Dodaj do ulubionych

dam radę?

30.05.12, 08:58
Wsparcia potrzebuję. Stara juz jestem;) , mam czworo dzieci i...stwierdziłam,ze chce od nowa sróbować NPR. Stosowałam jak mielismy w planach dzieci. JAk się pożadana liczba urodziła to założyłam mirene. Jednak teraz chce wyjąć.
Myślicie,że dam radę,że sie nauczę? Czy przestawimy się z mężem psychicznie? Niewątpliwą zaleta mireny była łatwośc stosowania, no i wiecie,zadnych ograniczeń...

Czy któraś z Was ma podobne doświadczenia? Wsparcia potrzebuje i obiektywnej rady.
Obserwuj wątek
    • horpyna4 Re: dam radę? 30.05.12, 13:01
      Nie będzie łatwo, jeżeli chcesz uniknąć ciąży. Zwłaszcza jak się zacznie zbliżać menopauza; kilka ostatnich cykli może mieć długość nawet po kilka miesięcy i bywają owulacyjne. Chyba, że mąż zechce używać prezerwatyw.

Problem w tym, że przy bardzo długich cyklach pozostaje niewiele (procentowo) dni, kiedy jest gwarantowana niepłodność (poowulacyjna). A przed owulacją nie zawsze łatwo jest wychwycić początek czasu płodnego, to jest właśnie podstawowa trudność: ocena śluzu jest bardziej subiektywna, niż pomiar temperatury. Wydaje mi się, że przynajmniej na początek tej nauki warto pomyśleć o prezerwatywach w pierwszej fazie cyklu.
    • matrei99 Re: dam radę? 02.06.12, 13:01
      Warto spróbować, czemu nie? też tak podchodziłam na początku... ale udało się i jestem zadowolona z decyzji, oprócz tego uważam, z perspektywy czasu, że " trochę postu" to dobra rzecz, nie musimy mieć nic na zawołanie bo to czasem wprowadza rutynę w związku, a czekanie ...wzbudza pragnienia, tęsknotę u niektórych może frustrację : ) ale my z mężem niczego nie żałujemy, chyba tylko tego, że wcześniej nie stosowaliśmy tej metody, dla mnie samo poznanie funkcjonowania własnego organizmu jest wielkim zaskoczeniem, podsumowując cieszę się, że trafiłam na to forum,poznałam metodę, trzymam za was kciuki i życzę powodzenia !!!
      • nowako-wa Re: dam radę? 03.06.12, 14:53
        Ja mam 40-tkę, dopiero wraca mi płodność po porodzie (2 lata !!! ) i też aspiruję do NPR....

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka