Dodaj do ulubionych

Owulacja albo jej brak, jak stwierdzic na pewno?

01.07.11, 21:04
Witajcie, mam pytanie.
Czy mozna z cala pewnoscia okreslic dzien owulacji? Czy mozna miec owulacje, nie majac objawow, np skoku temperatury, zmiany w sluzie? Czy testy owulacyjne sa naprawde skuteczne?
Choruje na hashimoto, udalo mi sie uregulowac hormony, jednak ze wzgledu na podwyzszony testosteron podejrzewam u sie bie brak owulacji. Ostatnio zrobilam badanie krwi w 21 dc i czekam na wyniki, mysle, ze lekarz potwierdzi moje przypuszczenia.
Jakie sa - malo inwazyjne - metody przywrocenia owulacji? Czy wystarczy lykac preparaty hormonalne, zeby obnizyc poziom testosteronu lub uzupelnic braki hormonalne i w ten sposob przywrocic owulacje? Podkreslam, ze tarczyce mam wyregulowana i pod kontrola i poza testosteronem, poziom hormonow, zarowno seksualnych jak i tarczycy jest ok. Bardzo chcialabym zajsc w ciaze i dlagego chcialabym wykorzystac na proby kazdy plodny cykl, zeby nie przegapic szansy. Bede wdzieczna za porade.
Obserwuj wątek
    • bystra_26 monitoring USG 02.07.11, 09:57
      rotkaeppchen1 napisała:

> Czy mozna z cala pewnoscia okreslic dzien owulacji?

Jak się w danym cyklu zajdzie w ciąże, to masz na 100% potwierdzenie, że owulacja była.
      Z wykresu dwufazowego wynika, że na 99,9% była, bo czasami pęcherzyk nie pęka, a mimo to powstaje ciałko żólte produkujące progesteron wskutek czego mamy fazę wyższych temperatur.

>Czy mozna miec owulacje, ni
      > e majac objawow, np skoku temperatury, zmiany w sluzie?

Nie można - można mieć szczątkowy objaw śluzu, ale wykres będzie dwufazowy.

> Czy testy owulacyjne sa naprawde skuteczne?

Przeszukaj wątki, było wiele razy.

> Choruje na hashimoto, udalo mi sie uregulowac hormony, jednak ze wzgledu na pod
      > wyzszony testosteron podejrzewam u sie bie brak owulacji. Ostatnio zrobilam bad
      > anie krwi w 21 dc i czekam na wyniki, mysle, ze lekarz potwierdzi moje przypusz
      > czenia.

Jakie badanie krwi? Progesteron? Jeśli Ci wyjdzie za niski w tym 21dc, to znaczy tylko tyle, że albo utworzyło się słabe ciałko żółte albo że w tym cyklu owulacja nie była 14dc książkowo tylko później albo w ogólne dopiero będzie. Owulacja nie jest przypisana na sztywno do jakiegoś dnia cyklu, może być i 11, i 21 i 67 dc.

> Jakie sa - malo inwazyjne - metody przywrocenia owulacji? Czy wystarczy lykac p
      > reparaty hormonalne, zeby obnizyc poziom testosteronu lub uzupelnic braki hormo
      > nalne i w ten sposob przywrocic owulacje? Podkreslam, ze tarczyce mam wyregulow
      > ana i pod kontrola i poza testosteronem, poziom hormonow, zarowno seksualnych j
      > ak i tarczycy jest ok. Bardzo chcialabym zajsc w ciaze i dlagego chcialabym wyk
      > orzystac na proby kazdy plodny cykl, zeby nie przegapic szansy. Bede wdzieczna
      > za porade.

Na to pytanie szukaj odpowiedzi u lekarza, bo tutaj zajmujemy się tylko NPR.
      • bystra_26 Re: monitoring USG 02.07.11, 09:58
        No i oczywiście, oprócz ciąży, monitoring USG jest w stanie wykazać, czy owulacja była. Ale tu znowu trzeba mieć zastrzeżenie, że NIEPRAWDĄ jest, że jeśli do 20dc nie ma owulacji, to że jej już na pewno nie będzie, a zwykle po 20dc monitoring się przerywa.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka