Dodaj do ulubionych

podpowiedzcie!

24.04.06, 12:50
Dziewczynynie stosuje NPR i nie mam wiekszego pojeciana ten temat ! mam
pytanie i licze na wasza pomoc- dzis mam 14 DC i temp 37,1 sluz gesty bialy i
bardzo go duzo o czym to moze swiadzczyc( piersi tkliwe ,powiekszone)!
odpowiedzcie szybciutko PROSZE -MIRA!
Obserwuj wątek
    • maruda79 Re: podpowiedzcie! 24.04.06, 16:22
      Mira - nie chce byc zolza, ale mysle, ze jesli stosujesz NPR w ciemno (bo jak
      sama piszesz > Dziewczynynie stosuje NPR i nie mam wiekszego pojeciana ten
      temat ! ) to warto poczytac likownie, kupic dobry podrecznik lub tez zapisac
      sie na kurs NPR w poradni.

Z informacji ktore podalas nie wynika nic konkretnego. Moze tylko to, ze
      prawdopodobnie juz mialas owulacje (wskazuje na to temp., sluz). Powiekszone i
      obolale piersi to moze byc np. wina zbyt wysokiej prolaktyny. To takie
      gdybanie... Aby zanalizowac cykl, niezbedna jest wieksza ilosc danych. Czy
      temp. mierzysz wg zasad NPR? tzn. codziennie o tej samej porze, w tym samym
      miejscu - blony sluzowe(pochwa, usta, odbyt) a nie pod pacha!, tym samym
      termometrem (rteciowym lub elektronicznym, ale zalecanym do NPR np. Microlife
      MT 1622?)
      • mira78 Re: podpowiedzcie! 24.04.06, 19:45
        Dizekuje Ci za odpowiedz!:-)

ja tylko licze na ciaze wiec tak pytam:-) Wybacz jak cie to zdenerwowalo! wiesz
        jak sie chce to sie szuka juz na poczatku jakis objawow! Wiem ze to smieszne ale
        ...tzw. schiza ciazowa!pozdrwaiam Cie -mira
        • maruda79 Re: podpowiedzcie! 24.04.06, 21:53
          Nic mnie nie zdenerwowalo ;) Tylko dla Twojego dobra podpowiedzialam, abys
          poczytala troche linkownie... Jesli mierzysz temp. zgodnie z zasadami NPR to
          ciaze sugeruje 18 wyzszych temperatur. Wysoka temp. po owulacji jest
          najzupelniej nromalna, fizjologiczna sprawa. Powoduje ja progesteron - hormon
          opdowiedzialny m.in za utrzymanie ciazy. jesli do ciazy nie dochodzi to temp.
          spada i nadchodzi okres. I dobrze, ze masz wysoka - wyglada na to, ze owulacja
          byla (jesli temp. bedzie sie utrzymywac), a skoro tak to szanse na ciaze sa!!!
          No i zycze 2 kresek. Musisz tylko niestety poczekac, bo w 14 dc to trudno cos
          wywnioskowac...
    • mira78 Re: podpowiedzcie! 25.04.06, 08:57
      dzieki za odp!:-)
      Ale chodzi o to ze ja jeszcze nie mialam dni plodnych! Moje cykle to 36 dni i
      sluz plodny zawsze mam ok 20 dnia cylku!Poza tym zawsez mam lekkie plamienie
      owulacyjne! Ale dzis moj 15 DC a ja piersi nie moge dotknac i mam sporo bialego
      sluzu ( czego nigdy nie zaobserwowalam) poza tym tatemperatura 37.3? co o tym
      myslisz?

Wiesz ja -jestem przeciwnikiem NPR Powodem tego jest to ze moja co coreczka
      zostala w ten sposob poczeta:-)-tzn byl to 35DC brak sluzu . i tzw. napiecie
      miesiaczkowe siegajace zenitu!Teraz coreczka jest juz spora i bardzo chce miec
      drugie dziecko rozwazam nawet NPR tak dla zabawy i nawet ostatnio troche sie tym
      zajmuje.....i licze ze moze to ciaza????ale chyba jestem naiwna!

Poza tym mam baaardzo utrudnione dzialanie bo moj M to wielki przeciwnik tej
      metody( chodzi o to ze ja mialam problemy z regularnoscią cykli)Ale sie
      rospisalam! milego dnia i licze na odp:-)-mira
      • maruda79 Re: podpowiedzcie! 25.04.06, 09:27
        Witam!
        Trudno tak radzic online ;) Widze jednak, ze problem tkwi raczej w niepelnej
        znajomosci metody... Moje pytanie brzmi: jak mierzysz temp.? Wazne aby byla to
        PODSTAWOWA temp. ciala - temp. mierzona przed wstaniem z lozka (ruch zaburza
        temp. - podnosi ja) po co najmniej 4 godzinach snu, w blonach sluzowych
        (pochwa, pod jezykiem, odbyt)- NIE POD PACHA, termometrem rteciowym, lub
        elektronicznym ALE takim elektronicznym przenaczonym do NPR (np. Microlife MT
        1622. To sa zasady mierzenie temp. Jesli temp. zmierzylas sobie ot tak w ciagu
        dnia lub wieczorem to nie jest ona miaraodajna. NPR polega wlasnie na tym by
        obserwowac i wyciagac na biezaco informacje - nie polega na wyliczankach. Aby
        np. ustalic okres nieplodnosci wzglednej (przed owulacja czyli przed skokiem i
        utrzymywaniem sie temp.) trzeba miec co najmniej 6 cykli... Bo organizm to nie
        maszyna i cos tam moze sie zmienic... Jesli chodzi podana przez Ciebie dlugosc
        cykli to rzeczywiscie przy cyklach 36 dniowych owulacja moze byc po 20 dc a to
        z tego powodu, ze zazwyczaj 2 faza tzn. faza progesteronowa, wyzszych temp.
        trwa srednio 12-14 dni. Czyli odliczajac od konca te 12 dni, owu wypadalaby w
        24 dc wiec sluz plodny w 20 dc to rzecz jak najbardziej prawidlowa. Co do
        Twoich objawow to sprobuje troche pogdybac i zaloze nastepujace tezy:
        1. sluz bialy nieprzenikalny jest normalny gdy jest czas nieplodnosci, jestes w
        15 dc widzisz ze go wiecej, bo bardzeij sie interesujesz swoim cialem, a temp.
        zmierzylas w nieodpowiednim czasie i stad tak wysoki wynik, co do bolu piersi
        to stres spowodowany checia zajscia w ciaze podniosl prolaktyne i stad ten bol.
        Wg tej tezy jestes jeszcze przed owulacja - szansa na poczecie bedzie ok 20 dc
        musisz sie obserwowac dalej i dzialac kiedy trzeba.
        2. Piszesz o nieregularnosci cyklu i teraz mialas owualacje wczesniej, sluz
        plodny jest produkowany przez szyjkie macicy - nie musi splywac do pochwy i
        wydostawac sie na zew., wazne jest, aby w ogole byl. Wiec tym razem moze sluzu
        bylo malo, nie zaobserowoalas go, owulacja sie odbyla, jest skok temp., jest
        prawdopodobienstwo, ze jestes w ciazy.
        Niestety musze Ci powiedziec, ze nei stosowalas do tej pory NPR - po prostu tak
        mi sie wydaje. Nie chce tu Cie dolowac, urazac czy oceniac, ale do celow NPR
        potrzebne sa temp. z calego cyklu, a nie takie mierzone "bo piersi mnie bola".
        Jesli chcesz to przesle Ci tutaj w zarysie ogolne zasady stosowania NPR -
        kiedys podawalam dziewczynom ;) pewnie ze w NPR mozna cos zle zinterpetowac, ta
        metoda tez moze zawiesc, ale jesli tak do konca jej nie znasz to sie nie dziwie
        ze jestes na NIE. Co do bolu piersi to przyczyn moze byc wiele... Jesli
        pragniesz dziecka to zycze Ci 2 kresek na tescie!!! No i polecam sie jesli
        mialabys jakies pytania. Jesli bede potrafila odpowiedziec sluze pomoca.
        Pozdrawiam.
      • emilia_a Re: podpowiedzcie! 25.04.06, 14:22
        W pierwszym poście napisałaś, że nie masz pojęcia o NPR, a teraz, że stosowałaś
        i masz nieplanowaną córeczkę. To tak jakby kobieta nie przeczytała ulotki do
        pigułek i brała je np. tylko przed stosunkiem, a byłoby to dwa razy w tygodniu.
        Zaszłaby w ciążę, i dalej twierdziłaby że pigułki sa nieskuteczne.

tzn byl to 35DC brak sluzu .

a co z temperaturą w tamtym cyklu?

i tzw. napiecie
        > miesiaczkowe siegajace zenitu!

Akurat objawy PMS nie są uwzględnione w zasadach NPR, do interpretacji jest
        temperatura + śluz i ewentualnie szyjka macicy. Objawy PMS mogą jedynie dać
        poczucie, że interpretacja była o.k.
        "Ulotka" do NPR jest duuużo dłuższa niż ulotka do pigułek:))

> Ale chodzi o to ze ja jeszcze nie mialam dni plodnych! Moje cykle to 36 dni i
        > sluz plodny zawsze mam ok 20 dnia cylku!Poza tym zawsez mam lekkie plamienie
        > owulacyjne! Ale dzis moj 15 DC a ja piersi nie moge dotknac i mam sporo
        bialego
        > sluzu ( czego nigdy nie zaobserwowalam) poza tym tatemperatura 37.3? co o tym
        > myslisz?

Jeśli ten śluz jest rozciagliwy, to podejrzewałabym, że są to dni płodne. Jedna
        temperatura to za mało do interpretacji.
    • mchopka Re: podpowiedzcie! 13.07.06, 10:29
      npr.zlotemysli.pl/kingap.php

pod tym adresem znajdziesz świetną książke o NPR.Polecam
      • lacitadelle ważne 13.07.06, 11:31
        a mi się wydaje, że Twoje objawy mogą świadczyć o jakiejś chorobie, np. może być
        jakiś stan zapalny wywołany wirusem czy grzybicą, jeżeli śluzu faktycznie jest
        dużo i wcześniej takiego nie zaobserwowałaś.

"Co powinno wzbudzić Twój niepokój?

Niejednokrotnie jednak upławy świadczą o stanie chorobowym i są jedną z
        najczęstszych przyczyn zgłaszania się kobiet do ginekologa.

Upławy chorobowe najczęściej są bardziej obfite. Mają inny kolor: żółtawy,
        zielonkawy, różowy oraz nieprzyjemny zapach. Mogą im towarzyszyć niemiłe
        doznania w czasie stosunków płciowych, częste oddawanie moczu, czy bóle
        podbrzusza. Obecność niepokojących objawów u partnera (bóle, świąd, pieczenie,
        zaburzenie w oddawaniu moczu) może również wskazywać na chorobowe (zakaźne)
        pochodzenie upławów. Powodują uczucie dyskomfortu, pieczenia i świądu. Czasem
        występują stany podgorączkowe i dreszcze. Przyczyną zakażenia są drobnoustroje
        przenoszone drogą płciową (np. Gardnerella vaginalis, Neisseria gonorrhoeae,
        Chlamydia trachomatis, Trichomonas vaginalis czy Herpes simplex - wirus
        opryszczki typ II, płciowy).

Innym źródłem upławów może być zakażenie drożdżakami (Candida albicans) lub
        często spotykane u kobiet w okresie przekwitania zanikowe zapalenie pochwy
        (spowodowane zaburzeniami hormonalnymi). Występują one przede wszystkim w
        zakażeniu pochwy i sromu.

Przewlekłe używanie tamponów czy podkładek higienicznych utrudniające odpływ
        wydzieliny i dostęp powietrza do pochwy może wtórnie spowodować rozwój
        beztlenowców i wystąpienie Bacterial vaginosis."

Poszukaj sobie w necie o chorobach kobiecych i ich dokładnych objawach, a
        najlepiej idź do lekarza, żeby Ci zrobił cytologię i wymaz.

Mam nadzieję, że nie mam racji, ale lepiej dmuchać na zimne.

Pozdrawiam!
        • jkozik Re: ważne 13.07.06, 15:48
          Myślę że podstawową sprawą jest dogłębne poznanie metody, którą się stosuje.
          Tylko wtedy ma to sens. Pod adresem:
          npr.republika.pl
          można zapisać się na listę subskrybentów elektronicznego kursu, który krok po
          kroku poprowadzi poprzez zawiłości metody :) Polecam!
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka