednak zmusza się do szczepienia w większości oddziałów chirurgicznych przed najdrobniejszymi zabiegami. Na szczęście już coraz rzadziej... Znanych jest też wiele przypadków ciężkich reakcji alergicznych po szczepionkach, w ktorych "nośnikiem" są białka jaja kurzego. Do wstrząsu anafilaktycznego włącznie... Ale @barbarach_pl dalej dzielnie broni tej tezy niczym neofita lub osoba zaangażowana w temat po jednej ze stron... No cóż... Każdy ma swój rozum. Jednak wszelka akcyjność, rzadko jest skierowana na rzeczywistą profilaktykę. Znacznie częściej na leczenie... kieszeni producenta szczepionki... Odpowiedz Link Zgłoś
wsm54 Re: akcja 29.12.14, 21:38 Kwestia tych szczepień nie jest taka "zero jedynkowa". dziecisawazne.pl/pneumokoki-szczepic-czy-nie/ Odpowiedz Link Zgłoś
jedynyjaku Re: akcja 29.12.14, 22:30 oczywiscie, ze nie jest zero-jedynkowa. wystarczy przypomniec sobie decyzje (odwazna) owczesnej minister zdrowia, obecnie premier Kopacz ws A/H1N1, zwlaszcza ze marek_k84 ma racje, mowiac o silnym lobbyingu firm farmaceutycznych Odpowiedz Link Zgłoś
marek_k84 Re: akcja 30.12.14, 07:54 jedynyjaku napisał: .... mowiac o silnym lobbyingu firm farmaceutycznych DO ciekawej sytuacji doszło w kwestii e-papierosów. Koncerny farmaceutyczne stanęły w jednym szeregu z koncernami tytoniowymi by zwalczyć zjawisko e-palenia. A że budżety skarbowe też na tym cierpią (spadek wpływu z akcyzy, a ewentualne korzyści ze spadku śmiertelności "odpapierosowej" są dalekie w czasie) to i walka mocno nierówna.... Nie oceniam, czy e-palenie jest mniej czy bardziej szkodliwe od palenia bo na to trzeba wielu lat badań. Ciekawe jest jednak przymierze dwóch przeciwstawnych teoretycznie podmiotów. Wniosek? Jednym i drugim wisi nasze zdrowie i dobro... Kasa, Jasiu, kasa... Odpowiedz Link Zgłoś
barbarach_pl Re: akcja 29.12.14, 23:50 Nie znalazłam nazwiska Autora artykułu o szczepieniach. Czemu jest ukryte? Moim zdaniem przytoczony artykuł jest bałamutny, podlany sosem specjalnej filozofii, nie uwzględniającej realnego świata, w którym przychodzi żyć odpowiedzialnym matkom i rozwijać się ich dzieciom. Ponad to, wydaje się, że artykuł jest zbiorem półprawd, dowolnie dobranych argumentów i niepoprawnych logicznie wniosków. Chyba chodzi o udowodnienie tezy, że powszechne szczepienia są nie tylko zbędne ale i szkodliwe. Wszystko załatwi powrót do natury w środowisku rodzicielskim i tzw. zdrowy rozsadek rodziców. Pogratulować! Odpowiedz Link Zgłoś
marek_k84 Re: akcja 30.12.14, 07:41 barbarach_pl napisała: > Nie znalazłam nazwiska Autora artykułu o szczepieniach. Czemu jest ukryte? Dobre pytanie! Ale polecam to co pod spodem: Przypisy: (1) zdrowie.com.pl/rodzina/dzieci/_20050930585/ (2) pneumokoki.pl/szczepienia/znaczenie_szczepien_ochronnych/szczepionki_dla_dzieci_maja_po/ (3) „Mikroflora fizjologiczna człowieka”, Danuta Dzierżanowska, Zakład Mikrobiologii i Immunologii Klinicznej. Instytut „Pomnik – Centrum Zdrowia Dziecka” 2009 (4) Avery OT, MacLeod CM, and McCarty M. Studies on the chemical nature of the substance inducing transformation of pneumococcal types. „J Exp Med”. 79, s. 137-158, 1944 (5) Mikrobiologia i choroby zakaźne. Gabriel Virella. Wydanie I polskie. ISBN 83-85842-59-4. Strona 124-126 (6) Mikrobiologia i choroby zakaźne. Gabriel Virella. Wydanie I polskie. ISBN 83-85842-59-4. Strona 124-126........... Odpowiedz Link Zgłoś
barbarach_pl Re: akcja 30.12.14, 20:46 No i jak przypisy, zresztą nieprofesjonalnie użyte, mają mi wskazać autora kontrowersyjnego dla mnie, a polecanego przez wsm54, artykułu? Nadal nie wiadomo kto go napisał i jakie są jego kompetencje do posługiwania się tzw. danymi naukowymi wyrwanymi z kontekstu. Już samo to budzi podejrzenia. Odpowiedz Link Zgłoś
wsm54 Re: akcja 30.12.14, 22:13 Nie było moją intencją negowanie tego typu szczepień. Artykuł jaki przywołałem jest jednym z wielu, który podnosi tę kwestię w szerszym wymiarze. Proponuję spojrzeć jak do tego typu szczepień "podchodzą" państwa gdzie jest niska korupcja ( mały wpływ firm farmaceutycznych na decyzje w sprawie np. szczepień) i stosunkowo wysoki poziom opieki zdrowotnej i socjalnej. Padło na Szwecję i Norwegię. Tam szczepienia tego typu są zalecane wyłącznie dla określonej grupy dzieci (chodzi o dzieci z grupy tzw. "ryzyka"). Szczepionki są bezpłatne. W każdym przypadku decydują rodzice. Ja osobiście jestem za tego typu rozwiązaniem. Odpowiedz Link Zgłoś
marek_k84 Re: akcja 31.12.14, 07:52 wsm54 napisał(a): > Nie było moją intencją negowanie tego typu szczepień. > Artykuł jaki przywołałem jest jednym z wielu, który podnosi tę kwestię w szerszym wymiarze..... dokładnie. Nikt rozsądny ich nie neguje. Rozsądek natomiast nakazuje pewną refleksję przy podchodzeniu do kwestii szczepienia wszystkich na wszystko. Bezkrytyczne "zaszczepianie" się jest i niemądre i cholernie niebezpieczne, a pazerność koncernów farmaceutycznych nie zna granic. Szczególną kreatywność wykazują przy dojeniu kasy "państwowej". Mimo zakazów ciągle mamy leki "za 1 grosz" (np. sieć Apteka Główna) gdy cena rzeczywista (i płacona z budżetu) przekracza 100 i więcej złotych. To sprawia, ze szafki w domach urywają się pod ciężarem zapasów leków, "słabocharakterni" doktorzy zapisują je na potęgę, a kasa coraz mniej się zgadza... Wzrasta też drastycznie liczba powikłań poszczepiennych... Odpowiedz Link Zgłoś
barbarach_pl Re: akcja 02.01.15, 13:53 No cóż też chciałabym, żeby w Polsce było tak jak w Szwecji i Norwegii, Choć tam najwięcej kasy idzie na wydatki zdrowotne w ramach ogromnego socjału dla różnych grup etnicznych zagrożonych zakaźnymi chorobami, bo prowadzą niekoniecznie zdrowy tryb życia). Inni obywatele mają wysoki poziom znajomości zagrożeń zdrowotnych, większy dostęp do szczepień i leczenia, oraz rzetelnej wiedzy jak postępować w razie konieczności. Czy u nas tak jest? iNa dodatek w mediach i w internecie bardzo trudno jest znaleźć rzetelną informację o zdrowiu i leczeniu. No i odróżnić ją od tej ogromnej góry śmieci no i odróżnić ją od tej góry śmieci rakw postaci reklamy, artykułów sponsorowanych i środowisk oszołomskich. Odpowiedz Link Zgłoś
barbarach_pl Re: akcja 03.01.15, 09:30 Ups.. tek pos,,,,,,t jest do skasowania coś poszło nie tak. Odpowiedz Link Zgłoś
barbarach_pl Re: akcja 02.01.15, 14:44 Ale w Polsce nie jest jak Szwecji czy Norwegii, Mało kasy, niedostępni i niedoszkoleni lekarze i całkowity zanik powszechnej edukacji zdrowotnej. Już kilka pokoleń jest edukowanych, o tym jak dbać o zdrowie i jak się leczyć powierzchownie i niestety często fałszywie, głównie przez media. Najgorsze są reklamy i różnego rodzaju artykuły sponsorowane bo mają hipnotyczną siłę oddziaływania. Internet zaś to przeogromna mieszanina informacji rzetelnych oraz publikowanych przez różnych niedouków albo gorzej oszołomów. Wyłonienie czegoś naprawdę sensownego i zrozumienie tego, naprawdę przekracza możliwości przeciętnego człowieka. Bardziej rozwinięci internauci nie zawsze mają czas i możliwości zweryfikowania informacji, które im wskaże wyszukiwarka. Najtrudniejsze jest znalezienie kryteriów oceny. Specjalista zna metodologię więc nie będzie tracił czasu na głupoty. Stawiałabym na ściśle medyczne portale i porównywanie zdobytą tam wiedzę w równie rzetelnych źródłach W stosunku do rzeczonego artykułu uznałam, że skoro autor jest amonimowy, głosi wątpliwe z mojego punku widzenia tezy i niekoniecznie wie jak korzystać z literatury, cała wypowiedź może być nierzetelna. Nie mogę się więc zgodzić. że rozszerza on horyzonty. Jak ludzie mają podejmować dobre decyzje w sprawie zdrowia jeśli tak trudno jest uzyskać prawdziwe informacje i je dobrze rozumieć. Odpowiedz Link Zgłoś
marek_k84 Re: akcja 02.01.15, 15:11 barbarach_pl napisała: Stawiałabym na ściśle medyczne portale i porównywanie zdobytą tam wiedzę w równie rzetelnych źródłach I tu mamy zasadniczy problem. Te "ściśle medyczne..." są od dawna opanowane przez trendsetterów. Znaleźć w nich rzetelne informacje nie sposób. Jedni kadzą inni hejtują... i tak bez końca... Odpowiedz Link Zgłoś
barbarach_pl Re: akcja 03.01.15, 09:26 No właśnie! Dlatego warto dostać się tam, gdzie dostęp jest utrudniony, trzeba być lekarzem, bądź poszukać lekarza, który pomoże. Ja stawiam również inne na miejsca gdzie ktoś się podpisuje pełnym imieniem i nazwiskiem i uwiarygadnia swoje kompetencje tj. np. czym się zajmuje. czy ma jakiś dorobek w dziedzinie o której się wypowiada. Wtedy jest bardziej wiarygodny bo można go sprawdzić. Jeśli specjalista (mam na myśli dziedziny naukowe, a nie biznes), znany i ceniony w środowisku, ujawni swoje dane i nie daj Boże wejdzie w buty tendssettera, to można mu tylko współczuć bo koledzy go zagryzą. Hejtowanie, które coraz bardziej opanowywuje internet wiadomo, że ma ródła w anonimowości i rozchwianej psychice internautów. Ktoś może powiedzieć, że ja też używam nicka. Ale muszę w miejscu gdzie mieszkam chronić swoją prywatność. Jestem dość znana ale tyle jest teraz agresji bezinteresownej, więc trochę się boję, bo jestem samotną mocno starą osobą. Chyba nikomu nie zrobiłam krzywdy, może wręcz przeciwnie, ale starych "pierdzielów" z założenia się nie lubi. Zwłaszcza jeśli pouczają. Podziwiam sąsiada, który w nicku ma swoje nazwisko, ale jest młody , silny i mieszka z rodziną. Odpowiedz Link Zgłoś
jakubczakmarek Re: akcja 30.12.14, 10:09 A ja bym wolał taki komunikat: Po wnikliwej ocenie budżetu miasta na 2015 rok radnym klubu mieszkańyc udało sie ograniczyć wydatki bieżące miasta w wysokości 500 tys zł. W związku z tym pytaja się miszkańców na co te środki przeznaczyć. Odpowiedz Link Zgłoś
jedynyjaku Re: akcja 30.12.14, 10:28 mozna zglaszac propozycje? na podwyzszenie uposazenia Pracusiowi, wzglednie na regulacje diet i zwiekszenie liczby komisji Odpowiedz Link Zgłoś