Dodaj do ulubionych

jak poznać brak owu, po cp-WAŻNE

26.11.09, 11:46
Dziewczyny temp mierzę od dawna i wydawało mi się że wszystko jest ok i
wszystko z grubsza wiem ba nawet siostrze tłumaczyłam co i jak... ale niedawno
miałam ciążę pozamaciczną i znów staramy się o dziecko. W związku z tym że cp
była w lewym jajowodzie teraz chcę celować w prawy i dlatego zaczęłam chodzić
do lekarza, żeby zobaczyć z której str. jest pęcherzyk dominujący i tu moje
ogromne zaskoczenie: temp. pięknie skoczyła w górę i dla mnie był to zawsze
znak że nastąpiła owu ale na USG nic nie widać żadnego dominującego pęcherzyka
czyli miałam cykl bezowulacyjny-o co chodzi? to po co w takim razie całe moje
mierzenie temp. jeśli mimio skoku temp. nie miałam owu?Dodam że USG miałam
robione w 8, 12 i 20 dnia cyklu a skok miałam 17 dnia(tzn.1 wyższą temp.) a na
USG bez zmian =, żadnego dominującego pęcherzyka, nie było też możliwości żeby
przeoczyć pęknięcie pęcherzyka w międzyczasie bo lekarz tłumaczył mi(i
pokazywał)że wtedy widać "bliznę" na jajniku. Wytłumaczcie mi po czym poznać
że cykl jest bezowulacyjny?
Obserwuj wątek
    • kozica111 Re: jak poznać brak owu, po cp-WAŻNE 26.11.09, 11:52
      No ale skoro robiłaś usg po skoku to jaki pęcherzyk chcesz widzieć?
      Przecież on już pękł.Widać może być ciałko żółte ale musi być dobry
      aparat usg.Ja robiłam na średnim u zwykłego lekarza i nic nie było
      widac a u lekarza ginekologa specjalizującego sie w usg z dobrym
      urządzeniem zostało uwidocznione ciałko żółte.
    • nglka Kilka podstaw 26.11.09, 12:01
      1. Temperatura nie wzrasta w owulację. Może wzrosnąć zarwno na 2 dni przed nią jak i kilka dni po niej (wg Roetzera, o ile dobrze pamiętam - do 4 dni przed wzrostem i do 2go dnia temperatury wyższej po szczycie śluzu).
      2. Za pomocą NPR nie wyznaczysz dnia owulacji, więc tak jak kozica, pytam, na co Ci jakikolwiek dominujący pęcherzyk, skoro mógł pęknąć na kilka dni przed wzrostem?
      3. Jeśli celujesz w prawy jajowód, to monitoring od pojawienia się płodnego śluzu (bo on świadczy o zroście estradiolu i tym samym o rozpoczęciu procesu wzrostu pęcherzykw) - kontrola co 2 dni aż do pęknięcia pęcherzyka na prawym jajniku i pojawienia się ciałka żółtego.
      4. Musisz wiedzieć, że pęknięcie pęcherzyka na jednym jajniku nie onacza, że nie pęknie kolejny dominujący po 12 godzinach na drugim jajniku.
      5. Jajowód został usunięty, czy go masz? Jeśli to pierwsze - towcale nie musisz celować w owulację z prawego jajnika. Badania dowodzą, że jeden jajowód świetnie radzi sobie z wyłapaniem uwolnionych komrek niezależnie od tego, który jajnik :)
      • mysza009 Re: Kilka podstaw 26.11.09, 12:41
        Jajowód został nie ruszony ponieważ w trakcie operacji nastąpiło poronienie
        trąbkowe do jamy brzusznej, co do śluzu to ja raczej nie jestem w tym biegła i
        dotąd po prostu mierzyłam tylko temp.-czy to znaczy że samo mierzenie temp. nie
        ma sensu?
        • nglka Re: Kilka podstaw 26.11.09, 12:48
          Oczywiście, że ma sens :-) Informuje nas o tym, czy cykl jest dwufazowy, jednak do starań bardziej przydaja się obserwacje śluzu połczone z temperaturą: śluz informuje o dniach płodnych . Przejrzysty, wodnisty, rozciągliwy, śliski, mokry - to cechy śluzu najlepszej jakości i wystarczy jedna z tych cech, by uznać śluz za najwyższej płodności. Na podstawie codziennych obserwacji wiesz np, że estradiol wzrasta, czyli pęcherzyki rosną. w takim śluzue plemnik potrafi luzikiem przetrwać 2-3 dni a wybitnie silne nasienie nawet po 5 dniach potrafi zapłodnić. warunkiem ich przezycia jest śluz estrogenowy, czyli o cechach wspomnianych yżej. nie ma sensu celować w owulację, bo jajeczko jest zdolne do zapłodnienia do max 12 godzin a najnowsze badania wskazują, że często znacznie krcej! Jeśli będziesz przy estrogenowym śluzie współżyć co 2-3 dni, to w zupełności wystarczy do tego, by zajść w ciążę (współżyjesz w ten sposób do 3 dni po zaniku cech płodnych ze śluzu). Przy okazji obserwujesz czy temp. rośnie i utrzymuje się na wyższym pułapie (wtedy wiesz, że zrobiłaś co mogłaś) czy może nie wzrosśnie, co sie zdarza - wtedy należy spodziewać się nawrotu śluzu i kolejnej przymiarki do owulacji (powtórzyć starania).
    • mysza009 Re: jak poznać brak owu, po cp-WAŻNE 26.11.09, 12:15
      Wypiszę jeszcze moje temp. żebyście miały kochane jasność sytuacji :)
      1) 5.11 miesiączka
      2)
      3)
      4) 8.11 36,61
      5) 9.11 36,46
      6) 10.11 36,57
      7) 11.11 36,60
      8) 12.11 36,61 usg-nie widać pęcherzyka domin.
      9) 13.11 36,53
      10)14.11 36,65
      11)15.11 36,57
      12)16.11 36,58 usg-nic nie widać
      13)17.11 36,61
      14)18.11 36,67
      15)19.11 36,57
      16)20.11 36,47
      17)21.11 36,39
      18)22.11 36,43 skok(pierwszy dzień wyższej temp)
      19)23.11 36,48
      20)24.11 36,58 usg-nic nie widać
      21)25.11 36,78
      22)26.11 36,86
      • nglka Re: jak poznać brak owu, po cp-WAŻNE 26.11.09, 12:30
        A na jakiej podstawie uznałaś skok 18 dc? Wzrost temp. to wyższa od najwyższej z 6 ją poprzedzających, tymczasem wcale tak nie jest u Ciebie. 18 dc jest 36,43 a w szóstce przedwzrostowej zrobionej wg twojej analizy (od 12 do 17 dc) jest kilka wyższych temp. od 18 dc, stąd 18 dc nie jest wzrostem!
        Pierwszą realnie wyższą jest najprawdopodobniej 21 dc (najprawdopodobniej, bo a mało dalszych pomiarów, by mieć pewność ale jesli jutro wyniesie więcej jak 36,78 to owulacja przebyt).
        Piszesz,że 20 dc na USG nic nie widać. A czego szukałaś? Jeśli owulacja odbyła się wcześniej (np 18, 19 dc) to naturalne, że nic nie będzie widać - powinien być natomiast widoczny płyn w zat. Douglasa, pęcherzyków już nie będzie.
        • nglka Re: jak poznać brak owu, po cp-WAŻNE 26.11.09, 12:33
          Dlatego monitoring musisz robić co 2 dni, Ty miałaś za dług przerwę, w tym czasie spokojnie pęcherzyki zdażyłyby urosnąć i pęknąć. Miałaś przerwę aż 8 dni między dwoma badaniami. Pęcherzykom wystarczy 7 pełnych dni na to, by "od zera" wzrosły i potem pękły.
          • mysza009 Re: jak poznać brak owu, po cp-WAŻNE 26.11.09, 12:55
            Sorki dziewczyny ale ja już nic nie kumam-lekarz powiedział, że gdyby pęcherzyk
            pękł między jednym a drugim USG to widać byłoby jakby bliznę na jajniku po
            pękniętym pęcherzyku(nawet mi to wyrysował)a że na usg z 12 dnia nic nie
            było(żadnego większego od pozostałych) i 20 dnia też nic tzn. że żaden nie
            urósł(nawet zapowiedział że w nast. cyklu da coś na wzrost
            pęcherzyków-Closcośtam nie mogę odczytać) a wy piszecie, że on mógł urosnąć w
            ciągu 2 dni i pęknąć i że być może dlatego nic nie widać?No i z tymi wyższymi
            temp.to ja do tej pory zawsze tak wyznaczałam-tak zrozumiałam na naukach
            przedmałżeńskich a okazuje się że źle to wszystko robię... może wypiszę
            poprzedni cykl i napiszecie mi kiedy był skok i ile trwała ta faza lutealna(czy
            jakoś)?

1-miesiączka
            2
            3
            4
            5
            6- 36,42
            7- 36,52
            8- 36,38
            9- 36,74
            10-36,46
            11-36,54
            12-36,40
            13-37,37
            14-36,36
            15-36,44
            16-36,34
            17-36,67
            18-36,77
            19-36,93
            20-36,95
            21-36,87
            22-36,89
            23-36,99
            24-36,90
            25-36,83
            26-37,02
            27-36,74
            28- 36,66-miesiączka
            • nglka Re: jak poznać brak owu, po cp-WAŻNE 26.11.09, 13:39
              mysza009 napisała:

> Sorki dziewczyny ale ja już nic nie kumam-lekarz powiedział, że gdyby pęcherzyk
              > pękł między jednym a drugim USG to widać byłoby jakby bliznę na jajniku

Pusta jama po pękniętym pęcherzyku nie zawsze jest dobrze widoczna na aparacie USG. Ponadto - można się pomylić. w takiej sytuacji ratowałaby Cię widocznośc ciałka żółtego i/lub ZAWSZE obecny płyn w zatoce.

> (nawet zapowiedział że w nast. cyklu da coś na wzrost
              > pęcherzyków-Closcośtam nie mogę odczytać) a wy piszecie, że on mógł urosnąć w
              > ciągu 2 dni i pęknąć i że być może dlatego nic nie widać?

W ciągu 2 dni mógł sta się dominującym, owszem, jeśli 20 dc było usg i były jakieś-tam pęcherzyki to 22 dc mogło dojść do krańcowego wzrostu i pęknięcia choć to wg mnie mało prawdopodobne. Prędzej doszlo do owulacji pomiędzy USG z 12 a 20 dc.

kolejna sprawa jest taka - nie daj się faszerować hormonami zanim nie zostaniebezwzględnie stwierdzone, że cierpisz na LUF (rzadkie schorzenie charakteryzujące się wzrostem temperatury bez owulacji).
              Oczywiście wzrost bez owulacji się zdarza ale to odsetek procenta i raz, że nie da się tego stwierdzić po jednym badaniu, dwa, że monitoring musi być robiony co kilka dni a nie co tydzień, buy to stwierdzić i w końcu: trzy - dwa bezowulacyjne cykle w ciągu roku maja prawo się zdarzyć.

No i chyba najważniejsze: po poronieniu pierwsze cykle bezowulacyjne to nic nienormalnego i dziwnego.

Choć, jak pisałam, nie ma jednoznacznych dowodów na nieprzebycie owulacji, za rzadko USG robione. A jak z grubością endometrium w 20 dc?

> No i z tymi wyższymi
              > temp.to ja do tej pory zawsze tak wyznaczałam-tak zrozumiałam na naukach
              > przedmałżeńskich a okazuje się że źle to wszystko robię... może wypiszę
              > poprzedni cykl i napiszecie mi kiedy był skok i ile trwała ta faza lutealna(czy
              > jakoś)?

Warto zaopatrzyć się w podręcznik do metody. Sam kurs często nie wystarczy i przykro stwierdzić ale zdarza się, że uczą osoby, które same mają braki lub im się zwyczajnie nie chce. Dobry podręcznik to podstawa.

> 1-miesiączka
              > 2
              > 3
              > 4
              > 5
              > 6- 36,42
              > 7- 36,52
              > 8- 36,38
              > 9- 36,74
              > 10-36,46
              > 11-36,54
              > 12-36,40
              > 13-37,37
              > 14-36,36
              > 15-36,44
              > 16-36,34
              > 17-36,67
              > 18-36,77
              > 19-36,93
              > 20-36,95
              > 21-36,87
              > 22-36,89
              > 23-36,99
              > 24-36,90
              > 25-36,83
              > 26-37,02
              > 27-36,74
              > 28- 36,66-miesiączka

Faza lutealna od 17 dc (popatrz: 6 przedwzrostowych od 11 do 16 dc jest niższych niż 17 dc a od 17 widać miarowy wzrost, temperatura utrzymuje się wyżej). Wg ścisłej termicznej szukamy 3 temp. wyższych od 6tki przedwzrostowej o nie mniej jak 0,2 stopnia.
              Najwyższa z 6tki to 11 dc - 36,54. Temperatury mające min 36,74 to 18, 19, 20 dc. 20 dc wieczorem byłaś już fizjologicznie niepłodna. Twoja faza lutealna trwa 10 dni, to absolutne minimum ale z uwagi na to, że jesteś po poronieniu - poobserwuj jak będzie w tym i w nastepnym cyklu. Jeśli bez zmian, to będzie trzeba zasygnalizować lekarzowi. jesli faza wydłuży się przynajmniej do 12 dni, to ok.
              • mysza009 Re: jak poznać brak owu, po cp-WAŻNE 26.11.09, 13:59
                bardzo dziękuję za wytłumaczenie i zazdroszczę znajomości tematu :-) ja dodam
                że mamy już jedno dziecko i zaszłam w ciążę bez problemu w drugim miesiącu
                starań, w ciążę pozamaciczną też zaszłam w drugim miesiącu od rozpoczęcia starań
                więc teoretycznie dotąd nie miałam z tym problemów tylko za drugim razem był
                problem z przetransportowaniem do macicy. Co do endometrium to w 20 dc lekarz
                stwierdził że jest bardzo ładne(cokolwiek miała na myśli), grube(?) i że nie
                byłoby problemu z zagnieżdżeniem. co do fazy lutealnej to z tego co pamiętam
                przy poprzednich staraniach wynosiła ok 11 dni (biorąc pod uwagę że dobrze
                wszystko wyliczyłam)...
                • mysza009 Re: jak poznać brak owu, po cp-WAŻNE 26.11.09, 14:12
                  Mogę jeszcze przytoczyć z ostatniego usg co napisał lekarz:
                  trzon macicy wymiar 32 mm, wielkość prawidłowa, położenie w przodozgięciu,
                  echogeniczność jednorodna
                  endometrium echogeniczność jednorodne, obecność echa środkowego-tak, i z boku
                  napisane jest 7,7 nie wiem do czego się to odnosi
                  widoczność jajników-tak L 30x18, P 31x20, echogeniczność prawidłowa, pęcherzyki
                  wzrastające-brak, obecność płynu w jamie otrzewnej-brak
                  • kozica111 Re: jak poznać brak owu, po cp-WAŻNE 26.11.09, 15:43
                    Płyn wchłania sie w ciagu około 12 godzin wiec nie musi być go
                    widąć.Zbadaj progesteron po kilku dniach.
                    • nglka kozica 26.11.09, 17:41
                      Jesteś pewna? Wiem, że u mnie 24-48 godzin po owu był płyn w zatoce, dlatego dziwi mnie info o wchłanianiu sie płynu po 12 godzinach? szczerze powiem, że nie słyszałam nigdy teorii jakoby płyn wchłaniał się po 12 godzinach od owulacji ale nigdy tez się tym specjalnie nie interesowałam (poza dniem dzisiejszym, kiedy myslałam ile czasu płyn jest widoczny - nie miałam jednak czasu szukać).
                      • kozica111 Re: kozica 26.11.09, 17:51
                        Tak gdzieś wyczytałam, jak znajdę to wkleję.A pewna nie jestem tzn nie jestem
                        wiarygodności źródła ale to był chyba lekarz.Poszukam.
                • nglka Re: jak poznać brak owu, po cp-WAŻNE 26.11.09, 14:19
                  No tak. Brak płynu z jamie otrzewnej (czyli w zatoce, o ktrej wspominałam). brak przebycia owulacji. Możliwe, że byłaś przed ni i doszło do niej np 22 dc (ale to b. mało mozliwe bo brak dominujcego). poczekajmy co pokażą dalsze temperatury, dobrze? Póki co masz 2 wyższe, nie został jeszcze spełniony warunek świadczący o przebyciu oulacji.
                  I tu właśnie przydałby się śluz. Miałabym wgląd, czy w ogóle pojawił się w tym cyklu dobrej jakości i kiedy a jesli nie to czy wystapiła jakakolwiek zmiana w śluzie w ostatnich dniach.
                  • mysza009 Re: jak poznać brak owu, po cp-WAŻNE 26.11.09, 14:40
                    Dobrze, umówmy się tak, że nadal będę mierzyła i odezwę się za kilka dni np.
                    poniedziałek bo znów jestem umówiona na usg i spróbuje ten śluz zobaczyć ale nie
                    obiecuje że coś z tego wyjdzie bo to dla mnie czarna magia, wydaje mi się że
                    trochę takiego przezroczystego miałam chyba wczoraj ale nie zwracałam na to
                    szczególnej uwagi więc nie jestem pewna... Pozdrawiam, dziękuję jak nie wiem co
                    :) i do poniedziałku :)
                    • nglka Re: jak poznać brak owu, po cp-WAŻNE 26.11.09, 15:03
                      Dobra, zajrzę w poniedziałek.
                      I poczytaj trochę o obserwacji sluzu. Na prawde takie info bywa bardzo przydatne!
                      Tutaj masz bardzo przystępnie wyjaśnione: www.embrion.pl/npr/sluz.htm
                  • lacitadelle Re: jak poznać brak owu, po cp-WAŻNE 26.11.09, 15:35
                    > No tak. Brak płynu z jamie otrzewnej (czyli w zatoce, o ktrej wspominałam). bra
                    > k przebycia owulacji.

Coś mi się tak kołacze, że jeżeli jest tuż po owu, to tego płynu można jeszcze
                    na usg nie zauważyć, ale nie mam pewności.

Tak czy siak trzeba dalej mierzyć temperaturę, powinno się wyklarować.
                    • nglka Re: jak poznać brak owu, po cp-WAŻNE 26.11.09, 17:39
                      lacitadelle napisała:

> > No tak. Brak płynu z jamie otrzewnej (czyli w zatoce, o ktrej wspominałam
                      > ). bra
                      > > k przebycia owulacji.
                      >
                      > Coś mi się tak kołacze, że jeżeli jest tuż po owu, to tego płynu można jeszcze
                      > na usg nie zauważyć, ale nie mam pewności.

Tak, ale dosłownie "tuż po owu" - jednak wtedy byłyby widoczne inne wyrośnięte pęcherzyki, bo w cyklu dojrzewa więcej niż jeden.
    • kozica111 Re: jak poznać brak owu, po cp-WAŻNE 26.11.09, 17:53
      www.smyk.com/?option=com_forum&action=thread&Itemid=0&id=15828
      Tu tak mówi położna, ale jeszcze widziałam bardziej konkretna informację.
      • nglka Re: jak poznać brak owu, po cp-WAŻNE 26.11.09, 20:42
        Postaram się poszukać co nieco odności płynu w zatoce - w literaturze albo opracowaniach naukowych. Ani położna ani Smyk - mnie nie przekonują jako wiarygodne źródło. W każdym razie dzięcki za info.
        • kozica111 Re: jak poznać brak owu, po cp-WAŻNE 26.11.09, 22:00
          Myślę że to może być kwestia osobnicza.Ja przy monitoringu, dzień- po owulacji,
          miałam opis- nieznaczna ilość płynu w zatoce douglasa.
          • mysza009 Re: jak poznać brak owu, po cp-WAŻNE 27.11.09, 00:57
            Chciałam tylko napomknąć, że jak się podcierałam papierem to miałam trochę
            śluzu, jak wzięłam między palce to się ciągnął ale trochę mniej niż na
            podesłanym przez nglke linku no i nie był tak całkiem przezroczysty-taki trochę
            białawy, mleczny? Ale ciągnął się między palcami na ok 3 cm...
            PS dzięki za super link odnośnie śluzu :)
            • mysza009 Re: jak poznać brak owu, po cp-WAŻNE 30.11.09, 16:42
              Podaję dalsze temp.:
              23)27.11 36,73
              24)28.11 36,80
              25)29.11 36,90
              26)30.11 nie mierzyłam bo wstałam z łóżka sprawdzić kto dzwonił do drzwi a
              później to już nie było sensu :/ miałam też robione USG i bez zmian z
              poprzednim, endometrium bez zmian, żadnego pęcherzyka, żadnego płynu w zatoce
              D., śluzu ani widu a ni słychu
              • nglka Re: jak poznać brak owu, po cp-WAŻNE 01.12.09, 09:12
                Grubośc endometrium odpowiada jednak fazie lutealnej i ja bym się skłaniała, że owulacja była. Przy braku owu endometrium powinno wynosić mało - między 1 a 3 mm. W okolicy owulacji rośnie i w fazie powulacyjnej prawidłowo wynosi między 8 a 10 mm. U Ciebie jest 7,7 i niezmiennie od ostatniego USG, co wskazuje jednak na dalsze trwanie f.l.
                Dziwi mnie, że lekarz nie orzekła tego po ocenie grubości endo.
                • nglka Fazy cyklu a endometrium 01.12.09, 09:14
                  Fazy cyklu w endometrium:
                  • MIESIĄCZKOWA - warstwa czynnościowa składająca się z warstwy gąbczastej i zbitej zostaje złuszczona. Z pozostałych elementów gruczołów warstwy podstawowej zaczyna się odnowa nabłonka, który pokrywa ranę miesiączkową.
                  • FOLIKULARNA (wzrostowa) - początkowo cienka błona śluzowa się rozrasta. Gruczoły powiększają się i stają się bardziej liczne, podścielisko jest bogatsze w składniki komórkowe, jednocześnie zwiększa się unaczynienie. Zmiany te następują pod wpływem estrogenów.
                  • OWULACYJNA - błona śluzowa macicy dalej grubieje, jednak jej zasadnicza struktura jest taka sama, jak w fazie folikularnej.
                  • LUTEALNA (wydzielnicza) - pod wpływem ciałka żółtego w błonie śluzowej następuje wiele przemian, które określa się fazą wydzielniczą, w przeciwieństwie do poprzedzającej ją fazy proliferacyjnej.Następuje dalszy rozrost błony śluzowej początkowo ma ona 1 - 3 mm, a następnie 7 - 8 mm grubości, gruczoły stają się szersze o przebiegu falistym, wężykowatym, a nabłonek gruczołowy grubieje. Podścielisko w tej fazie zawiera komórki o większych rozmiarach, jest rozpulchnione i obrzęknięte. Komórki gromadzą glikogen, lipidy i białka, a więc środki odżywcze, jako przygotowanie na przyjęcie zapłodnionego jaja. Z zanikiem ciałka żółtego wiąże się nagłe zmniejszenie wydzielania progesteronu i estrogenów, a to z kolei już na 1 - 2 dni przed miesiączką wywołuje zmiany wsteczne w błonie śluzowej. Jamy gruczołowe zapadają się, podścielisko staje się bardziej obrzęknięte i pojawiają się w nim nacieki granulocytów i limfocytów oraz wylewy krwawe. Ten podokres fazy wydzielniczej (trwający 1-2 dni) na skutek zachodzących zaburzeń krążenia nazywa się okresem niedokrwienia. Po nim następuje okres złuszczania się warstwy czynnościowej błony śluzowej.
                  • mysza009 Re: Fazy cyklu a endometrium 01.12.09, 10:20
                    Sama nie wiem co robić bo zapisał mi od następnego cyklu clostilbegyt a tam
                    pisze, z jest zwiększone prawdopodobieństwo cp co mnie najbardziej przeraziło,
                    pomijając inne rewelacje o których czytałam ale jeśli nie będę brała to jak mam
                    do niego iść na USG? Przecież jak mu powiem, że nie brałam to nie zdziwiłabym
                    się jak by się wkurzył no a mnie zależy żeby jak najszybciej zajść w ciążę
                    prawidłową, żeby przestać myśleć o przebytej cp choć wiem, że pośpiech nie jest
                    najlepszym doradcą... :-(
                    • nglka Re: Fazy cyklu a endometrium 01.12.09, 11:17
                      Proszę, przejdź się skonsultować z innym ginekologiem (jakim z polecenia).
                      Skąd jesteś (miasto)? Jeśli nie chcesz pisać tu, too wyślij mi na mail gazetowy. Jak będę w stanie, to wypytam moje znajome z Twojej okolicy.
                      • mysza009 Re: Fazy cyklu a endometrium 01.12.09, 12:48
                        Napisałam na gazetowego
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka