Dodaj do ulubionych

Interpretacja - proszę o pomoc

15.05.11, 11:39
Witajcie. :)
Proszę o pomoc w interpretacji cyklu.
Odkładamy poczęcie na stałe.
Stosuję metodę objawowo-termiczną, pomiar W, termometr owulacyjny rtęciowy.
Cykle nieregularne (w ciągu roku 24 dni - 45 dni) :(
Pozostaje nam stosowanie tylko III fazy, bo zdecydowanie unikamy poczęcia.
To mój ostatni cykl z wkładką.
@ od 31.03.
Plamienie do 6.04. (8 d.c.)
Pomiar temperatury od 10 d.c.
10. 36,89 rozc. przejrzysty, mokro, plamienie
11. 36,82 sucho, wręcz uczucie tarcia
12. 36,82 sucho
13. 36,79 sucho
14. 36,77 rwący, sucho, raz lekko rozc. żółto-biały
15. 36,77 lekka wilgoć, plamienie
16. 36,76 plamienie
17. 36,72 plamienie
18. 36,70 plamienie brązowe, mokro, rozc.
19. 36,65 sucho
20. 36,70 sucho
21. 36,70 sucho
22. 36,70 gęsty, grudkowaty
23. 36,72 rozc, gęsty, "kleisty?"
24. 36,78 rozc. gęsty, żółty
25. 36,78 rozc. gęsty, żółty
26. 36,65 rozc. gęsty, żółty
27. 36,64 rozc. gęsty, żółty
28. 36,80 przejrzysty, rozciągliwy (rzadszy)
29. 36,69 przejrzysty, b.j. MOKRO (szczyt)
30. 36,65 nieco gęściejszy, mętniejszy
31. 36,55 gęsty, plamienie (?)
32. 36,82 gęsty, sucho, lepko, "tarcie"
33. 36,92 sucho
34. 37,00 sucho
35. 37,05 sucho
36. 37,10
37. 37,10
38. 36,98
39. 36,98
40. 37,00
41. 36,88
42. 36,80
43. brak pomiaru, plamienie
44. @
Czy z takimi dziwnymi cyklami da się odkładać poczęcie? Są długie fazy temperatur niższych, króciutka faza wyższych (a i tu trzeba odjąć ze 3, może 4 dni). Od szczytu śluzu do skoku temperatury widzę 3 dni różnicy (czasem mam 4 dni) :( Czy to normalne (takie rozwleczenie w czasie)?
Teraz jestem w trakcie @.
Myślicie, że ten cykl jest prawidłowy? Stresów nie miałam, nie odchudzam się i nie podróżowałam. A może mam zaburzenia hormonalne?
Z góry dziękuję za wszelkie odpowiedzi.
Pozdrawiam :)
Obserwuj wątek
    • sx-4 Re: Poproszę ślicznie o pomoc 16.05.11, 20:54
      :)
      Poproszę ślicznie o pomoc :)
      Pozdrawiam, A.
    • bystra_26 Re: Interpretacja - proszę o pomoc 17.05.11, 21:29
      Jak mam rozumieć "cykl z wkładką"? I dlaczego bierzesz luteinę?
      • sx-4 Re: Interpretacja - proszę o pomoc 18.05.11, 15:36
        Określając cykl z wkładką miałam na myśli obserwowanie cyklu pomimo założonej wkładki domacicznej (tzw. spirali).
        Teraz wyjęłam to ustrojstwo. Chcę stosować naturalne metody rozpoznawania płodności (co pewnie skończy się szklanką wody, "zamiast" - tak się boję :) ). Cykle długie. Śluz pojawia się i znika. Domyślam się, że ze względu na wkładkę miałam plamienia w trakcie cyklu.
        Luteiny nie biorę. Jedynie co, to zastanawiam się nad castagnusem (na PMS, bo wtedy kawał łobuza jestem). ;)
        Dziękuję za zainteresowanie i chęć pomocy. :)
        Pozdrawiam, A.K.
        • bystra_26 wstępnie 18.05.11, 22:06
          Co do luteiny to musiał mi się pomylić Twój post z innym.
          Co do wkładki - czy była zwykła czy hormonalna?
          Jeśli ta druga, to "dziwne cykle" w trakcie i po zakończeniu stosowania nie są niczym dziwnym. Jeśli natomiast zwykła, to spirala też ma jakiś wpływ na cykle i organizm potrzebuje nieco czasu po wyjęciu, by dojść do swojej równowagi.

Co do stosowania NPR. Metody w wersji ortodoksyjnej są różnie znośne dla różnych ludzi. Na 100% niepłodna jest faza poowulacyjna, na którą w dłuższych cyklach czekach się dłużej. Jak już ktoś ma dostateczną motywację do stosowania orto-NPR, to korzysta też z I fazy, żeby ta wstrzemięźliwość nie była za długa, ale to oczywiście też zależy od poziomu akceptacji ryzyka, bo to jednak niepłodność względna. Wbrew propagandzie uprawianej przez większość katolickich poradni rodzinnych NPR nie jest łatwy, prosty i przyjemny dla wszystkich.
          • sx-4 Re: wstępnie 19.05.11, 22:59
            to była zwykła miedzianka z dodatkiem srebra.
            Coś czuję, że bez "kaloszy" ;) się nie obejdzie.
            A w dalszej perespektywie trzeba będzie założyć spiralkę (niestety mam już w domu wszystkie dzieci, planowane i nieplanowane).
            Muszę mieć coś megapewnego (a swoim obserwacjom na tyle nie ufam).
            Pozdrawiam :)
            • bystra_26 FAM? 20.05.11, 11:16
              Pewna jest tylko faza poowulacyjna, którą po 3 cyklach większość kobiet potrafi samodzielnie wyznaczyć. Przed "pomyłką" zabezpiecza złota zasada NPR "każdą wątpliwość rozstrzygaj na niekorzyść współżycia" i czekanie kolejny dzień.

Jest jeszcze FAM (Metoda Świadomej Płodności), czyli stosowanie którejś z metod (angielska, niemiecka, Kippeyów, Roetzera itp.) tylko po to, by wyznaczać dni plodne i niepłodne w cyklu, ale jak je para wykorzystuje i dlaczego, to już kwestia własnych decyzji pary np. zastępcze formy seksu w dniach płodnych czy gumiaki w niepłodności względnej.
              • sx-4 Re: FAM? 20.05.11, 14:16
                A jaka jest skuteczność FAM-u?
                Nie jestem osobą wierzącą, więc nie muszę stosować się do orto NPR-u.
                Bezpieczny seks wypada u mnie przez sześć, siedem dni (poowulacyjny) a pozostałe 33 dni to czas ryzykowny (bo ten jeden jedyny raz cykl może się skrócić, raz miałam 24, raz 26 dniowy) :(

Bystra, wqrzające są "łaty śluzowe" (nie wiem jak to nazwać). Niby już po szczycie śluzu, temperatura delikatnie wzrasta, a potem opada.
                Na tym się można "wyłożyć".
                Pozdrawiam, A.
                • bystra_26 Re: FAM? 21.05.11, 10:58
                  Tabelek z PI dla FAM nie ma, bo FAM można oprzeć na każdej metodzie i różnie wykorzystywać. Ogólnie, więc jak podejmujesz działania seksualne w fazie płodnej, to ryzyko rośnie, a jak dodasz antykoncepcję barierową w I fazie, to spada.

Jeśli te cykle 24 i 26 dni były przed zaczęciem obserwacji, to możliwe, że po 12 cyklach obserwacji, gdy zamiast reguły obliczeniowej przejdziesz na stosowanie zmodyfikowanego Doeringa do wyznaczania I fazy, będziesz tu mieć więcej dni prawie bezpiecznych.

Na III fazie nie można się wyłożyć, bo z dobrze wyznaczonej III fazy nie było do tej pory, przynajmniej u Roetzera, poczęcia. Podejrzewam, że to, o czym piszesz, to są nieudane przymiarki do owulacji, ale je da się wyłapać, bo albo temperatury nie spełniają warunku wysokości, albo śluz dobrej jakości wraca, zanim z temperatur i tego,co uznałaś za dzień szczytu, można według reguł ustalić początek niepłodności bezwzględnej.

Ten powracający śluz może być objawem za wysokiej prolaktyny - dobrze jest zrobić ją kilkukrotnie, żeby wynik był miarodajny. Na zbicie prolaktyny są leki. Do tego dobrze by było zbadać tarczycę (TSH, FT3, FT4). A na wydłużenie fazy lutealnej zalecane jest spanie w całkowicie zaciemnionym pokoju (grube zasłony, żaluzje) i branie magnezu z wit. B6.
                  • agata-agata-is-me bystra_26, jedno pytanie 21.05.11, 17:02
                    bystra_26 napisała:

A na wydłużenie fazy lut
                    > ealnej zalecane jest spanie w całkowicie zaciemnionym pokoju (grube zasłony, ża
                    > luzje) i branie magnezu z wit. B6.

Widze, ze czesto sie udzielasz na tym forum i masz duza wiedze, wiec napisz mi prosze: Dlaczego zaleca sie spanie w zaciemnionym pokoju na wydluzenie fazy lutealnej? Pytam powaznie, bo pierwszy raz o czyms takim slysze. Mozesz podac zrodlo? Jaki jest powod tego ze nalezy spac w calkowicie zaciemnionym pokoju? Dziekuje.
                    • bystra_26 Re: bystra_26, jedno pytanie 22.05.11, 10:53
                      Źródlo: Roetzer "Sztuka planowania rodziny"

Światło ma wpływ na pracę przysadki mózgowej, która jest istotnym elementem w regulowaniu cyklu i poziomu hormonów nie tylko płciowych.
                      • agata-agata-is-me Re: bystra_26, jedno pytanie 23.05.11, 13:48
                        bystra_26 napisała:

> Źródlo: Roetzer "Sztuka planowania rodziny"
                        >
                        > Światło ma wpływ na pracę przysadki mózgowej, która jest istotnym elementem w r
                        > egulowaniu cyklu i poziomu hormonów nie tylko płciowych.

Dziekuje.
                  • sx-4 Re: bystra_26 22.05.11, 20:26
                    Dziękuję za rady :)
                    Pozdrawiam serdecznie :)
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka