Dodaj do ulubionych

pomiary temperatury - wątpliwość

14.09.11, 22:21
Witajcie,
powiedzcie mi proszę, czy dobrze rozumiem następujący fakt: skoro mierzę temperaturę i owulacja wg tych pomiarów ma wystąpić ostatniego dnia podwyższonej temp., więc dowiaduję się o niej post factum i jeśli nie było stosunku w dniach poprzednich to szanse na zapłodnienie są dość małe? A jeśli chciałabym "celować" w płeć żeńską?;) jak to zrobić technicznie jeśli o owulacji dowiaduję się tuż po niej?
Pozdrawiam!
Obserwuj wątek
    • fiamma75 Re: pomiary temperatury - wątpliwość 15.09.11, 09:21
      Mierząc temp. nie dowiesz się kiedy co do dnia masz owulację, wyznaczasz tylko potencjalne okienko czasowe - potrzebne są jeszcze do tego obserwacje śluzu.
      Owulacja wystepuje od 3-4 dni przed dniem szczytu śluzu do 2 dnia wyższych temp. Jeśli starasz się o dziecko należy po prostu współżyć w dniach ze śluzem najlepszej jakości. Szanse na ciążę wynoszą 30-40% dla zdrowej pary.
      Co do dziewczynki - teoretycznie zaleca się współżyć, gdy pojawia się śluz najlepszej jakości a potem zaprzestać. Z tym, że ja mam oboje dzieci różnej płci z tego samego czasu :-) a powinnam mieć wg tych wytycznych dwoje chłopców.
    • bystra_26 Re: pomiary temperatury - wątpliwość 15.09.11, 09:25
      sanrio napisała:

> i owulacja wg tych pomiarów ma wystąpić ostatniego dnia podwyższonej temp

Bzdura!
      Przeczytaj tu:
      forum.gazeta.pl/forum/w,14906,113495027,113495027,termin_owulacji.html
      > ., więc dowiaduję się o niej post factum i jeśli nie było stosunku w dniach pop
      > rzednich to szanse na zapłodnienie są dość małe? A jeśli chciałabym "celować" w
      > płeć żeńską?;) jak to zrobić technicznie jeśli o owulacji dowiaduję się tuż po
      > niej?

Wyszukiwarka nie gryzie.

Mniej więcej dzień owulacji da się "na bieżąco" określić tylko chodząc codziennie na USG.
      • sanrio Re: pomiary temperatury - wątpliwość 15.09.11, 14:28
        dobrze dobrze, bez nerwów Bystra, chciałam tylko potwierdzenia bądź zaprzeczenia mojej "wiedzy", jakoś z wyszukiwarki nigdy nie mogę znaleźć odpowiedzi na moje konkretne zapytanie:) ale dzięki za linka, poczytam!

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka