Dodaj do ulubionych

co moze pododowac opoznienie okresu-oprocz ciazy?

03.03.06, 16:00
Dziewczyny., prosze o pomoc, czy któraś ma doświadczenia w kwestii
opóźniającego sie okresu spowodowanego nie ciążą? Jak częśto zdarzają się
torbiele i z jakich powodów? proszę o pocieszenie... bo mam dostać okres od 2
dni a strasznie się denewruje, normalnie brzuch boli,twardy i nabrzmialy,
objawy na miesiaczke byly i caly czas sie utrzymuja, do tego jest mi
gorąco...prosze pomozcie
Obserwuj wątek
    • lilith76 Re: co moze pododowac opoznienie okresu-oprocz ci 03.03.06, 16:42
      histeryzujesz już przy dwudniowym opóźnieniu???????????
      przecież to nie jest jeszcze opóźniony okres, nawet jeśli dotąd dostawałaś jak
      maszynka, zawsze w środę o 15.37.
      mogłaś mieć spóźnioną owulację, a co za tym idzie spóźniony okres.
      mogłaś mieć cykl bezowulacyjny (każdej kobiecie się taki zdarza), a te są
      wydłużone.
      mógł nie pęknąć pęcherzyk i zaminienić się w małą torbiel.

jeśli opóźnienie przekroczy 2 tygodnie można poradzić się lekarza.
      • matuska Re: co moze pododowac opoznienie okresu-oprocz ci 05.03.06, 14:24
        nawed stres opuznia miesiaczke
        • horpyna4 Re: co moze pododowac opoznienie okresu-oprocz ci 05.03.06, 18:38
          Mamciama, ale czy wiesz dokładnie, kiedy była owulacja? I czy pisząc o
          opóźnieniu masz na myśli czas od owulacji do miesiączki? Jeśli tak, to pociesz
          się, że 2 - 3 dni opóźnienia może się zdarzyć, więcej raczej nie. I te objawy,
          o których piszesz, w przypadku spóźniającej się miesiączki mogą właśnie się
          nasilać. W każdym razie ja to przerabiałam ze 3 razy.
    • mamciama Re: co moze pododowac opoznienie okresu-oprocz ci 06.03.06, 09:21
      Witajcie dziewczyny,to jeszcze raz ja.Nadal nie dostalam okresu a brzuch nadal
      boli.To moje poczatki w NPR, ale na wszelki wypadek maz nie konczy i unikalismy
      zblizen w czasie owulaccji...ale 28.01.06 mialam okres i srednio co 30 dni
      dostaje...wiec moje opóźnienie delikatnie sie wydluza...od 2 dni staram sie
      uspokoic ale testu boje sie kupic...Prosze gdy mialysice torbiel,bo pęcherzyk
      nie mogl pęknąc, to jak dlugo to trwalo i czy samoistnie oprzeszlo?
      POMOCY, strasznie sie boje!!!
    • vibe-b Re: co moze pododowac opoznienie okresu-oprocz ci 06.03.06, 10:45
      No wlasnie, jak bylo juz powyzej, czy wiesz czy i kiedy owulacja sie odbyla? Bo
      to jest decydujace w tej chwili.
      Jesli tak, to 3 dniowe spoznienie okresu moze byc spowodowane tylko ciaza i
      niczym wiecej.
      Jesli nie- spoznienie moze byc spowodowane tysiacem przyczyn.
      • lilith76 Re: co moze pododowac opoznienie okresu-oprocz ci 07.03.06, 15:50
        > Jesli tak, to 3 dniowe spoznienie okresu moze byc spowodowane tylko ciaza i
        > niczym wiecej

bez przesady, torbiel daje takie same temperatury jak pęknięty pęcherzyk -
        można mieć wtedy dużo dni z wyższą temperaturą. ja tak miałam.

na tym "nie kończy", to bym nie polegała. stosunek przerywana to dyskusyjna
        metoda.
        • vibe-b Re: co moze pododowac opoznienie okresu-oprocz ci 07.03.06, 18:05
          lilith76 napisała:

> > Jesli tak, to 3 dniowe spoznienie okresu moze byc spowodowane tylko ciaza
          > i
          > > niczym wiecej
          >
          > bez przesady, torbiel daje takie same temperatury jak pęknięty pęcherzyk -
          > można mieć wtedy dużo dni z wyższą temperaturą. ja tak miałam.
          >
          > na tym "nie kończy", to bym nie polegała. stosunek przerywana to dyskusyjna
          > metoda.

Chesz powiedziec, ze przebieg cyklu przy torbieli jest identyczny z normalnym
          cyklem? Ze tak samo zachowuje sie temperatura (z tym jedynym wyjatkiem, ze
          utrzymuje sie dluzej) i sluz?
          Mozesz podac jakiegos linka z tymi informacjami?
          • maruda79 Re: co moze pododowac opoznienie okresu-oprocz ci 07.03.06, 21:29
            Ja mialam nastepujaca sytuacje: wykres cyklu normalny, ale zakonczony
            krwotokiem. Okazalo sie, ze mam 2 cm torbiela. I teraz tak sie zastanawiam,
            czy w tym cyklu mialy dojrzec 2 pecherzyki, ale ten drugi nie pekl - stad
            normalny wykres - no bo ten 1 pekl, a krwotok, bo organizm chcial sie pozbyc
            tego niepeknietego pecherzyka... Tez chetnie poczytalabym jakies naukowe
            opracowania odnosnie wykresow cykli a torbielami...
            • fiamma75 Re: co moze pododowac opoznienie okresu-oprocz ci 07.03.06, 22:23
              W książce prof. Szymańskiego jest taki wykres - ze strasznie wydłużoną fazą
              lutealną.
              • maruda79 Re: co moze pododowac opoznienie okresu-oprocz ci 08.03.06, 08:29
                No wlasnie, a ja milam zupelnie normalny wykres - nawet z jednodniowm
                plamieniem przed @ - faza lutelna normalna jak zawsze, tylko potem krwotok...
          • lilith76 Re: co moze pododowac opoznienie okresu-oprocz ci 08.03.06, 11:24
            nie potrafię podac linka z informacjami.
            pamiętam tylko swoje temperatury przy torbieli.
            • vibe-b Re: co moze pododowac opoznienie okresu-oprocz ci 08.03.06, 13:15
              lilith76 napisała:

> nie potrafię podac linka z informacjami.
              > pamiętam tylko swoje temperatury przy torbieli.
              >

Jednak prosze o precyzyjniejsza odpowiedz:
              czy z "zachowania" sluzu oraz skoku temperatury wynikalo, iz owulacja zaszla, a
              nastepnie faza lutealna, mimo "poprawnie" wyznaczonej owulacji, wydluzala sie
              o -ile? - dni?
              Czy tez po prostu stwierdzasz jedynie, ze faza wyzszych temperatur byla
              wydluzona, ale np. nie obserwowalas sluzu?
              • lilith76 Re: co moze pododowac opoznienie okresu-oprocz ci 08.03.06, 13:33
                w obserwacji śluzu nie jestem dobra.
                cykl wydłużył się o kilkanaście dni (czyli coś około 20 wyższych temperatur), a
                temperatury były wyższe niż moje normalne w poowulacyjnej fazie.
                pytałam się kiedyś o to na tym forum - czy torbiel może dać wydłużona fazę
                temperatur wyższych skoro pęcherzyk nie pękł, bo sama byłam ciekawa i
                zaskoczona. potwierdzono mi to.
                badanie usg wykazało, że to torbiel - niepęknięty pęcherzyk Graaffa. owulacja
                zbiegła się w czasie z zatruciem pokarmowym.
    • mamciama Re: co moze pododowac opoznienie okresu-oprocz ci 08.03.06, 15:44
      ta torbiel to ....fasolka....zafasolkowalam.....nie na reke mi to,bo mam 2
      latka i jestem przerazona ale mam za swoje...nie chcialam tabletek to mam
      • maruda79 mamciama 08.03.06, 20:20
        a ja bym chciala byc na Twoim miejscu...
      • lilith76 Re: co moze pododowac opoznienie okresu-oprocz ci 09.03.06, 16:10
        gratulacje :D
        mała różnica wieku pomiędzy dziećmi to też duży plus :)
        jak zaskoczenie minie znajdziesz pewnie sporo zalet tej sytuacji.
      • a.zaborowska1 Re: co moze pododowac opoznienie okresu-oprocz ci 11.03.06, 12:30
        Witam na początek Gratuluję!!!!
        W życiu nie na da się tak wszystkiego zaplanować jakby człowiek chciał. Mam
        pytanie czy do momentu jak zrobiłaś test to cały czas się utrzymywały takie
        objawy jakby zapowiadały miesiaczke czy ustąpiły. A i jeszcze jedno z tego co
        pisałaś to nie poszliście z mężem na "żywioł" tzn. Nie wiesz kiedy to sie
        stało? Ja mam podobne objawy tylko niewiem czy to moze być ciąża ? Czy to
        jakieś kłopoty - bo tak tu się rozpisaliście o tych torbielach.

pozdrawiam
        Agnieszka
      • agax4 Gratulacje dla autorki wątku 12.03.06, 11:36
        Przede wszystkim Gratuluję!
        Pewnie jest ci ciężko, ale uwierz, że choć nieplanowane może być kochane, a
        różnica między dziećmi 2-3 lata jest moim zdaniem najlepsza by wytworzyła się
        między nimi prawdziwa rodzinna więź.
    • maruda79 Pytanie 08.03.06, 22:22
      Po przeczytaniu tych postow mam pytanie: dlaczego mimo torbiela temp. w 2 fazie
      jest ok? Wydawalo mi sie, ze jesli pecherzyk nie peka to nie wytwarza sie
      cialko zolte i jest cykl bez skoku temp. - bezowulacyjny. Co do mojego
      przypadku (normalny wykres ze sluzem, skokiem i 2 faza) wytlumaczylam sobie, ze
      byc moze do pekniecia przygotowywaly sie 2 pecherzyki - jeden pekl (stad
      normalny wykres), drugi nie i organizm chcial sie pozbyc torbiela stad
      krwotok... Lekarka nie wyjasnila przyczyny krwotoku, bo sama nie wiedziala.
      Ciaza wykluczona - nie wspolzylam. No i ciekawa jestem dlaczego przy torbielach
      moze byc w miare normalna lub wydluzona 2 faza (ale normalny skok, mimo braku
      pekniecia pecherzyka). Przeciez uznaje sie wg zasad npr, ze jesli temp. w 2
      fazie sie utrzymuje to owulacja byla... Czy ktos moze mi to wyjasnic?
      • fiamma75 Re: Pytanie 08.03.06, 23:39
        Podwyższenie się temp. nie jest bezpośrednim dowodem owulacji. Może to być też
        LUF. A torbiel robi się często z ciałka żółtego.
        Aniołek 5tc 13.10.2005 i Coraz większy Ktoś
        Człowiek potrzebuje człowieka, aby być człowiekiem. /Johannes Robert Becher/
        • maruda79 Re: Pytanie 09.03.06, 08:21
          czyli jednak lekarze maja racje, ze najlepiej sprawdzac na usg... Skoro
          wszystko wyglada ok - sluz i 2 faza i jest LUF... Myslalam, ze LUF jest raczej
          przy cyklach bezowulacyjnych tzn. bez skoku i 2 fazy...
          • fiamma75 Re: Pytanie 09.03.06, 11:03
            Wtedy masz cykl bezowulacyjny i nie ma ciałka żółtego, a więc i produkcji
            progesteronu. A LUF to jednak coś innego.
            • maruda79 Re: Pytanie 09.03.06, 17:21
              A mozesz mi dokladnie opisac roznice, bo ja jakos nie zalapuje... :(
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka