Dodaj do ulubionych

Temp. ciążowa pod pachą!

07.04.07, 19:14
Dziewczyny wiem że jak się jest w ciązy to występuje temperaturka ok 37 stop czyli ciążowa. A moje pytanie jest od kiedy jest ona pod pachą, ile dni po owu można zmierzyć i się nie zawieść? Ja jestem po iui i 6dpo mierzyłam w ciągu dnia i pod paszką wyszłą mi 36,2 i to może przekreślić ciążę czy nie koniecznie?
Obserwuj wątek
    • horpyna4 Re: Temp. ciążowa pod pachą! 07.04.07, 20:29
      Temperatura mierzona pod pachą ma się nijak do tej mierzonej we właściwym
      miejscu. Może być wyższa, może być niższa - to nic nie oznacza.
      • aniaresz Re: Temp. ciążowa pod pachą! 07.04.07, 22:01
        Aha. Czyli się nie przejmować pomiarem tym pod pachą. A od kiedy jest ona w ciąży na wyższym poziomie? Pozdrawiam!
        • 87lnbv Re: Temp. ciążowa pod pachą! 08.04.07, 15:38
          wyzsza tempka zaczyna sie po owu, kiedy zachodzi do zaplodnienia, po ok 14
          dniach spada i przychodzi miesiaczka, jesli nie spada przez ok 18 dni po owu to
          mozna podejrzewac ze jest sie wciazy, tempka nie spada przez cala ciaze, plod
          potrzebuje wyzszej tempki, pozdrawiam
          • agafrytka Re: Temp. ciążowa pod pachą! 08.04.07, 17:33
            Tempka utrzymuje sie na wyzszym poziomie przez 3 miesiące/pierwszy trymestr/!
            A wzrasta po owulacji.
            Pod pachą jest absolutnie niemiarodajna i nie trzeba się nią wogóle przejmować!
            Pozdrawiam świątecznie
            • 87lnbv Re: Temp. ciążowa pod pachą! 08.04.07, 18:44
              buuuu tylko przez 3 msc wyzsza? oczywiscie tak jak pisze Agafrytka, spoczko
              • agafrytka Re: Temp. ciążowa pod pachą! 09.04.07, 14:45
                Cześć Iwonko,dlaczego tylko przez 3 m-ce?
                miej cierpliwość dla mego wywodu.
                Progesteronwytwarzany przez ciałko żółte,zwany jest hormonem macierzyństwa,gdyz
                pobudza on dojrzewanie śluzówki macicy,aby dziecko mogło się w niej
                zagnieździć,podwyższa temperature organizmu,co jest potrzebne do rozwoju
                dziecka,zamyka szyjkę,powoduje zaniknięcie śluzu płodnego i zapobiega
                jajeczkowaniu.Jest on konieczny do utrzymania ciąży.W razie zaistnienia ciąży
                ciałko żółte powieksza się i WYDZIELA PROGESTERON PRZEZ OKOŁO 3
                MIESIĄCE.PÓŹNIEJ FUNKCJĘ TĘ PRZEJMUJE ŁOŻYSKO.
                Stąd zachęcam babeczki zachodzące w ciążę do mierzenia temki przez 3 m-ce-I
                trymestr.Kiedy coś zaczyna się dziać z dzieckiem?Kiedy spada progesteron,kóry
                konieczny jest do utrzymania ciąży.Progesteron spada-spada tempka.Kobieta
                mierząc tempkę widzi to,idzie do lekarza-dostaje leki na podtrzymanie ciąży i
                wiele razy można uniknąć poronienia.Zazwyczaj kiedy pojawia się ból i
                krwawienie-wtedy może być juz za późno.Najpierw spada tempka,później ból i
                krwawienie...
                • yadrall Re: Temp. ciążowa pod pachą! 09.04.07, 17:13
                  W wiekszosci wypadkow moze i tak,ale ja wiedzialam juz o obumarciu ciazy,ale
                  robilam progesteron i bete. I co? Beta przepisowo rosla,a progesteron byl
                  wysoki choc kolejne USG potwierdzaly,ze ciaza obumarla. Moze ja taki dziwny
                  wypadek?
                  • 87lnbv Re: Temp. ciążowa pod pachą! 09.04.07, 17:38
                    super Aga że tak szczegolowo to wyjasniasz, a powiedz przy okazji jak spada
                    tempka jesli cos sie dzieje, z jakiego do jakiego pulapu, czy to rzecz
                    indywidualna?
                    Yardall, przyczyną obumarcia płodu nie tylko jest spadek progesteronu, u mnie w
                    ciąży non stop byly plamienia, w 20tc nawet krwawienie, duph brałam od początku
                    ciązy, ale fakt ze krwawienie pojawilo się po probie odstawienia duph, a z
                    kolei w 29tc pojawilo sie rozwarcie szyjki i obumarcie płodu, czasami nie mamy
                    wpływu na przebieg wydarzeń, pozdrawiam Iwona
                    • agafrytka Re: Temp. ciążowa pod pachą! 09.04.07, 18:12
                      Iwonka,ważne jest, żeby tempka utrzymywala się nad linia podstawową.Nie mogę Ci
                      powiedzieć z jakiego do jakiego pułapu spada,ponieważ jest to sprawa
                      indywidualna.Jak wyłapiesz wyzsze tempki w II fazie i będziesz w ciąży,to warto
                      pomierzyć w pierwszym trymestrze.Jeżeli tempka spadnie za linię i utrzyma się
                      tak to pędem do lekarza,bo cos się dzieje.Jeżeli spadnie,a utrzyma się nawet
                      minimalnie nad linią wszystko jest w porzadku i nie mówimy tutaj o
                      spadku.Iwonka,bardzo mi przykro z powodu Twojego dziecka,masz racje...czasami
                      nie mamy wpływu na przebieg wydarzeń.Tak po prostu chyba musi juz być.
                  • nglka Re: Temp. ciążowa pod pachą! 09.04.07, 18:36
                    yadrall napisała:

> W wiekszosci wypadkow moze i tak,ale ja wiedzialam juz o obumarciu ciazy,ale
                    > robilam progesteron i bete. I co? Beta przepisowo rosla,a progesteron byl
                    > wysoki choc kolejne USG potwierdzaly,ze ciaza obumarla. Moze ja taki dziwny
                    > wypadek?

Powodem poronienia może być coś innego niż spadek progesteronu. Np infekcja,
                    wasy rozwojowe płodu.
                    Natomiast gwałtowny spadek progesteronu może być zrówno objawem jak i
                    jednocześnie bezpośrednim zagrożeniem ciąży. W wielu przypadkach, kiedy
                    progesteron spada - można zapobiec poronieniu przez szybkie przeciwdziałanie.
                    Oczywiście niewe wszystkich sytuacjach - np nie w takich, kiedy ciąża obumiera,
                    progesteron nagle spada i dochodzi do poronienia.
                    Zawsze jednak lepiej przeciwdziaać niż później kilka lat się zastanawiać "co by
                    było gdyby". Bo nigdy nie wiadomo, czy spadek progesteronu jest bezpośrednim
                    zagrożeniem zdrowo rozwijającej się ciąży, czy objawem nieuniknionego poronienia.
                    • 87lnbv Re: Temp. ciążowa pod pachą! 09.04.07, 20:27
                      bardzo Ci dziekuję, jak zajdę będę czuwac, pozdrawiam
                      • 87lnbv Re: Temp. ciążowa pod pachą! 09.04.07, 21:21
                        dziewczynki a mam jeszcze jedno pytanko, czy jeśli jest skok tempki to w 100%
                        owu była i doszło do pęknięcia pęcherzyka?
                        to jest pewnie oczywiste, ale co tam, wolę zapytac, dziekuję
                        • fiamma75 Re: Temp. ciążowa pod pachą! 09.04.07, 21:24
                          87lnbv napisała:

> dziewczynki a mam jeszcze jedno pytanko, czy jeśli jest skok tempki to w 100%
                          > owu była i doszło do pęknięcia pęcherzyka?
                          > to jest pewnie oczywiste, ale co tam, wolę zapytac, dziekuję

Niestety nie, może to np. być LUF, choć zdarza się rzadko..
                          Pewność daje jedynie ciąża.
                          • 87lnbv Re: Temp. ciążowa pod pachą! 09.04.07, 21:33
                            na szczęście występuje żadko i mam nadzieję, że jeśli nigdy nie borykałam się z
                            torbielami a nawet podejrzeniem o torbiel, plus do tego dwa zajścia w ciążę
                            przy pierwszych podejściach, to ryzyko maleje? dziekuję
                            • 87lnbv Re: Temp. ciążowa pod pachą! 09.04.07, 21:34
                              ups rzadko!!!!
                              czyli tempka może byc wysoko, a pęcherzyk nie pękł tylko się wchłonął, tak?
                              • fiamma75 Re: Temp. ciążowa pod pachą! 10.04.07, 09:13
                                87lnbv napisała:

> ups rzadko!!!!
                                > czyli tempka może byc wysoko, a pęcherzyk nie pękł tylko się wchłonął, tak?

Nie wchłonął się, ale nie pękł i nie uwolnił komórki jajowej, a mimo to uległ
                                luteinizacji i produkuje progesteron, stąd wysoka temp.
                                • 87lnbv Re: Temp. ciążowa pod pachą! 10.04.07, 11:36
                                  bardzo dziekuje
                  • aanetkaw74 do yadrall 13.04.07, 16:40
                    może miałaś zaśniad groniasty albo coś w tym rodzaju, nie jestem na 100 %
                    zorientowana, ale u mnie przy drugim poronieniu podejrzewali zasniad i na
                    wszelki wypadek jeszcze przez parę miesięcy kontrolowałam betę, moja gine
                    powiedziała że przy zaśniadzie beta i progesteron są wysokie
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka