Dodaj do ulubionych

kiedy jest najwieksza szansa na ciaze????prosze o

22.08.07, 16:28
czy mozecie mi powiedziec ktorego dnia jest najwieksze
prawdopodobienstwo zajscia w ciaze, moj cykl jest regularny
miesiaczke mam co 3o dni, ostatnia miesiaczke mialam 14sierpnia,
czytalam gdzies ze najwiekzse szanse w cyklu 3o dn. sa miedzy 14-
17dniem cyklu, czyli wg tego 27-3o sierpnia powinno sie udac...?????
a moze zle licze, prosze o pomoc bardzo mi zalezy, czekam na
odpowiedzi
Obserwuj wątek
    • kafebiba Re: kiedy jest najwieksza szansa na ciaze????pros 22.08.07, 17:25
      Problem w tym, ze tu sie niczego nie liczy! NPR to nie kalendarzyk małżeński! Zadne wyliczanie średnich, przedziałów, przeciętnych długości nie zda się na wiele. Jeśli chcesz wiedziec kiedy masz największe szanse na zajście w ciążę musisz zacząc obserwowac swoje cykle - mierzyc temperature i obserwowac śluz (szanse na zapłodnienie daje śluz płodny występujący tylko kilka dni w okolicach owulacji). Z tych obserwacji dowiesz się zresztą także wielu innych istotnych rzeczy nt swojego ciała i zdrowia. Musisz zacząc od zdobycia podstwowej wiedzy - wrzuc temat w wyszukiwarke, przejrzyj linki na górze. Na ten temat spisano tu już całe tomy. Mając pierwsze obserwacje wrzuc je na forum - na pewno pomozemy w interpretacji. Powodzenia!
      • naterlin Re: kiedy jest najwieksza szansa na ciaze????pros 22.08.07, 19:44
        czyli z liczeniem mam sobie dac spokoj i skupic sie na obserwacji
        sluzu?jezeli sluz jest przezroczysty wtedy jest najwieksza szansa ?
        czy dopiero wtedy jak sie zmienia w biala i metna konsystencje?pls
        odpiszice czekam niecierpliwie
        • kafebiba Re: kiedy jest najwieksza szansa na ciaze????pros 22.08.07, 19:58
          Nie tylko na obserwacji śluzu, ale i temperatury. Po niej poznasz, czy masz prawidłowe cykle, czy i kiedy (mniej więcej) dochodzi do owulacji. W dużym skrócie: płodny śluz jest przeźroczysty i rozciągliwy, przypomina białko jajka. To są najlepsze dni na współżycie w celu poczęcia dziecka. Obserwacja temperatury pozwoli Ci zobaczyc kiedy jest najwieksza szansa na owulacje i kiedy kończą się już dni płodne, po których zupełnie niemożliwe jest zapłodnienie.
          • agafrytka Re: kiedy jest najwieksza szansa na ciaze????pros 22.08.07, 21:52
            Cześć Naterlin!

Pozwoliłam sobie wrzucic link,gdzie pokrótce opisałam jak zacząć się
            obserwować:
            forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=14906&w=65149958&v=2&s=0
            Owocnych starań
    • naterlin Re: kiedy jest najwieksza szansa na ciaze????pros 25.08.07, 13:02
      wszyscy pisza o sluzie i o temperaturze, z temperatura dalam sobie
      spokoj bo nie mam na to czasu, jesli chodzi zas o sluz to z tym tez
      mam jakis problem, otoz dzis wypada 12dzien cyklu, a ja nie moge nic
      o nim powiedziec bo go poprostu nie ma nic, poprostu sucho co to
      znaczy?wg kalendarzyka to dzien plodny-pierwszy, ale skoro nie ma
      tego sluzu to czy na pewno?prosze o odpowiedzi , kurde zalezy mi
      no , zeby nieprzegapic tych dni pomorzcie
      • fruzia27 Re: kiedy jest najwieksza szansa na ciaze????pros 25.08.07, 15:36
        Po pierwsze czasem, jak należy się do kobiet ogólnie z małą ilością
        śluzu, to śluz może być tylko na szyjce. Po drugie, to może jeszcze
        nie było owulacji. Nie to że się mądrzę, bo sama obserwuję się od
        niedawna, ale albo liczysz kalendarzykowo, korzystasz z kalkulatorów
        płodności, które są zwykłym wyliczeniem i nie ma szans na wyczucie
        przesunięcia owulacji. Albo - przeczytałaś link od Agafrytki i
        decydujesz się na oberwację. Bo to, że napiszesz jakiej długości
        masz cykle i w którym dniu cyklu jesteś, to niewiele dziewczynom
        mówi. Nie każdy cykl 30 dniowy ma owulację w tym samym dniu. A
        mierzenie tempki nie jest takie czasochłonne ;-). Powodzenia
        • naterlin Re: kiedy jest najwieksza szansa na ciaze????pros 27.08.07, 16:25
          hm strasznie to wszystko dziwne, dzis jest 14 dzien cyklu, obserwuje
          sluz dopiero od ostatniej miesiaczki, wiec nie wiem czy to normalne
          ze w 14 dniu cyklu sluz jest bialy????, a w czesnej bylo sucho, czy
          to znaczy ze jeszcze nie bylo dni plodnych a moze juz byly ale bez
          pojawienia sie plodnego sluzu czy to jest mozliwe??? dodam ze w 1o-
          11dc. cyklu bolal mnie jajnik, strasznie to wszystko skomplikowane,
          wg kalendarzyka to jest 3 dzien plodny a wg sluzu jak sadze nie..hm
          czy to znaczy ze owoulacji jeszcze nie bylo...jak
          myslicie ...w???????prosze odp na moje pytania strasznie mnie to
          nurtuje , dzieki za wsczesniejsze odp pozdrawiam
          • fruzia27 Re: kiedy jest najwieksza szansa na ciaze????pros 27.08.07, 22:46
            Wg mnie na podstawie kalendarzyka nic nie wynika. Bez mierzenia
            tempki ciężko stwiedzić czy owu była, wg śluzu nie, ale ja ostatnimi
            czasy nie miałam typowego śluzu płodnego, a to był czas wybitnie
            płodny! Pozdr.
            • naterlin Re: kiedy jest najwieksza szansa na ciaze????pros 28.08.07, 18:05
              z tym sluzem to naprawde dziwna sprawa, jak sie tym nie
              interesowalam to bylo wszystko ok, widzialam przezroczysty a teraz w
              ogole nie widze i to w 15dc. a moze ja jestem chora?po okresie bylo
              sucho przez kilka dni, a teraz od jakis 6dni sluz jest bialy, moze
              faktycznie powinnam zaczac mierzyc temperature....ale teraz w
              polowie cycklu to chyba bez sensu co jak myslicie?a moze faktycznie
              czasem sluz plodny poprstu nie sie nie pojawia...ajjj
              • iwonka50 Re: kiedy jest najwieksza szansa na ciaze????pros 31.08.07, 14:10
                Może za bardzo czekasz na ten śluz. Ja też planowałam ciążę , w
                której teraz jestem :) czekałam na śluz, chciałam wycyrklować ze
                współżyciem tak ze 3 dni przed owu a tu zonk, śluzu nie ma. Dopiero
                jak się wyluzowałam, śluz się pojawił no i zaszłam w ciążę.
                • naterlin Re: kiedy jest najwieksza szansa na ciaze????pros 03.09.07, 12:09
                  tak sie zastanawiam czy w 21 d c moze pojawic sie sluz plodny, nie
                  jest to klasyczny, ksiazkowy sluz, jest przezroczysto-bialy
                  zelkowaty tak to moge okreslic...ale czy to mozliwe 9 dni przed
                  miesiacka ...prosze powiedzcie czy to mozliwe????
                  • bystra_26 może! 03.09.07, 12:26
                    1. cykl składa się z dwóch części - fazy dojrzewania pęcherzyka (x
                    dni) i fazy lutelanej - wyższych temperatur (y dni)

długość cyklu = x + y

2. faza dojrzewania pęchrzyka ma różną długość, bo pwulacja czasami
                    może być wcześniej, a czasami póxniej, jak organizm stwierdzi, że w
                    danym momencie (np. dużo stresu) ciąża mu się nie opłaca

jak ta faza się wydłuży to cykl będzie dłuższy - jak owulacja się
                    przesunie z dnia 15 na 21, to okres będzie 6 dni później

3. faza lutelana u konkretnej kobiety ma mniej więcej stałą długość
                    między 10 a 16 dni, np. ja 11-13, albo 14-16

zaczyna się ona od owulacji

4. w związku z powyższym - jak sluz płodny masz dopiero około 21 dc.
                    i będzie zaraz owulacja, to miesiączka będzie za y dni - za tyle,
                    ile wynosi u Ciebie faza lutelana, czyli okres przyjdzie
                    prawodopodobnie później

5. ŚLUZ - ksiązkowy wzór zmian śluzu z czasem wygląda tak:

okres, sucho, mokro, śluz małopłodny (mętny, biały, zółty,
                    grudkowaty, nieciągnący, lepki), on przechodzi stopniowo w śluz
                    płodny (przejrzysty lub z przejrzystymi nitkami, ciagnący się,
                    odczucie nasilonej mokrości, śliskości w przedsionku pochwy), śluz
                    małopłodny (kończy sie okres płodności), sucho.... czasami w fazie
                    lutelanje chwilowo może się pojawić śluz płodny, ale nie można wtesy
                    zajśc w ciążę, bo owulacja już była

czasami jest tak, że w jednym cyklu kilka razy śluz zmienia się z
                    niepłodnego na płodny, bo organizm rozmysla się co do owualcji - ale
                    to może rozpoznać tylko jak się mierzy poprzebudzeniową temperaturę -
                    bo po tylko przymiarkowej owulacji śluz może na parę dni zupełnie
                    zniknąć, ale po nadal niskich temp. wie się, że owulacji jednak
                    jeszcze nie było i czeka się nadal na nią

• horpyna4 Re: kiedy jest najwieksza szansa na ciaze????pros 03.09.07, 14:19
                    Naterlin, jeżeli chcesz rzeczywiście dowiedzieć się czegoś o swoim
                    organiźmie, to zmień sposób myślenia. Nie trzymaj się kurczowo
                    wyliczanek i przeświadczenia, że jeżeli dotychczas Twój cykl miał
                    stałą długość, to będzie tak zawsze. Podstawowym błędem w rozumowaniu
                    jest stwierdzenie, że śluz płodny pojawił się w tym cyklu u Ciebie
                    na 9 dni przed miesiączką. Otóż dopóki nie pojawi się miesiączka,
                    nie wiesz, kiedy ona będzie, skoro nie mierzysz temperatury. Być może
                    dopiero za dwa tygodnie, a cały cykl będzie po raz pierwszy w życiu
                    wyraźnie dłuższy.
                    Początek pytania zadałaś prawidłowo - czy w 21 dc może pojawić się
                    śluz płodny? Ano może w KAŻDYM dc. Nawet w 50-tym i wtedy cały cykl
                    będzie odpowiednio dłuższy. Ale pojawienie się śluzu płodnego nie
                    oznacza automatycznie owulacji za kilka dni, bo pęcherzyk może nie
                    pęknąć i jeszcze w tym samym cyklu będzie rósł następny. Bez
                    mierzenia temperatury nie wiesz nic, naprawdę.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka