Dodaj do ulubionych

Bank Rzemiosła i Rolnitwa

21.11.15, 17:08
"Komisja Nadzoru Finansowego zawiesiła działalność SK Banku – Spółdzielczego Banku Rzemiosła i Rolnictwa w Wołominie (SBRzR). W poniedziałek wystąpi do sądu o ogłoszenie jego upadłości."
Nasz UM ma tam jeszcze konta , ciekawe czy Fundusz gwarancyjny wypłaci gwarantowane 100.000 eur. czy wszystkie środki .
Obserwuj wątek
    • moniczek_k Re: Bank Rzemiosła i Rolnitwa 21.11.15, 17:30
      Gminie wypłaci, osoby prwatne najbardziej ucierpią. Gmina w Zielonce ma tam konto, jeszcze wczoraj płacilam podatek na rachunek SBRziR.
    • lech_zielenkiewicz Re: Bank Rzemiosła i Rolnitwa 21.11.15, 17:32
      www.knf.gov.pl/o_nas/komunikaty/Zawieszenie_SBRR_w_Wolominie_wystapienie_upadlosci.html
      "W zaistniałej sytuacji jedynym rozwiązaniem wynikającym z przepisów prawa i standardów unijnych stało się zawieszenie działalności SBRzR oraz wystąpienie przez KNF do sądu z wnioskiem o ogłoszenie upadłości niewypłacalnego banku spółdzielczego, co stanowi formalną przesłankę do uruchomienia wypłat środków gwarantowanych z Bankowego Funduszu Gwarancyjnego (BFG)."
    • adam2014 Re: Bank Rzemiosła i Rolnitwa 21.11.15, 20:35
      Proponuję Prezesa powołać na Przewodniczącego Sejmowej Komisji Finansów
    • adam2014 Re: Bank Rzemiosła i Rolnitwa 21.11.15, 20:41
      Dlaczego osoby odpowiedzialne za pieniądze gminne korzystały z rachunku w tym Banku, przecież o problemach tej instytucji wiadomo nie od wczoraj.
      Co na to radni, pewnie zwołają kolejną nadzwyczajną sesję.
      • lech_zielenkiewicz Re: Bank Rzemiosła i Rolnitwa 22.11.15, 16:37
        Komunikat urzędu:
        zielonka.pl/aktualnosc-728-komunikat_dotyczacy_wplat_na_konto.html .
        • jedynyjaku Re: Bank Rzemiosła i Rolnitwa 22.11.15, 23:26

ja akurat nie wiedzialem o tym, ze tam Zarzad Komisaryczny od sierpnia, ale dobrze byloby, gdyby Urzad Miasta takie informacje mial i robil z nich dobry uzytek
    • wsm54 Re: Bank Rzemiosła i Rolnitwa 22.11.15, 23:54
      Członkiem Rady Nadzorczej w tym banku jest przewodniczący Komisji Rewizyjnej Rady Miasta Zielonka - Tadeusz Tomczuk.
      Władysław Smoszyński.
    • mieszkaniec_zielonki Re: Bank Rzemiosła i Rolnitwa 23.11.15, 08:16
      Urząd miasta wiedział o tym od września tego roku , wtedy pierwszy raz sam dzwoniłem do urzędu w tej sprawie . W zeszłym tygodniu dzwoniłem do urzędu przed zrobieniem przelewu i otrzymałem odpowiedź , że przelewy robimy normalnie , wszystkie wpłaty dochodzą na konto .
      • zofia_34 Re: Bank Rzemiosła i Rolnitwa 23.11.15, 09:37
        Akurat w tym banku swoje konta miały Zabki, Tłuszcz i jeszcze inna gmina z Powiatu. A wybór banku to nie jest widzi mi się tylko chyba wynika z przetargu i aby rozwiązać umowę to nie jest takie proste. Nie należy siać paniki.
        • marek_k84 Re: Bank Rzemiosła i Rolnitwa 23.11.15, 09:49
          Ale nie jest problemem wycofanie środków i zaprzestanie korzystania z kont w sytuacji, gdy wprowadzono zarząd komisaryczny.
          Tego wymaga roztropność w zarządzaniu środkami publicznymi i w takiej sytuacji można odstąpić od wymogów prawa zamówień publicznych.
          W przypadku strat finansowych odpowiedzialność karną ponosi Skarbnik Miasta
          • zofia_34 Re: Bank Rzemiosła i Rolnitwa 23.11.15, 10:33
            a skąd wiadomo że gmina bądź gminy poniosły straty finansowe, uważam że takie stwierdzenie jest za daleko idące ale anonimowo można wszystko mówić
            • marek_k84 Re: Bank Rzemiosła i Rolnitwa 23.11.15, 11:29
              Cytuję: "w przypadku", czyli jeśli wystąpią.
              Polski to jednak trudny język...
          • lech_zielenkiewicz Re: Bank Rzemiosła i Rolnitwa 23.11.15, 10:33
            W środę jest rada miasta, będzie możliwość zapytania skarbnik i radnego o zasady współpracy miasta z bankiem.
            www.zielonka.pl/aktualnosc-716-xvi_sesja_rady_miasta_zielonka.html
            • zofia_34 Re: Bank Rzemiosła i Rolnitwa 23.11.15, 10:37
              Panie Leszku szacunek, wreszcie publicznie wszyscy się dowiedzą co i jak
    • adam2014 Re: Bank Rzemiosła i Rolnitwa 23.11.15, 15:35
      Pani Zofio_34, co mi z wiedzy "co i jak"
      O Zarządzenie Komisarycznym w tej instytucji wiadomo nie od wczoraj,
      Zarząd Komisaryczny jest wprowadzany w sytuacjach kryzysowych,
      nie tylko zasada "ograniczonego" zaufania powinna dawno już spowodować
      realokację środków publicznych do bardziej wiarygodnej instytucji,
      każdy rozsądny obywatel tak robi ze swoimi prywatnymi środkami
      • lech_zielenkiewicz nowe konto um zielonka 23.11.15, 16:07
        www.zielonka.pl/aktualnosc-732-nowy_numer_rachunku_bankowego_urzedu.html
        UM Zielonka nowe konto – 59 1020 1026 0000 1302 0260 8149 .
      • zofia_34 Re: Bank Rzemiosła i Rolnitwa 23.11.15, 16:35
        A kto powiedział, że w przypadku gmin Ząbki, Zielonka, Tłuszcz nie było zasady ograniczonego zaufania i gminy nie dokonały "relokacji środków publicznych" - tj. lokat w innych bankach do czego przepisy zezwalają. Ale myślę, że co i jak dowiemy się w środę na sesji tym bardziej, że był to rachunek bieżący a nie oszczędnościowy a nowy numer jak Pan widzi został podany.
        • marek_k84 Re: Bank Rzemiosła i Rolnitwa 23.11.15, 17:23
          Z bieżącego też trzeba było uciekać po wprowadzeniu zarządu. To nie są drobne kwoty...
          Dziwi zaś zaangażowanie Zosieńki po stronie Urzędu.
          Karygodne zaniedbanie zostało popełnione i oby obyło się na strachu. Wątpliwości budzą jednak kompetencje Skarbnika do pełnionej funkcji.
          • zofia_34 Re: Bank Rzemiosła i Rolnitwa 23.11.15, 18:44

No cóż myślę że to forum jest obiektywne i prawdziwe

• marek_k84 Re: Bank Rzemiosła i Rolnitwa 23.11.15, 18:49
              Forum jest subiektywne gdyż przedstawiamy tu swoje prywatne opinie, a co do prawdy... Różnie to bywa.
              Jest tyż prawda, święta prawda i gó... prawda. Ponadto występują endemicznie: toruńska, wadowicka, nowogrodzka, z Foksal, peowska i inne lokalne...
        • adam2014 Re: Bank Rzemiosła i Rolnitwa 23.11.15, 21:22
          "Zofio.." kolejny raz piszesz o gminie Ząbki, Tłuszcz itd.,
          mało mnie obchodzi jak gospodarują pieniądze Nasi Szanowni Sąsiedzi
          czy to ma oznaczać iż jak oni robili źle, to usprawiedliwia Nasze Władze

Zgadzam się z wpisem dokonanym przez marek_k84
          utrzymywanie rachunku "nawet" bieżącego było błędem decydentów
          po wkroczeniu Zarządu Komisarycznego i medialnym doniesieniom o możliwości popełnienia przestępstwa.

Kolejny raz podnoszę kwestię za co my płacimy radnym, każda ich kadencja to miliony złotych a:
          przejazd - nadzwyczajna sesja
          "zamykany bank" - czy któryś z radnych coś w tej kwesti zrobił ???
          • jedynyjaku Re: Bank Rzemiosła i Rolnitwa 23.11.15, 22:48

pelna zgoda, zreszta dziwnym trafem zofia pojawila sie tu dopiero co; moj poprzedni wpis byl "lekki", jesli Pan Wladyslaw twierdzi, ze radny z ugrupowania Burmistrza zasiadal w Radzie, to znal kondycje ekonomiczno-finansowa Banku duzo lepiej niz przecietny Mieszkaniec Zielonki; jesli dla kogos wprowadzenie zarzadu komisarycznego jest malo wazne, to po prostu nadaje sie do funkcji Zarzadcy Miasta tak, jak goscie, ktorych mozna spotkac pod Biedronka na osiedlu wojskowym ok siodmej rano
          • jedynyjaku Re: Bank Rzemiosła i Rolnitwa 23.11.15, 22:57

przepraszam za ignorancje, powinienem wiedziec, ale kto jest Panem/Pania Skarbnikiem UM Zielonka? czy to jest nasz wspol-obywatel, tutaj placacy(a) podatki? byla kiedys p. Bozenna Gruszczynska, co do ktorej fachowosci trudno bylo miec obiekcje,

a swoja droga powtarzam od dawna: zarowno lokalnie, jak i ogolnokrajowo musi byc ODPOWIEDZIALNOSC za podejmowane decyzje, wzglednie za brak ich podjecia, to absolutna podstawa

zeby byla jasnosc: uwazam, ze brak podjecia jakichkolwiek dzialan (jesli byly, a o nich nie wiem, to chetnie odszczekam) w sytuacji, gdy jest Zarzad Komisaryczny w Banku jest karygodny

przy okazji: jako nie-mieszkaniec Woli, Zoliborza, Tluszcza, Koscierzyny, Zabek etc. nie interesuje mnie, gdzie ci wlodarze trzymaja kase; ja im nie place
            • marek_k84 Re: Bank Rzemiosła i Rolnitwa 24.11.15, 10:51
              na marginesie:
              z tego co mi wiadomo do UM doszedł cynk o zamiarach KNF (swoją drogą to chyba kryminał, o ile to prawda) i ociekli z wszelkimi oszczędnościami już w piątek. Zapomnieli jedynie poinformować mieszkańców, że ich wpłaty idą w pi..... Do czasu uruchomienia BFG
              • michal_prickstein Re: Bank Rzemiosła i Rolnitwa 24.11.15, 14:59
                Kij się zawsze znajdzie. Zacznijmy od tego, że zera na kontach bankowych nie mają pokrycia ani pokrycia w towarach, ani w papierkach będących walutą. Robić efekt paniki, bo bank w kiepskiej sytuacji? No to jeszcze bardziej pogarszamy sytuację. Żaden bank nie przetrwa, gdy ruszy szturm wyciągających swe wkłady.
                • marek_k84 Re: Bank Rzemiosła i Rolnitwa 24.11.15, 15:23
                  ZERO z natury nie wymaga "pokrycia"...
                  Natomiast pieniądze już od lat ulegają coraz większej dematerializacji, a od parytetu w złocie już są o lata świetlne...
                  Tym samym rzeczywiście stały się jedynie zapisami w księgach bankowych (też już tylko wirtualnych) ze wszystkimi tego konsekwencjami. Dobrymi i... (coraz częściej) złymi.
                  Czym to się skończy, czas pokaże.

Nijak ma się to jednak do talentów finansowych bankierów z Wołomina. I SKOK i SK Bank rozłożyli zasiadający w zarządach...

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka