Dodaj do ulubionych

czy testy owulacyje

18.01.11, 21:16
mogą nie wskazać dnia owulacji i w jakim przypadku- czy może to być cykl bezowulacjyjny, pomagam sobie testami przy jednoczesnym obserwowaniu śluzu i według śluzu i wyliczeń kalendarza powinnam mieć już owulację a testy tego nie potwierdzają , proszę również o jakieś solidne linki do nauki NPR- bo wszystkiego dopiero się uczę- pomijam metodę termometra bo jestem za leniwa: ) ,pozdrawiam
Obserwuj wątek
    • paskud_agg Re: czy testy owulacyje 18.01.11, 21:40
      Linkownia jest u góry forum.

W NPR nie wyliczasz nic z kalendarza, tylko obserwujesz. Jeśli masz fazę śluzową, to znaczy tyle, że organizm szykuje się do owulacji, ale nie ma pewności, że się ona odbędzie. W cyklu może być kilka przymiarek do owulacji, zdarza się.
      Jednak bez pomiarów temperatury nie można stwierdzić, że owulacja już się odbyła, więc jeśli chcesz mieć pewność, to rozważ jednak zakup termometru.

I powodzenia w nauce.
    • horpyna4 Re: czy testy owulacyje 19.01.11, 08:49
      Jak chcesz rzetelnie stosować NPR, to wyrzuć kalendarz w cholerę. Bo w każdym cyklu ma prawo być inaczej nawet wtedy, kiedy poprzednie cykle były powtarzalne.

Dnia owulacji i tak nie będziesz dokładnie znać, ale będziesz wiedzieć, czy są dni płodne, czy nastąpiła owulacja i kiedy jest bezwzględna niepłodność poowulacyjna. A chyba o to chodzi.

Testy owulacyjne odpuść sobie, to wyrzucone pieniądze. Dają mniej więcej tyle samo informacji, co obserwacja śluzu: że owulacja MOŻE będzie w najbliższym czasie. Ale nie musi.

Bez pomiaru temperatury nie masz możliwości potwierdzenia, że owulacja się odbyła. Bo przymiarka do owulacji (śluz, dodatni test) może zakończyć się niepowodzeniem - nie dojdzie do pęknięcia pęcherzyka. I po kilku (czy kilkunastu) dniach może rosnąć następny i znów pojawią się objawy płodności w tym samym cyklu. Tylko pomiar temperatury może potwierdzić, czy rzeczywiście taka przymiarka zakończyła się rzeczywiście owulacją.
      • czerwcowa.panienka Re: czy testy owulacyje 19.01.11, 11:31
        popieram każde słowo horpyny, a sama jestem przykładem że obserwacja śluzu to za mało ( gdy zdarza się kilka ścieżek śluzowych w jednym cyklu, to nic oprócz termometru ci nie pomoże )
        teraz są takie termometry, że pomiar zajmuje pół minuty bez otwierania oczu , nastawiasz na tę samą godzinę budzik, wkładasz w odpowiednie miejsce, po piknięciu wyjmujesz i idziesz spać dalej. Pomiar zapisuje termometr a ty spisujesz go na kartkę w dowolnej porze dnia
        na pewno tańsze i skuteczniejsze od testów owulacyjnych ( i większa satysfakcja , że to działa )
        powodzenia :-)
    • matrei99 Re: czy testy owulacyje 19.01.11, 15:42
      Ok Dziewczyny:)
      przekonałyście mnie- kupuję termometr, tylko jeszcze pouczcie laika czy nastąpi również wzrost/skok temperatury jeśli cylk bedzie bezowulacyjny, mogę to podejrzewać choćby z długiego czasu oczekiwania na zajście w ciążę , pierwsze dziecko - prawie rok, drugie - ponad dwa lata intensywnych starań
      pozdrawiam i dziękuję
      • paskud_agg Re: czy testy owulacyje 19.01.11, 16:23
        Wystąpienie skoku temperatury i wykształcenie się fazy wyższych tempertatur świadczy o tym, że miała miejsce owulacja.

• bystra_26 sprostowanie 19.01.11, 20:31
          paskud_agg napisała:

> Wystąpienie skoku temperatury i wykształcenie się fazy wyższych tempertatur świ
          > adczy o tym, że miała miejsce owulacja.

Niestety, nie jest to prawda.
          Faza wyższych temperatur w 99,9% wypadków mówi, że owulacja była, a w 100% mówi, że do końca bieżącego cyklu już jej nie będzie.

Ten 0,1% (na oko) przypadków, to dwufazowe cykle, w których pęcherzyk nie pęka (nie ma owulacji), ale ciałko żółte się wykształca i produkuje progesteron nie dopuszczający do dojrzewania i pękania kolejnych pęcherzyków (owulacji) i dający wyższe temperatury.
          • wuika Re: sprostowanie 20.01.11, 08:47
            Potwierdzam, miałam takie coś kilka razy w zeszłym roku, niby wykres dwufazowy, ale kiepski, skok bardzo mały, temp. szybko spadająca (nie po 9 - 14 dniach, a po 7 np.), progesteron pokazywał, że nie było owulacji, ale ciałko żółte było.
          • paskud_agg Re: sprostowanie 20.01.11, 09:40
            Faktycznie. Skrót myślowy zrobiłam.
      • horpyna4 Re: czy testy owulacyje 19.01.11, 18:23
        Pamiętaj tylko, że dokladność takiego termometru musi być do drugiego miejsca po przecinku.
        Bo dokładność do 0,1 stopnia jest za mała, żeby rzetelnie wyłapać wzrost temperatury o 0,2 stopnia. Potrzeba dokładności do 0,01 stopnia.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka