Dodaj do ulubionych

czy to normalne?

29.01.07, 18:16
moje cykle trwaja ok 31-34 dni,(tylko ostatnio mialam nie wiadomo skad po
18!!!)a sluz plodny i spadek tempki ok 10 dnia, czy to niezawczesnie??? drugi
cykl sie staramy i nic...i do tego te 18 dni ostatnio.
Obserwuj wątek
    • agafrytka Re: czy to normalne? 29.01.07, 19:00
      Czy miałaś w tym cyklu zwyżkę tempki? Jeżeli nie, to mogło to być krwawienie
      śródcykliczne.
      • rzymianka3 Re: czy to normalne? 29.01.07, 19:17
        nigdy wczesniej nie mierzylam tempki,kierowalam sie sluzem.Jezeli chodzi o
        antykoncepcje,to nie ufalam naturalnej metodzie.No ale zeby "miec" dzidziusia
        nie zaszkodzi. Mialam 2 dni plamienia,(ngdy wczesniej tak nie bylo) poczym
        doslownie "chlusnelo" ze mnie.sorki za okreslenie.tak przez 5 dni i potem
        nastepne 4 plamienia.bylam u ginek ale poniewaz mialam krwawienie zrobila mi
        tylko USG i powiedziala ze ciazy nie ma, i nie wiadomo dlaczego tak dostalam.
        Ale nie to mnie martwi,ale to ze przy tak dlugich cyklach w 10 dniu mam
        owulacje.czy to jest w normie?A mierzenie tempki dopiero po wizycie u gink
        zaczelam,czyli od tego cyklu :-(
        • agafrytka Re: czy to normalne? 29.01.07, 21:30
          Ja z kolei bardzo ufam NPR,dobrze znam metody,ok. 15 lat prowadzę
          obserwacje.Uczę też NPR i powiem szczerze,że bardzo bałabym się stosowania
          jakiejkolwiek antykoncepcji-sięgam po literaturę/przeróżną/i znam skutki
          uboczne anykoncepcji.Nasze dzieci były przez nas chciane i oczekiwane,znamy
          daty ich poczęcia.Mamy trzy dziewczynki.
          Jeżeli chodzi o temperaturę, to oprócz obserw.śluzu jest ona niezbędna/można
          również badać szyjkę macicy/.Po zwyżce tempki poznasz czy była owulacja.Jeżeli
          nie mierzyłaś tempki to nie wiesz czy owo krwawienie było miesiączką,czy
          krwawieniem śródcyklicznym.Przed prawdziwą miesiączką musi być przynajmniej 3-
          dniowa zwyżka tempki.Jeżeli nie ma zwyżki tempki, to jest to
          krw.śródcykl.,które może być okresem płodnym,lub zaraz po nim wystąpi śluz
          płodny.Nigdy nie wiadomo jaką długość będzie miał dany cykl.I faza może się
          znacznie wydłużyć,natomiast II faza jest stała i trwa najdłużej do 17 dni.
          Życzę Ci dużo wytrwałości w poznawaniu metod, bo naprawdę warto.Powodzonka!
          • rzymianka3 Re: czy to normalne? 30.01.07, 16:02
            Bardzo Ci dziekujeeeee!!! To jednak chyba byl okres bo dzisiaj mijaja 3 dni od
            kiedy powinnam mniejwiecej dostac normalnie okres.Wiec wszytsko mi sie
            poprzesuwalo i teraz mam okres plodny,sluz,bol jajnika i tempka spadla.Tak
            naprawde to probujemy juz od kilku miesiecy,ale meza widzialam tylko kilka dni
            w tygodniu i to nie byly te dni,wiec tego nie licze jako nie udane proby.
            Jestesmy juz razem caly czas od konca listopada...ale mimo wszystko nic. Tak
            bardzo chcialabym juz miec dziecko..i dac cala milosc ktora juz dla niej(niego
            posiadam.Sni mi sie po nocach..itd,wiem musze wyluzowac..ale w nocy to juz nie
            odemnie zalezy..
            • agafrytka Re: czy to normalne? 30.01.07, 18:06
              Na pewno przyjdzie czas kiedy przytulicie swoje maleństwo i dacie mu całą swoją
              miłość.Ja na drugie dziecko czekałam prawie 1,5 roku.Wierzę,żę Wam się uda!
              Pozdrawiam
    • lacitadelle Re: czy to normalne? 31.01.07, 11:18
      śluz płodny może, ale nie musi świadczyć o owulacji.

Może być tak, że owulujesz później albo wcale, bez prawidłowego mierzenia
      temperatury w całym cyklu nie da się nic powiedzieć.

Myślę, że ponad 20-dniowa faza lutealna jest raczej niemożliwa.

Mierz starannie tempkę i jak będziesz miała wątpliwości, to zamieść tu wykres.

Pozdrawiam!
      • rzymianka3 Re: czy to normalne? 31.01.07, 11:48
        dziekuje Ci bardzo za odpowiedz. Temperature mierze dopiero od tego
        cyklu,myslisz ze mozna juz cos zrozumiec na podstawie tych kilu temperatur? Od
        4 dni boli mnie tak bardzo prawy jajnik,ze juz zaczynam sie zastanawiac czy to
        napewno jajnik..nigdy tak nie mialam. Strasznie mi sie cos pomieszalo po tym
        ostatnim duzoooo za wczessnym okresie. Niestety jestem chorowitek i boje sie ze
        nawet z "tymi rzeczami" bede miec problem..a tego byloby juz za duzo..tym
        bardziej ze dzieko to moje marzenie odkad skonczylam 16 lat(wiem ze to nie
        normalnme)..tylko,to szkola,studia itd..teraz jest czas..a tu nic
        • lacitadelle Re: czy to normalne? 31.01.07, 13:59
          no podstawie kilku temperatur nie da się nic powiedzieć - musisz czekać do 3
          podwyższonych tempek (mam nadzieję, że doczytałaś, co to pojęcie oznacza) albo
          do miesiączki, jeżeli nie będzie skoku.

jeżeli chodzi o bolący jajnik, to proponuję przejść się do lekarza - z tego, co
          mi wiadomo, to nawet nie musi być jajnik... choć z własnego doświadczenia nic Ci
          nie powiem, bo mnie nigdy nic nie bolało w tych okolicach.

proponuje też nie schizować i nie martwić się na zapas. Zrelaksować, cieszyć
          seksem. Tempkę mierzyć starannie i obserwować śluz, jeżeli chcesz się dowiedzieć
          czegoś więcej o swoim cyklu.

Powodzenia!

• rzymianka3 Re: czy to normalne? 31.01.07, 20:05
            Witam,
            tak czytalam o podwyzszonych temp (0,2 itd), zaczynam sie wsluchiwac w swoj
            organizm, Probuje sie wyluzowac, ale (cale szczescie) wszedzie dookola mam
            przyjaciolki w ciazy...ktore dziela sie ze mna swoim szczesciem..ciesze sie
            razem z nimi,ale..gdzies tam wsrodku jest mi przykro. I nic na to nie poradze.
            Jutro wybieram sie do ginekologa,posprawdzac wszystko.
            pozdrawiam
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka