Dodaj do ulubionych

Microlife MT-1622 nadaje się do NPR

21.05.04, 21:02
Otrzymałem oficjalne wyniki testów Microlifa MT-1622 wykonanych przez
Okręgowy Urząd Miar w Warszawie. Łącznie wykonanych zostało 96 pomiarów
temperatury przy pomocy 4 termometrów Microlife MT-1622 w temperaturach 35,
36 i 37 st.C. Maksymalne odchylenie od temperatury rzeczywistej wynosiło 0.03
st. C bez względu na sposób wzorcowania (autokalibracja w termostacie lub
poza nim).
Pomiary te potwierdzają moje własne wyniki (wykonałem ponad 1000 pomiarów
Microlifami MT-1622)

Powyższe oznacza, że termometr elektroniczny Microlife MT-1622 nadaje się do
NPR i pomiarów PTC
Obserwuj wątek
    • aska80 Re: Microlife MT-1622 nadaje się do NPR 21.05.04, 23:03
      a MT 1671??
      • pularda Re: Microlife MT-1622 nadaje się do NPR 22.05.04, 13:50
        Ile takie termometry kosztuja i gdzie mozna je kupic?
        • jur_gor Re: Microlife MT-1622 nadaje się do NPR 22.05.04, 14:30
          W aptece po ok. 25 zł
      • jur_gor Re: Microlife MT-1622 nadaje się do NPR 22.05.04, 14:23
        Nie sprawdzałem go co nie znaczy, że jest zły.
        Jest niższej klasy, ale może być OK Tu masz test "z termosem" jak chcesz o nim
        wiedzieć coś więcej: www.apt.republika.pl/Microlife.htm
        Wykres zrobiony przy pomocy MT-1671 powinien mieć wygląd "schodkowy" długi czas
        ta sama temp. potem spadek o 0.1 st. i znowu długi czas ta sama temp. Jak to
        zrobisz to daj znać
      • jur_gor Re: Microlife MT-1622 nadaje się do NPR 22.05.04, 14:26
        Sorry źle kliknąłem odpowiedź masz u Pulardy
    • honeyboney Re: Microlife MT-1622 nadaje się do NPR 15.06.04, 10:10
      A termometrem elektronicznym również powinno się mierzyć w pochwie odbycie lub
      ustach?
      • m_makumba Re: Microlife MT-1622 nadaje się do NPR 15.06.04, 11:20
        honeyboney napisała:

> A termometrem elektronicznym również powinno się mierzyć w pochwie odbycie
        lub
        > ustach?

Wydaje mi się, że tak ja przynajmniej tak robię.
        • honeyboney Re: Microlife MT-1622 nadaje się do NPR 18.06.04, 14:30
          ok
    • irst Re: Microlife MT-1622 nadaje się do NPR 30.10.04, 10:39
      jur_gor napisał:

> Otrzymałem oficjalne wyniki testów Microlifa MT-1622 wykonanych przez
      > Okręgowy Urząd Miar w Warszawie. Łącznie wykonanych zostało 96 pomiarów
      > temperatury przy pomocy 4 termometrów Microlife MT-1622 w temperaturach 35,
      > 36 i 37 st.C. Maksymalne odchylenie od temperatury rzeczywistej wynosiło 0.03
      > st. C bez względu na sposób wzorcowania (autokalibracja w termostacie lub
      > poza nim).
      > Pomiary te potwierdzają moje własne wyniki (wykonałem ponad 1000 pomiarów
      > Microlifami MT-1622)
      >
      > Powyższe oznacza, że termometr elektroniczny Microlife MT-1622 nadaje się do
      > NPR i pomiarów PTC
    • irst Re: Microlife MT-1622 nadaje się do NPR 30.10.04, 10:48
      jur_gor napisał:

> Otrzymałem oficjalne wyniki testów Microlifa MT-1622 wykonanych przez
      > Okręgowy Urząd Miar w Warszawie. Łącznie wykonanych zostało 96 pomiarów
      > temperatury przy pomocy 4 termometrów Microlife MT-1622 w temperaturach 35,
      > 36 i 37 st.C. Maksymalne odchylenie od temperatury rzeczywistej wynosiło 0.03
      > st. C bez względu na sposób wzorcowania (autokalibracja w termostacie lub
      > poza nim).
      > Pomiary te potwierdzają moje własne wyniki (wykonałem ponad 1000 pomiarów
      > Microlifami MT-1622)
      >
      > Powyższe oznacza, że termometr elektroniczny Microlife MT-1622 nadaje się do
      > NPR i pomiarów PTC

Na stronach www.apt.republika.pl/Microlife.htm podajesz własny sposób
      mierzenia PTC (2 x pod rząd). Czy Okręgowy Urząd Miar też w ten sposób
      sprawdzał MT1622? Pytam dlatego, że kilkakrotnie spotkałem się z ostrzeżeniami
      ludzi z branży elektronicznych termometrów aby po jednym pomiarze odczekać
      jakiś czas (przeważnie zalecano 3 minuty) przed ponownym pomiarem. Według
      specjalistów przede wszystkim wynikało to z małej wydolności baterii, która
      oddając energię na pomiar, musi mieć czas na ustabilizowanie się przed
      następnym "wysiłkiem".
      Powtarzam pytanie: Czy Okręgowy Urząd Miar w ten sposób (2 pomiary pod rząd)
      sprawdzał MT1622?
      • pandziksa Re: wklejam ciekawy link 31.10.04, 22:25
        Sama sie teraz zastanawiam czy kupić ten Microlife mimo,że wyniki są zachęcające

lmm.pl/informacje/termometry.html
        • reszka2 Re: wklejam ciekawy link 01.11.04, 22:36
          Nie od dziś wiadomo, że lmm to wieża z kości słoniowej i żadne nowostki i
          ciekawostki nie zostają zaopiniowane pozytywnie...
          ja mam Microlife'a od kilku miesięcy i nie narzekam...

A poszukaj, co pisali o Personie, to sie dopiero uchichrasz...
          • irst Re: wklejam ciekawy link 03.11.04, 22:51
            Chyba ich mocno nie lubisz? Choć nie jest to tylko epoka prekambryjska, bo
            pamiętam jak pozytywnie oceniali termometr BD, taki jak na:
            www.bd.com/thermometers/products/basal_basal.asp
            Natomiast jeśli idzie o Microlife, to pisali w Fundamentach Rodziny, że
            w badanych osiemdziesięciu kilku cyklach, gdzie kobiety prowadziły pomiary
            równocześnie tręciowym (amerykańskim 1-minutowym) i Microlife,
            w 3 cyklach Micrlife "wyznaczył" początek fazy niepłodności o 2-3 dni
            wcześniej niż rtęciowy.
            Jeśli na kogoś o dużej płodności coś takiego trafi, to będzie kolejny dowód że
            NPR jest do ...

Wiele dobrego.
            • jur_gor Re: wklejam ciekawy link 04.11.04, 12:03
              Witam
              Chwilę mnie tu nie było, ale ogarnęło mnie zniechęcenie po przymusowym
              zakończeniu akcji Śpioszek, było nie było 3 lata życia, a co najgorsze pomysł
              był dobry...
              No trudno
              1. Po pierwsze eksperyment LMM (o czym już pisałem) to naukowe nieporozumienie
              (delikatnie mówiąc). Rozdanie termometrów ochotniczkom to za mało, żeby
              porównać dwa zupełnie różne termometry (zwłaszcza, że sam pomysł porównywania
              nie jest najlepszy). Ciekawe która z ochotniczek mierzyła naraz dwoma
              termometrami i do tego w tym samym miejscu? Prawdopodobnie ok. 40% kobiet
              mierzyło temp. w ustach, to bardzo trudne miejsce pomiarowe, a co dopiero kiedy
              mierzy się po kolei dwoma zupełnie różnymi termometrami (otwierając w
              międzyczasie usta) itd. Stąd te różnice. Jedno jest pewne po ich teście - nie
              odpowiedział on na pytanie czy Microlife 1622 nadaje się do NPR. Opisem testu
              LMM bardzo rozbawiłem mojego kolegę metrologa z Politechniki Krakowskiej i jest
              to jedyna realna korzyść z ich testu :) A do LMM nic nie mam (póki nie szkodzą
              idei NPR). Doceniam ich dobre chęci, ale czasem lepiej czegoś nie zrobić niż
              zrobić to źle.
              2. Kto Ci droga Irst powiedział o tych trzech minutach i bateriach ledwo żywych
              z wysiłku po pomiarze :) ? Nie pisz takich rzeczy, bo ludzie to czytają! Kiedyś
              wykonałem 150 kolejnych pomiarów (jeden no drugim) mierząc Microlifem
              temperaturę wody w termosie, odstępy pomiędzy pomiarami wynosiły 0 sekund –
              baterie jakoś to wytrzymały :).
              Takiego testu nie zniósłby prawdopodobnie Omron MC-63, ale nie dlatego, że
              baterie padają tylko dlatego, że chyba ma problemy z autokalibracją w
              podwyższonej temp.
              3. Jeżeli chodzi o dwa kolejne pomiary (bez wyciągania termometru). Każdy
              nowoczesny termometr kończy pomiar w momencie kiedy odpowiednio spadnie
              szybkość wzrostu temp. rejestrowanej przez czujnik. Aby nie czekać bardzo
              długo, termometr sygnalizuje zakończenie pomiaru trochę za wcześnie. Jako że
              nasze temperatury nie skaczą od –200 do +400 st. to zakończenie pomiaru
              następuje zazwyczaj w momencie kiedy do temperatury stabilnej brakuje jakiejś
              stałej wartości np 0.1 st. Jeżeli komuś to przeszkadza, to może potrzymać
              termometr jeszcze chwilę lub (tylko w przypadku Microlifa 1622) wykonać „drugi
              pomiar” i przybliżyć się jeszcze bardziej do temperatury rzeczywistej.
              Zaletą „drugiego pomiaru” jest to, że termometr automatycznie odmierzy czas i
              da znać, że należy zakończyć mierzenie.
              Pozdrowienia
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka