Dodaj do ulubionych

badania hormonalne

13.02.12, 10:12
Pytanie trochę z innej beczki, ale może mogę liczyć na waszą pomoc.
Mam zrobić badania hormonalne, lekarz zlecił mi poszczególne hormony płciowe w określone dni ale nie dopytałam o jedną kwestię - czy mogę zrobić teraz (jestem w drugiej połowie cyklu) część (prolaktynę, progesteron) a pozostałe zlecone (LH, estradiol, FSH) - na początku ale już następnego cyklu? Czy wszystkie badane hormony muszę być w obrębie jednego cyklu?
Trochę mi zależy na czasie, poprostu...

I jeszcze jedno pytanko - prolaktynę mam zbadać po obciążeniu - czy ten środek który podają (nie pamiętam jak się nazywa, musiałabym sprawdzić na skierowaniu, jakoś na m) wywołuje jakieś działania nieporządane?

Bardzo dziękuję, jeśli ktoś mógłby mi cos podpowiedzieć.
Obserwuj wątek
    • horpyna4 Re: badania hormonalne 13.02.12, 10:45
      Nie ma czegoś takiego, jak "druga połowa cyklu". Jeżeli chodzi o fazę lutealną, to powinna być potwierdzona wzrostem temperatury; inaczej nie ma gwarancji, że jest właściwy moment.

Owulacja nie pojawia się z założenia w połowie cyklu. Nawet przy regularnych cyklach może istnieć pewna asymetria co do długości fazy przed- i poowulacyjnej. A w przypadku opóźnienia owulacji ta asymetria będzie jeszcze większa, bo faza lutealna ma stałą długość.
      • myszasta2 Re: badania hormonalne 13.02.12, 11:32
        To są słowne nieścisłości. Chodzi mi tylko o zasadę - czy można robić te badania hormonalne część w jednym, część w drugim cyklu.
        • jacinda Re: badania hormonalne 21.02.12, 14:17
          Ja mialam robione w innym cyklu i nie bylo problemu.
          • lidek0 Re: badania hormonalne 08.03.12, 20:31
            Wszystkie badania homonalne robi się w jednym i tym samym cyklu, ktokolwiem przyjął wyniki badań z różnych cykli wprowadził Cię w błąd, ponieważ istnieje zależnośc między homonami.
            • jacinda Re: badania hormonalne 09.03.12, 22:09
              Bez przesady. Progesteron badany 7 dni po owulacji nie ma nic wspolnego z E2 i LH badanymi w 2-3 dniu cyklu.
    • aneta_k84 Re: badania hormonalne 21.02.12, 08:26
      Przy badaniu prolaktyny po obciążeniu podają metoclopramid. W moim przypadku to było uderzenie gorąca i wypieki na twarzy, ale to sprawa indywidualna, tak zareagował mój organizm. W rezultacie prolaktyna po obciążeniu wyszła 23x większa.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka