marghot 23.11.07, 10:43 Preparaty te sa polecane w przypadku m.in. konieczności wyregulowania cyklu, wydłużenia II fazy etc etc. Czym one różnią się od siebie - składem, działaniem?? Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
fiamma75 Re: Matodynon, Agufem i Castagnus 23.11.07, 11:13 Mastodynon to lek homeopatyczny (nie polecam) - Agufem i Castagnus zawiwrają wycią z niepokolanka, mają więc takie samo działanie. Odpowiedz Link
marghot Re: Matodynon, Agufem i Castagnus 23.11.07, 11:16 Łykałam Agufem, a lekarka zapisąła mi Mastodynon. I tak jak w poprzedmin cyklu Agufem ładnie mi cykl wydłużył do 28 dni, to mam wrażenie, że Mastodynon nie zadziałał jak należy - dziś 23dc i plamienie trwające od 21dc, zapewne @ tuż tuż. Pewnei zmienię na Agufem powtórnie Odpowiedz Link
lacitadelle Re: Matodynon, Agufem i Castagnus 23.11.07, 11:27 leki homeopatyczne nie mają żadnego działania potwierdzonego naukowo (jak czytałam w necie o "mechanizmie ich działania", to o mało z krzesła ze śmiechu nie spadłam). Dziwię się, że lekarze je polecają: albo chodzi o kasę, albo może wierzą, że zadziała na zasadzie placebo. Odpowiedz Link
marghot Przeczytałam ulotkę Mastodynonu dostępną w necie 23.11.07, 11:32 i w kilku aptekach internetowych w opisie podano, iż jest to lek homeopatyczny, a w kilku opisano go jako roślinny...I gdzie tu konsekwencja? Odpowiedz Link
marghot Re: Matodynon, Agufem i Castagnus - skład 23.11.07, 11:36 Masto. Skład 1 tabletka zawiera: Agnus castus (162 mg) Castagnus Skład Agni casti fructus extr. sicc. 45 mg Agufem 1 tabletka zawiera: 40,0 mg wyciągu suchego z owoców Agnus castus Czyli Mastodynon ma niby ilościowo największe stężenie Agnus Castus Odpowiedz Link
lacitadelle Re: Matodynon, Agufem i Castagnus - skład 23.11.07, 11:38 po składzie to mi raczej na lek homeopatyczny nie wygląda (tam nie ma miligramów, tylko jakieś dziwne jednostki wspomnienia wody ;). Ale farmaceutą nie jestem. Odpowiedz Link
marghot Re: Matodynon- skład 23.11.07, 11:41 Skład 1 tabletka zawiera: Agnus castus (162 mg), Caulophyllum thalictroides D4 (81 mg), Cyclamen D4 (81 mg), Ignatia D6 (81 mg), Iris D2 (162 mg), Lilium tigrinum D3 (81 mg) oznaczenia D jakoś podjerzanie wyglądają, może faktycznie to homeopatia.... Odpowiedz Link
lacitadelle Re: Matodynon- skład 23.11.07, 11:49 no nie wiem, większość składów leków homeo wygląda tak: Skład: 1 tabletka zawiera: Allium cepa 3 CH, Belladonna 3 CH, Sabadilla 3 CH, Kalium bichromicum 3 CH, Gelsemium 3 CH, Pulsatilla 3 CH; aa 0,333 mg. jakieś jednostki Ch tu są, miligramów brak. Najlepiej chyba będzie, jak zapytasz lekarza. Odpowiedz Link
marghot Właśnie gina wyjechana jest, a od jutra powinnam 23.11.07, 12:08 zacząć nwoe opakowanie. Nie chcę czekac na jej powrót (10dni) i zastanawiam się, który preparat nabyć. Nie sądziłam, że wokół Mastodynonu jest tyle neijasności. Odpowiedz Link
marghot Odpowiedź z apteki na pytanie o różnice 23.11.07, 12:36 Mastodynon jest lekiem homeopatyczny, Agufem - klasycznym.W związku z tym, że przy stosowaniu leków homeopatycznych wskazane jest specjalne postępowanie (np. uzywanie bezmentolowej pasty do zębów, unikanie produktów o smaku miętowym i innych o mocnym smaku - np. kawa), sugerowałabym wybór Agufemu. apteka www.lekolandia.pl Odpowiedz Link
lilith76 Re: Odpowiedź z apteki na pytanie o różnice 23.11.07, 15:13 Mastodynon brałam na ból piersi. Pomogło. Może to potęga sugestii. Odpowiedz Link
marghot Re: Odpowiedź z apteki na pytanie o różnice 23.11.07, 15:26 Ja mam wydłużyc fazę lutealną. Obecna ma zazwyczaj 8-9 dni. Ból piersi też się pojawia jednak, jak dla mnei obecnie jest to powiedzmy sprawa drugorzędna ;) Odpowiedz Link
ola1311 Re: Matodynon, Agufem i Castagnus 16.06.08, 14:12 Podbijam ten wątek, bo mam takie pytanie dot. Agufemu. Ostatnio przez swoje zaniedbania nie brałam Agufemu około 3 dni a od 2 powinnam mieć miesiączkę, cykle mam regularne(32dni przypisane te tabletki bo miałam cykl 38 dniowy z róznymi górami i dolinami)....czy to że przestałam brać mogło mieć wpływ na obecnie wydłużającą sie fazę lut, już o 2 dni się wydłużyła?? Ale powróciłam do zażywania bo wg zaleceń gin powinnam brać jeszcze przez 2 miesiące te tabletki... Dzięki za odpwiedź. Odpowiedz Link