12.08.07, 21:37
Jeśli chodzi o przygotowania do ciąży to staram się jak mogę: odwiedziłam
ginekologa - po badaniach stwierdził że wszystko jest ok, zakupiłam i biorę
kwas foliowy, zmieniłam nawet dietę na bardziej owocowo-warzywną, wyleczyłam
też zęby, a nawet zrezygnowałam już z mojej ulubionej coca-coli:) Myślę że
jestem dobrze przygotowana na ciążę, boję się jednak, bo podświadomie ciągle
myślę że przez te hormony mogę mieć trudności z zajściem. Mąż się nawet ze
mnie śmieje że mam schizy na tym punkcie, ale im więcej przeglądam stron na
forum mam coraz większe obawy. Wiem że może niepotrzebnie już panikuję,ale nie
mogę nad tym zapanować. Postanowiłam kupić testy owulacyjne i skrupulatnie
obserwować swoje ciało aby nie przegapić tego ważnego dla mnie momentu.
Trzymajcie kciuki:)
Obserwuj wątek
    • goskamaja Re: bystra 26 12.08.07, 21:44
      Aha pytasz jeszcze czy robiłam jakieś badania przed rozpoczęciem zarzywania
      hormonów. Z tego co pamiętam to tak, nie umiem jednak powiedzieć co to były za
      badania. Na początku brałam inne tabletki - jednoskładnikowe ale po nich
      fatalnie się czułam, robiło mi się niedobrze, mdlałam, miałam problemy z
      zasypianiem, skupieniem itd, więc mój ginio zmienił mi na trzyskładnikowe i
      potem było wszystko ok.
      • bystra_26 cierpliwość się opłaca 12.08.07, 22:36
        Czy te 3 miesiące przesunięcia starań naprawdę są problemem? Może lepiej
        zaczekać niż potem 9 miesięcy schizować, czy aby to i tamto negatywnie na
        dziecko nie wpłynęło i martwić się o jego zdrowie?

Jednoczesnie nie zakładaj, że po tych latach brania tabletek na pewno będziesz
        mieć problem zjaściem w ciąże - to nie jest reguła.

Tak jak napisałaś, to lekarz odstawił fuszerkę, niestety. Zamiast ustalić
        przyczynę, dał Ci antyki na ukrycie objawów. A to, że co zmienił tabletki to nie
        postęp w leczeniu, tylko norma przy doborze antyków - bo kobiety różnie na nie
        reagują.
        • goskamaja Re: cierpliwość się opłaca 12.08.07, 23:52
          Rozumiem że hormony które nagromadziły się w moim organiźmie mogą mieć zły wpływ
          na dziecko. Jednak wydaje mi się że to nie może być znacząca ilość, a może się
          mylę. Zastanawiam się tylko jakiego typu są to zagrożenia? Czy może to być coś
          poważnego? Jakaś niewyleczalna choroba na przykład? Nigdy nie słyszałam o czymś
          takim. No i przypuśćmy że jednak zajdę w ciążę w tym cyklu, więc jeśli organizm
          do tego dopuści to chyba znaczy że wszystko jest ok. Pozdrawiam
          • nglka Re: cierpliwość się opłaca 13.08.07, 01:02
            Hormony nie zaszkodzą Twojemu dziecku, bo nie mają jak. Mogą być natomiast
            przeszkodą w zajściu w ciążę (zbyt cienkie endometrium), jeśli były brane dłużej
            niż 3-4 miesiące. Idąc dalej - jeśli brałaś dłużej niż 3-4 miesiące, to Twoja
            gospodarka hormonalna powinna mieć szansę na powrót do normy.
            jeśli tabletki brałaś przez miesiąc, dwa, to spokojnie możesz się nie przejmować
            i starać od pierwszego potabletkowego cyklu.
            • nglka Re: cierpliwość się opłaca 13.08.07, 01:06
              Dodam, że w takiej sytuacji (długa kuracja hormonalna, szybka ciąża) Twój
              organizm gorzej zniesie ciążę. O zdrowie dziecka się nie martw, chociaż zbyt
              cienkie endometrium nie jest czynnikiem, który sprzyja utrzymaniu ciąży w jej
              wczesnym etapie - ale nie ma też się co martwić na zapas.
              Podsumowując - jeśli okaże się, że jesteś w ciąży - to pozostaje csię cieszyć.
              Jeśli w ciąży nie jesteś - to dla własnego dobra odczekaj te minimum 3 miesiące
              (niektórzy lekarze są zdania, że powinno się odczekać min. 6 miesięcy) - niech
              no się to endometrium odpowiednio odbuduje (na to mają wpływ naturalnie
              wydzielane hormony) i niech twój organizm nauczy się radzić sobie z burzą
              potabletkową, zanim dojdzie do tego burza hormonalna, stricte ciążowa.
              • goskamaja Re: cierpliwość się opłaca 13.08.07, 21:08
                Dziękuję za odpowiedzi i rady, napewno skorzystam z niektórych z nich. Będę
                informować jak idą starania heheheh:) pozdrawiam

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka