Dodaj do ulubionych

czy była owu?

18.08.07, 14:08
Cześć! Pomóżcie mi to zrozumieć: Cykle mam długie, nieregularne, chyba
bezowulacyjne, bo temp utrzymuje się na poziomie 36.5 - 36.6. Niedawno miałam
lekkie plamienie przez 2 dni,bóle jakby owulacyjne, stwierdziłam, ze być możu
wkońcu owulacja, zrobiłam test owu - dwie kreski,czyli pozytywny, a temp. jaka
była taka jest nadal, nic więcej. Więc chyba owu nie było, mimo tych dwóch
kresek na teście?
Obserwuj wątek
    • brazbol Re: czy była owu? 18.08.07, 14:45
      hmm.. a może napisz po kolei jakie temp. miałaś każdego dnia. nie jestem jeszcze
      taka dobra w tym temacie, na pewno odpowiedzą Tobie dziewczyny, które się super
      znają, a nie ma takiej możliwości, że jesteś w ciąży ale o tym nie wiesz?
      • rybary Re: czy była owu? 19.08.07, 16:02
        W zasadzie nie ma chyba co pisać dzień po dniu, bo mam albo 36.5 albo 36.6. W
        ciąży napewno nie jestem, tzn. w tamtym cyklu napewno nie byłam. Teraz się
        staraliśmy "w tych dniach", ale jak widzę tą temkę, to tracę nadzieję.
    • agafrytka Re: czy była owu? 18.08.07, 15:44
      Hej Rybary!
      Powiedz gdzie mierzysz tempkę i o jakiej porze,no i jakim
      termometrem.
      • rybary Re: czy była owu? 19.08.07, 15:59
        Mierzę w pochwie, ok.8.00 rano, termometrem rtęciowym zwykłym. Czasem mam
        odchylenia w czasie +/- 30min. Czy ma to znaczenie? Z góry dzięki za odpowiedź.
        • skorpionek78 Re: czy była owu? 19.08.07, 17:10
          Witam!
          Z tego co mi wiadomo (bo sama tak robię) najbardziej przybliżona temp jest
          wtedy gdy mierzymy przez odbyt. A poza tym temp powinno się mierzyć miedzy 6-7
          rano, absolutnie wcześniej nie wstajemy z łóżka nie wykonujemy żadnych
          energicznych ruchów itp. bo to wszystko zaburza temp. Powinnaś zawsze
          wieczorem przed spaniem strzepnąć temp i położyć go gdzieś bardzo blisko
          siebie aby rano tylko wyciągnąć rękę po niego i włożyć w pupę. Sama robię
          dokładnie tak jak to opisałam i wszystko jest w jak najlepszym
          porządku.Oczywiście najlepiej termometrem rtęciowym lub owulacyjnym.
          Gorąco pozdrawiam
          • brazbol Re: czy była owu? 19.08.07, 21:29
            wiesz co, ja w tym cyklu robiłam testy owu od 15 dc. 15 i 16 dc wyszły mi
            pozytywne!!! nie odnotowałam natomiast zadnego skoku temp w dni następujące,
            więc cały czas robiłam testy i 20, 21, 22 dc wyszły mi znowu pozytywne!!! a skok
            miałam 22 dc i od tamtej pory mam wysokie temp (to było tydzień temu). Zgodnie z
            FF owu miałam 21 dc, a ja ciągle nie wiem czemu 15, 16 dc testy owu wyszły mi
            pozytywne, mimo ze owu nie było - nie było skoku temp, może podobnie jest i u
            Ciebie??? który to Twój dc?? może porób jeszcze testy..
            • rybary Re: czy była owu? 21.08.07, 13:13
              Dzięki za odpowiedzi. Na tych testach to chyba zbankrutuję, ale cóż... :-) Jak
              ma to pomóc... Niby to wszystko jest takie proste, a jak przychodzi co do czego,
              to człowiek głupieje. Pozdrawiam!
              • wiosenka1 Re: czy była owu? 21.08.07, 23:32
                na testy owu nie zwracaj uwagi, moga zawieść, kiedyś forumka pisała
                i wyjasniała jak działa ich czułość, w skrócie tylko, że moga wyjść
                pozytywne przy Twoim steżeniu hormonu LH, natomiast to stężenie
                akurat u Ciebie owu nie wywołuje, np pecherzyk nie dojrzewa.

Poobserwuj kilka cykli, rteciowym term mierzysz ok 5 minut, może
                lepiej zakupić termometr elektroniczny microlife MT 1622 dostepny
                na allegro, pomiar trwa znacznie krócej. Jesli mierzysz stale o 8
                rano, to tak może być, ale zawsze o tej porze, jesli jednak sa
                odchylenia 30 min, to lepiej mierzyc do 7:30, ale z drugiej strony
                skok tempki wyłapiesz, nawet jesli kilka tempek bedzie zakłóconych.

Jesli jednak zaobserwujesz że cykle są jednofazowe, to warto udac
                się do gina po poradę i nie czekać, bo w sumie na co?

pozdrówka
                • rybary Re: czy była owu? 22.08.07, 15:16
                  Dzięki. Być może tak mam, bo co się okazało. Dziś jest 31 dzień cyklu (zwykle
                  mam 42 dni). Brzuch w okolicy jajnika boli od 2 dni, temp. na stałym poziomie,
                  czyli 36.6, ale - pojawił się śluz płodny. Zrobiłam test owu (choć już ten cykl
                  spisałam na straty) i znowu dwie kreski! Ja chyba zwariuję. Czyli owu może być
                  dopiero przede mną..? I kolejne pytanie: jeżeli test owu zrobiłam właśnie dziś i
                  jest + to owu będzie być może w ciągu 24-36h, tak wyczytałam na ulotce. Ale że
                  wcześniej go nie robiłam, to nie wiem kiedy nastąpił wzrost LH... Czy więc test
                  wychodzi też pozytywny dokładnie w dniu owu? Nie chcę zaprzepaścić szansy i
                  czekać np.do jutra, bo okaże się, że już "po grzybach". A jeżeli poczekam i
                  jutro tempka wzrośnie, czyli owu była, to będzie jeszcze szansa na dzidziusia?
                  • brazbol Re: czy była owu? 22.08.07, 19:47
                    he he:)) widzę, ze mamy te same dylematy:))) mi też, tak jak wczesniej pisałam,
                    parę razy wyszedł test pozytywny, 20dc zrobiłam był pozyt. - dwie kreski takie
                    same ale 21 dc kreska T zdecydowanie silniejsza!!! Uznałam, ze dopiero teraz
                    bede miała owu w ciągu 24-36. Wieczorkiem przytulanka, a 22dc skok temp! więc
                    chyba jednak owu była 21 dc! ale mimo tego 22dc czyli po pierwszym skoku
                    wieczorem znowu przytulanka. Ja na Twoim miejscu dałabym czadu dzisiaj (po
                    pozyt. teście) i jutro poprawiła:) pozdrawiam! cieszę się, ze jest tu ktoś kto
                    też ma parę razy pozyt. test:))
                    • brazbol Re: czy była owu? 22.08.07, 19:49
                      aha!czytałam ze 24h po owulacji mozna jeszcze zajść w ciążę więc nie będzie "po
                      grzybach":)
                      • agafrytka Re: czy była owu? 22.08.07, 21:58
                        Przepraszam Dziewczyny,że wtrącę.
                        Jak jest po owulacji to właśnie jest po grzybach.
                        Komórka jajowa żyje 24 h/12-18h/i tylko wtedy jest możliwe poczęcie.
                        24 h po owulacji nie ma szans na zapłodnienie.
                        Ale działać możecie.
                        Chociażby z tego względu,że tak naprawdę nie wiemy kiedy owu
                        będzie.Zalecane współżycie-do II tempki wyższej włącznie,oczywiście
                        wcześniej też kiedy jest faza śluzowa.
                        Owocnych i przyjemnych starań
                        • brazbol Re: czy była owu? 23.08.07, 19:41
                          ups! to sorki za wprowadzenie w błąd, ale byłam święcie przekonana, ze po
                          owulacji jajo żyje jeszcze 24h. Agafrytko, to jak myslisz: jeśli owu była w
                          sobotę a przytulanka w nocy z sob/niedzielę, to już bez szans?
                          • wiosenka1 Re: czy była owu? 23.08.07, 20:28
                            owulacja to własnie moment w którym żyje uwolnione jajo z pęcherzyka
                            Graffa, czyli po owu, jajo "umiera".

ogolnie przyjete jest ze owu nastepuje w dniu szczytu sluzu, a
                            współżyc należy od momentu pojawienia sie płodnego sluzu do drugiej
                            wyzszej tempki
                            • brazbol Re: czy była owu? 24.08.07, 21:42
                              hej!! już wiem skąd mi się wzięło to "myslenie". Mam na ulotce do testów owu
                              napisany taki wstęp: "owulacja - proces, w którym dochodzi do uwolnienia z
                              jajnika kobiety komórki jajowej. komórka jajowa dostaje się do
                              jajowodu(..)owulacja następuje zwykle w ciągu 24 do 36 h po piku LH. Z kolei
                              KOMóRKA JAJOWA JEST GOTOWA NA ZAPłODNIENIE W CIąGU 24-36H PO OWULACJI.Z tego
                              wynika, że najdogodniesze dla zapłodnienia są 2-3 dni po piku LH"
                              Dlatego ja to tak rozumiałam, ze jest owulacja, czyli jajo wychodzi z jajnika i
                              przez 24h "czeka" czy w tym czasie nie trafi tam jakiś plemnik:)a potem jeśli
                              nie trafi - umiera. czy źle to wszystko rozumiałam???? przepraszam za tak
                              podstawowe pytanie, ale jesli źle myślałam to w tym cyklu też źle kombinowałam..
                              • wiosenka1 Re: czy była owu? 24.08.07, 22:40
                                w sumie dobrze zrozumialas, to ja zagmatwałam, bo peka pecherzyk i
                                uwalnia jajo, i to jest owulka, a jajo uwolnione tylko juz czeka na
                                zapłodnienie

jak zwał tak zwał, wiemy o co chodzi
                                • brazbol Re: czy była owu? 25.08.07, 10:09
                                  dziękuję:)
                                  • rybary No to po grzybach. 27.08.07, 13:00
                                    Wszystko było, o dziwo, super: i śluz, i test owu, i bóle w jajniku. I
                                    wiedziałam, czułam, że wkońcu mam owulację (wcześniej nie zaobserwowałam tych
                                    objawów). A tu mąż mi przyszedł w nocy tak zjechany po całym dniu pracy, że...
                                    zasnął niemal na stojąco!!! :-))) I co tu było mówić o sexie? Przytulanko było,
                                    i owszem, ale następnego dnia, czyli w dniu wzrostu temperatury, więc chyba nie
                                    mam na co liczyć... Zresztą, zobaczymy, dam znać. Nie wszystko układa się po
                                    naszej myśli... A my spróbujemy next time...
                                    • wiosenka1 Re: No to po grzybach. 27.08.07, 13:18
                                      Rybary ważniejsze przytulanka są te przed owu, na kilka dni przed,
                                      plemniczki powinny czekać na jajo.
                                      • rybary Re: No to po grzybach. 15.09.07, 13:02
                                        W tym miesiącu próbujemy znowu :-/
                                        • agafrytka Re: No to po grzybach. 15.09.07, 14:48
                                          No to powodzonka
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka