23.05.07, 08:42
wiem ze szyjka macicy w III fazie jest zamknieta i twarda, ale zauwazylam, ze
u mnie po wspolzyciu nastepnego dnia robi sie bardziej miekka i troszeczke
otwarta.wystraszylam sie,ze zle ocenilam nieplodnosc,ale to juz mam tak w
ktoryms zkolei cyklu.czy wy tez?
Obserwuj wątek
    • fiamma75 Re: szyjka 23.05.07, 08:59
      To normalne. Skutek działania prostoglandyn zawartych w nasieniu.
      • jopowa Re: szyjka 23.05.07, 17:38
        bardzo dziekuje,pocieszylo mnie to.Ale jesli to normalne to dlaczego nikt
        wiecej tegio nie zauwazyl?
        • skrzynka3 Re: szyjka 23.05.07, 18:02
          Jesli badasz sie niedlugo po wspolzyciu to moze byc to nie tylko efekt
          prostaglandyn ale i zmian jakie zachodza w narzadach rodnych w czasie
          podniecenia (przekrwienie, rozpulchnienie,rozchylenie sie warg, otwarcie
          wejscia do pochwy, powiekszenie lechtaczki itp -pewnie siega to wyzej i moze
          obejmowac i szyjke)

Powod nie zwrocenia na to uwagi? Po uzyskaniu wyzszych pomiarow i stwierdzeniu
          nieplodnosci poowulacyjnej grzebanie w szyjce nie ma zadnego sensu i raczej
          nalezaloby sobie je darowac (no moze poza jakims jednym cyklem szkoleniowym w
          celu nauczenia sie jej)
          W czasie nieplodnosci przedowulacyjnej wspolzycie wedlug zasad moze odbywac sie
          co drugi dzien wieczorem wiec w czasie sprawdzania juz mija na tyle dlugi
          odstep od wspolzycia ze zmian sie nie obserwuje (mam na mysli ze sprawdzam
          przed -wspolzyciem wieczorem, a nastepne sprawdzanie dopiero wieczorem
          nastepnego dnia a ewentualne kolejne wspolzycie na drugi dzien wieczorem i
          znowu sprawdzanie przed a nie po:)
          • jopowa Re: szyjka 23.05.07, 20:25
            aha
            ja badam codziennie wieczorem.nawet juz po owulacji
            • wiosenka1 Re: szyjka 23.05.07, 21:25
              Jopowa hej, badanie szyjki po owu nie jest wskazane, nie gmeramy jesli jest
              mozliwosc zajscia w ciaze, szyjki nawet gini staraja sie nie ruszac w
              pierwszych tygodniach ciazy, w zagrozonej ciazy nawet i w pozniejszych
              tygodniach
    • fiamma75 Re: szyjka 23.05.07, 21:57
      Badałam po owulacji i nic mi nie zaszkodziło. Teraz jak mi się chce ;-)
    • fruzia27 Re: szyjka 24.05.07, 00:19
      Witam! Dziewczyny poratujcie po raz kolejny. Tempka na razie na jednym
      poziomie, śluz jakby się pojawił, ale niewiele i razczej mało rozciągliwy.
      Pierwszy raz próbuję się obserować w tych trzech rzeczach - szyjkę również.
      Teraz jest 11 dc i wczoraj zauważyłam, że nie mogłam sobie "wyszukać" szyjki.
      Jakoś się przesunęła wyżej, tak że ledwo ją znalazłam. Czy to coś oznacza? No
      znaczy - wiem, zbliżają się dni płodne, ale chodzi mi o to na co teraz zwracać
      szczególną uwagę? Jaka jest szyjka w dniu czy owu?
      I jeśli mielibyśmy zamiar się starać o dzidzię, to jak próbować? Od którego
      dnia cyklu najlepiej (cykl 29-30) zacząć? Co 2 dzień? Proszę o poradę :-)
      • aguita5 Re: szyjka 24.05.07, 10:57
        Jak szyjka wysoko to ja ju bym zaczynala staranka, co 2 dni najlepiej. Nie
        wiadomo kiedy masz owu, jesli nei znamy dlugosci Twojej fazy lutealnej, a nawet
        jakbysmy znaly, to owu moze sie przesuwac, takze ja bym szyjke potraktowala
        jako znak do zaczecia staran, bo sluz moze byc plodny juz w srodku, a Ty na
        zewnatrz go nie widzisz, no a szkoda byloby cos przegapic. Powodzenia!
        • siborki_mi Re: szyjka 24.05.07, 22:38
          Dzięki za pomoc. Do tego śluz lekko ciągliwy, ale nie całkiem przezroczysty,
          lekko białawy i teraz nie wiem czy to już ten śluz???? Bo gdzieś czytałam, że
          ma być klarowny i przejrzysty...
          Pozdr.
          • wiosenka1 Re: szyjka 24.05.07, 22:55
            siborki domniemuje ze obserwacje sluzu prowadzisz od niedawna, szczegolowo
            sobie wszystko opisuj, dla samej siebie, sluz to rzecz indywidualna dla
            kobiety, nawet uczucie wilgoci, mokrosci, naoliwienia, moze byc plodnoscia,
            niekoniecznie musi to byc bialko kurze
            • fruzia27 Re: szyjka 24.05.07, 23:34
              Hej! Od niedawna... ;-) Pomyliłam nicki, a to ja. Kiedyś posługiwałam się innym
              nickiem na przedszkolnym gazetowym forum. Nie wiedziałam gdzie trzeba zgłosić,
              żeby to zmienić i założyłam drugi... no i teraz się pomyliłam
              Ale do rzeczy... Nie wiem na co następnie zwracać uwagę: tempki od początku
              cyklu 36,1 ; 36,2 ; potem parę dni 36,4 ; dziś 12 dc 36,6. Obserwuję pierwszy
              cykl tak dokładnie, wczoraj pojawił się śluz, ale mało i nieciągliwy. Dziś już
              więcej i lekko ciągliwy, ale nie tak bardzo, a szyjka jak już wspomniałam -
              wyżej i chyba ciut bardziej miękka. No i teraz nie wiem na co dalej czekać i
              zwracać uwagę...
              Pozdr.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka