Dodaj do ulubionych

Przesunięta owulacja?

03.02.11, 11:54
Ostatni się martwiłam i pisałam nawet,że nie odczuwam kłucia jajnika na owulacje,natomiast w tym cyklu dziwię się,że odczuwam Go tak wcześnie bo 6 dni po okresie.Tem.poranna wynosiła 37,5 więc jestem przekonana,ze to może być owulacja,ale zapytam jeszcze Was czy jest to możliwe.dodam,że jestem po zabiegu łyżeczkowania więc wszystko może być do góry nogami ale czy aż tak?Wczoraj współżyłam bo wiedziałam,że mogę bez zabezpieczenia,a dziś taki numer z tym bólem.
Obserwuj wątek
    • bystra_26 powróżyć? 03.02.11, 12:20
      1. wyrwana z kontekstu nie wiadomo jak i gdzie mierzona temp. NIE MÓWI NIC
      2. kłucie jajnika NIE JEST dowodem owulacji
      3. człowiek nie maszyna, więc każdy cykl może być inny
      4. owulacja nie jest na sztywno przypisana do jakiegoś dnia w cyklu, może być, kiedy jej się zechce
      5. jak nie chcesz ciąży, to albo stosuj naukowy NPR albo gumki
      • dzieciusie3 Re: powróżyć? 03.02.11, 13:09
        Ty jak zwykle uszczypliwa!
        Nie powiedziałam,ze ciąży nie chce!!!!!
        Możesz być milsza i grzeczniejsza bo nawet jak piszesz odczuwa się antypatię !!!!
        • wuika Re: powróżyć? 03.02.11, 14:16
          Dzieciusie, znam Cię z forum "W oczekiwaniu", a bystrą znam stąd. Wyobraź sobie, że ona nie jest niemiła, tylko rzeczowa. Rozumiem, że to są często drażliwe tematy, ale wpadasz tutaj i rzucasz jednym zdaniem, z którego ktoś ma Ci coś wysnuć, tylko to zdanie nie ma żadnego sensu. Nie mierzysz temperatur regularni = nie wiesz, czy już jesteś po owulacji. Nie badasz śluzu = nie wiesz, czy organizm właśnie do owulacji się nie przygotowuje. Co chcesz dostać ze strzępków wiedzy? No nic, poza poradą - naucz się metody, albo poznaj chociaż jej ogólne zasady.
          • dzieciusie3 Re: powróżyć? 03.02.11, 14:51
            Ale własnie jeżeli mnie znacie to powinnyście wiedzieć z innych postów,ze mierze temp.badam śluz,ale nie będę przecież tego wszystkiego opisywała bo chodziło mi na odp.w konkretnej kwestii,a że jestem po jednym zabiegu to nie wiem do jakiego stopnia może się organizm rozregulować i tylko tyle.
            • horpyna4 Re: powróżyć? 03.02.11, 15:32
              Poczytaj trochę, choćby inne wątki. Dowiesz się, że regularne owulacje nie są czymś danym raz na całe życie i choćby były regularne do tej pory, w kolejnym cyklu może być zupełnie inaczej. Zwykle jest jakiś powód, ale są one bardzo różne i nie wszystkie organizmy tak samo reagują na te same bodźce.

Nie ma żadnych ograniczeń w rozregulowaniu owulacji. Owulacja może zdarzyć się tak wcześnie, że nie będzie w ogóle niepłodności w początkowej fazie cyklu - krwawienie miesiączkowe przechodzi w śluz płodny.

Jeszcze większe możliwości są w opóźnieniu owulacji - mogą być to nawet całe lata, tak właśnie bywa u anorektyczek.
              • dzieciusie3 Re: powróżyć? 15.04.11, 14:43
                I coś mi się wydaję,że u mnie owulacja jest tuz po okresie.Własnie wtedy jest ból jajników,śluz płodny czyli ciągnie się niezmiernie.W tym miesiącu zrobiłam test owulacyjny w 14 dc.i do tego momentu owulacji nie było.
                • mewa000 Re: powróżyć? 15.04.11, 19:21
                  A jak długie masz cykle? Jakbyś miała owu zaraz po okresie to zakładając, że miesiączka trwa u Ciebie 5 dni, to cykle musiałabyś mieć 17-21 dniowe.
                  • dzieciusie3 Re: powróżyć? 15.04.11, 21:26
                    @ 5-6 dni,cykle 30 dni.
                    • mewa000 Re: powróżyć? 15.04.11, 22:37
                      To nie ma takiej opcji żebyś miała owu zaraz po okresie-wtedy Twoja faza lutealna wynosiłaby ok 23 dni! W cyklu 30-dniowym owu wystąpi mniej więcej 14-18 dc
                      • dzieciusie3 Re: powróżyć? 16.04.11, 15:17
                        No właśnie nie ma takiej opcji żeby w tych dniach była owulacja!Testy owulacyjne od 14 dc.ani troszkę nie wykazują owulacji,a mój śluz-praktycznie go nie mam,a jak już coś uda mi się zobaczyć to jest biały jest Go nie wiele!!!! Więc co ja mam o tym myśleć!!??? A własnie po okresie (ja nie mówię,że na drugi dzień "po" @) mam kłucie,śluz ze mnie kapie,w WC ciągnie się obficie (sorki za takie szczegóły)a temp.była wtedy 37,5 bo do takich mi wysokich dochodzi.Nigdy tak nie miałam więc dla mnie to też abstrakcja,ale co mam innego myśleć?!
                        • mewa000 Re: powróżyć? 17.04.11, 12:59
                          Na testach owu się nie opierają bo one mogą być zawodne.
                          Może warto by bylo przebadać hormony? A wcześniej odwiedzić gienekologa
                          • dzieciusie3 Re: powróżyć? 17.04.11, 16:10
                            Jeżeli chodzi o ginekologa to byłam bo badałam się po zabiegu i wszystko w jak najlepszym porządku-nawet cytologia wyszła mi "I" gr .A moje spostrzeżenia nie są opierane tylko na testach bo tak jak pisałam wcześniej obserwuje śluz i mierze temp.O!a @ przyszła teraz 4 dni wcześniej.
                            • nglka Re: powróżyć? 18.04.11, 19:11
                              A możesz tu wrzucić swoje obserwacje z ostatnich miesięcy? Jeśli nie prowadzisz online to chociaż przepisz 2-3 ostatnie cykle w słupku, przypisując do każdego dc odczucie śluzu i temp. W innej sytuacji ciężko dyskutować.
                            • rokitka00 Re: powróżyć? 26.04.11, 15:30
                              Nie myślałaś o tym, żeby zrobić monitoring cyklu u gina?

U mnie np śluz i temperatura jakoś nie idą w parze. Płodny pojawia się dość wcześnie, a temperatura skacze, ale w granicach normy dla niższych temperatur, stabilizuje się ok 18 dc. Cykle mam przeważnie 30-31, a owulka występuje w 17-18dc (usg). Temperaturze do końca też nie wierzę, bo owulacja czasem wypada w czasie spadku, czasem w pierwszym, a czasem w drugim dniu skoku. Nie wiem czemu tak jest.
                              • dzieciusie3 Re: powróżyć? 28.04.11, 14:35
                                Ja obecnie po @ i obserwuje organizm bardzo dokładnie tak,że temp.37,4 czyli jest super,na teście owulacyjnym pojawiła się ciemniejsza kreska od wczorajszej czyli też nie jest źle no i śluz powoli zaczyna się robić płodny!!! Trzymajcie za mnie kciuki żeby to wszystko prowadziło do pięknej owulacji
                                • dzieciusie3 Re: powróżyć? 05.05.11, 22:39
                                  Nie jest dobrze :(,śluzu płodnego brak,temp.37,5,test owulacyjny słaba krecha,jutro 18 dc.Kurcze wszystko do bani.Przed zabiegiem śluz płodny ze mnie leciał ciurkiem-nie było go wstanie nie dostrzec,a teraz wszystko do góry nogami!!!!!
    • dzieciusie3 Re: Przesunięta owulacja? 06.05.11, 10:41
      Temp.37,7,śluzu płodnego brak,pasek na teście owulacyjnym nie oznacza owulacji :( Nic tylko w łeb sobie strzelić
      • mewa000 Re: Przesunięta owulacja? 06.05.11, 10:59
        Pozytywny test owu nie oznacza, że owu będzie na pewno.
        Masz jakiś wykres temperatur?
        • dzieciusie3 Re: Przesunięta owulacja? 06.05.11, 12:38
          Wykresu nie mam ale podam moje tem.w odpowiednich dniach cyklu:
          19.04-okres który trwał do 24.04
          25.04-37,2
          26.04-37,1
          27.04-37,4
          28.04-37,4
          29.04-37,3
          30.04-37,4
          1.05-37.5
          2.05-37.5
          3.05-37.5
          4.05-37.5
          5.05-37.5
          6.05-37.7
          Skok jest dziś bardzo wyraźny ale gdzie ten płodny śluz to nie mam pojęcia-chyba nie jest dobrze :(
          • horpyna4 Re: Przesunięta owulacja? 06.05.11, 13:17
            O skoku dzisiaj będziesz mogła mówić dopiero za kilka dni. Skok jest wtedy, kiedy wyższa temperatura utrzymuje się; jednodniowy podskok, to za mało.

Poza tym warto mieć termometr mierzący do drugiego miejsca po przecinku.
            • dzieciusie3 Re: Przesunięta owulacja? 06.05.11, 13:35
              Kurcze wszystko nie tak owulacji ani śladu,termometr beznadziejny-nie wiem czy mam sie śmiać czy płakać :/ (pół żartem pół serio :))
              • mewa000 Re: Przesunięta owulacja? 06.05.11, 13:45
                Zmieniając trochę temat, to dość wysoką masz tempkę jak na pierwszą fazę. Wiem, że to indywidualna sprawa u każdej kobiety, widocznie taka jest Twoja PTC, ale jednak mi się wydaje wysoka, ja takiej nie mam nawet w drugiej fazie ;)
                Tak jak Ci napisała Horpyna, czekaj dalej, bo jutro np tempka może znowu być niżej.
                • dzieciusie3 Re: Przesunięta owulacja? 06.05.11, 13:49
                  Wiesz co ja własnie taka wysoka zawsze mam.Jak czytam posty dziewczyn,że ich skok to 36,7 to mnie tez to dziwne :).Może znajdziesz gdzieś mój post jak zaszłam w ciąże (trzecią)pisałam tam jaka jest temp.Będę czekać do jutr bo nic innego mi nie pozostaje
                  • mewa000 Re: Przesunięta owulacja? 06.05.11, 13:52
                    U mnie bywało, że już 36,3 była temperaturą wyższą!
                    • dzieciusie3 Re: Przesunięta owulacja? 06.05.11, 13:54
                      Kurczę to faktycznie!!! boję się,że mogę nie mieć owulacji.Dziś 18 dc.więc nie sądzę żeby się pojawiła :(
                      • mewa000 Re: Przesunięta owulacja? 06.05.11, 13:56
                        A cykle masz regularne czy nie? Ja w ciążę zaszłam w cyklu, w którym skok był w 22dc więc nie zamartwiaj się.
                        Zresztą nawet jakbyś miała bezowulacyjny cykl, to o ile to nie powtarza się u Ciebie zbyt często to nie ma się czym martwić )
                        • dzieciusie3 Re: Przesunięta owulacja? 06.05.11, 13:58
                          Co najgorsze to mi się wydaje,ze nie mam owulacji od zabiegu :( Cykle regularne co 30 dni (+/-)2 dni.
                          • mewa000 Re: Przesunięta owulacja? 06.05.11, 13:59
                            A po czym tak sądzisz?
                            • dzieciusie3 Re: Przesunięta owulacja? 06.05.11, 14:01
                              Ale co bo nie kumam?
                              • mewa000 Re: Przesunięta owulacja? 06.05.11, 14:02
                                No że masz cykle bezowulacyjne
                                • dzieciusie3 Re: Przesunięta owulacja? 06.05.11, 14:04
                                  Bo nie mam żadnych sygnałów,a skoki tem.nie idą w parze ze śluzem :(
                                  • mewa000 Re: Przesunięta owulacja? 06.05.11, 14:07
                                    A co wg Ciebie oznacza, że śluz i tempka nie trzymają się razem?
                                    Dobrze by bylo, gdybyś zapisywała swoje obserwacje w formie wykresu, wtedy cykl jest bardziej czytelny i łatwiej dostrzec wszelkie zmiany. Może skorzystaj z www.enpr.pl ?

[URL=http://smajliki.ru/smilie-758719431.html][IMG]http://s10.rimg.info/fbac746481bd60c86b72750f6ff423e7.gif[/IMG][/URL]
                                    • dzieciusie3 Re: Przesunięta owulacja? 06.05.11, 14:27
                                      To,ze np.jeżeli jest skok temp.i on się utrzymuje to w tym czasie nie mam śluzu płodnego i test też tego nie pokazuje,że jest owu
                                      .
                                      • horpyna4 Re: Przesunięta owulacja? 06.05.11, 15:17
                                        Śluz płodny zwykle pojawia się na kilka dni przed skokiem, a po skoku ustępuje. Oczywiście u różnych kobiet może to różnie współgrać, tym bardziej, że termin owulacji nie musi pokrywać się dokładnie ze skokiem, chociaż może.

I nie ma czegoś takiego, że jest za późno na owulację w danym cyklu! Owulacja może być, kiedy chce; jeżeli jest dużo później niż zwykle, to cykl będzie dłuższy o to opóźnienie.

A do starań trzeba podchodzić na luzie. Bo stres często blokuje owulację, może też doprowadzić do ronienia na bardzo wczesnym etapie ciąży.
                                        • dzieciusie3 Re: Przesunięta owulacja? 06.05.11, 16:08
                                          Już sama nie wiem i teraz od zabiegu jest dla mnie wszystko dziwne :( Przed zabiegiem po ok.4 dniach niepłodnych pojawiał się super przezroczysty śluz trwał tak dobrych kilka dni,byłam cały czas mokra i do tego w pewnym momencie pojawiała się wysoka temp.i tak do @
                                          • horpyna4 Re: Przesunięta owulacja? 06.05.11, 18:18
                                            Uważam, że powinnaś sobie odpuścić na kilka miesięcy wszelkie świadome starania. Mierz temperaturę, notuj razem z objawami śluzu, ale traktuj to raczej poznawczo. Może organizm chce spokojnie dojść do siebie? Pozwól mu na to i nie ponaglaj go. I kochaj się wtedy, jak będziesz mieć ochotę - niezależnie od wszelkich pomiarów. Rozdziel te rzeczy.

Być może wtedy organizm łatwiej "zaskoczy". To się często zdarza.
    • dzieciusie3 Re: Przesunięta owulacja? 07.05.11, 12:04
      Dziś temp.37,5,słabnie pasek na teście owulacyjnym.Mam straszny apetyt,złości mnie wszystko czyli mam już napięcie przedmiesiączkowe.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka