bozenka12 Re: pytanie o owulacje 12.09.04, 08:57 Witam dziewczyny. W npr nie jestem zbyt doswiadczona, jednak raczej zawsze wiedzialam kiedy mam dni plodne. Mam dosc silne bole owulacyjne i zauwazam tez w tym czasie duza ilosc sluzu. W tym miesiacu jednak jest bylo troche dziwnie. Dzien po zakonczonej miesiaczce (7 dzien cyklu, cykle przewaznie mam 26-30 dniowe) pojawil sie obfity sluz, brzuch mnie tez pobolewa. Te bole nie sa tak silne jak moje typowe bole owulacyjne. Jejku, czy to moze byc owulacje???? Szczerze mowiac mam nadzieje, ze nie... Pozdrowienia Bozena Odpowiedz Link
praktycznyprzewodnik Re: pytanie o owulacje 12.09.04, 11:44 Poczytaj poprzednie posty. Owulacji nie da się stwierdzić w domu na podstawie tylko obserwacji sluzu i innych mniej wiarygodnych objawów. Nawet mierzac temperaturę, możemy tylko stwierdzić, ze jajeczkowanie prawie na pewno było i nastepnego w tym cyklu nie będzie. W domu da sie okreslic dni płodne i niepłodne. Skoro pojawił sie śluz szyjkowy - to znaczy, ze masz dni płodne. Co dalej, nie wiadomo. Samo pojawienie sie sluzu szyjkowego i jego zaniknięcie nie swiadczy o odbytym jajeczkowaniu, ale o aktywności w jajnikach, o tym, ze pecherzyk osiagnął taka wielkość, która sprawa, ze szyjka reaguje na sygnały, które od niego otrzymuje. Aktywność pecherzyka może trwać az do pęknięcia, a może zostać na jakiś czas zawieszona, a nastepnie znów po pewnym krytycznym czasie wznowiona. REównie dobrze może w cyklu nie dojść do pęknięcia pęcherzyka, mimo kilku prób w tym kierunku. kazda taka próba daje się zauważyć jako wydzielanie szluzu szyjkowego i ewentualne zmiany w samej szyjce. Jesli zdecydowanie odkładacie poczęcie dziecka, nie zadawalaj się obserwacją śluzu, ale sprawdzaj termometrem, czy był skok temperatury. Ten skok i utrzymanie się temperatury upewni Cię, ze dni płodne masz w tym cyklu już poza soba. Odpowiedz Link
maretina Re: pytanie o owulacje 13.09.04, 12:08 ja w kazdym cyklu tuz po @ ok 7-8 dc czuje bol w jajniku, poniewaz chodzena usg to wiem, ze wtedy zaczyna sie intensywny wzrost mojego pecherzyka, pojawia sie tez sluz,ale malutko go mam. szyka wtedy jest nisko, po ok 3 dniach szyjka sie unosi, sluzu duzo. po kolejnych dwoch dniach ( okolo) bol owulacyjny ( na sluz juz nie patrze, bo sie staram o bobasa, to wspolzyje w tym czasie)dzien po tym bolu w zatoce douglaa mam plyn po peknietym pecherzyku. cykle mam 28/29 dniowe.owulacja ( trzy ostatnie cykle) : 15,14 i 13 dc. Odpowiedz Link