Dodaj do ulubionych

Persona-kilka pytań

17.12.13, 23:04
Witam, jestem tu nowa:)

Stosowałam metody naturalne skutecznie przez rok i po tym czasie przytrafiła mi się trzecia córeczka:) Nie planowałam, żeby nie powiedzieć, że nie chciałam mieć kolejnego dziecka ale jestem bardzo szczęśliwa że Daria jest z nami i czułam tę radość jak tylko zobaczyłam dwie kreseczki:). Do dziś nie wiem jak to się stało, że zaszłam w ciążę. Zazwyczaj pierwsza faza bezpłodności trwała u mnie do 9-10 dnia. Tym razem współżycie było ostatni raz 8 dnia i nie miałam oczywiście żadnego śluzu. Moja ginekolog powiedziała, że mogła mi się przesunąć owulacja ale dlaczego nie miałam objawu tego w postaci śluzu?

Do sedna: mimo wszystko nie wyobrażam sobie powrotu do "metod tradycyjnych" ale jednocześnie nie chciałabym być w czwartej ciąży. Pomyślałam o Personie choć na pewno byłaby to tylko pomoc bo i tak musiałabym sama obserwować swój organizm. Jestem ciekawa, czy u kogoś się to sprawdziło i jak to jest z tymi paskami bo one są drogie (ok. 60 zł za 8 szt.) - ile zużywa się ich w ciągu miesiąca? Jak w ogóle używa się tego w praktyce - codziennie siusia się na to urządzenie...? Napiszcie coś. I z góry dziękuję:)
Obserwuj wątek
    • plater-2 Re: Persona-kilka pytań 18.12.13, 07:54
      Jesli sa naprawde powazne przeciwskazania, zebyscie mieli czwarte dziecko, musisz zdecydowac sie na stosowanie NPR w wersji SCISLEJ :].
      Bez znaczenia czy bedzie to BIOSELF (temperatura) czy PERSONA (mocz). Paskow z poczatku zuzywa sie wiecej (przeczytaj dokładnie opis) , ale licz sie z tym ze ok 10 musisz zuzyc miesiecznie.

Skoro postuluje sie refundacje tabletek nie ma wyjscia - trzeba bombardowc NFZ mejlami i petycjami, zeby refundowano (przynajmniej czesciowo) paski. Jak nikt sie nie awanturuje - nie ma reakcji ze strony decydentow. Argumentem moze byc nieszkodliwosc dla zdrowia.
      • awtorek Re: Persona-kilka pytań 18.12.13, 09:24
        Dzięki na odpowiedź. Masz rację z tą refundacją.

NPR stosowałam w formie ścisłej właśnie. Mam wykresy śluzu i temperatury z każdego dnia z całego tego roku sprzed ciąży. Podkreślam, że bardzo uważałam. Fakt, że jak bardzo łatwo zachodzę w ciążę. Jeśli jest 5 % szans, że może być ciąża to raczej tak się właśnie dzieje.
        Naprawdę uważałam i pilnowałam wszystkiego i potrafię stosować tę metodę. Uczyłam się tego dość długo ale się udało. Z resztą świadczy o tym rok bez ciąży:) Ale jak widać, ta metoda bywa nieskuteczna nawet przy dokładnych obserwacjach:( Dlatego obawiam się tego, co będzie dalej.
        • bystra_26 Skuteczność NPR 18.12.13, 14:28
          Jaką konkretnie metodę stosowałaś?

Ile dni z wyliczeń fazy niepłodności przedowulacyjnej miałaś? Reguły mówią, że I faza kończy się albo dnia z pierwszym objawem płodności (a śluz to jest któryś tam z kolei, a nie pierwszy) albo w dniu z reguły wyliczeniowej. Czekanie aż do pojawienia się śluzu to PI=8,8! Czyli spore "ryzyko".

Żadna metoda nie daje 100% skuteczności, ale dobrze stosowana objawowo-termiczna daje ponad 99% pewności.
        • horpyna4 Re: Persona-kilka pytań 18.12.13, 16:11
          Widzisz, tak naprawdę ścisła jest sama faza poowulacyjna. Bo może się zdarzyć, że przed owulacją w ogóle nie ma dni niepłodnych, jeżeli zjawi się ona nietypowo wcześnie.

I nie ma tu znaczenia, że "zawsze" było ileś tam dni niepłodnych na początku cyklu. Bo wystarczy jeden nietypowy cykl, żeby było to o jeden raz za dużo.

Jeżeli w dodatku kobieta jest "typem wilgotnym", to może mieć problem z określeniem początku dni ze śluzem. A w skrajnym przypadku śluz może zacząć się pod koniec miesiączki.
          • 4wita Re: Persona-kilka pytań 06.01.14, 13:34
            Uściślijmy: antykoncepcja NIE JEST refundowana. To, że niektóre tabletki anty są ze zniżką dotyczy tylko ich dodatkowych wskazań do stosowania. Jeśli lekarz przepisuje takie tabletki tylko i wyłącznie jako "antyki" powinien dopisać, że są ze 100% odpłatnością. Tyle w kwesti prawnej.
            Co do Persony to stosowałam, ale jej wyniki rozjeżdżały mi się z obserwacją śluzu i temp., a te prawidłowości miałam okazję sprawdzić kilkukrotnie podczas monitoringów, więc ostatecznie były prawdziwsze. Szczerze to o fazie przedowulacyjnej to Persona nie da Ci większych gwarancji niż to co do tej pory robiłaś.
            A w tym cyklu, w którym ostatnio zaszłaś w ciążę to skok temp. miałaś ile dni po stosunku?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka