Dodaj do ulubionych

Krótka faza lutealna? Potencjalny problem?

31.12.12, 09:07
Hej Dziewczyny,
Właśnie skończyłam 5 cykl obserwacji, stosuje metodę Roetzera. Na razie odkładamy, ale w ciagu kilku miesięcy chcemy zacząć się starać. Mierze temperaturę termometrem microlife, waginalnie, codziennie miedzy 7h00 a 7h30.

Martwią mnie dwie kwestie.
1) Od zawsze mam 2-3 dni plamienia przed miesiaczka. Obserwacje pozwoliły mi sprawdzić długość fazy lutealnej (dzień skoku = pierwszy dzień fazy lutealnej, prawda?) i w kolejnych cyklach trwała (w nawiasie całkowita długość cyklu): 13(28), 12(26), 14(27), 13(28), 12(26). Czyli realnie, obejmując dni plamien wychodzi 9-12 dni. Czy to wystarczjaco, zeby utrzymać ciąże? Czy jednak juz warto byłoby sie zainteresować poziomem progesteronu?
Dodatkowo (choć nie wiem czy to ma znaczenie) w zasadzie przez cała fazę lutealna mam nabrzmiale, pobolewajace piersi, przechodzi mniej wiecej równo z początkiem plamien.

2) Śluz płodny: na te 5 cykli tylko w jednym mogłam bezproblemowo wyznaczyć kilka dni ze śluzem dobrej jakości. W pozostałych 3 dzień-dwa przed skokiem pojawiał sie pojedynczy "glut", poza tym całymi dniami miałam sluz biały, klejacy. W jednym cyklu nie udało mi sie w ogóle zaobserwować sluzu dobrej jakości (a skok pojawił sie). Czy to powód do zmartwień?

Pomóżcie lekko rozhisteryzowanej :)
Obserwuj wątek
    • plater-2 Re: Krótka faza lutealna? Potencjalny problem? 31.12.12, 09:27
      Polecam preparat Castagnus
      • bystra_26 co plater-2 31.12.12, 17:53
        plater-2 napisała:

> Polecam preparat Castagnus

Uzasadnij. To nie są cukiereczki.
    • bystra_26 spokojnie 31.12.12, 18:10
      peranema napisała:

> Martwią mnie dwie kwestie.
      > 1) Od zawsze mam 2-3 dni plamienia przed miesiaczka. Obserwacje pozwoliły mi sp
      > rawdzić długość fazy lutealnej (dzień skoku = pierwszy dzień fazy lutealnej, pr
      > awda?)

Nie, u Roetzera liczysz ciągiem od 1. wyższej po dniu szczytu do przedednia dostania okresu. Dni z plamieniem czy nawet spadki temperatury pod linię nie wpływają na to liczenie.

> i w kolejnych cyklach trwała (w nawiasie całkowita długość cyklu): 13(28
      > ), 12(26), 14(27), 13(28), 12(26). Czyli realnie, obejmując dni plamien wychodz
      > i 9-12 dni. Czy to wystarczjaco, zeby utrzymać ciąże? Czy jednak juz warto było
      > by sie zainteresować poziomem progesteronu?

Policz jeszcze tak, jak podałam powyżej. Według Roetzera 10 dni i mniej to problem. U Ciebie raczej długość fazy lutealnej jest w porządku. Za to te plamienia, skoro masz je od dłuższego czasu, warte by były zdiagnozowania.

> Dodatkowo (choć nie wiem czy to ma znaczenie) w zasadzie przez cała fazę luteal
      > na mam nabrzmiale, pobolewajace piersi, przechodzi mniej wiecej równo z początk
      > iem plamien.

Fizjologia.

> 2) Śluz płodny: na te 5 cykli tylko w jednym mogłam bezproblemowo wyznaczyć kil
      > ka dni ze śluzem dobrej jakości. W pozostałych 3 dzień-dwa przed skokiem pojawi
      > ał sie pojedynczy "glut", poza tym całymi dniami miałam sluz biały, klejacy. W
      > jednym cyklu nie udało mi sie w ogóle zaobserwować sluzu dobrej jakości (a skok
      > pojawił sie). Czy to powód do zmartwień?

Jednorazowe "anomalie" są do pominięcia. Na śluzie gorszej jakości odnotowano niejedno nieplanowane poczęcie. Zawsze możesz poprawić jakość śluzu pijąc więcej płynów (nie herbata, kawa, cola, bo odwadniają) i biorąc olej z wiesiołka do okolic owulacji.
      • peranema Re: spokojnie 31.12.12, 18:46
        Dziękuje bardzo, czuje sie uspokojona :) Rzeczywiście mniej niz 10 dni nie wychodzi nigdy.

Plamienia przed miesiaczka uznawalam za normę i całkiem miła informacje od organizmu o nadchodzącym okresie. Dopiero jak zauważyłam, ze moja faza lutealna z rzadka dochodzi do oslawionych 14 dni zaczęłam czytać i sie niepokoić.
        Na pewno przy następnej wizycie wspomnę lekarzowi.
        • jacinda Re: spokojnie 31.12.12, 19:33
          Nabrzmiale piersi w fazie lutealnej moga oznaczac za wysoka prolaktyne. To samo plamienia przed okresem, to moze byc niski progesteron, ktory idzie w parze z za wysoka prolaktyna. Ja bym na Twoim miejscu zbadala hormony tarczycy (czesto przy niedoczynnosci jest za wysoka prolaktyna) oraz PRL.
          Jak wyglada Twoj wykres na poczatku cyklu? Czy sa skoki temperatury (tzw. 'zeby')?
          • peranema Re: spokojnie 31.12.12, 20:30
            Mierze zawsze od 6 dc.
            Zazwyczaj mam kilka temperatur na podobnym poziomie, potem 3-4 niższe, potem skok zawsze co najmniej 0,2 ponad linie podstawa, często wiecej.

Wydaje mi sie, ze ogólne objawy mam raczej w stronę nadczynnosci niz niedoczynnosci, jeśli juz... Ale rzeczywiście na pewno przeglądać nie zaszkodzi.
          • bystra_26 progesteron a zatrzymywanie wody w organizmie 01.01.13, 20:10
            jacinda napisała:

> Nabrzmiale piersi w fazie lutealnej moga oznaczac za wysoka prolaktyne.
            Zazwyczaj jednak jest to fizjologia. Wyższy poziom progesteronu może powodować zatrzymywanie wody w organizmie, czego objawem są nabrzmiałe piersi.

Autorka napisała też:
            > Dodatkowo (choć nie wiem czy to ma znaczenie) w zasadzie przez cała fazę lutealna mam
            > nabrzmiale, pobolewajace piersi, przechodzi mniej wiecej równo z początkiem plamien.
            Czyli, jak progesteron w drugiej połowie fazy lutealnej się obniża (normalne), to zatrzymywanie wody się cofa.

> Jak wyglada Twoj wykres na poczatku cyklu? Czy sa skoki temperatury (tzw. 'zeby')?
            Zębów szuka się raczej w fazie lutealnej. Dopóki autorka nie pokaże nam wykresu możemy sobie gdybać. Początkujący nie odróżni zębów od normalnych wahań temperatury.
            • peranema Wykresy. 03.01.13, 18:08
              Pewnie dostanie mi się za nieprowadzenie wykresów do końca, ale szczerze mowiąc do tej pory nie widziałam potrzeby.
              Wszędzie, gdzie śluz nie jest wpisany jest "nijaki". Tzn. nie jest sucho, ale też trudno go jakkolwiek zindentyfikować.

Wykres standardowy:
              imageshack.us/photo/my-images/209/grudzie.png/
              Wykres "dziwny":
              imageshack.us/photo/my-images/822/chartgraphmodulet.png/
    • peranema Raport :) 05.05.13, 22:14
      Odkopuje wątek, żeby zaraportować, że zaszłam w ciążę w pierwszym cyklu starań, więc wszystkie schizy były zupełnie bezpodstawne :)
      • bystra_26 Re: Raport :) 06.05.13, 21:50
        Gratulacje, życzę spokojnych 9-ciu miesięcy. Nie czytaj za wiele Internetu ;)
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka