Dodaj do ulubionych

Chcę mieć drugie dziecko

16.12.06, 18:17
Moja sytuacja wygląda nastepująco - w lipcu urodziłam córkę, karmie piersią i
nie mam jeszcze miesiączki. Chcemy mieć z mężem drugie dziecko, najlepiej w
jak najmniejszej różnicy wieku. W sumie, to właśnie już chcielibyśmy się
starać. Wiem,że niektóre kobiety zachodzą w ciążę niemalże "jedną po
drugiej". A ja chciałąbym wiedzieć, jak sprawdzić, czy mam już owulację (bez
miesiączki) i czy są juz szanse na zajście w ciążę. Dodam, że w pierwszą
ciążę zaszłam "od razu" w pierwszym cyklu po ślubie.
Obserwuj wątek
    • fiamma75 Re: Chcę mieć drugie dziecko 16.12.06, 18:33
      Jeśli nie masz jeszcze miesiączki, to też nie masz owulacji. Możesz obserwować
      śluz, pojawienie się śluzu podobnego do białka jaja kurzego może świadczyć o
      zbliżającej się owulacji (ale równie dobrze może być to tzw. "łatka śluzu" b.
      częsta w okresie poporodowym.
      Pierwsza owulacja po porodzie występuje różnie u kobiet karmiących - u
      niektórych parę miesięcy po porodzie mimo karmienia a u innych miesiąc dwa po
      zaprzestaniu karmienia. Czytałam, że u kobiet karmiących cykl wraca średnio ok.
      9 mcy po porodzie.
      Jeśli jeszcze nie masz jajeczkowania, to oznacza, że Twój organizm nie jest
      gotowy do kolejnej ciąży. Zresztą w pierwych cyklach są niewielkie szanse na
      utrzymanie ciąży, bo występuje skrócona faza lutealna (oczywiście są wyjątki).
      Też urodziłam w lipcu, karmię pierią (ale od dawna w tzw. sposób
      nieekologiczny) i od niedawna wprowadziłam nowe pokarmy, co skutkuje tym, że
      organizm przygotowuje się do owulacji (ale czy do niej doszło dowiem się za
      parę dni).
      • zuzia75 Re: Chcę mieć drugie dziecko 16.12.06, 21:10
        Nie wiem jak sprawdzić czy owulacja już jest, ale nieprawdą jest, że jak nie ma
        miesiączki to nie ma owulacji. Osobiście znam mamę, która zaszla w ciążę gdy jej
        niemowlak mial 2mce - bo myślala tak, jak autorka poprzedniego postu.
        Każdy ginekolog ci powie, że po porodzie jest owulacja zanim powróci miesiączka!
        • horpyna4 Re: Chcę mieć drugie dziecko 16.12.06, 21:50
          Oczywiście, że najpierw owulacja, a potem miesiączka. Dlatego trzeba zacząć
          mierzyć temperaturę, bo w ten sposób można zauważyć pierwszą owulację.
          Oczywiście śluz też trzeba obserwować.
        • fiamma75 Re: Chcę mieć drugie dziecko 16.12.06, 22:36
          Oczywiście, że wiem, że owulacja jest przed @, może źle to wyjaśniłam, chodziło
          mi o to, że jak nie wrócił jeszcze cykl, to trudno powiedzieć czy i kiedy
          będzie. Czsami jednak pierwsza @ nie jest poprzedzona owulacją.
          • chochelka1 Re: Chcę mieć drugie dziecko 16.12.06, 23:03
            Ja po porodzie miałam @ dokładnie rok po. Dodam, że przez ponad póltora roku
            karmiłam piersią. Jezeli miedzy karmieniami przerwy są krótsze niż 3-4h to to
            skutecznie hamuje owulacje- tak mówił moj gin. A Ty karmisz?
            Myślę, że powinnaś poczekać do miesiączki i potem poczynić odpowiednie starania
            i obserwacje cyklu.
            • aishka2307 Re: Chcę mieć drugie dziecko 17.12.06, 11:34
              Karmię jeszcze. Rano, powiedzmy między 9-10, póżniej koło 17tej i koło 21,
              czasami równiez koło 3-4 w nocy. hmmm...czyli na drugiego dzidziusia mam
              poczekać?:( Jutro idę do gina, może on coś powie na ten temat.
        • budzik11 Hehehe 20.12.06, 15:21
          Owulacja tak czy inaczej jest ZAWSZE przed miesiączką, nie tylko po
          porodzie :))))
    • basiulka999 Re: Chcę mieć drugie dziecko 20.12.06, 13:46
      pierwszą miesiaczke miałam 8 miesięcy porodzie karmiac piersia. WYdaje mi sie
      że karmiac przedłużasz moment pojawienia się pierwszej miesiązki. Ale to do
      ciebie należy decyzja kiedy odstawisz dziecko i kiedy rozpoczniesz starania.
    • budzik11 Re: Chcę mieć drugie dziecko 20.12.06, 14:48
      Ja jestem niemalże 14 miesięcy po porodzie, karmię piersią, miesiączki jeszcze
      nie miałam, ale mój wykres (nota bene to chyba najdłuższy cykl świata, bo
      ostanią @ miałam 25.stycznia 2005r ;-))) właśnie pokazuje, że 11 grudnia miałam
      owulację. Zobaczymy za jakiś tydzień ;) Więc oczywiste, że można zajść w ciąże
      zanim dostanie się pierwszą miesiączkę :) A jak się dowiedzieć, kiedy zajść w
      ciążę - no cóż - metoda objawowo termiczna się kłania :)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka