Dodaj do ulubionych

czy mozna???

14.07.07, 23:12
hej dziewczyny mam takie pytanie; bo jak juz kiedys pisalam staramy sie o
dzidziusia ale narazie nic z tego ale czy podczas @ moge uzywac tamponow czy
raczej jest to nie wskazane?? prosze o odowiedz.... dzieki
Obserwuj wątek
    • wiosenka1 Re: czy mozna??? 15.07.07, 10:52
      Mysia tampony to siedlisko bakteri, lepiej uzywac ich tylko sporadycznie

$
      • agafrytka Re: czy mozna??? 15.07.07, 22:58
        Mysiu,
        Najlepiej zrezygnować z tamponów.
        W normalnych warunkach pochwa zawiera bakterie wytwarzające kwas
        mlekowy,zapewniające utrzymanie jej naturalnej czystości.Chłonące działanie
        tamponów może doprowadzić do likwidacji korzystnych dla organizmu
        bakterii,przede wszystkim w końcowej fazie krwawienia.W ich miejsce mogą
        przedostać się do pochwy inne,niepożądane bakterie,które spowodują z kolei
        powstanie upławów.Może dojść do grzybicy,paskudztwa,które trudno
        wyleczyć.
        • yagiennka ?? 16.07.07, 17:58
          A czemuż to?? Sorry ale piszecie jakieś banialuki. Tampony pozostają wewnątrz
          organizmu, gdzie krew nie ma kontaktu z tlenem a więc się nie rozkłada! To
          podpaski są siedliskiem bakterii, rozkładu i niemiłego zapaszku.
          Ja używam tamponów od wielu lat, również na noc, nie pamiętam już co to jest
          niewygodna i grzejąca w takie upały (!) podpaska. Nigdy nie miałam zadnych
          problemów, stanów zapalnych itp z powodu tamponów. Także każdy niech używa to,
          co chce. Tampony nie są wymysłem szatana i ciemnoty tylko nowoczesnymi środkami
          higieny, również polecanymi przez ginekologów. Jest poza tym wiele sytuacji,
          gdzie ułatwiają one życie kobiecie.
          • agafrytka Re: ?? 16.07.07, 20:43
            Yagiennko takie banialuki piszą trochę mądrzejsi od nas.
            Odsyłam do lektury"Naturalna regulacja poczęć" dr med J.Rotzera
            Zresztą nie tylko Rotzer o tym mówi.

> Ja używam tamponów od wielu lat, również na noc, nie pamiętam już co to jest
            > niewygodna i grzejąca w takie upały (!) podpaska. Nigdy nie miałam zadnych
            > problemów, stanów zapalnych itp z powodu tamponów
            I bardzo dobrze.Mam nadzieję,że te dobroci będą służyły ci jeszczę trochę.

"Tampony nie są wymysłem szatana i ciemnoty tylko nowoczesnymi środkami
            > higieny, również polecanymi przez ginekologów."
            Musiałam to zdanie zacytować....

• yagiennka Re: ?? 16.07.07, 21:35
              Jakoś tak to jest że różni uczeni i badacze co kilka lat zmieniają poglądy :)
              Także ja na to przez palce patrzę. Dla mnie wazne jest to co sama widzę i to co
              słyszę od innych, używających. Tak jak napisałam nie miałam nigdy problemów po
              tamponach więc nie widzę powodu wierzyć w katastroficzne prognozy dla
              zwolenniczek tamponów.
              A zdanie nie wiem po co cytujesz bo jest słuszne. No chyba ze dlatego :)
    • gosiac1 Re: czy mozna??? 16.07.07, 11:48
      cześc dziewczyny
      Ale tampony nie utrudniają chyba zajścia w ciążę? .
      • agafrytka Re: czy mozna??? 16.07.07, 13:46
        Gosiac,spokojnie,tampony nie utrudniają zajścia w ciążę.
        • aguita5 Re: czy mozna??? 16.07.07, 15:31
          No chyba ze sie ich nie wyjmie ;))
          • gosiac1 Re: czy mozna??? 16.07.07, 16:35
            haha :) racja tylko gdzie je upychać :))))
            pozdrawiam
            • yagiennka Re: czy mozna??? 16.07.07, 18:00
              Wtedy też podobno nie utrudniają :) Bokiem sobie przejdzie co ma przejsć ;)
              • 77misia1 Re: czy mozna??? 16.07.07, 18:36
                No spoko ze mozna ale jak ktos juz wczesniej zuwazyl to siedlisko bakterii i
                dosc niezdrowe jesli sie je caly czas uzywa
                • bystra_26 bez przesady 16.07.07, 21:33
                  Jak do tej pory komuś przy stosowaniu tamponów nic nie dolegało, to nie widzę
                  problemu. Poza tym nie nosi się ich cały czas, tyle te kilka dni.
                  • nati1011 Re: bez przesady 16.07.07, 21:41
                    ale jednak na każdym opakowaniu tamponów jest ostrzeżenie przed wstrząsem
                    septycznym, mogącym skończyć się śmiercią, a ten nie bierze sie tak z niczego.

To fakt, że podpaski są mniej wygodne - zwłaszcza w taki upał, ale raczej nie
                    grożą tragedią.

Osobiście korzystałam z tamponów wiele lat, i .. regularnie miewałam infekcje.
                    Od paru lat korzystam z podpasek i ani jednej infekcji. Może więc faktycznie
                    zaburzają ph i powodują większy rozwój bakterii?
                    • yagiennka Re: bez przesady 17.07.07, 00:00
                      Na wszystkich lekach sa przeróżne ostrzeżenia, takie są wymogi. Wstrząs
                      septyczny zdarza się niezwykle rzadko i trzeba sobie najpierw wprowadzić jakieś
                      bardzo zjadliwe bakterie aby go mieć. Po prostu nie zachowac higieny stosowania.
                      (nigdy w życiu nie słyszałam o takim przypadku z powodu tamponów)
                • yagiennka Re: czy mozna??? 16.07.07, 21:36
                  Ale to wierutna bzdura. Jestem żywym dowodem na bzdurnosć tego poglądu, tamponów
                  używam od jakichś 10 lat. A może i dłużej. Bez efektów ubocznych :)
                  • horpyna4 Re: czy mozna??? 16.07.07, 22:38
                    Dziewczyny, wydaje mi się, że wszystkie macie trochę racji. Różnice zdań biorą
                    się stąd, że każda kieruje się własnym doświadczeniem. A każdy organizm inaczej
                    reaguje na różne czynniki.
                    Na pewno to, co wycieka, rozkłada się. I dla bardziej wrażliwych śluzówek lepiej
                    mieć produkty rozkładu dalej, na zewnątrz, niż zatrzymane w środku. A dla innych
                    nie ma to większego znaczenia. Tak więc jednym tampony mogą zaszkodzić, innym
                    nie.
                    Ja z kolei raz w życiu użyłam podpaski Always i natychmiast odparzyłam sobie
                    wrażliwe miejsce. To świństwo ma na powierzchni cieniutki dziurkowany plastik,
                    a moja skóra od razu buntuje się w przypadku kontaktu z czymś takim. Teraz można
                    się śmiać, ale wtedy wcale mi nie było do śmiechu. A przecież dużo dziewczyn
                    stosuje i chwali sobie ten produkt.
                    Tak więc szkodliwość, czy nieszkodliwość danego produktu jest w dużym stopniu
                    sprawą indywidualną użytkowniczki.
                    • yagiennka Re: czy mozna??? 17.07.07, 00:04
                      Tak więc szkodliwość, czy nieszkodliwość danego produktu jest w dużym stopniu
                      > sprawą indywidualną użytkowniczki.

Też tak uważam i powtarzam swoje poprzednie zdanie - niech każdy używa tego co
                      mu pasuje. Wskazaniem przeciwko używaniu tamponów jest tylko nadżerka i stany
                      zapalne, innych nie ma.
                      • melani5 Re: czy mozna??? 17.07.07, 07:38
                        Ja tez podzielam twoje zdanie.Tamponow uzywam od mojej pierwszej@(starsze
                        siostry w domu)to juz jakies 11lat.I nigdy niemialam zadnej infekcji. Co roku
                        robie wymaz i wyniki dotej pory zawsze mialam bardzo dobre.
                  • lacitadelle Re: czy mozna??? 17.07.07, 11:30

> Ale to wierutna bzdura. Jestem żywym dowodem na bzdurnosć tego poglądu, tamponó
                    > w
                    > używam od jakichś 10 lat. A może i dłużej. Bez efektów ubocznych :)

Mój pradziadek całe dorosłe życie palił co najmniej jedną paczkę bardzo mocnych
                    papierosów bez filtra i umarł w wieku 90 lat ze starości.

Czy to dowodzi temu, że papierosy nie są szkodliwe?

To normalne, że używając różnych produktów o znanych środkach ubocznych w jakimś
                    stopniu jesteśmy narażeni na ich szkodliwe działanie. Oczywiście
                    prawdopodobieństwo wystąpienia złych skutków jest jakieś tam, zależy od środka,
                    od osoby go stosującej i - jak to ze statystyką bywa - u jednych one występują,
                    a u innych nie.

Idąc dalej - to że u mnie takie skutki wystąpią/nie wystąpią nie daje podstaw do
                    wnioskowania nt. ich wystąpienia u innych osób.

Ale szczerze mówiąc denerwują mnie trochę osoby, które (moim zdaniem
                    lekkomyślnie) szafują takimi twierdzeniami: "mnie się nic nie stało, więc
                    wszystkim polecam, nie macie się nad czym w ogóle zastanawiać". Na sprawę zawsze
                    trzeba patrzeć z dwóch stron. Prawdopodobieństwo wystąpienia szoku po tamponach
                    na pewno jest małe - ale nie wiem, czy mniejsze, niż trafienia 6 w lotto. A
                    jednak ludzie nagminnie w to grają i nawet wygrywają. Naprawdę chcecie brać na
                    siebie odpowiedzialność za czyjeś zdrowie? Nie każdy uczestnik forum jest osobą
                    ostrożną, która sprawdzi i zapyta w kilku miejscach, czasem wystarczy mu
                    pierwsza entuzjastyczna odpowiedź...

Ten tekst nie jest skierowany tylko do Yagiennki - to raczej taka moja ogólna
                    refleksja.

Pozdrawiam,
                    lacitadelle.

PS: ja niestety miałam przez tampony wiele kłopotów. Nie uważam, że są wymysłem
                    szatana i nie chcę nikogo do nich zachęcać/zniechęcać. Uważam tylko, że powinno
                    się ich używać świadomie, wiedząc, jakie MOGĄ powodować problemy.

PS2: konkretnie do Yagiennki - nie wiem, skąd u Ciebie przekonanie, że w pochwa
                    jest środowiskiem beztlenowym oraz czy wiesz, że to właśnie ona jest siedliskiem
                    wielu bakterii, bynajmniej nie beztlenowych :)
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka