Dodaj do ulubionych

witam!!!jestem nowa na tym forum mam pytanie

01.06.07, 00:06
dziewczyny mam pytanie do was drugi cykl staramy sie o drugie dziecko,nie
mierze temp,nie badam szyjki wspolzyjemy tylko w dni kiedy sluz jest wyraznie
rozciagliy i przezroczysty w poprzednim cylu nic z tego nie wyszlo dodam ze
mam cykle 35 dniowe w tym miesiacu 17dc byla chyba owu byl to szczyt objawu
sluzu nastepnego dnia juz wzglednie sucho minimalne ilosci sluzu lepkiego nie
rozciagliwego zblizenie bylo w 13dc jakie prawdopodobienstwo ciazy?z gory
dziekuje i pozdrawiam
Obserwuj wątek
    • horpyna4 Re: witam!!!jestem nowa na tym forum mam pytanie 01.06.07, 09:26
      Creative, poczytaj trochę na ten temat. Zapoznaj się z linkami u góry strony,
      poczytaj też wypowiedzi w odpowiednich wątkach. Dowiesz się wtedy, że nawet w
      najbardziej optymalnych okolicznościach prawdopodobieństwo zajścia w ciążę nie
      przekracza 40%, co oznacza, że łatwiej jest nie zajść. Można przez rok starać
      się bez skutku, a potem bez problemu zajść, można i od pierwszego razu. Przede
      wszystkim nie nakręcaj się, bo to szkodzi. Najlepszy jest luzik i współżycie
      wtedy, kiedy ma się ochotę. Oczywiście rozciągliwy śluz oznacza czas płodny, ale
      zazwyczaj jest to przed owulacją, bo plemniki żyją kilka dni, a jajeczko krótko.
      Nie wiadomo, kiedy dokładnie jest owulacja, ale nie ma to znaczenia właśnie z
      powodu opisanego powyżej. Bo plemniki w śluzie płodnym spokojnie dożyją do
      spotkania z jajeczkiem.
      Spróbuj jednak przez kilka cykli mierzyć temperaturę, oczywiście w sposób zgodny
      z NPR. Będziesz wiedzieć, czy faza lutealna w porządku, a poza tym jest to dość
      pewny sposób wykrycia 20-dniowej ciąży.
      • mentafolia Re: witam!!!jestem nowa na tym forum mam pytanie 01.06.07, 09:58
        Horpyna :)
        Czekałam kiedy pojawi się Twoje info o 40% szans.
        Juz myślałam,że sama będę musiała o tym napisać :))
      • istota Re: witam!!!jestem nowa na tym forum mam pytanie 01.06.07, 11:26
        co to znaczy ze faza lutealna jest w porzadku?
        • bystra_26 faza lutelna 01.06.07, 11:56
          1. liczy się ją od dnia pierwszej wyższej temperatury (nawet jak wystąpiła
          przed dniem szczytu śluzu) do dnia poprzedzającego miesiączkę

2. powinna trwać co najmniej 11 dni, najlepiej jak trwa 12-16

3. jeśli trwa ZAZWYCZAJ 10 dni i mniej, to oznacza niedomogę ciałka żółtego

a) skraca Ci czas cieszenia się z niepłodności bezwzględnej

b) jak chcesz zajść w ciążę, to MOŻE (jednak nie musi) powodować, że zanim
          zarodek zagnieździ się w błonie śluzowej macicy przychodzi okres i z ciąży nici;

wtedy sztucznie przedłuża się fazę lutealną przyjmowaniem progesteronu w
          tabletkach

• istota Re: faza lutelna 05.06.07, 00:57
            dzieki za wyjaśnienia, człowiek sie codziennie czegos nowego uczy :)
    • veevaa pytanie bez sensu 01.06.07, 11:34
      ze statystycznego punktu widzenia masz 50% szans na ciaze. Bo albo w niej
      jestes, albo nie. skad my to mamy wiedziec?
      • horpyna4 Re: pytanie bez sensu 01.06.07, 15:03
        Niektórzy ponoć sprawdzają przy pomocy wahadełka, hi, hi...
    • creative_c3 Re: witam!!!jestem nowa na tym forum mam pytanie 01.06.07, 22:52
      hej dziewczyny dziekuje za tak szybka i wyczerpujaca odpowiedz,podziwiam wasza
      wytrwalosc co do stosowania metody npr,wiedze ze wiele z was jest
      prawdziwymi"specjalistkami" ktore obserwacje swojego cyklu maja opanowana do
      perfekcji a jednoczesnie sluza porada innym dziewczyna,mamtylko jeszcze jedno
      pytanko od kiedy zaczac mierzyc temp czy moge od jutra?
      dodam ze mam 28 lat i 4 letnia corke(poczeta w pierwszym cyklu staran)
      dziekuje i pozdrawiam
      • wiosenka1 Re: witam!!!jestem nowa na tym forum mam pytanie 01.06.07, 22:54
        tempke zaczyna sie mierzyc po @, czyli ok 5dc, bo wowczas widac jak rosnie,
        natomiast teraz jestes juz po owu

ale jesli masz checi to prosze, jesli jestes w ciazy tempka bedzie wysoko i nie
        spadnie, natomiast jesli przyjdzie @ to tempka spadnie i to znacznie w dniu @
        lub nawet po
        • creative_c3 Re: witam!!!jestem nowa na tym forum mam pytanie 01.06.07, 23:10
          z ciekawosci zaczne mierzyc czy tem 37,1 to juz wysoka i jeszcze jedno wiem ze
          mierzy sie zawsze rano przed wstaniem,ale czy narazie az do spodziewanej
          przypuszczalnie miesiaczki moge mierzyc w ciagu dnia
          jeszcze raz z gory ci dziekuje wiosenko1
          • wiosenka1 Re: witam!!!jestem nowa na tym forum mam pytanie 01.06.07, 23:13
            tak 37,1 to juz II faza lutealna, wtedy tempka jest wysoko, tempke mierzymy
            tylko rano przed wstaniem, niestety tempka popoludniowa niczego nie wnosi

pozdrawiam
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka